اقتصاد۲۴- حسابداری یکی از پرطرفدارترین و البته پردرآمدترین مشاغل دنیا محسوب میشود. دلیل تمایل بیشتر داوطلبان به انتخاب این رشته هم احتمالا همین موضوع باشد. البته فاکتورهای زیادی روی تمایل افراد به انتخاب این رشته تاثیرگذارند. برای مثال بازار کار و آینده شغلی از جمله دلایل انتخاب رشته حسابداری هستند. با این حال آیا حسابداری بازار کار مناسبی در ایران دارد؟ چشمانداز و آینده شغلی این رشته در کشور ما چگونه تصور میشود؟
این رشته هم گرایشها و شاخههای متفاوتی دارد که برای یادگیری هر کدام باید دورههای مربوط به آن را پشت سر بگذارید. هر کدام از این شاخهها در عین شباهتهای اساسی، تفاوتهای زیادی هم با یکدیگر دارند.
علم حسابداری بسیار گسترده است. به همین دلیل شاخههای متنوعی هم دارد. هر ساله انتخاب گرایش مناسب، یکی از دغدغههای اصلی داوطلبان حسابداری محسوب میشود. هر کدام از شاخه ها، ویژگیها و بازار کار مناسب خود را دارند. رشتههای دانشگاهی حسابداری با توجه به نیاز انواع کسب و کارها متفاوت است.
باید به این نکته هم توجه داشته باشید که شاخه های حسابداری در مقطع دکتری متفاوتتر از کارشناسی و ارشد خواهد بود. قبل از انتخاب گرایش مدنظر خود در حسابداری، بهتر است با وظایف و بازار کار آن گرایش بیشتر آشنا شوید.
به عنوان یک حسابدار که متصدی شغل حسابداری هستید، باید کلیه رویدادهای مالی شرکتها را محاسبه و ثبت کنید. در واقع باید کلیه مفاهیم مالی را در قالب اعداد پیادهسازی کنید. همچنین باید توانایی ارائه گزارشهای مالی مناسب را داشته باشید. ارائه این گزارشها برای تصمیمگیری مدیران و ذینفعان اهمیت بسیار زیادی دارد. باید تسلط کافی روی علم محاسبات و ریاضی داشته باشید. همچنین باید از قدرت تجزیه و تحلیل مناسب، برای بررسی صورتهای مالی برخوردار باشد.
این رشته هم مثل اکثر رشتههای دیگر شاخههای مختلفی دارد. بازار کار حسابداری و آینده شغلی شما در گرو انتخاب یکی از این گرایشهاست. قبل از آموزش حسابداری بهتر است این گرایشها را بشناسید:
حسابداری مالی
حسابداری مدیریت
حسابداری صنعتی
حسابداری دولتی
حسابداری مالیاتی
حسابداری بهای تمام شده
حسابداری بودجهای
حسابداری قانونی
حسابرسی
حسابداری صندوق
حسابداری فروشگاه
حسابداری اجتماعی
این که کدام شاخه حسابداری بهتر است، بستگی به مهارتهای شما دارد. امروزه اکثر شغلها به مهارت بیشتر از دانش تئوری اهمیت میدهند. اغلب دانشجویان حسابداری بعد از ورود به دانشگاه، گمان میکنند که بعد از دریافت مدرک تحصیلی، به راحتی راهی بازار کار خواهند شد. با این اوصاف بهترین شاخه در حسابداری معنایی ندارد.
مشاغلی که با حسابداری در ارتباط هستند از بازار کار و آینده شغلی خوبی برخوردارند. چرا که کسب و کارهای مختلف، برای بقا و رشد خود به تجزیه و تحلیل رویدادهای مالی و تصمیمگیری بر اساس آنها نیاز دارند. کسب و کارها هم روز به روز بیشتر میشوند. با این اوصاف شاخههای مختلف حسابداری، همواره از بازار کار مناسبی برخوردارند.
بسیاری از دانشجویان این رشته ممکن است به فکر مهاجرت یا ادامه تحصیل در کشورهای دیگر باشند. رشته حسابداری از اصول و استانداردهای بینالمللی برای محاسبات و ثبت رویدادهای مالی استفاده میکند. به همین دلیل دانشآموختگان این رشته، میتوانند در دانشگاههای سراسر دنیا ادامه تحصیل بدهند. این رشته در بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان تدریس میشود. برای این کار باید علاوهبر مهارتهای حسابداری، روی زبان انگلیسی یا زبان کشور مد نظر هم مسلط باشید.
