تاریخ انتشار: ۰۰:۰۴ - ۲۸ آذر ۱۴۰۱
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

رابطه قطعی گاز پتروشیمی‌ها و تشدید گرانی‌ها/ بخش تولید گرفتار بی تدبیری دولت شده است

یک کارشناس حوزه انرژی گفت: اعتقاد دولت مبنی بر اینکه قطع گاز پتروشیمی‌ها تأثیر مستقیم بر قیمت محصولات نمی‌گذارد، کاملاً درست است، اما تبعات این اقدام، زنجیره تولید را دچار دردسر می‌کند و قیمت محصولات از کارخانه‌های مختلف تا بازار مصرف را با شتاب بیشتری افزایش می‌دهد.

رابطه قطعی گاز پتروشیمی‌ها و تشدید گرانی‌ها

اقتصاد۲۴- مریم بهنام راد- دولت همواره تولیدکنندگان و صاحبان صنایع را مسبب افزایش قیمت محصولات می‌داند و با ترسیم یک چهره تورم زا از تولید، پشت این بهانه به مقاصد جبران کسری‌های خود می‌رسد؛ در حالی که هر روز وضعیت بخش تولید و صنعت کشور بحرانی‌تر و برای اقتصاد خطرناک‌تر می‌شود.

همزمان با شروع موج سرما مانند سال‌های گذشته قطعی گاز صنایع به خصوص برای پتروشیمی‌ها به مرحله اجرا رسید. در این میان قطعی گاز نه تنها پتروشیمی‌ها را با چالش مواجه می‌کند بلکه تأثیر منفی آن به صنایع پایین‌دستی وابسته به گاز هم می‌رسد به‌طوری که با توجه به اعلام مدیرعامل شرکت گاز مبنی بر اینکه اگر مصرف کنترل نشود، ممکن است حتی با کاهش گازرسانی به نیروگاه‌ها مواجه شویم.

نکته قابل توجه این است که مهمترین دلایل پیش آمدن اینگونه چالش‌ها این است که سال‌هاست سرمایه‌گذاری کلان و مناسبی در بخش تولید گاز برای توسعه و حفظ روند تولید پایدار انجام نمی‌شود. یک فعال حوزه انرژی پیامد‌های قطعی گاز را برای حامل‌های انرژی تشریح کرد.


بیشتر بخوانید: چرا قطر صادرات گاز دارد و ایران اندر خم تامین نیاز داخلی است!/ سومین تولید کننده گاز جهان، در کمای صادرات


در این باره نرسی قربان، کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: کمبود گاز در یک اقتصاد باز منجر به افزایش قیمت‌ها می‌شود، اما در اقتصاد ایران که قیمت گاز بر مبنای بازار آزاد نیست و دولت تعیین می‌کند برای هر بخشی چه میزان گاز صرف شود، کمبود گاز نمی‌تواند تأثیر مستقیم بر روی قیمت‌ها داشته باشد، اما می‌تواند با ایجاد تغییر در روند تولید، موجبات گرانی محصولات را فراهم کند.

وی با بیان اینکه حامل‌های انرژی شامل نفت، گاز، زغالسنگ و تا حدودی برق است، افزود: بر این اساس کمبود گاز بر روی برق تأثیر می‌گذارد، چون بیشتر نیروگاه‌ها با گاز کار می‌کنند البته با سوخت مایع هم کار خود را انجام می‌دهند، اما بیشتر فعالیت آن‌ها با گاز است و همچنین برخی از آن‌ها دوگانه سوز هم نیستند به همین دلیل ممکن است بر روی کمبود برق اثر بگذارد، زیرا همانطور که گفته قیمت‌ها را نه بازار آزاد بلکه دولت تعیین می‌کند.

قربان ادامه داد: البته چالش قطعی گاز بر روی روند فعالیت اینگونه شرکت‌ها قطعا تأثیرگذار است مثلا هنگامی که به شرکتی گفته می‌شود برای سه ماه دی، بهمن و اسفند گاز به شما تعلق نمی‌گیرد در نهایت راهی جز توقف تولید پیش روی آن شرکت نیست.

این کارشناس حوزه انرژی توضیح داد: برخی از آن‌ها مانند شرکت‌های سیمان یا نیروگاه‌ها می‌توانند دو گانه سوز باشند، ولی برخی شرکت‌ها نمی‌توانند چنین قابلیتی داشته باشند درنتیجه بر روی تولید آن‌ها اثر دارد به‌طوری که ممکن است سه ماه تولیدشان را از دست بدهند.

