اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: دلار چند روزی است تحت تاثیر اخبار مثبت از مذاکرات در کانال ۲۵ هزار تومان درجا میزند و در آخرین ساعات روز یکشنبه به ۲۵ هزار و ۲۴۰ تومان رسید. در چنین روزهایی که کاهش قیمت دلار ادامه مییابد، این سوال اصلی مطرح است که این ریزش ادامه دار خواهد بود و اگر توافق شود، دلار سقوط آزاد خواهد داشت؟
یک اقتصاددان به اقتصاد ۲۴ گفت: دلار تحت تاثیر اخبار مذاکرات، بخشی از ریزش خود را پیش خور کرده است.
سید کمیل طیبی با بیان اینکه در زمان جنگ و پذیرفتن قطعنامه ۵۹۸ هم قیمت دلار ریزش کرد و بعد دوباره افزایشی شد، ادامه داد: با توجه به اینکه مدت هاست مذاکرات در حال انجام است و آرام آرام خبرهای مذاکرات و رسیدن به توافق جدی میشود، دلار بخشی از ریزش خود را پیش خور کرده است.
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه خبرهای برجامی نیمی از تاثیر خود را بر بازار ارز گذاشته، گفت: عادت کردن دلار به کانالهای ۲۵ و ۲۶ هزار تومان برمی گردد به اینکه سیگنالهای مذاکرات در بازار مثبت بوده است.
طیبی افزود: با توجه به اینکه دلار مدت هاست در کانالهای حاضر دست و پا میزند، اگر توافق نهایی هم حاصل شود ریزش شدیدی نخواهیم داشت.
به گفته این اقتصاددان، قیمت دلار به دلایل مختلف در حال حاضر در نقطه تعادلی است.
طیبی دلایل این گفته را این گونه تشریح کرد: نخست اینکه تورم کشور بالاست و ارزش پول کم شده است. از طرفی، شاهد برخی گشایشهای ارزی هستیم و دولت موفق شده صادرات نفتی داشته باشد. سوم اینکه از شرایط کرونا تقریبا خارج شده ایم؛ پس تا حدودی صادرات غیرنفتی نیز تقویت شده است؛ بنابراین مجموعه عوامل نشان میدهد که اگر توافق نهایی هم اعلام شود تنها کاهش موقت هزار تا دو هزار تومان خواهیم داشت.
عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان با اشاره به اینکه در صورتی که توافق حاصل شود و دلار بریزد به دلیل تورم، رشد اقتصادی نامناسب و شرایط اقتصادی دوباره روند افزایشی خواهد گرفت، به اقتصاد ۲۴ گفت: در صورت توافق، انتظارات منفی در بازار از بین میرود و میتوانیم ارتباط تجاری مان را با دنیا برقرار کنیم و صادرات نفتی و غیرنفتی داشته باشیم؛ بنابراین دلار دیگر شاهد جهش قیمتی نخواهد بود.
طیبی ادامه داد: البته از بحران روسیه و اوکراین نباید غافل شویم، زیرا این جنگ، خود یک بحران اقتصادی را ایجاد و منتقل میکند؛ بنابراین باید انتظار تورم وارداتی را نیز داشته باشیم. خود این تورم وارداتی یعنی ارزش ریال کاهش پیدا میکند و نرخ دلار تقویت میشود.
این اقتصاددان با بیان اگر توافق شود و تحریمها برداشته شود ما نرخ دلار را در نقطه تعادلی ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان خواهیم داشت، گفت: البته سناریوی دوم یعنی شکست مذاکرات و ادامه تحریم ها، میتواند دلار را دوباره در مسیر افزایش قرار دهد.
بیشتر بخوانید: منتظر ریزش قیمت دلار نباشید
طیبی ادامه داد: کف قیمت دلار در صورت توافق در مذاکرات، کانال ۲۳ هزار تومان است و اگر در این کانال قرار بگیرد بازه مدتی کوتاهی خواهد بود، زیرا در قیمتهای پایین، تقاضایی که برای ارز به وجود میآید دوباره آن را در مسیر گرانی قرار میدهد.
این استاد دانشگاه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: با توجه به اینکه با کاهش قیمت دلار، تقاضاهای جدید مثلا تقاضا برای واردات، تقاضا برای تجارت در خدمات مثل مسافرت ها، گردشگری و... به وجود میآید دلار تنها در بازه کوتاهی کانالهای پایین قیمتی را شاهد خواهد بود.
طیبی ادامه داد: در حال حاضر شاهدیم که دلار ماه هاست در کانالهای ۲۵ و ۲۶ هزار تومان دست و پا میزند، بنابراین مقاومت دلار در این کانالها نشان میدهد این رنج قیمتی، نقطه تعادلی دلار است و ارز به این کانالها عادت کرده است.