تاریخ انتشار: ۱۰:۴۶ - ۱۶ خرداد ۱۴۰۱

دومینوی استقلال طلبی صنعتی را در ایران به راه نیاندازید!

رئیس جمهوری در سفر روز ۱۲ خرداد به آذربایجان شرقی دستور مهمی صادر کرد و آن استقلال معادن مس این استان و تشکیل شرکت مس آذربایجان بود.
دومینوی استقلال طلبی صنعتی را در ایران به راه نیاندازید!
اقتصاد۲۴- دولت می گوید این تصمیم باعث توسعه بیشتر و افزایش رفاه در این منطقه می شود. در مقابل اما منتقدان زیادی درباره مثبت بودن سرنوشت این تصمیم و دستور اظهار تردید جدی می کنند. اما دلیل این نگرانی ها چیست؟

۱) شرکت مس آذربایجان؛ ایده محبوب فدرالیست‌ها

استقلال معادن مس آذربایجان مطالبه‌ای است که اول بار توسط گروه‌ها و چهره‌های معتقد به نگاه قومی مطرح شد. در واقع نگرانی اول اتکاء این ایده به نگاه‌های قومی و ضدملی است که شکلی از فدرالیسم را برای ایران توصیه و تجویز می‌کنند. گسستن ارتباطات ملی مناطق مختلف خصوصا در حوزه‌های اقتصادی قدم اولی است که می‌تواند راه آن ایده نگران‌کننده را هموار کند. جای سوال از دولت است که چرا در سفر به آذربایجان شرقی مهمترین تصمیمی که می‌گیرد بر اساس مهمترین مطالبه‌ای است که گروه‌های قوم‌گرا در سال‌های اخیر مطرح کرده‌اند؟ آن هم در حالی که این ایده و تبعات آتی آن موجب نگرانی چهره‌ها و مجامعی است که بر لزوم داشتن نگاه ملی تاکید دارند.

۲) آب را از کجا می آورید؟ 

یکی از بهانه‌های اصلی استقلال معادن مس آذربایجان این است که پول مس در استان کرمان در حال هزینه شدن است. از جمله وجود چند باشگاه ورزشی به عنوان شاهد این ادعا مطرح می‌شود. ماجرا از این قرار است که کنستانتره مس استخراج شده از معدن سونگون به دلیل نبود کارخانجات فراوری به کرمان منتقل و در کارخانجات مس سرچشمه ذوب و پالایش می‌شود.

هدف اصلی تشکیل شرکت مس آذربایجان ایجاد همین صنایع جنبی و جذب اشتغال آن است. اما این کار یک اشکال اصلی دارد آن هم تامین آب مورد نیاز کارخانجه‌های مس است. هم اکنون میزان آب‌بری صنایع مس سرچشمه به تنهایی در سال در حداقلی‌ترین حالت ممکن بیش از ۲۷ میلیون مترمکعب است. می‌دانیم که تاسیس انواع و اقسام صنایع آب بر و کم اشتغال‌زا در بخش مرکزی فلات ایران چه بلایی بر سر منابع آب آورده. همچنین می‌دانیم همین الان عدم مدیریت مناسب، وضعیت منابع آب منطقه آذربایجان را به کجا رسانده.

حامیان تاسیس یک صنعت آب بر جدید مانند صنایع مس در آذربایجان باید پاسخ بدهند که قرار است آب مورد نیاز این کارخانجات از کجا تامین شود؟ آیا باز هم قرار است چشم به یک پروژه انتقال آب دیگر در کشور داشته باشیم؟ انتقال اب دریا به آذربایجان با توجه به محیط کوهستانی آن چقدر تمام خواهد شد؟ اگر آبی در منطقه هست چرا اول دریاچه ارومیه احیاء نمی‌شود؟ همین الان به شکل منطقی بخش زیادی از صنایع آب بر کشور به دلیل بحران آب باید به نقاط ساحلی منتقل شوند، در چنین شرایطی ایجاد یک صنعت آب بر جدید در منطقه‌ای که خود درگیر بحران آبی است، چه توجیهی دارد؟ در سال‌هایی که اکثر صاحبنظران فهمیده اند بی توجهی به آمایش سرزمین در انتخاب محل صنایع چه ضربه بزرگی به منابع کشور و‌آیندگان زده، تکرار این کار یک خیانت بزرگ خواهد بود.

