تاریخ انتشار: ۱۰:۱۱ - ۲۸ شهريور ۱۴۰۱

چگونه فردی دچار مرگ مغزی می‌شود؟

مهسا امینی؛ دختر ۲۲ ساله چگونه و چرا جان باخت؟ این سوالی است که با وجود اطلاعیه‌ای که فرماندهی انتظامی تهران بزرگ درباره نحوه دستگیری این دختر جوان توسط عوامل گشت ارشاد و انتقال او به بازداشتگاه وزرا در روز ۲۲ شهریور و چگونگی خروج پیکر بی‌جانش از بیمارستان کسری در روز ۲۵ شهریور امسال منتشر کرد همچنان بی‌پاسخ است.

چگونه فردی دچار مرگ مغزی می‌شود؟

اقتصاد۲۴-  ابهام چگونگی جان باختن مهسای جوان که امروز زیر خرواری از خاک سرد سقز آرام گرفته را اطلاعیه دو روز قبل بیمارستان کسری دامن زد؛ اطلاعیه‌ای که از پذیرش مهسای دچار مرگ مغزی و بدون علائم حیاتی خبر می‌داد در حالی که ادعای مکرر عوامل گشت ارشاد و فرماندهی انتظامی تهران بزرگ از عصر روز جمعه و ساعاتی پس از افشای جان‌باختن مهسا، این بود که مهسا در سالن بازداشتگاه وزرا، فقط دچار سکته قلبی شده است. در حالی که طی روز‌های گذشته شایعاتی درباره ضرب و شتم مهسای از دست رفته هم دهان به دهان گشت.

در واکنش صرفا فیلم کوتاهی از دوربین‌های مدار بسته نصب‌شده در راهروی بیرونی ساختمان بازداشتگاه وزرا و سالن نگهداری زنان بازداشتی متهم به «بدحجابی» منتشر شد؛ فضایی که هر روز با دستگیری حدود ۴۵۰ دختر جوان و زنان میانسال پر و خالی می‌شود و ماموران سعی می‌کنند رعایت حجاب، به بازداشتی‌ها را ابلاغ کنند و البته خروجی این روند که بنا به ادعای عوامل گشت ارشاد، آموزش و هدایت است، نتیجه‌ای جز مختل شدن آرامش روانی بازداشتی‌ها و خانواده ایشان ندارد.

نکته مهم این است که فیلم کوتاهی که حالا صرفا لحظات انتقال مهسا به ساختمان بازداشتگاه وزراست که البته به استناد این فیلم‌ها هم خبری از ضرب و شتم مهسا نیست، اما هیچ‌کسی جز عوامل گشت ارشاد و مهسای فقید نمی‌داند که پیش از ضبط این تصاویر و در فاصله دستگیری مهسا تا زمانی که پا به حیاط بازداشتگاه وزرا می‌گذارد؛ آن بخش از حیاط که در معرض نگاه دوربین مدار بسته است، چه برخوردی اتفاق می‌افتد و مهسا چه می‌بیند و چه می‌شنود.

آنچه فعلا چاره‌ای جز پذیرش نداریم همین تصاویر تقطیع شده دوربین مداربسته بازداشتگاه وزراست که نمایی از حیاط بازداشتگاه و محل ورود ون‌های گشت ارشاد را نشان می‌دهد؛ اولین لحظاتی که مهسا همراه با بانوان دیگری که به اتهام «بدحجابی» دستگیر شده‌اند، به سالن ملقب به سالن «آموزش» وارد می‌شوند. سالنی با ردیف ردیف صندلی با در‌ها و پنجره‌های مسدود و فوج فوج زنانی که صرفا به جرم اینکه لباسی که در مغازه‌های سطح شهر دیده‌اند و خریده و پوشیده‌اند و این پوشش بعد از عکسبرداری و ثبت اثر انگشت و امضای تعهد، اجازه خروج به بازداشتی‌ها داده می‌شود.

