اقتصاد۲۴- در روزهای اخیر گزارشها از تضعیف تاریخی پوند در برابر دلار حکایت دارد. بر این اساس پوند انگلیس در برابر دلار آمریکا به پایینترین سطح خود در ۳۷ سال گذشته رسیده است. شیب نزولی ارزش پوند انگلیس متاثر از اقدامات سختگیرانه فدرال رزرو مبنی بر افزایش نرخ بهره سیاستی در ۲۱ سپتامبر بود. این روند سبب شد دلار رکورد تاریخی دیگری را در روزهای اخیر به ثبت برساند. روز گذشته شاخص دلار در ساعت ۱۶ به وقت تهران در سطح ۵۵/ ۱۱۴ واحد قرار گرفت. علاوه بر اسکناس انگلیسی، یورو نیز به تقویت دلار واکنش نشان داد و با افت ۲/ ۳ درصدی به کف ۲۰ ساله خود در برابر دلار رسید. برخی از تحلیلگران در این باره افزودند که واکنش شاخص دلار به افزایش سیاستهای انقباضی دور از انتظار نبود. همچنین آنها به دنبال این موضوع افزودند که عملکرد بازارهای جهانی از جمله بازار رمزارزها و طلا باید به روند کاهشی خود ادامه دهند. بر این اساس طلا به روند کاهشی خود ادامه داد و با افت یک درصدی در ساعت مذکور با قیمت ۱۶۲۴ دلار معامله میشد. بیتکوین نیز با کاهش ۳/ ۶ درصدی نسبت به روز گذشته حمایت ۲۰ هزار دلاری را از دست داد.
ارزش پوند در برابر دلار در بازارهای جهانی به کف حدود ۴ دهه اخیر رسید. بر این اساس باید گفت که نرخ پوند در برابر دلار با کاهش ۴/ ۶ درصدی مواجه شد و به پایینترین سطح خود از سال ۱۹۸۵ سقوط کرد. اکنون در ساعت ۱۶ به وقت تهران نرخ برابری دلار به پوند به ۹۳/ ۰ واحد رسیده است. این موضوع شوک قابل توجهی به بازارهای مالی انگلیس وارد کرد. در این میان برخی از تحلیلگران معتقدند که بانک مرکزی انگلیس باید با توجه به شرایط موجود در بازارهای این کشور گامی در جهت افزایش سیاستهای انقباضی بردارد؛ زیرا هفته گذشته وزیر خزانهداری انگلیس اعلام کرده بود که با کاهش مالیات و یارانه سوخت به خانوارها به بهبود وضع اقتصادی آنها کمک خواهد کرد. اما پس از سقوط پوند به پایینترین سطح خود در ۳۷ سال گذشته در روز دوشنبه ۲۶ سپتامبر، سیاستگذاران بانک مرکزی افزودند که با تضعیف پوند، عملیاتی شدن سیاستهای یادشده نیازمند آن است که علاوه بر بودجهای که دولت انگلیس در نظر گرفته، بودجه تازهای اختصاص پیدا کند. تامین این بودجه تازه به افزایش بدهی دامن میزند و رکود در این کشور را تشدید خواهد کرد.
افزایش شاخص دلار علاوه بر تضعیف ارزش پوند انگلیس، افزایش نرخ برابری دلار در برابر یورو را نیز به دنبال داشت. به دنبال این موضوع نرخ برابری دلار به یورو به سطح ۰۴/ ۱ رسید. بر این اساس باید گفت که مشابه این روند در یکم آوریل ۲۰۰۲ نیز رخ داده است. برخی از تحلیلگران افزودند که واکنش ارزهای جهانی به تقویت دلار بانکهای مرکزی این مناطق را تحریک به افزایش نرخ بهره سیاستی خواهد کرد.