تاریخ انتشار: ۲۰:۱۰ - ۱۴ خرداد ۱۴۰۲

تورم ۳۰ درصدی دست یافتنی است؟

فرزین، رئیس بانک مرکزی که این روزها یا در حال میزبانی‌ست یا پشت میز مذاکره در کشورهای دیگر می‌نشیند، می‌گوید “تورم با ادامه اصلاح سیاست‌های تثبیت اقتصادی در کانال ۳۰ درصد قرار می‌گیرد.” اما آیا تورم زیر ۳۰ درصد شدنی است؟

تورم ۳۰ درصدی

اقتصاد۲۴-حالا که صحبت از احیای برجام است، بازار وعده‌های اقتصادی هم داغ شده؛ یک مورد درباره تورم.

فرزین، رئیس بانک مرکزی که این روزها یا در حال میزبانی‌ست یا پشت میز مذاکره در کشورهای دیگر می‌نشیند، می‌گوید “تورم با ادامه اصلاح سیاست‌های تثبیت اقتصادی در کانال ۳۰ درصد قرار می‌گیرد.” آنچه اقتصاد ایران هم در این سال‌ها به نمایش گذاشته خبر از این می دهد که تورم ریشه در تحریم‌ها و قیود بیرونی دارد و بنابراین نباید دلخوش به این بود که تنها سیاست‌های پولی و مالی، آبی بر آتش آن باشد تا روند صعودی آن فروکش کند.

البته این تنها فرزین نیست که وعده کاهش تورم را داده است. در سال گذشته وقتی هنوز صحبت از احیای برجام نبود، چند تن از مقامات اقتصادی از روند کاهش تورم در سال ۱۴۰۲ دم زدند. یکی از آنها علی صالح‌آبادی بود که در نهایت به دلیل ناکامی در اداره امور و به‌ویژه بازار ارز، جای خود را به فرزین داد. پس از آن، میرکاظمی صحبت از رساندن تورم به عدد منطقی ظرف دو سال کرد. البته او نگفت منظورش از عدد منطقی چیست و قرار است با چه سازوکاری این کاهش نرخ اتفاق بیفتد. هرچند میرکاظمی هم از جمله کسانی بود که به دلیل برخی انتقادات از عملکردش مثل پرداخت نشدن به موقع حقوق و دستمزد تا تحویل ندادن برنامه هفتم توسعه در زمان مقرر، صندلی خود را به دیگری داد. اما با وجود تغییر افراد، وعده‌ها کماکان باقی‌ست.

نمایی از اقتصاد ایران از دریچه تورم

سال‌هاست که برای نشان دادن وضع اسفبار اقتصاد ایران، همگان به تورم بالای آن اشاره می‌کنند. آمارها نشان می‌دهند طی ۴۵ سال گذشته، اقتصاد ایران تنها برای چهار سال تورم تک‌رقمی را تجربه کرده است. حالا هم چهار سالی می‌شود که تورم بالای ۴۰ درصد باقی مانده است، اگر وضع به همین منوال ادامه پیدا کند، کارشناس می‌گویند احتمال تورم سه‌رقمی وجود دارد، آنها حتی چندی‌ست زنگ خطر را نیز به صدا درآورده‌اند.
نهادهای پولی و مالی بین‌المللی هم می‌گویند قرار است تورم برای دو سال آینده نیز بالای ۵۰ درصد باقی بماند.
اما آنچه بیشتر نگران‌کننده است، موضوعی‌ست که اخیرا مرکز پژوهش‌های مجلس به آن اشاره کرده؛ تورمی که مردم احساس می‌کنند از تورم واقعی بالاتر است. بر اساس این گزارش، آمارهای رسمی تورم در بازه زمانی پاییز ۱۴۰۰ تا پایان تابستان ۱۴۰۱ با تورم احساس شده توسط مردم مقایسه شده که نشان از اختلاف قابل توجه این ارقام دارد.

برای نمونه می‌توان نرخ تورم نقطه به نقطه تابستان ۱۴۰۱ را در نظر گرفت که طبق آمار بانک مرکزی معادل ۴۵.۸ درصد و بر اساس آمار مرکز آمار ۵۱.۱ درصد ثبت شده است. با این وجود، مطابق افکارسنجی مرکز پژوهش‌های مجلس در میانه مرداد ماه این سال، میانه نرخ تورم احساس شده توسط مردم ۸۵ درصد ثبت شده است.
یکی از دلایل آن هم خریدهای متداول مردم و شاخص قیمت روزمره است که عامل روانی محسوب می‌شود.
تورمی که در نزد مرد تا این حد بالا تصور می‌شود، نشان از ناامیدی آنها از اصلاح امور اقتصادی هم دارد. اما دولتمردان می‌گویند تورم را کاهش می‌دهیم!