۳) اشتغال با کمترین بازدهی سرمایه گذاری

نکته دیگر به بحث اشتغال بر می‌گردد؛ موافقان استقلال مس آذربایجان از صنایع ملی مس ایران می‌گویند این کار باعث اشتغالزایی در منطقه خواهد شد. اما نکته ایجاست که اتفاقا صنایع سنگین کمترین میزان ایجاد اشتغال نسبت به سرمایه‌گذاری را دارند. به طوری که متوسط هزینه ایجاد یک شغل در کل گستره اقتصادی کشور حدود ۱۵۰ میلیون تومان است، اما متوسط ایجاد شغل در صنایع سنگین، چون معادن بیش از ۳میلیارد تومان اعلام شده. به عبارتی ۲۰ برابر متوسط تولید شغل در تمام حوزه ها.

این را هم بگوییم که بیش از ۷۰ درصد اشتغال عموما در بنگاه‌های کوچک اقتصادی و صنایع خرد ایجاد می‌شود. اگر امکان جذب سرمایه‌ای به بزرگی سرمایه ایجاد صنایع مس در آذربایجان وجود دارد چرا این سرمایه به سمت فعالیت‌هایی با امکان اشتغال‌زایی بیشتر و زود بازده‌تر سوق داده نمی‌شود؟ چرا مثلا ظرفیت گردشگری استان فعال نمی‌شود؟ چرا ظرفیت تولیدات قدیمی و مشهور منطقه و تقویت تجارت آن‌ها مانند فرش یا کفش تقویت نمی‌شود؟

۴) تاسیس صنایع بزرگ و سد تحریم

یک مساله بزرگ در خصوص ایجاد صنایع جدید مس در آذربایجان موضوع تحریم است. همین الان که مجتمع‌های بزرگ مس در کرمان تحربه‌ای ۵۰ ساله را به دنبال خود می‌بینند باز هم در تور برخی تحریم‌ها گیر کرده و در مواردی توان تعمیر درست و به موقع صنایع خود را ندارند. در چنین شرایطی شرکت مس آذربایجان با کدام راهکار می‌خواهد صنعتی پیچیده و بزرگ، چون ذوب و پالایش مس را از صفر پایه گذاری کند؟ هر چند بدون شک مسئولان شعار انجام این کار را خواهند داد، اما در عمل چقدر امکان چنین چیزی وجود دارد؟ اگر در ایران چنین دانشی هست چرا قبل از آن خدمات تعمیر و نگهداری را به دیگر صنایع مشابه ارائه نمی‌کند؟ از یاد نبریم بخش زیادی از همین صنایع بزرگ و سنگین کشور در زمانی بنا شده اند که یا تحریمی در کار نبوده یا فشار تحریمی بسیار کمتر از امروز بوده است.

۵) خطر استقلال خواهی صنایع ملی

مهمترین خطر تاسیس شرکت مس آذربایجان الگو شدن آن برای پاره پاره شدن اقتصاد و صنایع ملی ایران است. با همین منطق فردا خوزستان هم می‌تواند تقاضای تاسیس شرکت نفت خوزستان و یا بوشهر درخواست تاسیس شرکت گاز بوشهر را مطرح کند. ما دارای یک اقتصاد و یک خزانه ملی هستیم. اگر اشکالاتی در نسبت بین درآمد صنایع ملی و خزانه کشور وجود دارد، راهکار از بین بردن یکپارچگی صنایع نیست. چنین کاری نه فقط وحدت اقتصاد و صنایع کشور، بلکه اتحاد اجتماعی و سیاسی ایران را تهدید خواهد کرد. این چیزی است که فدرالیست‌ها و گروه‌های قوم‌گرا چشم طمع از آن بر نخواهند داشت. تاسیس شرکت مس آذربایجان آغاز دومینویی است که ادامه آن نه ارتقاء اقتصادی مناطق حاشیه‌ای بلکه ایجاد مطالبه پی در پی استقلال اقتصادی صنایع و در ادامه سست شدن امنیت ملی خواهد بود.

