تاریخ انتشار: ۰۹:۵۶ - ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
مرکز آمار ایران اعلام کرد

شکست رکورد ۲۰ ساله تورم پیش‌نگر

شاخص بهای تولیدکننده یکی از معیار‌هایی است که به منظور سنجش عملکرد اقتصادی، از سطح عمومی قیمت‌ها محاسبه و منتشر می‌شود.

شکست رکورد ۲۰ ساله تورم پیش‌نگر

اقتصاد۲۴- مرکز آمار ایران در تازه‌ترین گزارش خود اعلام کرد که شاخص بهای تولیدکننده در پایان سال گذشته، در بالاترین سطح ۲۰ سال اخیر قرار گرفته و اعداد به دست آمده از سال ۱۳۸۰ به این سو بی‌سابقه بوده است. گزارش این مرکز نشان می‌دهد که در پایان دو سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ تورم بخش تولیدکننده، اعداد نزدیک به یکدیگری را ثبت کرده‌اند. در سال ۱۳۹۹ تورم تولیدکننده ۵۶.۸ درصد بوده و در سال ۱۴۰۰ این عدد فقط یک‌دهم درصد کاهش پیدا کرده و به ۵۶.۷ درصد رسیده است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان مواد صنعتی به ازای فروش محصولات‌شان در داخل کشور، در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ماقبل، ۵۶.۷ درصد افزایش دارد.

شاخص بهای تولیدکننده یکی از معیار‌هایی است که به منظور سنجش عملکرد اقتصادی، از سطح عمومی قیمت‌ها محاسبه و منتشر می‌شود. از این‌رو، تاثیر قابل‌توجهی بر تصمیم‌گیری صاحبان صنایع، سرمایه‌گذاران و حتی سیاستمداران خواهد داشت. هدف از محاسبه شاخص بهای تولیدکننده، اندازه‌گیری تغییرات قیمت‌هایی است که تولیدکنندگان در ازای فروش کالا‌ها و خدمات خود دریافت می‌کنند. به عبارت دیگر می‌توان عنوان کرد که این شاخص، قیمت کالا‌ها در کارخانه و مبدا تولید را در نظر می‌گیرد. این شاخص به صورت یک شاخص وزنی از قیمت عمده‌فروشی کالا‌ها یا قیمت‌های تولیدکننده محاسبه می‌شود؛ به همین دلیل برخی شاخص بهای تولیدکننده را شاخصی می‌دانند که روند‌های قیمتی در بازار‌های عمده‌فروشی، صنایع تولیدی و بازار کالا‌ها را منعکس می‌کند. به عبارت دیگر این شاخص به عنوان یک شاخص پیش‌نگر (Leading Indicator) عمل می‌کند؛ به این معنی که با بررسی این شاخص می‌توان از سطح تغییر قیمت‌ها در بازار کالا و خدمات مصرفی یا تورم اطلاع کسب کرد. به بیان دیگر، هر افزایش یا کاهش قیمت در شاخص بهای تولیدکننده با یک وقفه زمانی در شاخص بهای مصرف‌کننده نیز مشاهده می‌شود.


بیشتر بخوانید: معیار پاداش سوت زنی چیست؟ / بودجه ۵۴ میلیاردی برای سوت‌زنی در سال ۱۴۰۱


از این رو از تغییرات شاخص بهای تولیدکننده به عنوان پیشگویی برای تورم عنوان می‌کنند. با کنار هم قرار دادن ارقام ارایه شده توسط مرکز آمار می‌توان گفت که بالاتر بودن این شاخص در بخش صنعت نشان می‌دهد هزینه تولید محصولات صنعتی در بالاترین افزایش قیمت سالانه در ۱۴۰۰ قرار گرفته که به نوعی شاید بتوان تورم کنونی در ماه‌های آغازین سال ۱۴۰۱ را نیز به آن مرتبط دانست. حتی اگر کاهش قیمت تحت عوامل بیرونی ایجاد شود، اما باز هم هزینه تولید بالا اجازه ادامه روند کاهشی در محصولات صنعتی را نخواهد داد. با نگاهی به جزییات گزارش مرکز آمار می‌توان به موارد مهمی برخورد که در نهایت به چنین رکوردزنی در تورم تولیدکننده انجامیده است. به‌طور مثال، تورم سه ماهه آخر سال ۱۴۰۰ در بخش تولیدکننده، ۷.۸ درصد بوده است. گرچه این عدد در مقیاس سالانه نزدیک به ۴۱ درصد رشد کرده، اما نسبت به فصول گذشته در سال ۱۴۰۰ روند کاهشی در پیش گرفته است. بخش «ساخت کک و فرآورده‌های حاصل از پالایش نفت» در کشور تورم فصلی معادل با ۱۸ درصد داشته که بیشترین تورم در زمستان سال ۱۴۰۰ در این بخش بوده است. کمترین تورم فصلی هم در این مقطع به «ساخت چوب و فرآورده‌های چوب» مرتبط بوده که برابر با ۱.۵ درصد ثبت شده است.

