اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: چندی پیش دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از ایجاد بورس بین الملل در یکی از مناطق آزاد بعد از ۳۰ سال فعالیت این مناطق خبر داد. بعد از اعلام این خبر، وزیر اقتصاد از پا ننشست و در یک توئیت نوشت: «پس از پیگیریهای بسیار، موافقت اصولی تاسیس بورس بین الملل توسط شورای عالی بورس صادر شد. بورسی که با کارکرد ارزی و در یکی از مناطق آزاد مستقر خواهد شد. با ایجاد ساختار تسویه فراملی، جریان ورود سرمایه به کشورمان تسهیل میشود.»
تلاش وزیر اقتصاد برای همراه و همگام شدن با مناطق آزاد با انتشار این پست، نشان دهنده اذعان ایشان بر ظرفیتها و فرصتهای مناطق آزاد است و نمیتوان از این فرصت چشم پوشید.
هرچند اقداماتی که زمینه تضعیف جایگاه قانونی و حاکمیتی نهادهای مناطق آزاد می شود، رویه ای است فراقانونی و خلاف ماده 65 احکام و مخالف منویات مقام معظم رهبری که در قالب ماده 11 سیاست های اقتصاد مقاومتی منتشر شده اما اذعان وزیر محترم اقتصاد به فرصت بورس بین الملل را باید به فال نیک گرفت و امید میرود که این همراه نشان دادن ایشان در ارتباط با بورس به همدلی با شورایعالی مناطق آزاد ختم شود چراکه وزارت اقتصاد و مناطق آزاد میتوانند در حوزههای جذب سرمایه گذار خارجی و برون رفت کشور از مشکلات ناشی از تحریم نقشهای خوبی را در کنار هم و نه در تقابل هم داشته باشند.
روز سه شنبه (۱ شهریورماه) با تصویب شورای عالی بورس، راه اندازی بورس بینالملل در دستور کار قرار گرفت. این بورس با سرمایه ارزى در مناطق آزاد تاسیس خواهد شد و تمامى معاملات آن ارزى میباشد. قرار است بورس بین الملل مهمترین بستر برای جذب منابع مالی خارجی به کشور باشد که از طریق انتشار ابزارهای ارزی، زمینه جذب سرمایههای خارجی و همچنین شرکتهای واجد شرایط در حوزههای مختلف اقتصادی، صنعتی و انرژی را فراهم آورد.
در این بین پس از ماهها نامه نگاری و پیگیریهای مشاور رئیس جمهور قرار است پنجمین بورس ایران بعد از بورس اوراق بهادار تهران، بورس کالای ایران، فرابورس ایران و بورس انرژی تشکیل شود. این پیگیریها طبق مستندات از سال گذشته آغاز شده و در دستور کار شورایعالی بورس قرار گرفته است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در گفتگو با ایرنا ۳ مردادماه امسال به راه اندازی بورس بین الملل اشاره کره بود. محمدرضا پورابراهیمی با بیان اینکه به درخواست دبیر خانه شورای عالی مناطق آزاد کشور قرار است بستر تشکیل بورس بین الملل در منطقه آزاد کیش مراحل نهایی خود را طی کند، بر تشکیل این بورس با پیگیریهای دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد مهر تایید زده بود.
بیشتر بخوانید: مجوز بورس بین الملل مناطق آزاد صادر شد
وی در بیان جزئیات این بورس گفته بود: این موضوع در سازمان بورس کشور تصویب شده و ظرف یک الی دو هفته آینده به شورای عالی بورس میرود، از این رو پیش بینی میشود ظرف مدت یک ماه آینده مصوبه شورای عالی بورس در خصوص تشکیل بورس بین الملل ارائه شود.
اینکه شخص وزیر اقتصاد پس از اعلام خبرهای مربوط به راه اندازی بورس بین الملل ازسوی مسئولان مختلف اعم از رئیس کمیسیون اقتصادی و دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و شورایعالی بورس بخواهد در توئیتی این اقدام را به نام خود ثبت کند بی سابقه است.
اما چرا شاهد بروز چنین رخدادهای عجیب و غریبی در مورد مناطق آزاد هستیم؟ به نظر میرسد تلاشها برای دستاوردسازی با طرح این ادعا که دبیرخانه مناطق آزاد به اصطلاح «کارهای نیست» موجب ایجاد نهضت دستاوردسازی در مناطق آزاد با ادعای راه اندازی بورس بین الملل از طریق ایجاد ساختار تسویه فراملی و تسهیل جریان ورود سرمایه به کشور شده است.
با همه این اوصاف نباید چشم بر این واقعیت پوشید که راه اندازی بورس بین الملل در مناطق آزاد در راستای شفاف سازی ارتباطات بین المللی و اعتمادسازی است و نباید قربانی تقابل سازمان ها و دولتمردان شود.