تاریخ انتشار: ۰۹:۲۳ - ۱۶ آبان ۱۴۰۱

چگونه ورق به نفع حجت عبدالملکی برگشت؟

در شرایطی که پس از عملکرد نامناسب حجت عبدالملکی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سوءمدیریت‌های فراوان وی در حوزه‌های مدیریتی‌اش، بسیاری از تحلیلگران تصور می‌کردند حداقل تا مدتی، خبری از او در حوزه کلان مدیریتی کشور نخواهد بود، اما ناگهان ورق برگشت و روز گذشته خبر رسید که با موافقت شخص رییسی و با ابلاغ خاندوزی وزیر اقتصاد، عبدالملکی به جای سعید محمد دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری شده است.

حجت عبدالملکی

اقتصاد۲۴- چهره‌ای که پیش از این با انتقادات تند و تیزی در خصوص مناطق آزاد تجاری کشور اظهارنظر کرده و گفته بود: «مناطق آزاد تجاری لطمه بزرگی به عملکرد و فرهنگ اقتصادی کشور زده است!» و در واکنش به تلاش مجلس دهم برای ایجاد مناطق جدید تجاری اعلام کرد: «انتظار می‌رفت مجلس در برابر خواسته غیرمنطقی افزایش ۷ منطقه آزاد تجاری مقاومت کند!» اظهارات تند عبدالملکی در خصوص مشکل‌ساز بودن مناطق آزاد از روز گذشته این ابهام را در بسیاری از محافل اقتصادی و سیاسی ایجاد کرد که چرا دولت، چهره‌ای را که نه عملکرد مناسبی در حوزه مدیریتی قبلی‌اش داشته و نه در خصوص حوزه فعالیت‌های جدیدش، رویکرد مناسبی ارایه داده را برای چنین پست حساسی انتخاب کرده است؟

در پاسخ به تمام این چرایی، بسیاری از تحلیلگران به قدرت‌نمایی طیف‌های مختلف اصولگرا در برابر هم اشاره می‌کنند. در واقع برخی تحلیل‌ها حاکی از آن است که مهاجرت سعید محمد از مناطق آزاد و رحل اقامت افکندن حجت عبدالملکی در این ساختار مهم، بیانگر توفیق جبهه پایداری در برابر نواصولگرایان نزدیک به قالیباف است. روایت دیگری نیز در خصوص تاثیر افراد دیگری در این نوع تصمیمات حکایت دارند.

کد‌هایی که برخی افراد نزدیک به طیف اصولگرا از آن صحبت می‌کنند حاکی از تاثیر «حاج خانم» و «دامادها» در این نوع تصمیم‌سازی‌هاست. عبدالرضا داوری یکی از چهره‌های اصولگراست که در خصوص چرایی این نوع تصمیم‌سازی‌ها می‌نویسد: «رییسی می‌خواهد با انتصاب عبدالملکی به عنوان دبیر مناطق آزاد، استعفای عزل‌گونه او از وزارت کار را جبران کند و به مردم و نخبگان این پیام را دهد که کابینه من خیرالموجودین بوده، هست و خواهد بود. شنیده شده که پشتوانه این تصمیم غیرخردمندانه حاج خانم و داماد هستند.»

شایسته‌سالاری چه می‌شود؟

پرسش اصلی، اما این بود که مگر رییس‌جمهوری وعده حضور افراد متخصص و کاربلد را فارغ از جهت‌گیری‌های سیاسی نداده بود؟ ۱۱ تیرماه ۱۴۰۰ و چند روز پس از انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم بود که سید ابراهیم رییسی در شمایل فرد پیروز یکی از کم مشارکت‌ترین گزینش‌های عمومی در سال‌های پس از انقلاب، سامانه‌ای را با عنوان «یاران رییسی» برای مشارکت مردم در معرفی اعضای کابینه، وزرا، معاونان و مدیران دولت سیزدهم معرفی کرد.


بیشتر بخوانید:  عباس عبدی: در ذهن عبدالملکی توهمات خطرناکی بود


رییسی و حلقه نزدیکانش که اغلب آن‌ها را اعضای جبهه پایداری تشکیل می‌دادند در همان زمان اعلام کردند، به دنبال تشکیل کابینه‌ای تخصصی و مردمی بدون توجه به جناح‌بندی‌های مرسوم هستند و هر شخصی که تخصص لازم را داشته باشد، بدون توجه به این واقعیت که به کدام دسته و جناح تعلق دارد یا ندارد، انتخاب خواهد شد. روند استفاده از نیرو‌های متخصص در عالم واقع، اما هرگز محقق نشد؛ رخداد‌های مرتبط با تشکیل کابینه سیزدهم و تحولات پس از آن نشان داد انتخاب‌های دولت را تنها حلقه محدود و معدود از چهره‌های نزدیک به جبهه پایداری تشکیل می‌دهند.

