اقتصاد۲۴- هنوز پاسخی از سوی دولت ایلات متحده یا اتحادیه اروپا درباره پشنهادات برجامی ایران صادر نشده است. از سوی دیگر فعالان بورس و سایر بازارهای مالی در انتظار دریافت جواب طرفین غربی هستند. این موضوع چه تاثیری روی بازار سرمایه دارد؟
هلن عصمت پناه، کارشناس ارشد بازارسرمایه در گفتگو با تجارتنیوز گفت: در صورت برجام و برقراری توافقات و روند گشایش اقتصادی، با نگاه مختصر بر دیتای شرکتهای فعال در بازارسرمایه، شاهد تغییراتی در میان مدت و بلندمدت در عملکرد و وضعیت شرکتها و دو متغیر اساسی رشد کسب و کارها، یعنی سودآوری و جریان نقدینگی خواهیم بود.
وی افزود: باتوجه به ذهنیت خطای دو قسمت کردن صنایع به دو دسته دلار محور و ریال محور و بررسی تاثیرات توافقات بر هر کدام، در ابتدا و در کوتاه مدت رفتار هیجانی بر بورس حاکم خواهد شد و توجه فعالان بر صنایع ریال محور غالب خواهد گشت.
عصمت پناه بیان کرد: در یک دوره کوتاه مدت انتظار میرود درصدی کاهش در قیمت دلار را داشته باشیم که تاثیر منفی بر صنایع صادراتمحور خواهد داشت؛ بنابراین شرایط برای صنایع ریالمحور رفته رفته بهبود پیدا میکند و رفتار بازار این را نشان خواهد داد. اما در میان مدت تا بلند مدت با توجه به شرایط ساختار تورمی اقتصادی و تنگناهای زیاد، با بهبود قیمت دلار به مسیر قبلی خود، شرایط برای همه صنایع به اعتدال خواهد رسید.
این کارشناس بازارسرمایه تصریح کرد: باتوجه به این که دیتاها با گذشت زمان تاثیرات را در خود لحاظ میکنند. ما در فرض بهای تمام شده به درآمد شرکتها شاهد کاهش آرام درصدی، به دلیل افزایش آرام درآمدها و رفته رفته کاهش هزینهها خواهیم بود.
عصمت در ادامه توضیح داد: رشد درآمد شرکتها به ویژه رشد حجم فروش با افزایش بازارهای هدف، تنوع در مشتریان، تعاملات بین المللی، بالا رفتن قدرت انتخاب و … محقق خواهد شد. ضمن اینکه با کاهش هزینههایی، چون هزینه دور زدن تحریمها از نظر تخفیفهای فروش، هزینه برگرداندن پول، هزینه جابهجایی پول، هزینه تولید بر اثر فرسودگی ماشین آلات، هزینه ارسال، بیمه، حمل و … کلیه نسبتهای سودآوری تحت تاثیر قرار خواهند گرفت و به مرور زمان شاهد بهبود حاشیه سودها شرکتهای فعال در بورس خواهیم بود. حتی در صورت حفظ سودها و یا ثابت ماندن آن ها، با رشد p/e کل بازار، قیمتها روند رشد خواهند داشت و ریسکهای اقتصادی روند نزولی خواهند گرفت.
بیشتر بخوانید: صف خرید و فروش سهام در ۳۰ مرداد ۱۴۰۱
این فعال بورس اظهار داشت: باتوجه به بهبود سودآوری، تاثیر مثبت بر نقدینگی، بهبود منابع جاری شرکتها، سرمایه در گردش، تسهیل تامین مواد اولیه، تسهیل ورود ماشین آلات و قطعات آن در شرکتهای تولیدی و… شاهد بهبود جریان نقد آزاد، بهبود چرخه عملیات در صورت مدیریت مطلوب دوره چرخه عملیات، بهبود بهرهوری و رشد منابع مالی شرکت خواهیم بود.
وی ادامه داد: این موضوع به خودی خود نیاز شرکتها را به سمت گرفتن وام و تسهیلات و در نتیجه کاهش بدهی و هزینههای مالی کم رنگ میکند، رشد پیش دریافتها با فرض تحقق در شرکتهای مورد اعتماد را شاهد خواهیم بود. در کل بهبود وضعیت حقوق مالکانه و نسبتهای صورت وضعیت شرکتها را خواهیم داشت. همچنین با توجه به اینکه روند تکنولوژی و مدرنیزه شدن ماشین آلات و تجهیزات را تسهیل میشود فضا برای رشد طرحهای توسعه شرکتها و بهبود درآمدزایی مطلوب خواهد گشت.
عصمتپناه تشریح کرد: میتوان این گونه اشارهای مختصر به تاثیرات مطلوب توافقات در میان مدت و بلند مدت بر روی برخی صنایع کرد:
صنعت بانک: افزایش مبادلات بینالمللی، افزایش کارمزدها، کاهش هزینه عملیاتی، بهبود امنیت نقل و انتقال پول، فعال شدن شعب خارجی و …
گروه خودرو: کاهش هزینه تامین قطعات، مشارکت بیشتر با خارجیها در بخش تولید و فروش.
صنعت حمل و نقل: افزایش تجارت خارجی، اتصال مجدد به کانالهای تجارت جهانی، نوسازی ناوگانهای حمل و نقل ریلی، دریایی، هوایی.
گروه پیمانکاری: افزایش پروژههای پیمانی، تسهیل صاف کردن بدهیها، تسهیل واردات تجهیزات و انتقال دانش.
صنعت دارویی: تسهیل تامین مواد اولیه.
صنعت گردشگری، کشاورزی، مواد غذایی و سایر: تامین مالی مناسب، تسهیل انتقالات پولی، بازارهای هدف در دسترس، بهبود درآمدها.
گروه بیمه: کاهش ریسک صنعت، امکان سرمایه گذاری با شرکتهای بین المللی، بهبود خدمات در داخل کشور و سطح بین المللی.
صنعت شیمیایی، نفتی و معدنی: افزایش تامین مالی، افزایش تکمیل زنجیره تولید، افزایش بازارهای صادراتی، کاهش هزینههای نقل و انتقال پول، بهبود درآمدها، کمک به اقتصاد کشور، استفاده از سرمایههای جهانی و …