بیشترین و کمترین تورم سالانه

تفکیک بخش‌های مختلف نشان‌دهنده آن است که در سال گذشته بخش ساخت مواد شیمیایی و فرآورده‌های شیمیایی بیشترین تورم را در سال ۱۴۰۰ ثبت کرده است. این تورم برابر با ۷۳.۹ درصد به ثبت رسیده است. ساخت چوب و فرآورده‌های چوبی نیز تورم ۷۰ درصدی را در این ماه ثبت کرده که دومین رکورد را داشته است

رشد دسته‌جمعی شاخص تورم بخش خدمات

مرکز آمار ایران در گزارشی جداگانه نیز به شرایط شاخص بهای بخش خدمات در سال ۱۴۰۰ پرداخته و عنوان کرده که این شاخص نسبت به سال ۱۳۹۹ نزدیک به ۴۷ درصد رشد کرده است. شاخص قیمت تولیدکننده بخش‌های خدمات مشتمل بر سیزده بخش است که عبارتند از: «آبرسانی، مدیریت پسماند، فاضلاب و فعالیت‌های تصفیه»، «تعمیر وسایل نقلیه موتوری و موتورسیکلت»، «حمل و نقل و انبارداری»، «فعالیت‌های خدماتی مربوط به تامین جا و غذا»، «اطلاعات و ارتباطات»، «فعالیت‌های بیمه»، «فعالیت‌های املاک و مستغلات» و «فعالیت‌های حرفه‌ای، علمی و فنی»، «فعالیت‌های اداری و خدمات پشتیبانی»، «آموزش»، «فعالیت‌های مربوط به سلامت انسان و مددکاری اجتماعی»، «هنر، سرگرمی و تفریح» و «سایر فعالیت‌های خدماتی». تقریبا در تمام این گروه‌ها، شاخص بهای خدمات رشد شدیدی را تجربه کرده است. به‌طور مثال شاخص گروه «تعمیر وسایل نقلیه موتوری و موتورسیکلت» در سال گذشته نسبت به سال ماقبل بالغ بر ۶۰ درصد رشد کرده است. همین‌طور شاخص گروه «حمل و نقل و انبارداری» که ۵۲ درصد افزایش پیدا کرده است. گروه «فعالیت‌های خدماتی مربوط به تامین جا و غذا» نسبت به سال ماقبل بیش از ۸۴ درصد افزایش داشته است. شاخص گروه «فعالیت‌های املاک و مستغلات» در سال ١٤٠٠ نسبت به سال قبل ٢٤.٩ درصد افزایش یافته است. شاخص گروه «آموزش» در سال ١٤٠٠ نیز نسبت به سال قبل ٣٢.٧ درصد افزایش یافته است. شاخص گروه «هنر، سرگرمی و تفریح» نیز نسبت به سال قبل ٤٧.١ درصد افزایش یافته است.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت قند و شکر امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

زمان واریز مابه‌التفاوت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد؟

عکس/ استوری غمناک شروین حاجی‌پور پربازدید شد

عکس/ استوری تازه معین برای همدردی با مردم بندرعباس

عکس/ چهره شاد و خندان ثریا اسفندیاری ۶۲ سال پیش در کنار دختر خوانده اش

عکس/ چهره دیده نشده چارلی چاپلین ۱۱۵ سال پیش بدون سبیل

عکس/سقوط تابلوی راهنمایی رانندگی روی خودرو در میدان ونک

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مشخصات خودروی زرهی سبک Komatsu، ساخت نیرو‌های دفاعی ژاپن