حلقه انتخاب‌های دولت برای تشکیل کابینه و زیرمجموعه‌های اجرایی به اندازه‌ای تنگ شد که حتی صدای چهره‌هایی، چون محمدباقر قالیباف در شمایل رای هرم نواصولگرایی و اصولگرایان سنتی و معتدل نیز به آسمان بلند شد. فارغ‌التحصیلان دانشگاه امام صادق که اغلب آن‌ها نیز در طیف نزدیک به جبهه پایداری حضور دارند، دولت سیزدهم را به دولتی منحصربه‌فرد از این منظر بدل کرده است.

در واقع نه تنها ردپای افراد متخصص و شایستگان سایر گروه‌های سیاسی و حتی مستقلان در این دولت دیده نمی‌شود، بلکه حتی نشانه‌ای از حضور اصولگرایان معتدل و سنتی نیز در بخش‌های مختلف مدیریت اجرایی مشاهده نمی‌شود. این روند یکسویه‌نگری در دولت به اندازه‌ای وسعت پیدا کرده که صدای اصولگرایانی، چون احمد توکلی، باهنر، آل‌اسحاق را نیز به آسمان بلند کرده است. انتقاداتی که در خصوص عملکرد رستم قاسمی در خصوص توقف یا کندی پروژه‌های ساخت مسکن مطرح می‌شود، باعث شده تا برخی این پرسش را مطرح کنند که دلیل تداوم حضور این مدیران در کابینه، مسائلی پشت پرده‌ای است که شاید منتقدان از آن باخبر نباشند.

ریشه انتقاد‌ها از کجاست؟

یکی از مهم‌ترین انتقادات به عبدالملکی، انتصابات عجیب و غریب افراد فاقد تجربه مانند داریوش ابوحمزه به عنوان معاون رفاه بود که در اظهارنظری عجیب و برخلاف آمار‌های رسمی کمیته امداد و سازمان بهزیستی که خط فقر را ۱۰ میلیون تومان اعلام کرده بودند، ۴ میلیون تومان دانست.

ین اظهارت او با واکنش شدید فعالان جامعه کارگری مواجه و نهایتا باعث شد حتی کارکنان وزارت کار نیز منتقد او شوند و اعتصابات فراگیری در این وزارتخانه شکل بگیرد. جدای از این موارد اظهارات او در خصوص ایجاد شغل با یک میلیون تومان و... انتقادات و حاشیه‌های زیادی را برای دولت ایجاد کرده بود. او در مجلس هم منتقدان زیادی داشت، سید ناصر موسوی‌لارگانی یکی از نمایندگانی است که در زمان حضور حجت عبدالملکی انتقادات تندی را در خصوص سوءمدیریت‌ها، انتصاب‌ها و روش‌های مدیریتی او داشت. نماینده مردم فلاورجان در مجلس در خصوص شیوه عملکرد عبدالملکی در وزارت کار می‌گوید: «وضعیت وزارت کار به حدی اورژانسی است که اگر تا فردا این روند متوقف نشود به تنهایی برای به زمین زدن دولت کافی است.»

او در پرسشی از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مبنی بر اینکه چرا اکثر انتصابات معاونین و مدیران وزارتخانه و روسای سازمان‌ها از افراد خارج از وزارتخانه هستند؟ اظهار کرد: «تهی کردن وزارتخانه از نیرو‌های کارآمد، با تجربه و غیرسیاسی موجب شده تا تجمعات نوظهوری از سوی کارمندان این وزارتخانه و برخی سازمان‌های زیرمجموعه صورت گیرد که در تاریخ این وزارتخانه بی‌سابقه بوده و بیانگر غلبه یأس، ناامیدی و بی‌انگیزگی در کارکنان و ناتوانی و بی‌تدبیری وزیر و مدیران مسوول است.

چنانچه وزیری میان پرسنل خود مقبولیت و مشروعیت نداشته باشد در واقع کارایی و مدیریت او در آن مجموعه زیر سوال می‌رود. وقتی بدنه وزارتخانه که سال‌ها کار کرده و با آزمون و خطا مجرب شده است، مشاهده می‌کنند که همه مدیران از بیرون آمدند و همگی نیرو‌های فاقد توانایی و شایستگی لازم و بعضا مشکل‌دار و وابسته هستند و وزیر و اعوان و انصارش رفتاری متکبرانه دارند، آنگاه انگیزه‌ای برای کار و پیشرفت ندارند.»

این رویکرد اگر قرار باشد در سازمان مناطق آزاد اقتصادی نیز در پیش گرفته شود، یکی از گلوگاه‌های مهم اقتصاد و صادرات کشور با اخلال جدی مواجه می‌شود. مبتنی بر این رزومه است که بسیاری از تحلیلگران حضور عبدالملکی در راس هرم مدیریتی این سازمان را با ابهامات فراوانی ارزیابی می‌کنند. تحلیلی که برای آگاهی از کم و کیف آن باید منتظر روز‌های آتی و تحولات آینده باشیم.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش