اقتصاد۲۴- یکی از سوالات مردم در این شرایط این است که دلار بخریم یا طلا. در ادامه با بررسی وضعیت دو بازار، ریسک های آن را از نظر می گذرانیم تا تصمیم با شما باشد.
به نظر میرسد تنگنای ایران در مسائل سیاسی انتظارات بازار را تحت تاثیر قرار داده و نوسانانات افزایشی معاملات همچنان پابرجاست. این در حالی است که معاملهگران نیز شوک قیمتی بازار را ناباورانه میدانند و معتقدند باید با احتیاط معامله کرد تا نقره داغ نشد.
قیمت دلار دیروز سهشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۱، با روند افزایشی همانند روزهای گذشته آغاز به کار کرد. این روند صعودی در سایر نرخهای دلار، اعم از نیمایی، توافقی و مسافرتی نیز وجود داشت.
قیمت دلار نیمایی دیروز به ۲۸ هزار و ۹۲۸ تومان رسید و اختلاف قیمت این ارز سهمیهای برای حوالههای واردکنندگان و صادرکنندگان با بازار آزاد ۳۱.۵۳ درصد شد. یعنی بیش از ۹ هزار تومان اختلاف قیمت داشت.
بر أساس گزارش دنیای اقتصاد، با استناد به گزارش ۸ ماهه گمرک ایران از آمار تجارت کشور؛ میزان کسری تراز تجاری رشد کرده است. دلیل این موضوع هم رشد میزان واردات در کشور است.
با توجه به اینکه واردات کالاهای اساسی با دلار نیمایی انجام میشود، این اختلاف قیمت دلار نیما و ارز آزاد منجر به رشد واردات و کاهش تولید به جهت نداشتن صرفه اقتصادی شده است
با تشدید اختلاف قیمت میان دو ارز نیما و آزاد، سیگنال تسریع کاهش صادرات و افزایش واردات به تجارت داخلی این نگرانی را در ماههای آینده برای تولیدکنندگان بیشتر میکند. زیرا فاصله قیمتی موجود موجب ارزانتر شدن واردات نسبت به تولید داخل میشود.
در شرایطی که با افزایش قیمت دلار آزاد، هزینههای تولید در داخل، خود را با نرخ جدید تطبیق میدهند، فاصله به وجود آمده در نرخ نیما باعث میشود صادرات گرانتر از واردات شود. همچنین واردات با وجود محدودیتهای بیشمار بینالمللی راحتتر و با سود بیشتری از تولید و صادرات انجام شود.
در این شرایط منابع کشور کاهش پیدا میکند و در گذر زمان افزایش مصارف به قیمت دلار فشار میآورد.
بازار طلا یکی دیگر از بازارهای جذاب برای سرمایهگذاری است که توانسته سرمایهگذاران زیادی را به خود جذب کند.
از قدیم تابهحال بازار طلا و سکه از امنیت نسبتاً بهتری برخوردار بوده است.
اگر به نمودار افزایش قیمت سکه و طلا نگاهی بیندازید، متوجه خواهید شد که سکه و طلا در چند سال اخیر سیر صعودی داشته است. بهاینترتیب میتوان گفت طلا و سکه یک ذخیره ارزش امن با افزایش قیمت حتمی در بلندمدت است.
بیشتر بخوانید: طلا بخریم یا منتظر بمانیم؟
مثلاً بازار سکه در سال ۱۳۹۱ جهش صعودی چشمگیری داشت بهطوریکه قیمت سکه از پانصد هزار تومان به قیمت یکمیلیون تومان و بالاتر رسید.
خاصیت نقد شوندگی سریع سکه و طلا یکی از مهمترین عواملی است که آن را به یک عامل مهم در سرمایهگذاری تبدیل کرده است.
به این معنا که اگر سکه طلای خود را به صرافی و یا طلافروشی ببرید، میتوانید آن را بهراحتی بفروشید و به پول نقد تبدیل کنید.
این ویژگی سکه و طلا برای سرمایهگذاران بسیار عالی است؛ زیرا میتوانند در هرزمانی و بدون هیچ محدودیتی سرمایه خود را نقد کنند. همچنین خریدوفروش سکه هیچ محدودیتی مکانی و زمانی ندارد.
یکی از مهمترین کالاهایی که خانوادههای ایرانی برای سرمایهگذاری بکار میبرند همین طلا و سکه است. این کار از قدیم مرسوم بوده که برخی طلا را بهعنوان یک شی زینتی میخرند، اما نگاه بلندمدت آنها، سرمایهگذاری است.
شاید به این دلیل است که خانمها همیشه به دنبال بررسی قیمت روز طلا هستند تا بدانند سرمایهای که دارند در چه وضعیتی قرار گرفته است.
بهاینترتیب طلا و سکه در کنار اینکه یک جزء تزیینی بهحساب میآید، ولی سرمایهگذاری بلندمدت نیز محسوب میشود.
بازار طلا و سکه یک سرمایهگذاری مطمئن بهحساب میآید؛ اما گاهی به دلیل التهابهای بازار و حضور گسترده دلالان سکه و طلا فضای ناامنی بر آن حاکم میشود.
با اینکه این بازار همیشه از ثبات خوبی برخوردار بوده، ولی همیشه عواملی همچون دلالان و عوامل داخلی و خارجی باعث برهم ریختن این فضا هستند. بااینحال همچنان بسیاری از مردم هنگام انتخاب بین دلار یا سکه، دومی را ترجیح میدهند.
عملکرد اقتصادی و سیاسی دولت، نسبت واردات و صادرات، تورم، وضعیت اقتصادی و سفته بازی از مهمترین عوامل تعیین کننده قیمت دلار در بازار هستند.
قیمت جهانی طلا، نرخ دلار، میزان تورم و در نهایت سفته بازی از مهمترین عوامل تعیین کننده قیمت طلا در بازار هستند.