تاریخ انتشار: ۱۵:۲۵ - ۱۸ اسفند ۱۴۰۰
ابراهیم رئیسی چه چالش‌هایی بر سر اجرای برجام دارد؟

مشکلات بزرگ پیش روی توافق هسته‌ای

با وجود برخی اختلاف نظر‌ها و بازگشت تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران به تهران و سفر مجدد آن‌ها به وین، به نظر می‌رسد از نظر همه طرف‌های برجام، توافق در وین حاصل شده است. آنچه در حال حاضر مهم است چالشی است که پیش روی اجرای توافق حاصل از احیای برجام است.

مشکلات بزرگ پیش روی توافق هسته‌ای

اقتصاد۲۴- خبر‌های رسیده از وین نشان می‌دهد به زعم گروهی از مذاکره کنندگان، مذاکرات احیای برجام به پایان رسیده، اما گروهی دیگر بر این باورند که هنوز مواردی برای بحث وجود دارد. انریکه مورا مذاکره‌کننده ارشد اتحادیه اروپا در توییتر خود به صراحت پایان مذاکره را اعلام کرده و گفته «طرف‌های غربی در انتظار تصمیم سیاسی تهران هستند.» این در حالی است که مذاکره کنندگان ارشد ایرانی از جمله علی باقری کنی برای رایزنی به تهران برگشته‌اند و منابع نزدیک به تیم مذاکره‌کننده ایرانی از ادامه کار کارشناسی در وین خبر داده‌اند. خبری که از سوی اتحادیه اروپا رد شده و مورا رسما به این خبر منابع آگاه هم واکنش نشان داده و گفته هیچ کار کارشناسی در وین در جریان نیست.

روسیه خواستار ضمانت از آمریکا شد!

البته صبح امروز منابع خبری اطلاع دادند که علی باقری رییس هیات مذاکره کننده کشورمان که به منظور مشورت با مقامات ایران در سفری کوتاه به تهران بازگشته بود، صبح روز چهارشنبه برای ادامه مذاکرات به وین بازگشته است.
برخی کارشناسان دلیل این عدم اتفاق نظر درباره پایان مذاکره را درخواست‌های دقیقه نودی روسیه اعلام کرده‌اند. روسیه در دقایق پایانی خواستار ضمانت‌هایی از سوی آمریکا برای همکاری‌های آتی با ایران شده بود؛ با این حال رسانه‌های آمریکایی رسما اعلام کردند این درخواست‌ها خللی در روند مذاکره ایجاد نکرده و از نظر آن‌ها توافق حاصل شده است.
نشریه فارین افیرز در یادداشتی نوشته «احتمالا توافق آتی منافع اقتصادی قابل توجهی برای ایران به همراه خواهد داشت و فروش نفت و دسترسی ایران به سیستم‌های مالی جهانی را آزاد می‌کند. تهران هم در ازای این منافع غنی‌سازی اورانیوم را متوقف و نظارت‌های بین المللی بر برنامه هسته‌ای خود را افزایش خواهد داد.» با این حال این رسانه مشکلات توافق جدید را هم برشمرده و گفته «این توافق هم از حیث ضمانت و طول عمر همان مشکلات توافق قبلی را دارد و نمی‌تواند کسب و کار‌های بین المللی را قانع کند که در ایران دست به سرمایه‌گذاری بزنند. همین مساله هم انگیزه تهران برای حفظ توافق را کاهش خواهد داد.»

اگر برجام احیا شود، چه خواهد شد؟

فارین افیرز یکی از مهمترین مزایای توافق در مذاکرات وین را در صورت اجرای موفقیت‌آمیز، افزایش ارزش ریال خوانده است. دلیل این امر هم آزاد شدن پول‌های بلوکه شده نفتی ایران و همچنین آزاد شدن فروش نفت خوانده و گفته در وهله نخست ایران به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار ارز سرمایه بلوکه شده‌اش در خارج دست پیدا می‌کند. بانک‌های ایرانی می‌توانند به سیستم‌های مالی جهان متصل شوند و با افزایش سطح تجارت، برخی شرکت‌های آسیایی و اروپایی بار دیگر به ایران برمی‌گردند؛ اتفاقی که بعد از برجام در سال ۲۰۱۶ هم رخ داده بود.

