اقتصاد۲۴- ظهر دیروز خیابانهای شهرهایی همچون سنندج، مشهد، تهران و... بار دیگر شاهد ادامه اعتراضات و انتشار تصاویری از برخورد نیروهای امنیتی با معترضان و شلیک مستقیم با اسلحه پینتبال و ساچمهای به سمت معترضان بودیم.
درحالیکه محسن منصوری، استاندار تهران گفته بود: «ممکن است تکحرکتهایی رخ دهد، اما آرامش نسبی وجود دارد». البته صداوسیما در گزارش خود از اعتراضات دیروز از وضعیت ملتهب خیابانهای اطراف دانشگاه تهران خبر داده بود. طبق این گزارش «صدای بوق ممتد از خیابان انقلاب مشرف به دانشگاه تهران به گوش میرسد.
نیروهای ویژه بهطور کامل در منطقه مستقر هستند و در برابر هرگونه اغتشاش مقابله میکنند». در خبر باشگاه خبرنگاران جوان هم تأکید شده بود که تجمعات دیروز از مقابل درِ اصلی دانشگاه آغاز و تا درِ دانشکده ادبیات کشیده شده است. حراست دانشگاه برای عدم ورود عناصر خرابکار خارجی به داخل دانشگاه، درهای جانبی به غیر از در ۱۶ آذر را بسته است. با توجه به خاطره تلخ بستن درهای دانشگاه شریف، این بار حداقل یک در برای تردد دانشجویان باز مانده بود که مانع تکرار حادثه محصورشدن دانشجویان شود.
در این بین، روز گذسته رئیسی به مناسبت آغاز سال تحصیلی دانشگاهها به دانشگاه الزهرا رفت و به سخنرانی میان دانشجویان بدون اشاره به ماجرای دانشگاه شریف و حمایت از دانشجویانی که چندین ساعت در دانشگاه حبس شدند و برای اولین بار شاهد تیراندازی در دانشگاه بودند، به این سخنان بسنده کرد: «دشمن تصور میکرد میتواند در ظرف دانشگاه امیال خود را دنبال کند، غافل از اینکه دانشجویان و اساتید ما بیدارند و اجازه تحقق خیالهای باطل دشمن را نخواهند داد و حتما در عرصه علم و دانش نیز مانند دیگر عرصهها دشمن را ناکام خواهند گذاشت».
بیشتر بخوانید: مردم نباید قصور ما را به پای انقلاب بنویسند
همزمان با این سخنان خبر ممنوعالتدریسی زیباکلام، استاد دانشگاه تهران هم رسانهای شد. البته به گزارش خبرگزاری فارس، «دانشگاه الزهرا در زمان حضور رئیسجمهور در مراسم آغاز سال تحصیلی، شاهد اعتراضات دانشجویان این دانشگاه بود. تقریبا ۵۰ تا ۷۰ نفر در محوطه دانشگاه تجمع کردند. این افراد با سردادن شعارهای ساختارشکنانه برای دقایقی فضای دانشگاه را ملتهب کردند».
در این بین، ظهر دیروز روابطعمومی دانشگاه صنعتی شریف اعلام کرد: با پیگیریهای مسئولان دانشگاه، تمامی دانشجویان شریف که در حاشیه تجمعات دانشگاه دستگیر شده بودند، آزاد شدند. تعداد محدودی از دانشجویان شریف در تجمعات خارج از دانشگاه و حتی خارج از تهران بازداشت شدهاند که دانشگاه پیگیر آزادی این دانشجویان نیز هست.
همچنین به گزارش ایرنا، دانشجویان بازداشتی دانشگاههای امیرکبیر، شهید بهشتی و تهران با پیگیریهای صورتگرفته از سوی مسئولان این دانشگاهها آزاد شدند. این روزها فضای اطلاعرسانی چندان شفاف نیست و آمار دقیقی از بازداشتیها و تعداد آزادشدگان به صورت رسمی بیان نشده و مشخص نیست همه این دانشجویان با تبدیل قرار بازداشت به وثیقه آزاد شدهاند یا بدون تشکیل پرونده کیفری با پادرمیانی دانشگاهها.
اگر مسئله آزادی با وثیقه باشد باید شاهد برپایی حجم بالایی از محاکم سیاسی برای این جوانان نخبه کشور باشیم که مطمئنا نتیجه مثبتی در بازسازی اعتماد عمومی ندارد؛ بهخصوص که این روزها همچنان شاهد کاهش محسوس سرعت اینترنت و فیلترینگ گسترده هم هستیم که سبب افزایش نارضایتی مردم و صاحبان کسبوکارهای اینترنتی شده است.
هرچند جلالزاده، نماینده مجلس و رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، بهجای حمایت از حق مردم برای بهرهمندی از اینترنتی که بابت آن هزینه بسیار هم پرداخت کردهاند، شرط کرد: «اروپا شبکههای معاند علیه ایران در فضای مجازی را قطع کند تا اینترنت در ایران وصل شود». روز گذشته تصاویری هم از کشتهشدن یک راننده در کردستان در شبکههای اجتماعی منتشر شد که به گزارش انتخاب، فرمانده انتظامی استان کردستان با تأیید صحت خبر گفت: «یک راننده پراید که حوالی ظهر امروز شنبه درحال عبور در میان آشوبگران در خیابان پاسداران سنندج بود، توسط ضدانقلاب کشته شد».
خبرگزاری فارس در رابطه با اعتراضات دیروز هم در گزارشی با اشاره به دانشگاههایی که درگیر اعتراضات دانشجویی بودند، نوشت: «تا ساعت ۱۴:۰۰ شنبه حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه تهران در محوطه این دانشگاه تجمع کردند. «زن، زندگی آزادی» و... شعارهایی بود که تجمعکنندگان در این تجمع سردادند.
این تجمع از مقابل در اصلی دانشگاه آغاز شد و تا در دانشکده ادبیات کشیده شد. روبهروی دانشگاه تهران و از سردر اصلی تا میدان انقلاب نیز حدود ۵۰ نفر برای لحظاتی تجمع کردند که با حضور نیروهای یگان ویژه فراجا پراکنده شدند». در این گزارش به سایر دانشگاهها هم اشاره شد و نوشته شده: «در دانشگاه علامه نیز حدود صد دانشجو در محوطه دانشگاه تجمع کردند و شعارهایی مانند «زن، زندگی، آزادی» سردادند. همچنین ظهر امروز حدود ۴۰ تا ۵۰ نفر هم در دانشگاه تربیتمدرس به تجمع پرداختند. در این دانشگاه نیز شعار «زن، زندگی، آزادی» بارها شنیده شد. در دانشگاه صنعتی امیرکبیر هم حدود ۳۰۰ نفر در مقابل دانشکده پلیمر و رنگ دانشگاه تجمع کردند». با توجه به گزارشهای رسانههای اصولگرا بخش مهمی از خیابانهای تهران و دانشگاهها شاهد ادامه اعتراضات بود.