اقتصاد۲۴- هفته چهارم شهریور ماه در حالی به پایان رسید که شرایط بازار سهام نسبت به چند ماه گذشته نه تنها بهتر نشد بلکه بر ابهامات آن افزوده شد. وقتی صحبت از تحلیل بازار سرمایه میکنیم، قاعدتاً باید بخش عمدهای از تمرکز بر روی عملکرد شرکتها و شرایط کلی اقتصاد باشد. اما فضای سیاسی کشور و به طور مشخص آینده برجام چنان اهمیت پیدا کرده که تمام ابعاد بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار داده است. البته این موضوع مختص بورس نیست و تمام بخشهای اقتصادی و بازارها متاثر از این موضوع است. آنچه که بیش از نهایی شدن برجام و یا شکست مذاکرات بر بازار سرمایه تاثیرگذار است، بلاتکلیفی آن است.
در حقیقت این شرایط برزخی است که بیشترین آسیب را به همه ابعاد اقتصاد ایران از جمله بازار سهام میزند و بازار را از تحلیل پذیری دور کرده است. معامله گران بیش از آنکه برای بررسی صورتهای مالی شرکتها وقت بگذارند، اخبار سیاسی را رصد میکنند. اخباری که با توجه به شرایط حاکم بیشتر از جنس تحلیل است.
بیشتر بخوانید: زمان واریز اولین مرحله سود ۲ میلیونی سهام عدالت
تحلیلهای سیاسی هم بر خلاف تحلیلهای اقتصادی، به شدت به نوع نگاه تحلیلگر بستگی دارد و نمیتواند قابلیت اتکا داشته باشد. کافی است که تحلیلهای مربوط به تحولات برجام را در این چند هفته گذشته را مرور کنید تا با انبوهی از تحلیلهای متناقض و مبهم روبرو شوید. در این شرایط اطلاعات اندک در دسترس هم بیش از گذشته اعتبار این نوع تحلیلها را زیر سوال میبرد. در چنین فضای خروج معامله گران از بازار و شرایط نوسانی همراه با رکود بورس، موضوعی عجیبی و غیرقابل انتظاری نیست.
در هفته چهارم شهریور شاخص کل بازدهی ۱.۷- درصد بود تا برای چهارمین هفته متوالی شاهد بازدهی منفی شاخص کل باشیم. طی ۱۳ هفته گذشته در ۱۱ هفته شاخص کل بازدهی منفی ثبت کرده است.
شاخص هم وزن هم این هفته بازدهی منفی ثبت کرد و با افت ۱.۳- درصدی همراه شد. پس از آنکه از اواسط مرداد تا و هفته ابتدایی شهریور اقبال به نمادهای کوچک بازار افزایش یافته بود، حالا دو هفتهای میشود که شاخص هم وزن همسو با شاخص کل، روند کاهشی در پیش گرفته است.
در هفته چهارم میانگین ارزش معاملات خرد روزانه حدود ۲هزار و ۴۲۳ میلیارد تومان بود که نسبت به هفته گذشته کاهشی بوده است. پس از آنکه در اواخر مرداد ماه شاهد افزایش میانگین ارزش معاملات خرد به سطح بیش از ۳هزار میلیارد تومان بودیم، طی ۴هفته گذشته، میانگین ارزش معاملات خرد روند کاهشی در پیش گرفته است.
حقیقیها به طور میانگین در هفته چهارم شهریور روزانه حدود۱۸۷ میلیارد تومان از بازار خارج کردند که عملاً نسبت به هفته گذشته تغییر خاصی نداشته است. طی ۱۹ هفته گذشته، برآیند خرید و فروش حقیقیها منفی بوده و شاهد خروج پول حقیقی بودیم.