اقتصاد ۲۴-عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به مذاکرات وین گفت: فرآیند مذاکرات پیچیدگیهای خاص خودش را دارد؛ نیت ایران حل مشکل است و طرف غربی به این نتیجه رسیده است که بدون گفتگو و توافق با ایران هیچ راه حلی برای این بحران وجود ندارد و این سیگنال و پالس مثبتی است؛ اما اینکه آیا پالسهای مثبت و میانجی گری کشورهایی مثل قطر، عمان، روسیه و دیگران باعث رفع اختلاف نظرها شود، بستگی به روند مذاکرات، کار کارشناسی و دیدگاههایی دارد که در پایتخت دوکشور پیرامون این مذاکرات وجود دارد.
جلیل رحیمی جهان آبادی با بیان این مطلب گفت: چیزی که آمریکاییها از ابتدا از ما میخواستند قابل اجرا نبود؛ آمریکاییها میخواستند که به شرایط قبل از برجام برگردیم، سطح غنی سازی را به ۳/۶و ۳/۸برسانیم، موادی را که غنی سازی کردیم تحویل دهیم، سانتریفیوژها را کلاً از بین ببریم و آنها بدون اینکه تضمینی بدهند به روال عادی قبل از تحریمها برگردند.
وی ادامه داد: در روند مذاکرات اخیر، آمریکاییها از مواضع خودشان تا حدودی عقب نشینی کردند و این نشان میدهد که میخواهند مشکل حل شود، ولی ما بیش از اینکه به گفتار آمریکاییها دقت کنیم، به نتایجی توجه میکنیم که در بحث انتقال پول، رفع تحریم ها، تضمین و راستی آزمایی به صورت ملموس حاصل میشود. ما نیز نقطه نظرات خودمان را داریم، در رابطه با نوع سانتریفیوژها؛ میزان، درصد و نحوه نگهداری مواد غنی شده و اینکه لغو تحریمها به چه شیوهای باشد.
بیشتر بخوانید: امیرعبداللهیان: بدون چشمانداز روشن با آمریکا مذاکره نمیکنیم
رحیمی تاکید کرد: پیش بینی ما این است که توافق بین ایران و آمریکا صورت میگیرد. با توجه به اینکه بخش عمدهای از تحریمها را آمریکاییها اعمال کردهاند و ایران هم اگر به خواستههای خودش در مذاکرات برسد، برای اینکه تضمین لازم را بگیرد باید بتواند مشکل را با طرف آمریکایی حل کند؛ پس احتمال توافق تقویت میشود و لذا روند گفتگو ایران و آمریکا ممکن است به صورت مستقیم انجام شود.
وی در پاسخ به این سوال که "آیا در صورت توافق بین آمریکا و ایران، روند مذاکره بین دو کشور در جهت بهبود روابط پیش خواهد رفت"، گفت: این بستگی به دو کشور دارد؛ چالشهای بین ایران و آمریکا عمیق است و شاید به این راحتی اعتمادسازی و روند حل گفتگوها اتفاق نیفتد، ولی اگر در پرونده هستهای رفتار آمریکاییها به گونهای باشد که نشان دهند میخواهند مشکل حل شود و دست از شیطنت و لجاجت بردارند، ممکن است حتی این اتفاق بیفتد که روند گفتگوها به مسائل دوجانبه هم بکشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مورد نقش روسیه و چین در مذاکرات وین گفت: هر کشوری منافع خاص خودش را دارد، ول باید بدانیم که روابط ما با روسیه و چین، به لحاظ اقتصادی، امنیتی و سیاسی روابط مهمی است و از این رو کشورهایی که با ما رابطه بهتری داشته و رفتار خصمانه و چالش برانگیزی نداشتهاند را به صرف اینکه با ما اختلاف نظر دارند و ممکن است در بحث مذاکرات دیدگاههای خودشان را دنبال کنند، نباید کنار بگذاریم.
وی افزود: اگر این کشورها را که با ما رابطه نزدیکی دارند کنار بگذاریم، دیگر با چه کشوری گفتگو کنیم و از کدام نیرو در روند مذاکرات استفاده کنیم. الان فضایی در کشور ما هست که هر گونه همکاری با چین و روسیه را کار اشتباهی میدانند، اما اینگونه طرز فکر اشتباه است. همان میزان که اعتماد صددرصدی به روسیه و چین درست نیست، کنار گذاشتن کشورهایی که با ما در دوران سختی روابط نزدیکی به لحاظ اقتصادی و سیاسی داشتند نیز اشتباه است.
نماینده مردم تربت جام در مجلس خاطر نشان کرد: حتی اگر رابطه ما با غرب بهبود یابد و تنشهای ما با آمریکا رفع شود و وارد گفت وگوی دوجانبه با آمریکاییها شویم، کنار گذاشتن روسیه و چین اشتباه است، چون در شرایط سخت از نفوذ و همکاری این کشورها بهره بردیم و نمیخواهیم روابط ما در مقابل غرب به صورت یکجانبه و آسیب پذیر باشد.