در این فیلم مشاهده می‌شود که مهسا با یکی از زنان «گشت ارشادی» حرف می‌زند و البته برخورد تحکم‌آمیز و عتاب تند آن زن گشت ارشادی حتی در این فیلم صامت هم کاملا مشخص است. اصل اتفاق، حتی بعد از این مشاجره تلخ نیست. اصل اتفاق این است که مهسایی که به گواهی این فیلم کوتاه چند ثانیه‌ای، فقط از حال می‌رود و بر زمین می‌افتد، با مرگ مغزی و بدون علائم حیاتی به بیمارستان کسری منتقل می‌شود. چرا مرگ مغزی؟ چرا بدون علائم حیاتی؟


بیشتر بخوانید: آیا گشت ارشاد به پایان کار نزدیک شده است؟


در اطلاعیه بیمارستان کسری در توضیح شرایط مهسای فقید و وضعیتی که در ابتدای پذیرش در بیمارستان داشته چنین آمده است: «سرکار خانم مهسا امینی در ساعت ۲۰:۲۲ روز سه‌شنبه ۲۲ شهریورماه با ارست قلبی تنفسی (کد ۹۹)، بدون علائم حیاتی و میدریاز دوبل (مرگ مغزی) به بیمارستان کسری ارجاع شد و با توجه به تلاش‌های ویژه تیم احیا عملیات احیا روی بیمار انجام گرفته که ضربان قلب برگشت و بیمار در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شدند. متاسفانه بیمار پس از ۴۸ ساعت در روز جمعه مجددا دچار ارست قلبی شده که با توجه به مرگ مغزی به‌رغم تلاش‌های تیم پزشکی موفق به احیا نشدند و بیمار فوت شد.»

امید قبادی؛ نایب‌رییس هیات‌مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان، در گفتگو با «اعتماد» توضیح می‌دهد که چه فردی دچار مرگ مغزی می‌شود و مرگ مغزی چیست، چه فردی علائم حیاتی را از دست می‌دهد و معنای از دست رفتن علائم حیاتی چیست.

چه فردی دچار مرگ مغزی می‌شود؟

حدود ۱۷ دلیل برای مرگ مغزی وجود دارد که مهم‌ترین دلیل در ایران و بسیاری کشور‌های دنیا، ضربه به سر ناشی از تصادفات است، اما نارسایی قلبی، خفگی، تومور‌های مغزی، مسمومیت دارویی، حلق‌آویز شدن و دار زده شدن هم از دیگر دلایل مرگ مغزی است.

مرگ مغزی چگونه اتفاق می‌افتد؟

۴ رگ از قلب به مغز، قند و اکسیژن می‌رساند تا مغز تغذیه شده و فرامین لازم را صادر کند. وقتی ضربه به سر وارد می‌شود، مغز ورم می‌کند. به دلیل این ورم، این ۴ رگی که از قلب به مغز می‌رسد، داخل مغز مسدود شده و در نتیجه خون و اکسیژن به مغز نمی‌رسد. به محض توقف خون‌رسانی و اکسیژن‌رسانی به هر نقطه از بدن و از جمله مغز، از بین رفتن سلول‌ها آغاز می‌شود.

علاوه بر این، به دنبال نرسیدن خون و اکسیژن به مغز، تنفس ریه و متعاقب آن، اکسیژن‌رسانی به گره کوچک قلب هم متوقف خواهد شد. چرا و چگونه؟ کار ساقه مغز این است که دستور تنفس به ریه می‌دهد تا ریه به گره ضربان‌ساز قلب، اکسیژن برساند. گره ضربان‌ساز قلب می‌تواند ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه ضربان ایجاد کند که همین ضربان قلب، باعث زنده بودن و ادامه حیات انسان می‌شود. به محض نرسیدن اکسیژن و خون به مغز، این فرآیند دستوردهی مغز به ریه، تنفس ریه و اکسیژن‌رسانی به گره ضربان‌ساز قلب هم متوقف می‌شود. در چنین شرایطی، چه اتفاقی می‌افتد؟

گره ضربان‌ساز قلب، علاوه بر ایجاد ضربان، می‌تواند الکتریسیته‌ای که برای ضربان تولید می‌کند را، حتی بدون دریافت اکسیژن، ۶ تا ۸ دقیقه در خودش نگه دارد. در حوادثی که بر اثر ضربه به سر، خون‌رسانی به مغز مسدود شده، با وجود آنکه مغز دستور تنفس به ریه نمی‌دهد و قفسه سینه فرد مصدوم تکان نمی‌خورد، چون نفس نمی‌کشد، اما قلب این فرد به مدت ۶ تا ۸ دقیقه می‌زند. اگر در این زمان ۶ تا ۸ دقیقه، اورژانس به بالین این فرد مصدوم برسد، لوله اکسیژن‌رسانی (ونتیلاتور) در دهانش بگذارد و اکسیژن‌رسانی مصنوعی به گره ضربان‌ساز قلب برقرار شود، ۴ تا ۶ ساعت فرصت داریم که این فرد مصدوم را به بیمارستانی مجهز به سرویس جراحی اعصاب برسانیم تا با انجام برخی جراحی‌ها و درمان‌ها، جریان خون‌رسانی برقرار شده و بافت مغز حفظ شود. فرد مصدومی که در این شرایط قرار بگیرد، به کما رفته به این معنا که اگرچه مدت زمانی خون‌رسانی به مغز مختل بوده، اما ساختمان مغز حفظ شده و بافت مغز سالم است منتها به دلیل ایجاد اختلال عملکرد در مغز، فرد هوشیار نیست و با بیرون ارتباطی ندارد. بیمار کما ممکن است یک روز تا ۲۰ سال در همین شرایط بماند و ممکن است به زندگی بازگردد.