اما همزمان برجام یک روی دیگر هم دارد چرا که وعده‌های اقتصادی سران ایران با مزایای به دست آمده در اثر این توافق با هم، همخوانی ندارند. بعد از توافق برجام سال ۲۰۱۶ ایران دچار مشکل برای ارتباط با بانک‌های جهانی بود. بیشتر شرکت‌ها و بانک‌های اروپایی نسبت به ثبات توافق اطمینان نداشتند و با وجود تحریم‌های آمریکا، فضای اقتصادی ایران برای آن‌ها قابل اعتماد نبود. فعالیت‌های منطقه‌ای ایران، فساد و سوءمدیریت همگی عواملی بودند که بانک‌های اروپایی را برای کار با ایران دچار نگرانی می‌کردند.
به گزارش رویداد۲۴ مقامات ایرانی همچنان قرار است آمریکا را متهم به لغو تحریم‌ها روی کاغذ و نه در عمل بکنند. چند ماه بعد از برجام اصلی، ایران رسما اعلام کرد «هیچ خبری از لغو تحریم‌ها نیست.» رئیس بانک مرکزی وقت ایران سه ماه بعد از اجرای برجام گفته بود «بگذارید یک گزارشی درباره آنچه بعد از برجام رخ داده بدهم ... تقریبا هیچ.»
این تجارب همگی باعث شدند درخواست‌های ایران در مذاکرات وین یک کلیدواژه مهم داشته باشد و آن راستی‌آزمایی لغو تحریم‌هاست. ایران خواستار مدت زمانی شده که در آن بتواند قبل از از دست دادن اهرم هسته‌ای، صداقت طرف مقابلش را محک بزند.

تفاوت برجام در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۲۲

فارین افیرز در یادداشت خود تاکید کرده با همه این احوال، توافق ۲۰۲۲، همان توافق ۲۰۱۶ نیست. این رسانه در توضیح گفته اجرای بد برجام در سال ۲۰۱۶ در دوره جدید پرچالش‌تر هم خواهد بود. در مرکز مشکل هم فلسفه لغو تحریم‌ها قرار گرفته است. آمریکا و دولت‌های اروپایی می‌توانند کسب و کار‌ها را به سرمایه‌گذاری در ایران تشویق کنند، اما نمی‌توانند مزایای اقتصادی را تاز مانی که همه محدودیت‌ها لغو نشده، تضمین کنند. هزاران بانک و شرکت تصمیم خودشان را از قبل گرفته‌اند و قرار نیست خطر کنند.
این رسانه آمریکایی در گمانه‌زنی خود گفته احتمالا عمر توافق جدید از عمر برجام سال ۲۰۱۵ هم با تردید بیشتری همراه است. خروج آمریکا از برجام در آن زمان هم یک گزینه بود، اما خیلی‌ها آن را محتمل نمی‌دانستند. اما این بار بعد از خروج ترامپ از توافق این احتمال خیلی بیشتر شده است. جمهوری‌خواهان ارشد همین الان هم اعلام کرده‌اند که با تغییر وضعیت در کاخ سفید در سال ۲۰۲۵، بار دیگر از توافق خارج می‌شوند. سه سال شاید زمان کافی برای ایران برای خروج از وضعیت جنگی در داخل باشد، اما برای کسب و کار‌هایی که می‌خواهند در این کشور سرمایه‌گذاری کنند زمان زیادی نیست.


بیشتر بخوانید: ایران چگونه می‌تواند از فرصت درخشان نفت ۱۳۰ دلاری استفاده کند؟ / در هم‌تنیدگی حمله روسیه و احیای برجام در معادلات اقتصادی


حتی خطر خروج از برجام شاید زودتر از سال ۲۰۲۵ رخ دهد. اگر جمهوری‌خواهان در انتخابات ماه نوامبر مجلس پیروز شوند ممکن است خروج از برجام را زودتر آغاز کنند. شاید قوانینی برای تحریم‌های تروریستی و حقوق بشری علیه ایران وضع کنند که عملا اجرای برجام را مختل کند. ممکن است جو بایدن از حق وتوی خود برای همه این تحریم‌ها استفاده کند و...، اما فشار کنگره می‌تواند در مقاطعی خطرساز باشد و آن زمانی است که کنگره قرار است بار دیگر در باره قانون تحریم‌ها علیه ایران تصمیم‌گیری کند. این اتفاق یک بار دیگر در سال ۲۰۲۳ باید بیفتد.
یک خطر دیگر هم وضعیت سیاسی در ایران در شش سال آینده است. حسن روحانی خود پیشگام توافق برجام و تغییر مناسبات ایران با جهان به ویژه آمریکا و متحدانش بود. او برای امضای چندین توافق چند میلیارد دلاری به اروپا هم سفر کرده بود. روحانی حتی برای تسهیل اجرای برجام سعی کرد با نهاد‌های قدرت در ایران برای عدم دخالت در سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی در بخش‌های کلیدی نظیر انرژی به تعامل برسد. او برای اجرای قانون اصلاح بانکداری داخلی با وجود مخالفت نیرو‌های تندرو اصرار داشت. با این حال روحانی هم توفیق زیادی نداشت. امروز ایران همچنان در فهرست سیاه FATF است.

