اقتصاد ۲۴-الخلیج آنلاین در مطلبی به قلم أشرف کمال نوشت: به نظر میرسد ایالات متحده به توافق جدیدی با ایران در مورد برنامههای هستهای ان نزدیک میشود و همین مساله بایدن را بر آن داشت تا به دنبال زمینه سازی شرایط منطقه در راستای موفقیت حرکت به سمت این توافق باشد.
به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: روز چهارشنبه ۹ فوریه، رئیس جمهور آمریکا در شرایطی که مذاکرات هستهای به پایان خود نزدیک میشود، یک تماس تلفنی با پادشاه سعودی برقرار کرد. این تماس، دومین ارتباط تلفنی این دو از زمان شروع ریاست جمهوری بایدن است، که در آن، تحولات جنگ یمن و مذاکرت جاری با ایران در مورد پرونده هستهای ان، مورد بررسی قرار گرفت.کاخ سفید اعلام کرد بایدن در این تماس بر حمایت کامل آمریکا از امنیت عربستان تاکید کرده و تصریح نمود که اجازه نمیدهد ایران صاحب سلاح اتمی شود.این تماس در شرایطی انجام شد که تعدادی از پروندههای مهم نظیر بحران یمن و برنامههای هستهای ایران، موجب نگرانی واشنگتن و ریاض هر دو شده است.
طی ماههای گذشته، ایالات متحده بارها تکرار کرد که به همراه متحدان اروپایی و خاورمیانهای خود، به دنبال رسیدن به توافقی در مورد برنامههای هستهای ایران است تا نگرانیها در این باره برطرف شود.
این در حالی است که وزیر خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن بارها تاکید کرد کشورش با هم پیمانان خود در حال بررسی پرونده ایران است و در صورت دست نیافتن به توافق، تمام گزینهها از جمله گزینه نظامی، مطرح است.
ایران همچنان تلاش خود برای دست یابی به سلاح هستهای را تکذیب میکند. ابراهیم رئیسی در تاریخ ۱۰ فوریه ۲۰۲۲ تمام آنچه در مورد ساخت سلاح هستهای توسط کشورش مطرح است را دروغ و باطل خواند.
بیشتر بخوانید: آخرین اخبار از مذاکرات وین
روز چهارشنبه ۹ فوریه ۲۰۲۲، ایالات متحده از فرصت آخری برای احیای توافق هستهای صحبت کرد که موعد آن، پایان ماه جاری است و گفت که در صورت شکست مذاکرات، راههای دیگر را بررسی میکند.
نماینده آمریکا در مسائل ایران، رابرت مالی، گزارش پیچیدهای را در مورد آنچه در مذاکرات هستهای وین جریان دارد، ارائه داده و کاخ سفید هم سناریوهایی را مطرح کرده بود. در این میان، ۳۳ نماینده جمهوری خواه در کنگره، در نامهای به بایدن در تاریخ ۸ فوریه ۲۰۲۲ اظهار داشتند مادامی که هر توافق جدیدی با ایران به کنگره ارائه نشود، آن را قبول نمیکنند.
به عقیده تحلیلگران، حمله نمایندگان آمریکا به مذاکرات وین و فشار مداوم آنها به بایدن، نشانه نزدیکی رسیدن به توافق بوده و حاکی از آن است که بایدن با وجود هزینههای سیاسی احتمالی که در این باره متحمل میشود، به دنبال نهایی کردن این توافق است.
الجزیره انگلیسی به نقل از روزنامه نگار و تحلیلگر ایرانی آمریکایی، نجار مرتضوی، آورد: اشاره واضحی مبنی بر نزدیکی توافق وجود دارد و تعدادی از گزارشها این فرضیه را تایید میکند.
مرتضوی در تاریخ ۹ فوریه ۲۰۲۲ گفت: مذاکره کنندگان به هدف نهایی نزدیک شده اند و این دلیل بالا گرفتن صدای مخالفان در آمریکاست، چرا که ایشان نزدیک بودن توافق را دریافته اند و میخواهند آن را متوقف کنند.