وی در پاسخ به این پرسش اقتصاد ۲۴ که برای اینکه دیگر با چنین چالش‌هایی در فصل سرما مواجه نشویم باید چه تدابیری اندیشیده شود؟ گفت: باید تدابیر را از قبل اندیشید یعنی باید سرمایه‌گذاری در منابع نفت و گاز صورت بگیرد که از قبل باید انجام می‌شد و به اینصورت نیست که در کوتاه مدت بتوان انجام داد. علاوه بر آن نیاز است منابع گازی، پالایشگاه‌ها و بهینه‌سازی مکان‌هایی که مصرف گاز بالایی دارد مورد توجه قرار گیرد و صرفه جویی در آنها نهادینه شود که این کار را هم باید از قبل صورت داد که البته بخشی از آن انجام شده است.

قربان گفت: تأثیر قطع گاز پتروشیمی‌ها بر نرخ محصولات تولید شده شاید امروز و فردا خود را بازار نشان ندهد اما قطعاً طی ماه‌های آینده وضعیت تورم در بخش تولید را بیشتر از نرخ تورم فعلی خواهد کرد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ بازدید عراقچی از روند ارائه خدمات به زائران ایرانی در نجف

قیمت طلا پرواز کرد

اینفوگرافی/ اربعین حسینی یکی از بزرگ‌ترین تجمعات مذهبی جهان

عکس/ حضور ظریف بر مزار شهید رییسی

عکس/ ژست خاص هیتلر در سنگر ضد هوایی ۱۰۹ سال پیش و دوران جنگ جهانی اول

حاشیه‌هایی از سفر علی لاریجانی به لبنان

احتمال مطرح شدن حملات سایبری روسیه در دیدار ترامپ و پوتین

عکس/ ژست احساسی گوگوش ۵۴ سال پیش در کنار پسرش کامبیز

فیلم/ تصاویری از پیاده‌روی مسیح و آرش در کربلا

اظهارات مهم لاریجانی خطاب به اعضای حزب الله

عکس/ پوشش متفاوت عراقچی در عراق

عکس/ حضور ظریف در خطبه خوانی اربعین

شرط حماس برای تخلیه غزه اعلام شد

مجلس خواستار اصلاح فوری دهک‌بندی یارانه‌ها

متن نامه رسمی تروئیکا درباره بازگشت تحریم‌ها

هشدار درباره حذف یارانه سوخت بر دهک‌های پایین

ترافیک سنگین در جاده‌های شمالی

جدیدترین قیمت رهن و اجاره آپارتمان نقلی در منطقه سلسبیل+ جدول

قیمت بیت‌کوین در آستانه ۱۲۵ هزار دلار

نوسان ارز، بازیگر اصلی بازار طلا

فیلم/ شوآف محسن افشانی در سفر به عراق

قیمت طلا در آستانه شکست مقاومت

عکس/ هواپیمای لاریجانی مجبور به تغییر مسیر شد

سیگنال منفی نامه تروئیکا به قیمت دلار

آب این مشترکان ۱۲ ساعت قطع می‌شود+ جزییات

جزئیات جدید درباره پرداخت مطالبات گندمکاران

اعلام فهرست برند‌های غیرمجاز برای واردات خودرو

عکس/ نام خرید تازه استقلال فاش شد

آیا تالاب گاوخونی در آستانه مرگ قرار دارد؟ رد پای پتاس در نابودی یک زیست‌بوم دیگر + فیلم

فیلم/ نذر واکس در تجمع اربعین تهران

خریدوفروش سهام عدالت کلید خورد

لایحه‌ای که می‌تواند عراق را دگرگون کند؛ حشدالشعبی، انتخابات، و بازی پیچیده قدرت در بغداد

واکنش تند بقائی به ایده اسرائیل بزرگ نتانیاهو

عکس/ حسین طائب در پیاده روی جاماندگان اربعین

تعلیق برخی تحریم‌های روسیه از سوی آمریکا

سقوط آزاد قیمت مسکن در بازار

ادعای تازه وزیر خارجه انگلیس درباره مکانیزم ماشه

وضعیت هوای تهران قرمز شد

از خاموشی‌های دهه شصت تا ابرچالش امروز؛ ناترازی برق، نتیجه سیاست‌گذاری‌های معیوب و بی‌انگیزگی سرمایه‌گذاران

فیلم/ حضور مردم تهران در پیاده روی جاماندگان اربعین حسینی

عکس/ سلفی خاص سعید جلیلی در نجف

کدام بازنشستگان مشمول فوق‌العاده خاص می‌شوند؟

از بنی‌صدر تا پزشکیان؛ تندرو‌ها تاریخ را ورق زدند تا امروز را به استیضاح پیوند بزنند

ترمز افزایش قیمت خودرو کشیده شد+ جدول

فشار تورم در کدام استان بیشتر است؟

ماکرون موضوع جلسه ترامپ و پوتین را لو داد

کاهش ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومانی قیمت خانه در شمال تهران

عکس/ واکنش عراقچی به ادعای نتانیاهو درمورد اسرائیل بزرگ

برنامه قطعی برق تهران امروز پنج‌شنبه ۲۳ مرداد ۱۴۰۴ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز