تاریخ انتشار: ۱۲:۵۲ - ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۲

تمام ابعاد مثبت و شیطانی هوش مصنوعی؛ چقدر باید نگران بود؟

هفته نامه اکونومیست در طرح جلد شماره جدید خود تصویری از دو بعد مثبت و شیطانی هوش مصنوعی منتشر کرده و یک پرسش اساسی را مطرح کرده است: «پیشرفت سریع در هوش مصنوعی ترس و هیجان همگان را برانگیخته است. اما واقعا چقدر باید نگران بود؟»

هوش مصنوعی
اقتصاد۲۴- در سر مقاله شماره ۲۲ آپریل سال ۲۰۲۳ آمده است که هوش مصنوعی نه تنها مشاغل، دقت حقایق و آبرو و اعتبار را تهدید می‌کند بلکه وجود بشریت را نیز تهدید کرده و همین باعث درخواست برای توقف توسعه‌ی این فناوری شده است، اما آیا محققان بیش از حد واکنش نشان داده‌اند؟

«آیا باید تمامی مشاغل، از جمله مشاغل رضایت بخش خود را ماشینی کنیم؟ آیا باید ذهن‌های غیرانسانی را پرورش دهیم که ممکن است تعدادشان از ما پیشی بگیرد، هوشمندتر از ما شوند و در نهایت جایگزین ما شوند؟ آیا باید خطر از دست دادن کنترل تمدن خود را به جان بخریم؟»

این سؤالات ماه گذشته در نامه‌ای سرگشاده توسط مؤسسه آینده زندگی Future of Life Institute مطرح شد. این نامه خواستار یک «توقف» شش ماهه در پروژه‌های فوق پیشرفته هوش مصنوعی شده و توسط بزرگان فناوری از جمله ایلان ماسک امضا شد. این برجسته‌ترین نمونه تاکنون است که نشان می‌دهد چگونه پیشرفت سریع در هوش مصنوعی باعث ایجاد نگرانی در مورد خطرات بالقوه این فناوری شده است.

یک سناریوی مرگبار

اخیرا چت جی پی تی که یک چت بات مدل زبانی بزرگ (llms) است و توسط شرکت OpenAI توسعه یافته است، حتی سازندگان خود را با استعداد غیرمنتظره اش غافلگیر کرده است. این توانایی‌های نوظهوری شامل همه چیز می‌شود. از حل پازل‌های منطقی و نوشتن کد‌های کامپیوتری گرفته تا شناسایی فیلم‌ها از روی خلاصه داستان‌ها که با اموجی ((Emoji نوشته شده اند.

این مدل‌ها می‌توانند رابطه انسان‌ها با رایانه، دانش و حتی با خودشان را تغییر دهند. طرفداران هوش مصنوعی درباره پتانسیل آن برای حل مشکلات بزرگ با توسعه دارو‌های جدید، طراحی مواد جدید برای کمک به مبارزه با تغییرات جوی یا از بین بردن پیچیدگی‌های انرژی همجوشی بحث میکنند. اما برای دیگران، این واقعیت که قابلیت‌های هوش مصنوعی در حال پیشی گرفتن از درک سازندگانش است، یک سناریوی علمی-تخیلی را که در آن یک ماشین از مخترع خود پیشی می‌گیرد و اغلب با عواقب مرگبار همراه است، زنده می‌کند.

ترکیبی جوشان از هیجان و ترس

این ترکیب جوشان از هیجان و ترس، سنجش فرصت‌ها و خطرات را دشوار می‌کند. اما می‌توان از سایر صنایع و از تغییرات فناوری گذشته درس گرفت. پس چه چیزی تغییر کرده است که هوش مصنوعی را بسیار توانمندتر کرده است؟ چقدر باید ترسید؟ و دولت‌ها چه باید بکنند؟

اکونومیست در این قسمت به بررسی مدل‌های زبانی بزرگ و آینده‌ی آن پرداخته است.

موج اول سیستم‌های هوش مصنوعی مدرن، که یک دهه پیش پدیدار شد، بر روی داده‌های آموزشی با برچسب‌گذاری دقیق تکیه داشت. هنگامی که در معرض تعداد کافی نمونه برچسب‌گذاری شده قرار می‌گیرند، می‌توانند کار‌هایی مانند تشخیص تصاویر یا رونویسی گفتار را بیاموزند. سیستم‌های امروزی نیازی به برچسب‌گذاری اولیه ندارند و در نتیجه می‌توان با استفاده از مجموعه داده‌های بسیار بزرگ‌تری که از منابع آنلاین گرفته شده‌اند، آموزش ببینند. مدل‌های زبانی بزرگ در واقع می‌تواند در کل اینترنت آموزش ببینند - که توانایی‌های خوب و بد آن‌ها را توضیح می‌دهد.