برجام در دوره ابراهیم رئیسی چگونه اجرا خواهد شد؟

اختلافات روحانی با جریان متبوع رئیس جمهور کنونی دلیل اصلی این عدم توفیق بود. سیاست خارجی ابراهیم رئیسی بر محور بهبود روابط با همسایگان، روسیه و چین بنا شده است. تصور سفر رئیسی به اروپا هم به خاطر اتفاقات سال ۶۷ دشوار است. حتی بعید به نظر می‌رسد که رئیسی برای برخی اقدامات لازم جهت جذب سرمایه اقدام خاصی انجام دهد. ایران همچنان برای اجرای اصلاحات لازم جهت خروج از فهرست سیاه FATF مقاومت می‌کند. در عوض احتمالا رئیسی طرح اقتصاد مقاومتی را تقویبت خواهد کرد و همه مزایای حاصل از لغو تحریم‌ها عملا صرف تقویت ظرفیت‌هایی برای مقابله با تحریم‌های آتی خواهد شد نه پیوستن به جامعه جهانی.
رئیسی حتما مدعی خواهد شد که به توافقی بهتر از قبلی دست پیدا کرده، اما احتمالا با توجه به اینکه مردم ایران مزایای حاصل از توافق را درک نخواهند کرد، زیاد به این شعار‌ها ادامه نخواهد داد. فارین افیرز پیش بینی کرده که مسیر متلاطمی در انتظار ایران باشد. شرکت‌های اروپایی و برخی شرکت‌های آسیایی نسبت به باد‌های مخالف سیاسی حساسیت جدی دارند. ایران مممکن است به این نتیجه برسد که بانک‌ها و شرکت‌های چینی و روسی شرکای بهتری هستند هرچند مشخص نیست اصلا این کشور‌ها قادرند وضعیت اقتصادی ایران را بهبود ببخشند یا نه.
حمله روسیه به اوکراین وصعیت اقتصادی این کشور را دچار مشکل خواد کرد و دلیلی ندارد شرکت‌های روسی بخواهند به صورت نقدی در ایران سرمایه‌گذاری کنند. شرکت‌های چینی هم نسبت به بازگشت به بازار ایران محتاط‌تر شده‌اند. در توافق ۲۵ ساله ایران و چین نقشه راهی برای تعامل طراحی شده، اما اجتمالا این نقشه راه هم توسط آمریکا بزرگنمایی شده است. حتی اگر خود دولت چین هم بیش از سایر دولت‌ها از برجام حمایت کند، شرکت‌های چینی در بربر تلاطم و خطرات ناشی از تحریم‌های آمریکا علیه ایران مصون نیستند و خطر نمی‌کنند.
اگرچه بایدن می‌خواهد از برجام به عنوان بستری برای مذاکرات آتی با ایران استفاده کند، اما این چشم‌انداز هم مبهم به نظر می‌رسد به ویژه اگر توافق نتواند منافع چشمگیری برای ایران به دنبال داشته باشد.
مقامات آمریکایی و اروپایی احتمالا می‌گویند اگر ایران به دنبال توافقی پایدار‌تر است باید درباره سایر موضوعات هم مذاکره کند، اما این فشار در تهران نتیجه عکس خواهد داد. اگر آمریکا نتواند شرایط فعلی را بهبود ببخشد بعید است در آینده هم بتواند کاری کند. مذاکره بر سر احیای برجام چالش‌برانگیز بود، اما حفظ توافق حاصل از آن چالش‌برانگیز‌تر هم هست.

منبع: رویداد ۲۴

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

عکس جدید سردار قاآنی در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پاییز هزار رنگ و حیرت انگیز در باغ شازده ماهان کرمان

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ قطع شبانه ۲۰ اصله درختان جنگل ایزدشهر در ‎مازندران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