حالا اگر این فرصت‌های محدود؛ چه آن مهلت ۶ تا ۸ دقیقه‌ای برای اکسیژن‌رسانی مصنوعی بلافاصله بعد از ضربه به سر یا آن مهلت ۴ الی ۶ ساعته برای انتقال به بیمارستان مجهز به سرویس جراحی اعصاب از دست برود و نتوانیم مغز را از انهدام کامل نجات دهیم، از بین رفتن سلول‌ها که از همان اولین لحظه توقف خون‌رسانی و اکسیژن‌رسانی به بدن و مغز، آغاز شده بود، ادامه پیدا می‌کند. به این معنا که ۳ تا ۵ روز بعد از حادثه، این فردی که قفسه سینه‌اش با کمک دستگاه اکسیژن‌رسانی مصنوعی، حرکتی مشابه تنفس عادی دارد و حتی قلبش هم به دلیل همین اکسیژن‌رسانی مصنوعی، می‌زند، دیگر هیچ مغزی در جمجمه‌اش وجود ندارد و جمجمه‌اش خالی از مغز است که به این وضعیت، مرگ مغزی می‌گوییم.

در مرگ مغزی، مغز به طور کامل منهدم شده و ریه و قلب فرد مرگ مغزی، حداکثر تا ۱۴ روز به این دستگاه‌ها جواب می‌دهد که در این مدت هم در صورت رضایت خانواده، این فرصت وجود دارد که اعضای بدن این فرد، اهدا شده و زندگی دوباره‌ای به چند بیمار اعطا شود. شباهت ظاهری علائم مرگ مغزی و کما در حدی است که نه تنها مردم عادی به هیچ‌وجه متوجه تفاوت این دو نمی‌شوند، من هم با ۲۰ سال تخصص تشخیص مرگ مغزی، حتما برای تفکیک دو فرد مرگ مغزی و بیمار کما، باید هر دو را معاینه کنم.

وقتی اعلام می‌شود که فرد، علائم حیاتی را از دست داده به چه معناست و چه فردی در چه شرایطی علائم حیاتی ندارد؟
علائم حیاتی چهار دسته است؛ ضربان قلب، تعداد تنفس، درجه حرارت بدن و فشارخون.


سطح هوشیاری از علائم حیاتی نیست؟
سطح هوشیاری ارتباط مستقیمی با علائم حیاتی ندارد. علائم اصلی حیات شامل ضربان قلب، تعداد تنفس، فشار خون و درجه حرارت بدن است. ما در پزشکی دو نوع مرگ داریم؛ مرگ قلبی (مرگ معمولی) که به دنبال ایست قلبی ایجاد می‌شود و ۹۹ درصد مرگ‌های جامعه را تشکیل می‌دهد. دوم مرگ مغزی که یک درصد مرگ‌های جامعه را تشکیل می‌دهد.

در هر دو نوع، با توجه به اینکه مرگ هستند و با توجه به اینکه در هر دو، ساقه مغز از بین رفته، علائم حیاتی به صورت خودبه‌خودی وجود ندارد، ولی در مرگ مغزی آنچه آحاد مردم مشاهده می‌کنند، حرکاتی است شبیه تنفس در قفسه سینه، ضربان قلب و فشار خون به واسطه دستگاه اکسیژن‌رسان مصنوعی ولی آنچه مسلم است در هیچ کدام از این دو نوع مرگ علائم حیاتی به صورت خودبه‌خود و اختیاری وجود ندارد، ولی در کما با توجه به آنکه فرد، فوت شده محسوب نمی‌شود علائم حیاتی که مشاهده می‌شود علائم خودبه‌خودی و اختیاری و ناشی از فرامین مغز است.


