اقتصاد۲۴-درحالیکه تعطیلات نوروزی باعث شده خبرهای مذاکرات هستهای کمتر مورد توجه افکارعمومی قرار گیرد، شنیدهها حاکیست، گامهای مهمی برای احیای برجام برداشته شده است. از جمله این گامها، گفتگوهای ایران و اروپا در اسلو است.
از یکسو حساب توئیتری وزارت امور خارجه آلمان خبر داده است: «جلسهای بین دیپلماتهای انگلیس، فرانسه و آلمان و طرف ایرانی برگزار شده تا موضعمان را در خصوص تنشآفرینی ایران در بسیاری از حوزهها روشن کنیم اما هنوز خبری از هیچ مذاکره دیگر، حتی در خصوص برجام نیست.»
معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان گفته: با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی در اسلو نشستی داشتم... طیفی از موضوعات مورد علاقه و نگرانی متقابل را مورد بحث قرار دادیم... هیچ فرصتی را برای روشن کردن دیدگاههایمان و هشدار نسبت به برخی سوءمحاسبهها از دست نمیدهیم... در پیشبرد منافع ملی خود، از جمله از طریق دیپلماسی، مصمم هستیم.
این خبرها حالا گمانهزنیها درباره شروع دور تازهای از مذاکرات برجامی را افزایش داده است. بهویژه چند هفته پس از آنکه تهران و ریاض با وساطت پکن گام مهمی برای تنشزدایی در منطقه برداشتند و پیششرط غرب برای گره زدن برجام به بحرانهای منطقه را از میان بردند.
خبرفوری درباره تازهترین شرایط گفتگوهای برجامی با یکی از چهره های موثر در این مذاکرات به گفتگو نشسته است.
لابی ضدایرانی آشوبها را بهانه میکند
سید محمد مرندی مشاور رسانه ای تیم مذاکره کننده کشورمان در وین، در گفتگو با خبر فوری در خصوص آخرین وضعیت مذاکرات مربوط به احیای برجام و موانع موجود در کسب نتیجه نهایی در این باره گفت: ماه هاست که متن توافق مربوط به احیای برجام آماده است، متنی که در روز آخر مذاکرات وین پس از انجام چند اصلاحیه از سوی جمهوری اسلامی مورد تأیید رئیس دستگاه سیاست خارجه اتحادیه اروپا قرار گرفت و به نتیجه دست یافتیم اما در این میان آمریکا از یک طرف به دلیل انتخابات میان دوره ای خود از این موضوع واهمه داشت که مخالفانش از جمله ترامپ مقامات این کشور را متهم به ضعف و ارائه امتیازات بسیار به ایران کنند و از سوی دیگر آشوب های داخل ایران و لابی ضد ایرانی خارج از کشور را دلیل تعلل آمریکا بعد از انتخابات در به سرانجام رساندن موضوع احیای برجام است.
وی ادامه داد: این مسائل موجب شد آمریکا جرات تصمیم گیری نهایی احیای برجام را نداشته باشد چرا که به ادعای لابی ضد ایرانی خارج نشین، جمهوری اسلامی در موضع ضعیفی قرار دارد و آمریکا در چنین شرایطی اقدام به این توافق می کند.
مرندی با بیان اینکه آمریکا و اروپا بشدت به این توافق نیاز دارند و با گذشت زمان نیز این نیاز بیشتر خواهد شد، تصریح کرد: جنگ اوکراین شرایط اقتصادی را بویژه برای اروپا و همچنین آمریکا سخت کرده است و به همین دلیل نیازمند کاهش تنش در موضوعات دیگر هستند.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: ایران و اروپا نسبت به متن توافق ابراز رضایت دارند، بنابراین اگر آمریکا اراده کند می توان طی یک یا دو روز به وین رفت و توافق نهایی را امضا کرد.
ماجرای پیام آمریکا به قطری ها چه بود؟
این استاد دانشگاه در ادامه در خصوص سخنان اخیر مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه احیای برجام در دستور کار نیست، گفت: این سخنان در ظاهر عنوان می شود در حالیکه واقعیت چیز دیگری است و در این ارتباط میتوان به اظهارات صریح و شفاف وزیر خارجه قطر در سفر به ایران اشاره کرد.
مرندی افزود: وزیر خارجه قطر به طور شفاف اعلام کرد که حامل پیامی در مورد برجام از سوی آمریکا است، پس چنین سخنانی از سوی آمریکایی ها نشان دهنده عدم صداقت این کشور است.
وی تبادل زندانیان ایران و آمریکا، آزادسازی پول های بلوکه شده ایران و احیای برجام را از موضوعاتی عنوان کرد که به صورت همزمان در مورد آنها مذاکره انجام شد که مذاکرات برای احیای مجدد و مطمئن تر برجام توسط دکتر باقری انجام شد.
او تصریح کرد: در زمانی که مذاکرات وین صورت گرفت در هر سه مورد به نتیجه نهایی رسیده و یا یه نتیجه نزدیک شده اند.
وی گفت: بنابراین در این میان آنچه مهم است واقعیات موجود و از جمله سخنان وزیر خارجه قطر است که حامل پیام آمریکاست و نه سخنان تبلیغاتی آمریکایی ها در این خصوص.
این استاد دانشگاه در خصوص مواضع چین و روسیه در خصوص احیای برجام نیز گفت: مواضع این دو کشور همانند گذشته مثبت تر از اروپا و آمریکا است، در حال حاضر باید آمریکا تصمیم خود را بگیرد. در هر صورت همانطور که گفتم اروپا در شرایط دشواری قرار دارد و هر روزی که از جنگ اوکراین میگذرد شرایط شان سخت تر می شود.
وی ادامه داد: همچنین در آمریکا نیز به تدریج بحران بانکی خود را نشان می دهد و به همین دلیل اروپا و آمریکا بیش از پیش نیاز دارند که تنش با دیگر کشورها را به حداقل برسانند.
وی افزود: با توجه به چنین شرایطی باید آمریکا تصمیم بگیرد که آیا اراده کاهش تنش ها را دارد و یا اینکه کماکان می خواهد از لابی ضد ایرانی بترسد.
توافق با ریاض، تداوم راهبرد سردار سلیمانی است
این کارشناس ارشد مسائل ارشد بین الملل همچنین درباره مذاکرات اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در چین که منجر به توافق ایران و عربستان شد، همچنین سفر اخیر او به عراق و امارات گفت: همانطور که طی چند روز اخیر در رسانه ها نیز منتشر شده است ارائه ابتکار میانجیگری عراق بین ایران و عربستان ناشی از نگاه راهبردی سردار سلیمانی نسبت به مبارزه با تروریسم و امنیت سازی در منطقه و همچنین تنش زدایی بین کشورهای اسلامی بود.
بیشتر بخوانید: خبرساز شدن مذاکرات مخفیانه احیای برجام
مرندی ادامه داد: پس از به نتیجه نهایی نرسیدن میانجیگری عراق، بحث چین در سفر رئیس جمهور چین به عربستان مطرح شد که در جریان سفر رییس جمهور کشورمان به چین مورد موافقت ایران قرار گرفت. طبیعتاً مذاکرات صرفا سیاسی نیست بلکه امنیتی و نظامی و سیاسی است و به همین دلیل از شروع مذاکرات در عراق مسئولیت پرونده با شورای عالی امنیت ملی بود.