اقتصاد۲۴- مریم بهنام راد- در حالی فاز اجرای مرحله اول طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان وارد استان تهران شده که نانواییها سطح شهر تهران یکی پس از دیگری تعطیل میشوند و همین موضوع باعث ازدحام جمعیت در سایر نانواییها شده است.
گرانی و تغییر وزن نان در ماههای اخیر مورد گمانهزنیهای زیادی قرار گرفته، هرچند متولیان این بخش بارها ازعدمافزایش قیمت آن صحبت کرده اند، اما رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران تاکید میکند که نانوایان از ابتدای سال تا کنون منتظر قیمتهای جدید هستند.
بیژن نوروزیمقدم رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در اینخصوص به اقتصاد ۲۴ گفت: یکی از دلایل تعطیلی برخی نانواییها، زیان نانوایان با توجه به قیمت نان در سال جاری است. امروز نرخ نان برای ۱۴۰۰ است و قرار بود که نرخ جدید در همان ابتدای سال به نانوایان ارائه شود، اما هیچ تغییری در نرخ نان ایجاد نشده و علاوه بر افزایش نرخ تورم برخی از نانواییها باید آرد را به صورت آزاد خریداری کنند.
نوروزیمقدم با اشاره به دلیل دیگرتعطیلی برخی واحدهای صنفی گفت: شرکت خلیج فارس حمل و توزیع آرد نانواییهای شهر تهران را برعهده دارد. در تاریخ ۵- ۱۵ – ۲۵ هر ماه موعد صدور حوالههای آرد نان میباشد. نانواها به محض بازگشایی سامانه اقدام به ثبت درخواست آرد میکنند که قطعاً این حجم از درخواستها درلیست دریافت آرد در روز اول قرار نخواهند گرفت و این هجوم برای ثبت درخواست آرد، مشکلاتی در ساماندهی شرکت حمل و نقل آرد ایجاد میکند.
وی تصریح داشت: همین موضوع علت تأخیر در تحویل آرد به نانواییها میشود و گاهاً نانوایی فاقد آرد مجبور میشود واحد صنفی خود را برای یک یا دو روز تعطیل کند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران ادامه داد: البته برخی ازنانواییهای شهر تهران از آرد آزاد جهت پخت نان استفاده میکنند و جواز کسب این واحدها کاملاً آزاد پز است. نانواییهای آزاد پز آرد را کیلویی ۱۶ هزار تومان خریداری کنند و با این احتساب باید نان را به مراتب خیلی گرانتر از نرخ مصوب بفروشند. به طور مثال یک نانوایی بربری آزاد پز با آرد کیلویی ۱۶ هزار تومان باید نان را به قیمت ۱۱ هزار تومان بفروشند تا بتوانند سود کنند که رقابت در فضایی که سایر نانواییها نان را ارزانتر عرضه میکند وجود ندارد.
وی یکی دیگر از دلایل تعطیلی برخی نانواییها در سطح شهر را حاشیه سود پایین پخت نان با آرد آزاد دانست و ادامه داد: قدرت رقابت پخت نان با آرد آزاد در برابر نانواییها باپخت نان با آرد دولتی بسیار ضعیف و خریدار نان گران بسیار کم میباشد، نانوا ترجیح میدهد تا تعیین تکلیف طرح تجهیز کارتخوانهای هوشمند واحد صنفی خود را تعطیل نگه دارد.
به گفته رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران؛ اگر این طرح طبق برنامه و به موقع اجرایی شود و آزادسازی نرخ آرد با سرعت پیش برود، قطعاً نانوایان از این طرح استقبال خواهند کرد؛ اما اگراجرای این طرح با تعلل و تأخیر بیش از زمان برنامه ریزی شده مواجه شود و همچنان نانوایان با نرخ سابق نان را عرضه کنند نارضایتیهایی به وجود خواهد آمد.
وی گفت: برای بهبود وضعیت نانوایان منتظر نرخنامه جدید هستند. دلیل استقبال نانواییها از نرخ جدید افزایش هزینهها در واحدهای صنفی است. چراکه با وجود گرانی نرخ کارگر، حاملهای انرژی، بیمه و مالیات وسایر هزینههای جانبی، نرخ نان همچنان ثابت مانده و سود فعالان این عرصه از بین رفته و نانوایان با زیان در حال پخت نان میباشند.
به گفته نوروزی مقدم؛ در شهر تهران ۳ هزار و ۲۰۰ نانوایی سنتی فعال است که از این تعداد حدود ۴۰ واحد صنفی پروانه کسب دریافت کرده اند، اما هنوز آرد دریافت نمیکنند و برای پخت نان باید آرد آزاد کیلویی ۱۶ هزار تومان خریداری کنند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران تأکید داشت: امروز نانواییها با نرخ مصوب سال ۱۴۰۰ نان را میفروشند و با توجه به افزایش نرخ تورم، نانوا را وادار میکنند که با همان نرخ گذشته نان را بدون سود عرضه کند! عملاً فشار پخت نان با آرد آزاد با توجه به اینکه هنوز نرخهای مصوب نان اعلام نشده به نانوا میباشد از این رو صاحبان این واحدهای صنفی ترجیح میدهند نانوایی را تعطیل کنند.