آیا ارتباطی بین سکته قلبی و مرگ مغزی وجود دارد؟
بیماری‌های قلب در تخصص من نیست، اما پاسخ به این سوال که آیا سکته قلبی می‌تواند یکی از علل مرگ مغزی باشد، قطعا مثبت است.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

روش معجزه آسا برای چربی سوزی پشت میز کار

نایب‌قهرمانی تیم ملی کاراته ایران در جام جهانی با حضور ملی‌پوشان بیمه تعاون

جزییاتی از طرح پرداخت حق ثبت مهریه+ جدول

مراسم تقدیر از برترین‌های فروش منطقه ۵ بیمه پاسارگاد برگزار شد

راهکار طلایی برای پاک کردن لاک ناخن از روی مبل و فرش+عکس

بیمه ملت، بیشترین رضایت مشتری و کمترین شکایت ثبت شده در صنعت بیمه

فرصتی استثنایی برای استفاده از تخفیفات ویژه در جشنواره ۲۱

مرکز ارتباط با مشتریان موسسه اعتباری ملل؛ پشتیبان مطمئن شما

معدن گنجه رودبار بسته شد

حضور پرقدرت بانک مسکن در عرصه ساخت و ساز با افزایش سرمایه/ نقش‌آفرینی پررنگ‌تر بانک مسکن در کنار دولت

۴ باور غلط درباره مصرف نمک

ارتقای جایگاه بانک مسکن با تکیه بر ابزار‌ها و محصولات جدید

کمبود این ویتامین در بدن سبب کاهش شنوایی می‌شود

نثاری: افزایش سرمایه بانک مسکن، حجم تسهیلات ساخت و ساز‌ها را تقویت می‌کند

حضور فعال بانک ملت در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

عکس/ تغییر عجیب بازیگر روسی سریال خاتون پس از ۶ سال

حمایت گسترده و همه جانبه بانک ملی ایران از سامانه توثیق الکترونیک هوشمند

مشکل بزرگ پرسپولیس با گاریدو

اینفوگرافی/ ۳۱ نماینده‌ای که پس از استعفا راهی پاستور شدند

توقیف سواری تویوتا با ۵۹ میلیون جریمه

اعلام برندگان مسابقه کانون جوانه های بانک ملی ایران

فیلم/ بارش بی سابقه باران در خانه خدا

عکس/ ناصر ملک‌مطیعی کنار بازیگر زن ترکیه‌ای ۵۸ سال پیش

عکس/ ثریا قاسمی و حمیده خیرآبادی در ۲۶ سال قبل

خودرو ۶.۳ میلیارد دلار ارز گرفت+ جدول

پذیرش ۶۰ روز آتش بس در لبنان

ماجرای مرگ مشکوک ۲ کودک تهرانی پس از خوردن ماکارونی

ناصرالدین شاه قاجار کیست؟/ شاهی با طولانی‌ترین دوره حکومت در میان پادشاهان ایران

طرز تهیه رشته پلو با انار مخصوص مهمانی شب یلدا

عکس/ تغییر چهره جذاب مریم مومن

عکس/ صف خدمتکاران ناصرالدین شاه در کاخ گلستان ۱۳۰ سال پیش

عکس/ نوۀ دختری ناصرالدین شاه در کنار مرداب انزلی سال ۱۲۷۳

عکس/ عروسی دختر ناصر الدین شاه ۱۳۰ سال پیش

فیلم/ قالیباف: قانون مطبوعات باید اصلاح شود

دوگانه کاذب وعده صادق ۳ و دیپلماسی؛ هزینه‌سازی بیهوده برای مذاکرات آینده کلید می‌خورد

بازگشت ۲ بازیکن به اردوی استقلال

فیلم/ برگزاری جلسات تعیین مزد در بهمن و اسفند

ماجرای طلاق و ازدواج مجدد آزیتا حاجیان+ عکس

مشخصات تانک بولات T۶۴؛ تانک قدرتمند و مرگبار اوکراین

فیلم/ رقص کُردی نوید محمدزاده و روزبه حصاری در ایلام

آخرین وضعیت امید عالیشاه کاپیتان پرسپولیس

افزایش ۲۰ درصدی حقوق سربازان نهایی شد

محکومیت میلیاردی فولاد با شکایت یک بازیکن پرسپولیس

آغاز ثبت نام جدید برای خودرو‌های وارداتی

بهترین روش های سرمایه گذاری

فیلم/ آوازخوانی یک عرب زبان به فارسی زیر سی‌و‌سه پل

طنین امید بخش در صورت‌های مالی بیمه سرمد

قیمت این خودرو ۳.۵ میلیارد تومان گران شد

کارآفرین برتر صنعت فرش: اگر بانک ملی ایران از تولیدکنندگان حمایت نکند چرخ توسعه کشور نمی‌چرخد

فیلم/ ماجرای تذکر سید محمد خاتمی به اصلاح طلبان