اقتصاد۲۴- جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در پایان آخرین مرحله از سفر چهار روزه خود به منظور تقویت موقعیت ایالات متحده و متحد کردن منطقه علیه ایران، استراتژی خود را برای خاورمیانه بیان میکند.
بایدن روز شنبه ۱۶ ژوئیه (۲۵ تیر) در شهر بندری جده در دریای سرخ با شش عضو «شورای همکاری خلیج فارس» یعنی عربستان، عمان، کویت، بحرین، قطر و امارات به همراه مصر، اردن و عراق در یک نشست منطقهای دیدار خواهد کرد. این دیدار یک روز پس از آن صورت میگیرد که او از گامهایی در راستای عادیسازی روابط بین اسرائیل و عربستان حمایت کرد.
کاخ سفید گفت زمانی که بایدن با رهبران شورای همکاری خلیج فارس و متحدان عرب صحبت کند، کاملترین دیدگاه خود را برای منطقه و چگونگی همکاری ایالات متحده ارائه خواهد داد.
این نخستین سفر بایدن به خاورمیانه ۱۱ ماه پس از خروج جنجالی ایالات متحده از افغانستان است. بایدن قصد دارد آمریکا را دور از جنگهای ویرانگر خاورمیانه و درگیریهای جاری از لیبی تا سوریه در اولویت قرار دهد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن گفت: «این یک استراتژی مناسب برای سال ۲۰۲۲ است. یعنی بر خلاف دو دهه جنگهای زمینی بزرگی که ایالات متحده در طول دهه اول سال ۲۰۰۰ در این منطقه انجام داد.»
در اجلاس امروز موضوعاتی درباره ثبات و امنیت منطقه، همچنین نگرانی درباره امنیت غذایی، تغییرات آب و هوایی و تهدید مداوم تروریسم مطرح میشود. با این حال سیاست خارجی ۹ رئیس دولت کشورهای خاورمیانه حاضر در اجلاس با یکدیگر تفاوتهایی دارد. بهعنوان مثال عربستان، بحرین و امارات در تلاش هستند تا از قدرت ایران در منطقه و روی نیروهای نیابتی خود بکاهند، اما از سوی دیگر عمان و قطر روابط دیپلماتیک قویتری با ایران دارند و بهعنوان میانجی برای مذاکرات واشنگتن و تهران عمل کردهاند.
قطر اخیرا میزبان مذاکرات بین مقامات آمریکایی و ایرانی در تلاش برای احیای برجام بود. ایران نه تنها یک میدان گازی بزرگ زیر آبی با قطر در خلیج فارس دارد بلکه زمانی که عربستان، امارات، بحرین و مصر روابط خود را با این کشور قطع و تحریمها را وضع کردند ایران به کمک قطر شتافت.
هیچ یک از کشورهایی که در این اجلاس حضور خواهند داشت با آمریکا برای تحریم روسیه که یک اولویت کلیدی است حرکت نکردند. امارات بهنوعی بهشت مالی برای میلیاردرهای روس و قایقهای چند میلیون دلاری آنها است. درهای مصر بر روی گردشگران روسی باز است.
بیشتر بخوانید: عربستان: توافقی با آمریکا درباره نفت نشده است
از سوی دیگر ایالات متحده نگرانیهایی درباره گسترش دامنه نفوذ چین در خاورمیانه دارد. به نظر میرسد این کشور مایل به ارائه فناوریهای موشکی و هستهای به عربستان است. از سوی دیگر چین بزرگترین خریدار نفت پادشاهی سعودی است.
اما درباره عراق که عمیقترین و قویترین پیوندها را با ایران در میان تمام کشورهای عربی دارد حضورش در این اجلاس معنا دار است. عربستان با حمایت آمریکا در تلاش است تا عراق را به مواضع عربی و به اصطلاح گروه عربی نزدیکتر کند. عراق از زمان روی کار آمدن بایدن میزبان حدود پنج دور گفتوگوی مستقیم بین مقامات سعودی و ایران بوده است هرچند که این مذاکرات نتایج کمی در پی داشته است.
منبع: یورونیوز