بیشتر بخوانید:  اظهارات وزیر ارتباطات درباره قطعی اینترنت در سال گذشته


زمانی که چت جی پی تی در نوامبر منتشر شد، این قابلیت‌ها برای عموم مردم آشکار شد. یک میلیون نفر در عرض یک هفته از آن استفاده کردند وسپس ۱۰۰ میلیون نفر در عرض دو ماه. بعد هم به سرعت از آن برای تولید انشا‌های مدرسه و سخنرانی‌های عروسی استفاده شد. محبوبیت چت جی پی تی و اقدام مایکروسافت برای گنجاندن آن دربینگ، موتور جستجوی خود، شرکت‌های رقیب را بر آن داشت تا آن‌ها نیز چت بات‌های خود را منتشر کنند.

تهدیدی برای بشریت؟

برخی از این موارد نتایج عجیبی به همراه داشت. چت بات بینگ (Bing Chat) به یک روزنامه نگار پیشنهاد کرد که همسرش را ترک کند. چت جی پی تی توسط یک استاد حقوق به افترا متهم شده است. مدل‌های زبانی بزرگ، پاسخ‌هایی را ارائه می‌کند که ظاهرا حقیقت دارد، اما اغلب حاوی اشتباهات واقعی یا جعل هستند. با این حال، مایکروسافت، گوگل و سایر شرکت‌های فناوری شروع به استفاده از llms در محصولات خود کرده‌اند تا به کاربران در ایجاد اسناد و انجام کار‌های دیگر کمک کنند.

شتاب اخیر در قدرت و دید سیستم‌های هوش مصنوعی و افزایش آگاهی از توانایی‌ها و نقص‌های آن‌ها، این نگرانی را ایجاد کرده است که این فناوری اکنون به سرعت در حال پیشرفت است که نمی‌توان آن را به طور ایمن کنترل کرد. از این رو فراخوان برای توقف و نگرانی فزاینده برای این است که هوش مصنوعی می‌تواند نه تنها مشاغل، صحت مطالب و آبرو واعتبار، بلکه موجودیت خود بشریت را نیز تهدید کند.

انقراض؟ شورش؟

ترس از اینکه ماشین‌ها مشاغل را بدزدند، به قرن‌ها پیش بر میگردد. اما تاکنون فناوری جدید، مشاغل جدیدی را برای جایگزینی مشاغلی که ویران کرده، ایجاد کرده است. اما آیا ممکن است که این بار متفاوت باشد؟ جابجایی ناگهانی در بازار کار را نمی‌توان رد کرد، حتی اگر تا کنون هیچ نشانه‌ای از آن وجود نداشته باشد. فناوری‌های قبلی جایگزین کار‌های غیر ماهر شده بود، اما llms می‌تواند برخی از کار‌های کارگران یقه سفید (کارکنانی که پشت میز کار می‌کنند)، مانند خلاصه کردن اسناد و نوشتن کد را انجام دهد.

درجه خطر هوش مصنوعی به شدت مورد بحث قرار گرفته است. کارشناسان به گروه‌های مختلف نقسیم شده اند. در یک نظرسنجی از محققان هوش مصنوعی که در سال ۲۰۲۲ انجام شد، ۴۸ ٪ فکر کردند که حداقل ۱۰ ٪ احتمال دارد که تاثیر هوش مصنوعی "بسیار بد (مثلاً انقراض انسان) " باشد. اما ۲۵ ٪ گفتند که خطر ۰ ٪ است. بقیه ریسک را ۵ درصد اعلام کردند. کابوس این است که یک هوش مصنوعی پیشرفته میتواند با ساختن سم یا ویروس یا ترغیب انسان به انجام اقدامات تروریستی باعث آسیب در مقیاس گسترده می‌شود. محققان نگرانند که اهداف آینده هوش مصنوعی ممکن است با اهداف خالقان آن‌ها همسو نباشد.

این سناریو‌ها را نباید نادیده گرفت. اما همه این‌ها شامل مقدار زیادی حدس و گمان است. همچنین برخی در مورد خطرات هوش مصنوعی اغراق میکنند. اعمال مقررات سنگین، یا یک توقف، امروز واکنشی بیش از حد به نظر می‌رسد. توقف نیز غیرقابل اجرا خواهد بود.

مقررات لازم است، اما به دلایل پیش پا افتاده‌تر از نجات بشریت. سیستم‌های هوش مصنوعی موجود نگرانی‌های واقعی را در مورد سوگیری، حریم خصوصی و حقوق مالکیت معنوی ایجاد می‌کند. با پیشرفت فناوری، مشکلات دیگری نیز ممکن است آشکار شوند. نکته کلیدی این است که بین وعده هوش مصنوعی و ارزیابی خطرات تعادل برقرار کنید و برای سازگاری با آن آماده باشید.