 

منبع: فراز

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ قابی دیده نشده از سرلشکر نامجوی ۴۴ سال پیش در کنار رئیس جمهور کره شمالی

عکس جالب از ایلان ماسک در نشست سران ریاض

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکسی نوستالژی از هدیه تهرانی و آتیلا پسیانی در یک جلسه

عکس/ ظاهر متفاوت شهید فکوری قبل از انقلاب در آمریکا با لباس رسمی

عکس/ حکم پرونده تتلو نقض شد

عکس/ استایل هالیوودی فرشته حسینی با عینک چند میلیونی

عکس/ طلب بخشش برای تتلو به سبک بهنوش بختیاری

عکسی کمیاب از یک توپخانه ایرانی زمان قاجار در مرز ایران و روسیه

عکس/ تیپ و چهره خاص بروسلی ۵۱ سال پیش با عینک عجیب

عکس/ استایل خاص و اروپایی محمدرضا پهلوی و ثریا ۶۸ سال پیش در سوئیس

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مردن به جای تفریح در خوزستان

ناترازی در تصمیم‌گیری؛ کودک نمی‌تواند ساعت ۶ صبح در کلاس درس بنشیند

ترامپ در خاورمیانه چه می‌خواهد؟

شریعتمداری: مذاکره را متوقف کنید

صید میلیارد‌ها دلارنفتی؛ پشت پرده‌های سفر ترامپ به کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس

هوش مصنوعی و بلاکچین، آینده‌ای که درِ بانک‌های ایران را می‌زند

بازار طلا در تردید؛ قیمت سکه در حال مقاومت

ابراهیم رئیسی به تتلو چه وعده‌ای داده بود؟

ترامپ از تغییر نام خلیج فارس منصرف شد

میزان افزایش حقوق بازنشستگان در اردیبهشت ۱۴۰۴ مشخص شد

بهای نفت جهانی کاهش یافت

تبعات حذف ارز ترجیحی گوشت

صادرات نفت عربستان به چین بالا ماند

صفر تا صد واریزی ۵۰ میلیونی برای بازنشستگان

افزایش چشم‌گیر تقاضای نفت در چند ماه اخیر

ادامه روند بورس صعودی یا اصلاح مقطعی؟

افت شدید موقعیت‏‌های باز در بازار مشتقه بورس کالا

صعود بورس با موتور خوش‌بینی به توافق

ناچار به محدودیت برق برای همه مشترکان هستیم

زیر پوست تمرکز بن سلمان بر ورزش در عربستان چه می‌گذرد؟/ زندگی لاکچری رونالدو برای بسیاری از شهروندان سعودی غیرقابل دسترس است

زلزله صفادشت تهران را لرزاند

پیش بینی بورس امروز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

عکس/ زیبایی خاص دو دختر قاجاری 120 سال پیش با لباس‌های فاخر و اشرافی

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/ نمای خاص و کمیاب از مقبره رضاخان ۶۶ سال پیش در شهرری

یک نشانه کمتر گفته شده زوال عقل در زنان

عکس دسته جمعی سرلشکر باقری ۴۴ سال پیش در کنار همرزمان اش زیر یک درخت

ادعای جدید و شوکه‌کننده متجاوز سریالی کودکان

عکس/ شکوفه سریال وحشی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴/ طلا بخریم یا منتظر بمانیم؟

عکس/ ژست صیاد شیرازی ۴۴ سال پیش در کنار رهبری و یک مراسم نظامی

عکس/بهنوش طباطبایی از همدمش رونمایی کرد

نرخ تسعیر ارز چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

عکس آتلیه‌ای پسر ناصرالدین شاه ۱۱۸ سال پیش در پاریس

عکس/نعیمه نظام‌دوست با یک استایل شیک در کنسرت

گرانترین و بی کیفیت ترین اینترنت سهم هر ایرانی از شبکه ارتباطی/ تعهدنامه‌ای که اپراتورهای تلفن همراه آن را پیچاندند!

پاکت سیگار معمای قتل ۵۰ ساله را حل کرد

عکس/ قابی خاص و دیدنی از شهناز پهلوی ۶۶ سال پیش در کنار پدر و عمویش غلامرضا

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۴/ سایه سنگین ابهامات سیاسی بر سر بازار دلار

عکسی کمتر دیده شده از محسن قرائتی و شهید مطهری کنار رودخانۀ کارون در دوران قبل از انقلاب