صحنه‌های تکان دهنده از سومین روز انفجار بندر شهید رجایی

فیلم/ سلاح عجیب در مراسم تشییع پاپ فرانسیس

عکس/ مدافع استقلال تیم خرید

عکس/ استوری خاص الناز شاکردوست برای همدردی با مردم بندرعباس

عکس/ مراسم عروسی امپراتور و ملکۀ ژاپن ۳۲ سال پیش با لباس‌های متفاوت و تاج سلطنتی

عکس/ هاشمی رفسنجانی ۴۴ سال پیش در سفینه فضایی

عکس/ پوشش عجیب پادشاه مصر و اردن و رئیس جمهور سوریه و لبنان ۸۳ سال پیش در حال قدم زدن با کلاه های سنتی

گمرک اولین محموله انفجاری در بندر رجایی را گردن نگرفت

علیرضا حجتی، مدیرعامل بیمه رازی کیست؟

خطر فرونشست زمین تهران را تهدید می‌کند

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت قند و شکر امروز + جدول

قیمت خودرو‌های جک و لیفان کرمان موتور امروز

ناترازی گاز منجر به کاهش تولید نفت شد!

عکس/ چهره دیده نشده از فوزیه و آخرین پادشاه مصر ۶۰ سال پیش در مراسم تشییع ملک فاروق

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

چرا مهرداد بذرپاش در روز سقوط ابراهیم رئیسی سوار بالگرد نشد؟

فیلم/ لحظه‌های خوف انگیز از نبش قبر حافظ اسد

گریه‌های بی امان در تشییع محیط‌بان شهیدِ پارک‌ملی گلستان

عکس/ تعیین وضعیت کنسرت محمد علیزاده پس از انفجار بندرعباس

فیلم/ آخرین وضعیت خانمی که موج انفجار بندرعباس پرتابش کرد

آخرین وضعیت مصدومان حادثه انفجار بندرعباس

عکس/ زیبایی خیره کننده باغات زیتون منجیل با تابش طلایی خورشید

عکس/ استایل ملوکانه سالار الدوله پسر سوم مظفرالدین شاه با شمشیر و لباس ارتشی خاص

دوره آموزش کافی‌نت: گامی به سوی راه‌اندازی یک کسب‌وکار مدرن و پردرآمد

فیلم/ ابلاغ سلام رهبری توسط پزشکیان به علی اف

عکسی چشم نواز از دشت دریاسر تنکابن پوشیده از گل‌های بابونه

عکس/ واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به حادثه انفجار بندرعباس

عکس/ نمایی بی نظیر از ساختمان پست و تلگراف ۹۰ سال پیش در میدان شهرداری رشت

عکس/ استقبال رسمی الهام علی اف از مسعود پزشکیان

عکس/ نمایی رویایی از روستای دیزبادبالا در نیشابور با خانه‌های پلکانی

عکس/ سلفی محمد صلاح با هواداران لیورپول

عکس/ شماری از کارگران و چوپانان در جوار کاروانسرای شاه عباسی رشت دوره قاجار

فیلم/ زندگی پاپ فرانسیس در ۸۸ ثانیه

شوک رامین رضاییان به استقلال

عکس/ چهره دیده نشده از محسنی اژه‌ای ۴۴ سال پیش با لباس شخصی

پیش بینی جدید از آینده بازار مسکن؛ بازار املاک رونق می‌گیرد؟

آیا انفجار بندرعباس شبیه انفجار بیروت است؟

اقدامات سازمان بورس برای حفاظت از منافع سهامداران در پی حادثه انفجار بندرعباس

اینفوگرافی/ سهم بندر شهید رجایی در واردات کالا‌های اساسی

رکورد بی نظیر مهدی قایدی در لیگ امارات

فیلم/ اقامه نماز بر پیکر محیط‌بان شهید کاظم مصدق

گزارش بورس امروز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

فیلم/ دلتنگی فلامک جنیدی برای دوقلوهایش در شام ایرانی

اولین خرید تابستانی پرسپولیس مشخص شد

معرفی خودرو نیسان ان ۷ با طراحی روز و امکانات جدید + عکس

استقلال از پرسپولیس پیشی می‌گیرد؟

ادغام صرافی توبیت و تردینگ ویو: ترید فیوچرز حرفه ای تر شد