تاریخ انتشار: ۱۰:۲۳ - ۱۱ آبان ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر

حمایت دستوری از بازار سرمایه

به‌تازگی صندوق توسعه ملی برای نخستین‌بار با کد معاملاتی خود در بازار سرمایه کشور اقدام به خرید سهام کرده است. خرید سهام به‌صورت مستقیم از جانب این صندوق نشان از اهمیت وضعیت فعلی بازار سرمایه‌ برای ارکان اقتصادی دارد. در حقیقت وضعیت حاکم در جریان دادوستد‌‌‌‌‌‌‌ها به‌گونه‌ای بوده که صندوق توسعه ملی تصمیم به ورود به شکل فعلی گرفته است.

حمایت دستوری از بازار سرمایه

اقتصاد۲۴- نگاه به این ماجرا از زاویه دیگر حکایت از این مهم دارد که در بازار سرمایه نهاد‌های مالی و ابزار‌های متنوعی در راستای مدیریت دارایی (به‌صورت حرفه‌ای برای نهاد‌های مختلف) وجود دارد. طبیعتا به لحاظ حرفه‌ای در صورتی‌که همچنان از طریق نهاد‌هایی که بستری برای تحقق این موضوع دارند مدیریت دارایی انجام می‌گرفت، یقینا چنین رویکردی می‌توانست در بلندمدت اثر گذاری مطلوب‌تری از خود برجای بگذارد.

به هر ترتیب در صندوق توسعه ملی به دلیل اینکه اتفاقات کلان در حوزه اقتصاد کشور مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌گیرد شاید این موضوع که یک خرید خرد در بازار سرمایه صورت پذیرد، چندان اهمیتی ندارد که سیاستگذار، نهاد خاص یا معاونتی را برای این مهم تشکیل دهد. به‌نظر می‌رسد اقدام صندوق توسعه‌ملی حرکتی نمادین و با قصد ارسال سیگنال حمایتی به سهامداران خرد بوده است.

به این معنی که بازار سرمایه برخوردار از جایگاه و اهمیت بالایی بوده و صندوق با توجه به این مهم به‌صورت مستقیم اقدام به ورود و خرید سهام کرده است. به اعتقاد بنده اثر حمایتی ورود صندوق به جریان دادوستد‌های بازار سهام کوتاه‌مدت خواهد بود. طی میان‌مدت و بلندمدت در حقیقت میزان عرضه و تقاضا تعیین کننده وضعیت کلی بازار است.

به‌عبارتی متغیر‌های کلان اقتصادی و سیاسی که به‌طور مستقیم و غیر‌مستقیم کلیت بازار سهام یا یکسری از صنایع مختلف را تحت تاثیر قرار می‌دهند میزان عرضه و تقاضا را تعیین می‌کنند، نه صرفا حرکاتی از جنس ورود مستقیم صندوق توسعه ملی به بازار سهام. آن‌طور که به‌نظر می‌رسد اقدام اخیر بیشتر حالت شوک کوتاه‌مدت و مثبت خواهد داشت.

اینکه حمایت از سهام شرکت‌های بزرگ و شاخص ساز در دستور کار قرار گیرد موضوعی طبیعی ارزیابی می‌شود چراکه یک نهاد با مقیاس قابل‌توجهی از سرمایه که در اختیار دارد؛ در واقع نمی‌تواند در شرکت‌هایی حتی متوسط اقدام به سرمایه‌گذاری کند، زیرا در این حالت به‌صورت کاذب قیمت سهام شرکت دستخوش تغییر می‌شود.

طبیعتا اگر خریدی در بازار صورت‌گرفته در نماد‌های بزرگ و موثر بوده است. از این جهت که شرکت‌های بزرگ گنجایش ورود پول‌های بزرگ را دارند، بدون اینکه تغییر خاصی در روند معاملاتی آن‌ها روی دهد یا صف خرید طولانی برای این قبیل از شرکت‌ها ایجاد شود.

