اقتصاد۲۴- زیربنای حقوقی اقتصاد دانش بنیان مالکیت فکری است. در حقیقت همان نقشی که موضوع ثبت اسناد رسمی در مقوله مالکیت اموال منقول و غیر منقول در اقتصاد سنتی بازی می کند بر عهده مالکیت فکری در اقتصاد مدرن و مبتنی بر دانش و فناوری نهاده شده است.
بر این اساس توجه به مالکیت فکری در استارتاپ های حوزه فناوری می تواند به خلق ارزش بیشتر از نتیجه سرمایه گذاری زمان و هزینه منتهی شود. توجه به مالکیت فکری مشابه آن است که شما به عنوان مالکان استارتاپ در حال ساختن یک ساختمان باشید. علارغم اینکه همه ویژگی های عملکردی ساختمان و زیبایی و معماری آن از اهمیت زیادی برخوردار است، داشتن سند مالکیت برای انتفاع مادی مالکان اساس و مبنای فعالیت شما خواهد بود. نقش مالکیت فکری در استارتاپ ها دقیقا به همین صورت است.
استارتاپ های نوآورانه و مبتنی بر فناوری در مراحل اولیه تنها دارایی های فکری مبتنی بر مالکیت فکری خلق می کنند . در مراحل رشد و سرمایه گذاری دارایی های فکری با مالکیت فکری روشن و مشخص ابزار بسیار مناسبی برای جذب سرمایه گذاران است. ماهیت مالکیت فکری مبتنی بر اعتماد است. بنابراین استارتاپی که به مقوله مالکیت فکری اهمیت می دهد، می تواند مدعی شود که بعدا با ورود سرمایه و جریان مالی نیز تیم در کنار هم با اعتماد پیش خواهند رفت.
اگر این روزها به فعالیت استارتاپی اشتغال دارید و یا قصد دارید به عنوان کارآفرین یا سرمایهگذار در حوزه فناوری استارتاپی را راه اندازی کنید، ما برای شما یک پیشنهاد بیضرر داریم! درکنار دیگر فعالیتهایتان، زمانی را برای کتاب شکوفایی ایدهها، راهنمای مالکیت فکری برای استارتاپ ها اختصاص دهید.
با توجه به اهمیت موضوع و لزوم دسترسی بازیگران عرصه استارتاپ در کشور به دانش روز، کتاب شکوفایی ایده ها، راهنمای مالکیت فکری برای استارتاپ ها، توسط سالار بصیری (کارشناس ارشد مهندسی مکانیک)، ایمان لطفی(دانشجوی دکتری مدیریت تکنولوژی) و نرگس اسمائیل بیگی اخیرا ترجمه و منتشر شده است.
البته از جمع این گروه مترجم پیش از این کتاب دیگری با عنوان اختراع آینده، مقدمهای بر پتنت برای بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط با همکاری مهندس سالار بصیری و دکتر ایمان لطفی منتشر شده بود که مخاطبان آن علاقمندان راهاندازی کسب و کارهای نوین بودند.
اما کتاب اخیر یعنی شکوفایی ایده ها، راهنمای مالکیت فکری برای استارتاپ ها، یکی از معتبرترین منابع تهیه شده توسط سازمان جهانی مالکیت فکری WIPO است که در سال 2021 منتشر شده است و سیستم مالکیت فکری را به خوانندگان بصورت جامع معرفی می کند. با مطالعه این کتاب خوانندگان می توانند به درک کاملی از مفاهیم و فرآیندهای مرتبط با مالکیت فکری برسند. سپس تصمیم بگیرند که چگونه از آن استفاده کنند و در استراتژی کسب و کار خود بصورت ساده و عملی بکار ببرند.
مانند اثر پیشین یعنی اختراع آینده، مقدمهای بر پتنت برای بنگاههای اقتصادی کوچک و متوسط مطالعه کتاب جدید نیز به استارتاپ ها، شرکت های دانش بنیان و شرکتهای کوچک و متوسط توصیه می شود. این راهنما برای رسیدن به درک کاملی از فرایندها و قوانین مشترک بین المللی مفید است.
در این کتاب مفاهیم مرتبط با اختراع و پتنت، علائم تجاری، طراحی صنعتی، کپی رایت یا حق نشر، حقوق دامنه های اینترنتی به زبان ساده ارائه شده است. علاقمندان به تهیه این دو اثر میتوانند از طریق وبسایت Patentee.ir جهت تهیه نسخه الکترونیک اقدام کنند.