رویکرد دولت‌ها به هوش مصنوعی

تاکنون دولت‌ها سه رویکرد متفاوت را در پیش گرفته اند. در یک انتهای این طیف بریتانیا قرار دارد که به قوانین یا نهاد‌های نظارتی جدیدی نیست، اما مقررات موجود را برای سیستم‌های هوش مصنوعی اعمال می‌کند. هدف افزایش سرمایه گذاری و تبدیل بریتانیا به یک "ابرقدرت هوش مصنوعی" است. آمریکا نیز رویکرد مشابهی را در پیش گرفته است، اگرچه دولت بایدن اکنون درباره تعیین قوانین سیستم‌های هوش مصنوعی نظرات عموم کاربران را درخواست کرده است.

اتحادیه اروپا موضع سختگیرانه تری اتخاذ می‌کند. قانون پیشنهادی آن، استفاده‌های مختلف از هوش مصنوعی را بر اساس درجه ریسک طبقه‌بندی می‌کند وهرچه درجه خطر افزایش یابد به نظارت سخت تری نیاز دارد. برخی از کاربرد‌های هوش مصنوعی به طور کلی ممنوع هستند، مانند شناسایی بایومتریک از راه دور. شرکت‌هایی که قوانین را زیر پا بگذارند جریمه خواهند شد. برای برخی از منتقدان، این مقررات را خفه کننده میدانند.

رویکرد چین در قبال هوش مصنوعی؛ مطابقت با ارزش‌های سوسیالیستی

گروه سوم معتقدند که حتی رویکرد سخت گیرانه تری لازم است. دولت‌ها باید با هوش مصنوعی مانند دارو‌ها رفتار کنند. یعنی آزمایش‌های دقیق و تأیید اولیه قبل از انتشار عمومی. چین برخی از این کار‌ها را انجام می‌دهد و شرکت‌ها را ملزم می‌کند تا محصولات هوش مصنوعی را ثبت کنند و قبل از عرضه، بازبینی امنیتی را انجام دهند. اما در حقیقت هدف از این نظارت فقط امنیت نیست. یک شرط کلیدی درچین این است که محتوای هوش مصنوعی باید با ارزش‌های اساسی سوسیالیستی مطابقت داشته باشد.

چه باید کرد؟

چه باید کرد؟ بعید است که رویکردی مثل رویکرد بریتانیا، کافی باشد. اگر هوش مصنوعی به اندازه ماشین‌ها، هواپیما‌ها و دارو‌ها یک فناوری مهم باشد – که دلایل خوبی برای پذیرش آن وجود دارد - پس مانند آن‌ها به قوانین جدیدی نیاز دارد. بر این اساس، مدل اتحادیه اروپا نزدیک‌ترین مدل به هدف است، اگرچه سیستم طبقه‌بندی آن بیش از حد پیچیده است و رویکرد مبتنی بر اصول انعطاف‌پذیرتر خواهد بود. افشای قانع کننده در مورد نحوه آموزش سیستم ها، نحوه عملکرد و نحوه نظارت آن‌ها و نیاز به بازرسی، با قوانین مشابه در سایر صنایع نیز قابل استفاده خواهد بود.

این می‌تواند در صورت نیاز، مقررات سخت گیرانه تری را در طول زمان فراهم کند. همچنین ممکن است معاهدات بین‌دولتی در صورت بروز شواهد خطر ایجاد شوند؛ مشابه پیمان‌های بر تسلیحات هسته‌ای. برای نظارت بر این خطر، دولت‌ها می‌توانند زمانی که شرکت‌ها انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری به دراین حوزه‌ها ندارند، بدنه‌ای را با الگوبرداری از سرن (سازمان اروپایی پژوهش‌های هسته‌ای که بزرگترین آزمایشگاه فیزیک ذره‌ای در جهان است و بیست کشور اروپایی عضو آن هستند) تشکیل دهند که می‌تواند درباره هوش مصنوعی مطالعه کند.

این فناوری قدرتمند خطرات جدیدی را ایجاد می‌کند، اما فرصت‌های خارق العاده‌ای را نیز ارائه می‌دهد. متعادل کردن این دو به معنای گام برداشتن با دقت است. یک رویکرد سنجیده امروزی می‌تواند پایه‌هایی را فراهم کند که قوانین بیشتری را می‌توان در آینده اضافه کرد. اما زمان شروع ساخت آن پایه‌ها اکنون فرا رسیده است.

منبع: اکوایران

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

عکس جدید سردار قاآنی در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پاییز هزار رنگ و حیرت انگیز در باغ شازده ماهان کرمان

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ قطع شبانه ۲۰ اصله درختان جنگل ایزدشهر در ‎مازندران

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