هرچند با زمزمه‌هایی که از احیای برجام در کشور به راه افتاده، امیدها هم نسبت به بهبود شاخص‌های اقتصادی بالا رفته است. چون همانطور که در بالا ذکر آن رفت بسیاری از مشکلات امروز اقتصاد ایران ریشه در تحریم‌ها دارد، با اینحال نمی‌توان چشم بر گرفتاری‌هایی بست که مقصر شکل‌گیری آنها را جز در داخل در جای دیگری نمی‌توان یافت. بنابراین نسخه‌ای که اقتصاددانان می‌پیچند این است که لازم است گام‌های پسابرجامی برداشته شود. یکی از آنها به بودجه و کسری هنگفت آن برمی‌گردد که حالا دیگر به حدود ۷۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده!
باید منتظر ماند و دید دولت رئیسی چگونه از پس مهار تورم در سال جاری برمی‌آید و در ادامه قدرت خرید خانوار را بالا خواهد برد؛ آیا تورم کماکان فراتر از نرخ ۴۰ درصدی باقی می‌ماند یا وعده کاهش آن با احیای برجام و اصلاحات ساختاری محقق خواهد شد.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عربستان ۲۰۲۵؛ از میانجی گری میان ایران و آمریکا تا حل بحران اوکراین/ در عربستان انقلاب نخواهد شد، چون جوانان بن سلمان را دوست دارند/ پادشاهی سعودی مانند کره جنوبی مدرنیزه می‌شود

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تیپ گنگ مهسا حجازی در حال خرید عید با کلاه گپ چند میلیونی

عکس/ استوری عاشقانه آیسان آقاخانی و رضا گلزار حسابی سروصدا کرد

عکس/ بنر‌های عجیب در سراسر شهر تهران جلب توجه کرد

عکس/ سارا و نیکا در آغوش محسن تنابنده

عکس/ ژست عجیب شیدا یوسفی با فرش ایرانی

عکس/ استایل طاووسی شبنم قلی‌خانی با جواهر گران قیمت

عکس/ نمایی از خرم آباد ۹۳ سال پیش با خانه‌های کاهگلی

عکس/ قابی ماندگار و دیدنی از کتایون ریاحی در کنار نوه محمدعلی فردین

عکس/ حال و هوای مردم تهران در اسفند ۲۳ سال پیش

عکس/ تیپ کژوال لیندا کیانی با کیف و گوشواره یاقوتی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

توصیه جدی وزارت بهداشت برای خرید شیرینی و آجیل

اعتراف اسکارلت جوهانسن

شیرینی پزی مخصوص عید ۱۴۰۴

مرگ هولناک دختر مدرسه‌ای در ویلای اجاره‌ای

طرز تهیه فرنی شیره انگور، افطاری گرم و مقوی

جی ۲۰ چگونه عمل می‌کند و چرا اهمیت دارد؟/ اگر G20 متحمل شکست شود چه چیزی از بین خواهد رفت؟

رسوایی با برگه آزمایش

طرز تهیه نان سیب زمینی روسی

ربودن زن جوان با قصد آزار و اذیت

چرا برخی خاطرات را فراموش می‌کنیم؟

زیدآبادی: دکتر پزشکیان! مملکت در حال فنا شدن است، می‌خواهی چه کنی؟

ایران خواستار آتش‌بس دائمی در غزه شد

محمد فاضلی: عدد دبش در تاریخ ریاضیات می‌ماند!

واتساپ با قابلیت‌های تازه به‌روز‌رسانی شد!

سرپیچی ایرلاین‌ها از ممنوعیت توزیع مواد غذایی ناسالم

توضیح سخنگوی وزارت خارجه درباره محتوای نامه ترامپ به ایران

فیلم/حافظ‌خوانی سفیر کره جنوبی در ایران

ساعت کاری کارمندان تغییر کرد

پزشکیان: امروز دیگر کسی حرف خوب بدون عمل را از ما قبول نمی‌کند

پوتین: با پیشنهاد آتش‌بس موافقیم

ماجرای شماره متفاوت آقای گل لیگ یک

CFT و پالرمو در کمیسیون تصویب شد

آمریکا وزیر نفت را تحریم کرد

جزئیات قرعه‌کشی دور حذفی لیگ نخبگان آسیا اعلام شد

الجولانی پیش‌نویس اعلامیه قانون اساسی را امضا کرد

شهرداری تهران: هیچ مجوزی برای تخریب ساختمان سینگر صادر نشده

سهمیه سوخت تغییری نخواهد کرد

عصبانیت شدید نتانیاهو از گزارش سازمان ملل درباره جنایات اسرائیل

اتحادیه اروپا: به برجام متعهد هستیم

درگاه پرداخت ریالی روی وبسایت قمار!

محمدرضا شریفی نیا کیست؟| بازیگر پرحاشیه و تأثیرگذار سینمای ایران

مرگ پرویز در ۷۰ سالگی

مهدی قایدی به شخص مورد علاقه‌اش رسید

صلح اوکراین تازه آغاز ماجراست!

عکس/ ویلا‌های لاکچری ۸۳ سال پیش در بابلسر

اینفوگرافی/ عواملی که سلامت روده‌ها را تهدید می‌کند

فیلم‌های سینمایی آخر هفته تلویزیون

قیمت برنج ایرانی به ۲۰۰ هزار تومان رسید

بهترین افطاری برای ماه رمضان

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

افزایش ۲۵ درصدی قیمت بلیت قطار در آستانه نوروز

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

پرسپولیس گرانترین و تراکتور ارزانترین بلیت در ایران

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

فیلم/ عذرخواهی مجری صداوسیما از شهرداری

دلیل افطار کردن با خرما در ماه رمضان چیست؟

چرا بعد از غذا خوردن میل به شیرینی داریم؟

با رقم فساد چای دبش چند هواپیما می‌شد خرید؟

برای پیشگیری از زوال عقل در پیری چه باید کرد؟