از طرفی شرکت‌های بزرگ به‌صورت مستقیم در جهت گیری سایر نماد‌های معاملاتی بازار سهام نیز اثر گذار خواهند بود، اصطلاحا شرکت‌های بزرگ رهبر یا به‌عبارتی لیدر‌های بازار محسوب می‌شوند. خرید دستوری از سوی صندوق توسعه‌ملی در عمل بدین‌گونه است که از سهام شاخص ساز حمایت می‌شود و سایر نماد‌های معاملاتی مورد تبعیض قرار می‌گیرند، منتها همان‌طور که اشاره شد به‌طور معمول در نماد‌هایی خرید سهام از سوی صندوق توسعه ملی صورت می‌پذیرد که ورود پول، تغییر قابل‌توجهی در روند معاملاتی یک سهم ایجاد نکند.


بیشتر بخوانید: رشد شاخص کل بازار سهام


این قبیل از اقدامات نمادین بوده و اعلام حمایت از بازار سرمایه است. به‌عنوان مثال نماد معاملاتی شرکت‌هایی که دارای ارزش بازاری بیش از ۱۰۰‌هزار‌میلیارد تومان هستند یا از سهام با شناوری بالا برخوردارند، با خرید چند صد‌میلیارد‌تومانی در حقیقت اتفاقی در وضعیت معاملاتی آن‌ها روی نخواهد داد.

از سویی نمی‌توان انتظار داشت که این حجم از خرید در نمادی صورت پذیرد که کل ارزش بازار آن چند‌هزار میلیارد‌تومان برآورد می‌شود. احتمالا روز‌های آتی میزان رقمی که صندوق توسعه ملی به بازار سهام تزریق کرده است، مشخص می‌شود، اما طبیعتا رقم بسیار بالایی نیست و بیشتر حالت شوک درمانی برای بازار خواهد داشت.

در عین‌حال درخصوص اینکه مشکلی میان صندوق توسعه ملی با صندوق تثبیت بازار سرمایه ایجاد شده‌است، نمی‌توان اظهارنظری کرد. به هر روی صندوق توسعه ملی و صندوق تثبیت بازار سرمایه باید از طریق نهاد‌هایی که به‌صورت حرفه‌ای در بازار سرمایه فعالیت می‌کنند، حمایت از جریان دادوستد‌ها داشته باشند.

به‌عنوان مثال شرکت‌های تامین سرمایه بزرگ که از توان معاملاتی بالا و تیم حرفه‌ای و مطلوبی برخوردارند، می‌توانند در راستای مدیریت پول گام‌های مثمرثمری بردارند. این‌طور نیست که در بازار سهام به‌صورت پی‌درپی شاهد خرید‌هایی از سوی صندوق توسعه ملی باشیم، اما اگر فرض تداوم حمایت‌های این‌چنینی را در نظر بگیریم خواه‌نا‌خواه به سمت شرکت‌های تامین سرمایه یا صندوق تثبیت بازار متمایل خواهند شد.

صندوق توسعه‌ملی نهادی انتفاعی نیست؛ در واقع صندوقی است که ماموریت حمایت از بازار به آن محول شده‌است و در صورتی‌که برای بلندمدت عملکرد آن مطلوب ارزیابی نشود اهمیت آن در بازار برای معامله‌گران کمرنگ خواهد شد.

طبق قانون‌اساسی درصدی از درآمد‌های سالانه کشور به صندوق توسعه‌ملی تزریق می‌شود و در واقع پس اندازی برای آینده کشور در این صندوق شکل می‌گیرد و طبیعتا نهادی است که باید با استراتژی بلندمدت اقدامات خود را پیاده سازی کند، منتها علت اینکه به‌صورت مستقیم وارد جریان معاملات بازار سهام شده‌است به موضوع مذکور (حمایت نمادین) بازمی‌گردد. هرچند نهادی که باید در تصمیمات اقتصادی و استراتژی آینده کشور تاثیر داشته باشد، مفهومی ندارد که وارد دیتیل معاملات روزانه شود.