در هفته گذشته، ایالات متحده بخشی از تحریمهای ایران را رفع کرده تا به کمک آن، ایران از بعضی کشورها برای پیشبرد برنامههای هستهای صلح آمیز خود استفاده کند، واشنگتن این گام را برای از سر گیری توافق و بازگرداندن تهران به توافق قبلی، ضروری دانست. این در حالی است که یک مسئول آمریکایی در ماه گذشته، تصریح کرد مذاکرات به مرحله آخر خود نزدیک میشود.
دکتر خالد الجابر، مدیر مرکز مطالعات «مینا» معتقد است که متغیرهای متعددی رئیس جمهور آمریکا را به سمت تماس با پادشاه سعودی سوق داد، ضمن آنکه واشنگتن میداند منطقه خلیج فارس نقش زیادی را در مرحله بعدی ایفا خواهد کرد.
وی در گفتگو با الخلیج آنلاین تصریح کرد که مذاکرات وین به مراحل پیشرفته خود رسیده و ما تا پایان سال جاری شاهد یک توافق جدید هستیم. این امر نیازمند اطمینان دهی به دولتهای خلیج فارس در خصوص امنیت آنهاست.
الجابر گفت: این عملیات دشوار است، بویژه آنکه مساله تنها به برنامههای هستهای ایران محدود نیست و به موشکهای آن نیز مرتبط است. همانطور که حمایت ایران از حوثیها در یمن و حزب الله در لبنان، موجب نگرانی آمریکا شده و واشنگتن را بر آن داشته است تا در سایه توافق جدید، به شکل تازهای وارد تعامل با ایران شود.
به گفته الجابر، دیدار شیخ تمیم بن حمد با رئیس جمهور آمریکا، دربردارنده وعدهها و اطمینان دهیهای آمریکا بود مبنی بر اینکه ایالات متحده همچنان در منطقه حاضر است و از امنیت دولتهای خلیجی محافظت میکند.
اینگونه تماسها و دیدارها نشان دهنده دیدگاه جدید آمریکاست که براساس آن میکوشد به هم پیمانان خود این احساس را القا کند که واشنگتن همچنان متحد قابل اعتماد آنهاست، حتی اگر وارد توافق جدیدی با ایران شود.
این تحلیلگر قطری خاطر نشان کرد که آمریکاییها با چالشهای بزرگی مواجه هستند که به تعامل ایران با دولتهای منطقه به شکلی که خطری برای آنها نداشته باشد، باز میگردد.
چالش بزرگ فعلی ایالات متحده، میزان قدرت آن در اطمینان دهی به دولتهای خلیج فارس در سایه توافق احتمالی با ایران است. این متغیرها کاخ سفید را بر آن داشت تا در شیوه تعامل خود با منطقه و بویژه در رابطه با عربستان سعودی، تجدید نظر کند، چرا که این کشور نقش استراتژیکی در بازار جهانی نفت دارد.
دیدگاه فعلی آمریکا، مبتنی بر اصل استقرار سیاسی و اقتصادی برای تحقق اهداف مهم است، که در مقدمه آنها، تضمین استقرار در منابع انرژی منطقه است.
الجابر ضمن اشاره به سفری که امیر قطر به ایالات متحده داشت، خاطر نشان کرد که سفر مذکور، منعکس کننده اهمیت منطقه در تامین نفت و گاز در جهان است.
در کنار نیازهای اقتصادی، متغیرهای سیاسی بزرگی در منطقه وجود دارد که مربوط به اوضاع امنیتی است، همانطور که حملات اخیر حوثیها به امارات، نشان داد این حملات میتواند به دیگر کشورهای منطقه نیز برسد.
به عقیده این تحلیلگر قطری، واشنگتن تلاش میکند استقرار امنیتی را در منطقهای محقق کند که هم پیمانان استراتژیک ایالات متحده در آن حضور دارند، یعنی کشورهایی که از مهمترین خریداران سلاح آمریکا هستند.
ایالات متحده نمیخواهد دولتهای منطقه از خرید سلاح از این کشور منصرف شده و به سمت دولتهایی مثل چین بروند. از سوی دیگر، ایالات متحده امروز به منطقه از جنبههای سیاسی، امنیتی و اقتصادی نگاه میکند و از این رو به ناچار در تعامل با برخی از دولتهای منطقه، مسائل مربوط به حقوق بشر را نادیده میگیرد.