شغل حسابداری را از نظر درآمد می توان به شاخه های آن نیز مرتبط دانست. بیشتر گرایشهای این رشته در بازار کار، درآمدهای نجومی دارند. البته برای کسب درآمد بیشتر، باید مهارتهای متناسبی هم داشته باشید. با این حال نسبت به بسیاری از رشتههای دیگر، درآمد بسیار خوبی دارد.
در سالهای اخیر کسب و کارها در صنایع مختلف کشورمان رشد قابلتوجهی داشتهاند. به هر حال تمام این کسب و کارها با رویدادهای مالی مختلفی سروکار دارند. این کسب و کارها برای ساماندهی رویدادهای مالی به یک یا چند حسابدار، بسته به ابعاد شرکت نیاز خواهند داشت. برای مثال یک شرکت بزرگ، برای ثبت رویدادهای مالی و گزارش آنها از حسابدار استفاده میکند. برای بررسی صحت اطلاعات مالی ارائهشده توسط حسابدار، اقدام به جذب حسابرس داخلی میکند. قطعا هر کسب و کار بزرگی با مسائل مالیاتی هم دست و پنجه نرم میکند. این شرکتها معمولا اقدام به جذب حسابداری مالیاتی هم میکنند.
با توجه به نیاز کسب و کارها به گرایشهای مختلف حسابداری، بازار کار حسابداری کار بسیار خوبی در ایران برخوردار است. به همین دلیل کمترین نرخ بیکاری را بین رشتههای مختلف دارد. معمولا دانشآموختگان این رشته جذب بازار کار مناسب خود میشوند. البته برای موفقیت در شغلهای مختلف حسابداری، داشتن مهارتهای بهروز و مرتبط ضروری است. امروزه بیشتر امور حسابداری با استفاده از نرمافزارهای حسابداری پیشرفته انجام میشوند. به همین دلیل یک حسابداری حرفهای علاوهبر تسلط روی اصول حسابداری، باید روی انواع نرمافزارهای مرتبط این رشته هم تسلط داشته باشد.
نکته دیگر در مورد مهارتهای فردی است. شغل حسابداری هم حساسیتها و سختیهای خاص خود را دارد. به همین دلیل باید قبل از ورود به بازار کار، مهارتهای فردی خود را هم توسعه بدهید. رشد و توسعه این مهارتها به بهبود تعامل شما در محیط کار و در نتیجه موفقیت شغلی شما کمک زیادی میکند.
برای آموزش حسابداری، بدیهیترین راه ورود به دانشگاه است. داشتن مدرک تحصیلی دانشگاهی، برای دستیابی به شغل حسابداری ضروری است. با این حال در دانشگاهها، بیشتر موضوعات تئوری این رشته و گرایشهای مختلف آن تدریس میشوند. در دانشگاهها بیشترین تمرکز روی اصول حسابداری گذاشته میشود. اگرچه یادگیری این اصول و بحثهای تئوری پایه در حسابداری ضروری است، اما برای ورود به بازار کار این رشته کافی نیستند. برای ورود به بازار کار حسابداری و موفقیت در آن، باید آموزش و دورههای مخصوص بازار کار را پشت سر بگذارید، اما چگونه؟
امروزه آموزشگاهها و موسسات حسابداری زیادی در سطح کشور وجود دارند که اقدام به برگزاری دورههای آموزشی استاندارد حسابداری میکنند. آموزشگاههای معتبر حسابداری علاوهبر اعطای مدرک در پایان دورههای آموزشی به دلیل ارتباط مناسبی که با صنایع مختلف دارند، شما را هم به بازار کار مناسب این رشته معرفی میکنند. در واقع این موسسات آموزشهای لازم و مخصوص ورود به بازار کار را به شما ارائه میدهند. البته باید در انتخاب آموزشگاه معتبر و مناسب، دقت زیادی به خرج دهید.
برای یادگیری حسابداری آموزشگاههای زیادی در سراسر کشور وجود دارند. آموزشگاه محاسبان یکی از معتبرترین مراکز برگزاری دورههای مختلف حسابداری است. در این آموزشگاه دورههای پیشرفته و استاندارد حسابداری با کمک تیم آموزشی مجرب و کاربلد ارائه میشوند. اساتید این مجموعه از بهترین و باسابقهترین اساتید حوزه حسابداری هستند.
یکی از ویژگیهای مهم آموزشگاه محاسبان، معرفی دانشآموختگان به بازار کار است. بعد از برگزاری دورههای آموزشی و اعطای مدرک، شما را به بازار کار مرتبط با گرایش خود معرفی میکنند. این آموزشگاه توانسته در سالهای اخیر هزاران دانشآموخته حسابداری را به بازار کار معرفی کند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در دورههای آموزشی حسابداری با ما در ارتباط باشید.