اقتصاد۲۴- بررسی شمای کلی از وضعیت دادوستدهای هفته گذشته بازار سهام از این مهم حکایت دارد که در، بر همان پاشنه میچرخد. همچنان معاملهگران تحتتاثیر سایه پنیک دسته جمعی دست بهفروش هیجانی میزنند و با متحملشدن زیان هنگفت، تصمیم به خروج از معاملات میگیرند. حکمفرمایی این استراتژی در جریان دادوستدها به لحاظ آمار و ارقام در عقب نشینی دماسنج اصلی بازار تا سطح یکمیلیون و ۳۱۰هزار واحدی نیز بهوضوح نمایان است.
هر چند برخی از فعالان بازار بازگشت به مدار افزایشی را بهطور دور از انتظار ارزیابی نمیکنند، اما در این میان هستند صاحبنظرانی در حوزه تکنیکال که محدودههای یکمیلیون و ۲۷۰ و یکمیلیون و ۲۵۰هزار واحدی را بهعنوان مناطق حمایتی شاخص کل بورس به جهت بازگشت به صعود و بهعبارتی روند گیری قوی در نظر میگیرند، اگرچه ممکن است که همین تصور نیز در صورت رسیدن به سطوح یادشده درست از آب درنیاید.
به هر روی در هفته منتهی به ۲۷مهرماه ارزش معاملات خرد افت شدیدی داشت و نمایی از حال ناخوش جریان دادوستدهای بورس را به بیرون از تالار شیشهای سعادتآباد مخابره کرد. در ۲روز پایانی معاملات هفته گذشته پارامتر فوق به ارقامی کمتر از ۱۰۰میلیاردتومان نیز عقب نشینی داشت.
بهعبارتی در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته کمترین مقدار ارزش معاملات خرد از ۲۹فروردینماه سال۱۴۰۰ تاکنون به ثبت رسید. رویدادی که میتواند از منظری دیگر عدماستقبال سرمایه گذاران خرد را به تصویر بکشد؛ معاملهگرانی که اکنون اقبال چندانی به جریان معاملات نشان نمیدهند و عمدتا به پارامترهایی نظیر فاندامنتال بیتوجه هستند.
نگاهی کلان به آنچه که از ابتدای سالجاری تاکنون بر بازار سرمایه کشور گذشت، نشان میدهد که در ۱۳۶روز کاری سپریشده در بورس تهران ۱۸/ ۴درصد بازدهی منفی به ثبت رسیدهاست. حال شاخص در محدودههای نیمه اول اسفندماه ۱۴۰۰ قرار گرفته و به روایت آمار و بررسی جریان خروج پول شدید طی چند وقت گذشته عزمی برای بازگشت به مسیر صعودی را ندارد.
اگرچه ممکن است بازار با نوسانهای مثبت مقطعی همراه شود، اما چنین فراز و فرودهایی را نمیتوان به مثابه روندگیری بازار درنظر گرفت، چراکه روند گیری در هر مسیری مستلزم پایداری به لحاظ زمانی نیز خواهد بود. به هر ترتیب در ۱۴ روز متوالی معاملهگران بازار سهام شاهد خروج مداوم پول بودند و ارزیابی میانگین این معیار نزدیک به ۲۰۰میلیاردتومان میشود.
حال روایت آماری از بورس تهران با آنچه که در زیر پوست بازار میگذرد تفاوت فاحشی دارد. آمار و ارقام از وضعیت نامساعد معاملات بورس تهران حکایت دارند. این بازار از نگاه سرمایه گذار موقتی بوده و برای رویکرد مقطعی جهت نوسان گیری مناسب ارزیابی میشود، اما در زیر پوست بازار شرکتهایی حضور دارند که به لحاظ ارزشی در محدود ههایی کمتر از ارزش واقعی خود موردمعامله قرار میگیرند.
پتانسیل بنیادی در برخی از صنایع و شرکتهای بورسی بهشدت بالاست و گزارشهای عملکرد شرکتها در سامانه کدال از وضعیت مطلوبی حکایت دارد؛ در واقع تنیدهشدن رویدادهای مختلف از جمله ابهام در سرانجام مذاکرات برجام و اثرات احتمالی هر ۳سناریو، حصول توافق، عدمتوافق یا ورود به فاز فرسایشی در امر مذاکرات هرکدام میتواند چشم انداز متفاوتی را برای جامعه سرمایهگذاری کشور ترسیم کند.
بیشتر بخوانید: پیشبینی بورس امروز / جاماندگان سهام عدالت بخوانند
فارغ از این مهم هر چند دلار و سکه در هفته گذشته با افت و خیزهایی همراه بودند و گاهی در محدودههای فعلی درجازدند، اما نباید فراموش کرد این بخش از اقتصاد هم در جامعه سرمایه گذاران طرفدارانی دارد. معاملهگرانی که تحتتاثیر سیگنالهای متفاوت پوزیشنی جدید برای جابهجایی منابع مالی در بازارها میگیرند و هر لحظه آمادگی ورود یا خروج جهت کسب بازدهی مقطعی را دارند.
خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی در هفته منتهی به ۲۷مهرماه ۱۴۰۰ از خروج ۷۳۳میلیاردتومانی در بازه یک هفتهای حکایت دارد. بهعبارتی روزانه بهطور متوسط ۱۴۶میلیاردتومان در هفته مذکور از گردونه معاملات سهام خارج شدهاست.
چنین آماری میتواند بهعنوان گواهی دیگر بر حاکمیت ترس دسته جمعی در بورس تهران محسوب شود، درحالیکه برخی از تحلیلگران عمر رکود بورس را ۳ سال درنظر میگیرند و در حالحاضر بخش عمدهای از بازه مذکور سپریشده است، اما هستند معاملهگرانی که کسب سود از سایر بازارها را در اولویت قرار نمیدهند و با دیدی بلندمدت اقدام به چینش پرتفویی جدید با استراتژی کسب سود حداکثری (با درنظرگرفتن سطوح فعلی قیمت ها) میکنند.
به هر ترتیب در هفته گذشته محصولات فلزی نسبت به سایر صنایع عملکرد مطلوبتری داشت و با تغییر مالکیتی به ارزش ۵۳/ ۱میلیاردتومانی در صدر فهرست بیشترین ورود سرمایه گذاران خرد قرار گرفت. مابقی صنایع نیز کمتر از یکدرصد ورود پول را تجربه کردند؛ بهطوریکه سایر معادن با ۴۵/ ۰میلیاردتومان، سایر مالی با ۴۲/ ۰میلیاردتومان و زغالسنگ با ۳۴/ ۰میلیاردتومان در ادامه فهرست ورود پول حقیقی قرارگرفتند.
در آنسوی بازار، اما شرایط متفاوت سپری شد، بهگونهای که فرآوردههای نفتی با بیشترین میزان فرار نقدینگی از سوی معاملهگران خرد بازار با رقمی بالغ بر ۱۳۸میلیاردتومان مواجه شد. سایر صنایع نظیر بانکها با ۸۹میلیاردتومان، محصولات شیمیایی با ۸۰میلیاردتومان، خودرو و ساخت قطعات با ۷۵میلیاردتومان و چندرشتهای صنعتی با ۶۴میلیارد تومان بیشترین میزان خروج سرمایه گذاران خرد را به خود اختصاص دادند.
بررسی وضعیت شرکتهای حاضر در بورس تهران به لحاظ ورود و خروج پول حقیقی نیز از این مهم حکایت دارد که نمادهای معاملاتی نظیر «وپست» با ۱۷میلیاردتومان، «وتوکا» با ۷میلیاردتومان، «حکشتی» با ۶میلیارد تومان و «خگستر» با ۷میلیارد تومان موردتوجه سرمایه گذاران عمدتا حقیقی قرارگرفتند. در این میان نمادهای معاملاتی نظیر «شپنا» با ۷۵میلیارد تومان، «وبملت» با ۳۸میلیاردتومان، «شستا» با ۳۵میلیارد تومان و «خساپا» با ۳۴میلیاردتومان با عدماستقبال از سوی معاملهگران خرد بازار سهام مواجه شدند.