منبع: دنیای اقتصاد
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
علی کرمیان
0
0
چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۱
پرتفوی من که نشان می دهدهیچگونه حمایتی صورت نگرفته ونمادهاهمچنان منفی اندلذا به این نتیجه رسیده ام که گویا پول سهام داران آقایان راسیر نکرده ومی خواهند پول صندوقهاراهم بالا بکشند
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ نفیسه روشن در کنسرت ناصر زینلی

سرنوشت عجیب مالک در فصل چهارم زخم کاری

شایعه سرقت مبالغ کمک به لبنان توسط یک طلبه

فیلم/ پارسا پیروزفر و لعیا زنگنه در ۳۰ سال پیش

تصاویر هوش مصنوعی از واکنش نتانیاهو به حکم دستگیری

خط و نشان سخنگوی سپاه برای اسرائیل

هشدار هواشناسی نسبت به افزایش آلودگی هوای تهران

آتش‌سوزی عمدی در گنبدخانه صفوی امامزاده جزن صالح دامغان

عکس/قیمت عجیب خانه‌های ویلایی در ونک ۶۰ سال قبل

حادثه رانندگی برای استاندار مرکزی

ترفند جدید کلاهبرداری به اسم مامور پست

اینفوگرافی/ نرخ تورم آبان‌ماه به تفکیک دهک‌ها

غروب زیبای خورشید در ساحل خلیج فارس

هزینه حج تمتع سال آینده ۲۱۰ تا ۲۵۰ میلیون

گزارش بورس امروز شنبه ۳ آذرماه ۱۴۰۳

عکس/ خواننده ماکان بند مهمان نمایش بهاره رهنما

فیلم/ صدور مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای ۵۰ درصد

فرونشست زمین به قم رسید

اینفوگرافی/ کدام رئیس جمهور در آمریکا بیشتر ایران را تحریم کرد؟

بیوگرافی جذاب حامد بهداد؛ از بازیگری تا خوانندگی + عکس

بازگشت ترامپ و دیپلماسی پنهان تروییکای اروپا؛ ۳ کشور عضو برجام به دنبال بازگشت کمپین فشار حداکثری علیه ایران

دریافت هرگونه مبلغ مازاد بر اصل و کارمزد در معاملات فروش ارز در نیما، غیرمجاز است

۵۸ درصد تصادفات شبانه به علت خاموشی معابر است

۱۲ درصد مرگ و میر در ایران ناشی از آلودگی هوا

جزئیات تازه از نحوه قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان

عکس/ ژست خاص فردین، نصرت و ملک مطیعی کنار هم حدود ۵۰ سال پیش

عکس/ بهروز وثوقی و کهنمویی در نمایی از یک فیلم حدود ۵۰ سال پیش

پرداخت پول برای ثبت مهریه اجباری شد

عکس/ خیابان فردوسی در دوران قاجار چگونه بود؟

خبر بد برای استقلال پیش از بازی با پاختاکور

عکس/ ژست عاشقانه زن و شوهر ایرانی عهد قاجار

ارزان‌ترین سواری داخلی؛ ۴۴۵ میلیون + جدول

تصویری از مرداب زیبای بندرانزلی در دوره قاجار

فرماندار بندر انزلی برکنار شد

فیلم/ شدت تخریب زیاد حمله بامدادی اسرائیل به محله البساطه بیروت

کاری که مهدی تارتار با تراکتوری‌ها کرد

عکس/ تفریحات لاکچری مهدی قایدی در کوه‌های آلپ

بند جنجالی در قرارداد اوستون اورونوف با پرسپولیس

فیلم/ ورود سامانۀ بارشیِ جدید به کشور از فرداشب

عکس/ نمایی از بازار شهر رشت در دوران قاجار

عکس/ توییت عجیب لاریجانی درباره برجام جدید

ورود رئیس جمهور به پرونده علیرضا بیرانوند

نفت برنت افزایشی شد

چرا مولدسازی دارایی‌های دولت به بن بست خورده است؟

افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق خانگی از ابتدای پاییز

عکس/مجید اسکندری،کسلر سریال «پایتخت» در ۵۲ سالگی

قیمت حباب سکه بزرگ شد

عکس/ جنیفر لوپز عاشق محافظش شد!

مشخصات پهپاد ایرواستار؛ پهپاد همه فن حریف اسرائیلی

هزینه اجاره خانه کم متراژ از هفت حوض تا تهرانپارس + جدول