تاریخ انتشار: ۲۰:۲۸ - ۰۲ اسفند ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر

یک اقتصاددان: دولت نمی‌تواند قیمت دلار را کنترل کند/ مشکل بازار ارز FATF و تحریم‌هاست

مرتضی افقه اقتصاد دان در واکنش به افزایش قیمت ارز گفت: دولت حتی اگر مشکل کسری بودجه را نداشت باز هم نمی‌توانست نرخ ارز را کنترل کند. دولت تا مشکل تحریم و به طور کلی مشکل فروش نفت را از طریق رفع تحریم یا دور زدن‌های کم هزینه حل نکند، نمی‌تواند بازار ارز را کنترل کند.

مشکل بازار ارز از نگاه افقه

اقتصاد۲۴-دلار در آستانه ۵۰ هزار تومانی شدن قرار دارد و هر لحظه رکورد می‌زند. به باور برخی از اقتصاددانان، دولت از افزایش نرخ دلار نفع می‌برد، اما مرتضی افقه، استاد اقتصاد دانشگاه چمران اهواز، نظر دیگری دارد. او در گفتگو با دیده‌بان ایران در پاسخ به اینکه دولت نمی‌خواهد یا نمی‌تواند بازار ارز را کنترل کند، بیان کرد: «از نظر من نمی‌تواند. برخی از همکاران می‌گویند دولت برای کسری بودجه‌ای که دارد، از روی عمد نمی‌خواهد نرخ دلار کاهش پیدا کند، اما باور من این است که دولت حتی اگر مشکل کسری بودجه را نداشت باز هم نمی‌توانست آن را کنترل کند. چراکه متغیر‌های اقتصادی از جمله قیمت ارز و به دنبال آن نرخ تورم و نقدینگی تحت تاثیر متغیر‌های غیراقتصادی است.»

افقه درباره این متغیر‌های غیراقتصادی، عنوان کرد: «در شرایط فعلی متغیر غیراقتصادی، تحریم و روابط سیاسی ما با کشور‌های دیگر است. در حال حاضر این متغیر فعال و بر همه متغیر‌های اقتصادی تاثیرگذار است؛ بنابراین دولت تا مشکل تحریم و به طور کلی مشکل فروش نفت را از طریق رفع تحریم یا دور زدن‌های کم هزینه حل نکند، نمی‌تواند بازار ارز را کنترل کند.»

این اقتصاددان درباره علت پرهزینه بودن دورزدن تحریم‌ها برای فروش نفت، گفت: «به این علت که مجبوریم نفت را ارزان‌تر از بازار آزاد بفروشیم و وجهش را اگر هم وارد می‌کنیم، باز هم در یک یا دو نوبت باید هزینه نقل و انتقال پولی دهیم؛ بنابراین هم به قیمت پایین‌تر می‌فروشیم و هم پولش را پرهزینه‌تر وارد می‌کنیم.»

مرتضی افقه؛ استاد دانشگاه در ادامه به دیده بان ایران گفت: «در مجموع، چون آقایان نتوانستند مشکل تحریم را حل کنند، عملا عرضه ارز پایین است و تقاضا هم تغییر نکرده است. در واقع علاوه بر تقاضا‌های واقعی، به دلیل التهابات سیاسی و نگرانی از آینده همه دارند ریال‌هایشان را به ارز تبدیل می‌کنند. از این رو به جز تقاضا‌های واقعی، بخشی از تقاضا‌ها ناشی از انتظارات تورمی، نگرانی از آینده و تقاضا برای خروج سرمایه است. مجموع این موارد منجر شده است که تقاضا‌ها تحت تاثیر التهابات سیاسی و تنش بین‌المللی باشد. بانک مرکزی شاید بتواند تقاضا‌های واقعی‌تر را از طریق سیستم‌ها کنترل کند، اما متغیر سیاسی و تاثیرگذار که همان متغیر سیاسی است را نمی‌تواند کنترل کند.»

وی درمورد نقش بودجه‌بندی دولت در افزایش نرخ ارز بیان کرد: «بخشی از این تقاضا به دلیل نگرانی است، اما به شرطی این تقاضا می‌تواند در بازار موثر باشد که نقدینگی وجود داشته باشد؛ بنابراین بودجه‌ای بسیار پرهزینه یعنی با ردیف هزینه‌های زائد داریم. متاسفانه بسیاری از اقتصاددانان ما هم تاکید می‌کنند که نقدینگی زیاد است و باید کم شود تا تورم کاهش پیدا کند، اما اگر ساختار‌های بودجه و هزینه‌های زائد دولت کم نشود، طرف دیگری که باعث می‌شود انتظارات تورمی واقعی شود، وجود نقدینگی است که ریشه آن هم در کسری بودجه است؛ بنابراین بودجه‌بندی هم یک محرکه جدی برای افزایش قیمت ارز است.»

این کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ دیده بان ایران به اینکه در شرایط فعلی آیا می‌توان سقفی را برای نرخ دلار تعیین کرد، گفت: «متاسفانه خیر. به باور من تا زمانی که مشکل اف‌ای تی اف و تحریم حل نشود، زیر قیمت ارز فنر است. با این حال تنها چیزی که این فنر را می‌تواند کنترل کند، میزان نقدینگی است که دولت نمی‌تواند یا نمی‌خواهد نقدینگی ناشی از هزینه‌های اضافی بودجه و کسری بودجه را کم کند. بر این اساس افزایش یا کاهش تنش سیاسی، نگرانی، خوشبینی یا بدبینی نسبت به آینده تحریم‌ها می‌تواند فقط و فقط تاثیرگذار باشد، چون در شرایط فعلی هیچ نشانه مثبتی برای رفع تحریم‌ها وجود ندارد، از نظر من نرخ دلار فعلا رو به بالاست.»

منبع: دیده بان ایران
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
سه‌شنبه ۰۲ اسفند ۱۴۰۱
با سلام و خسته نباشيد عج....................ب صبح بخير ايشان تازه از خواب پا شدند
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

مگر می‌شود مذاکره نکرد و FATF را نپذیرفت و منتظر روز‌های خوب بود؟/ بدون مذاکره تثبیت قیمت دلار دور از انتظار است

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۹ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ تنیس بازی کردن محمدرضا پهلوی ۷۱ سال پیش در آمریکا

حال و هوای نوروزی کتابفروشی‌های انقلاب

اینفوگرافی/ قیمت‌ها بعد از عبدالناصر همتی

عکس/پست تازه شقایق دهقان با تصویری از همدم همیشگی‌اش

عکس/خلاقیت جالب یک نانوا برای رفع مشکل صف

عکس/عاشقانه تازه بازیگر لحظه گرگ‌و‌میش با همسرش

عکس/ باغ تخت شیراز که در دوره پهلوی نابود شد

عکس/نخستین حضور جباری روی نیمکت استقلال

عکس جذاب و هنری نگار جواهریان پربازدید شد

گروگان‌گیری در نوشهر

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فرآیند پیر شدن از کدام قسمت بدن شروع می‌شود؟ ￸

با این روش ویتامین D بهتر جذب می‌شود

بهبود عملکرد مغز با مصرف این ویتامین

کلید غیرمنتظره‌ای برای کاهش وزن

پیش بینی قیمت دلار امروز ۱۰ فروردین ۱۴۰۴/ جهش قیمت دلار در بازار

اشتباهات رایج در رژیم و کاهش وزن

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۱۰ فروردین ۱۴۰۴/ گرانی بی‌سابقه طلا و سکه در بازار

۲۹ خودروی جذاب در طول تاریخ +عکس/ خودروهای کلاسیکی که در زمان خود دلبری می‌کردند

بیماری نقی معمولی پایتخت چیست؟

طرز تهیه تیرامیسو زعفرانی

آخرین آمار جان‌باختگان تصادفات نوروزی

عکس/شمایل جدید بازیگر خجالت نکش

زنان تماشاگر بازی استقلال در استادیوم حبس شدند

بررسی دو تصمیم مشکوک داوری دیدار استقلال - خیبر

عکس/فاطمه گودرزی روز به روز جوان‌تر می‌شود

بوژوویچ همچنان در حسرت پیروزی

تصاویری از مهمان جدید کروبی بعد از رفع حصر

عکس جذاب و هنری نگار جواهریان پربازدید شد

عکس/نخستین حضور جباری روی نیمکت استقلال

فیلم/افشای اقدام عجیب متحصنین مقابل مجلس

ضرغامی: ظاهراً تنها نامحرم ملت ایران است

پل طبیعت خاموش می‌شود

پیش‌فروش سکه؛ مناقشه‌ای میان سیاست پولی و بازار سرمایه

اولین گل سال لیگ برتر برای استقلال

واکنش ابطحی به تغییر نام ۳ خیابان در مشهد

اعلام روش‌های پرداخت زکات فطره از سوی کمیته امداد

خط خوردن گلر پرسپولیسی مقابل استقلال

عکس/ باغ تخت شیراز که در دوره پهلوی نابود شد

فیلم/تصاویری دیگر از تظاهرات میلیونی استانبول علیه اردوغان

پیش بینی بورس یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۴۰۴

العربی‌الجدید: ایران با زبان متناسب به تمام بند‌های نامه ترامپ پاسخ داده است

علی مطهری: معلوم نیست که چرا مقامات کشور اصرار بر مذاکره غیرمستقیم دارند

فیلم/سیزده به‌در تهران بارانی است

اوج‌گیری قیمت طلای جهانی؛ فلز زرد به ۳۱۰۰ دلار می‌رسد؟

زمان معاملات صندوق‌های طلا تغییر کرد

ستاد استهلال دوشنبه را عید فطر اعلام کرد

اختلاف قیمت دلار آزاد و توافقی از ۵۰ درصد گذشت

عکس/شیرین سریال تاسیان

عکس/شیوا مکی‌نیان بازیگر نقش زن جدید ارسطو

عکس/عاشقانه تازه بازیگر لحظه گرگ‌و‌میش با همسرش

عکس/ سفر نوروزی خانم بازیگر تلویزیون به ترکیه

عکس/خلاقیت جالب یک نانوا برای رفع مشکل صف

عکس/پست تازه شقایق دهقان با تصویری از همدم همیشگی‌اش

عکس/قاب نوروزی اوس‌موسی سریال پایتخت و همسرش

قیمت عجیب و نجومی ماشین ارسطو در سریال پایتخت

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ امروز

قیمت All-in-One اپل

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات