تاریخ انتشار: ۱۱:۲۱ - ۱۹ خرداد ۱۴۰۲
بهشتی‌پور: توافقی ریلی آذربایجان و ارمنستان به ضرر ایران نیست

تحولات قره‌باغ؛ توافق باکو و ایروان چه معنایی برای ایران دارد؟

مشکلات بین این دو طرف خیلی عمیق و گسترده است و نیاز به زمان برای حل و فصل هست و با سرعت مشکلات حل نخواهد شد. اما رویکرد ایران بهتر است استقبال از این نوع همکاری‌ها باشد. دوستی اذربایجان و ایران در تعارض با ایران نیست.

تحولات قره‌باغ

اقتصاد۲۴- به رسمیت شناختن قره باغ به عنوان بخشی از خاک جمهوری اذربایجان از طرف ارمنستان، امکان ایجاد توافقی بین باکو و ایروان را بالا برده است. از طرف دیگر اذربایجانی‌ها اعلام کرده اند حق تعیین سرنوشت را برای مردم ارمنی حاضر در این منطقه به رسمیت خواهند شناخت. کوتاه آمدن دو طرف بر سر مسائلی که بیش از ۳۰ سال مورد اختلاف آن‌ها بوده باعث شده توافق از هر زمان دیگری نزدیک‌تر به نظر برسد. با این حال شکست‌های پیاپی در توافقات قبلی باعث شده کارشناسان و ناظران چندان به چنین توافقی برای حل بحران‌های قفقاز امیدوار نباشند. برخی صدا‌های داخل ایران به دلیل اختلافاتی که با اذربایجان در سال‌های اخیر به وجود آمده بابت ایجاد توافق بین باکو و ایروان نگران هستند. همچنین توافقی بین ایروان و باکو بر سر اتصال خطوط ریلی مشترک شکل گرفته است. توافق کلی در مورد اجرای گام ملموس برای برقراری دوباره روابط ریلی و احیا و تعمیر خط آهن مسیر جلفا (جمهوری خودمختار نخجوان) ـ مغری (ارمنستان) ـ هورادیز (جمهوری آذربایجان) که بر این اساس با راه اندازی دوباره خط راه آهن، بخش شرقی جمهوری آذربایجان از طریق ۴۳ کیلومتر از خاک ارمنستان به جمهوری خودمختار نخجوان متصل شده و ارتباط ریلی آذربایجان، ارمنستان و روسیه دوباره برقرار می‌شود.

حسن بهشتی‌پور کارشناس مسائل قفقاز در مورد توافق بین باکو و ایروان می‌گوید: این موضوع را بهتر است از جهت ایران تحلیل کنیم و جنبه‌های مختلف را در مورد این اتفاق بسنجیم. این توافق برای تهران بسیار مهم است. باکو و ایروان تاکنون توافقات متفاوتی داشته اند که بخشی از آن‌ها اجرا شده و بخشی اجرا نشده. پس امضای یک توافق به معنای این نیست که تک تک آن‌ها حتما اجرایی میشود. این توافق که اعلام شده به معنای پایان همه درگیری‌ها بین اذربایجان و ارمنستان نیست. آنطور که پاشینیان اعلام کرده دو طرف پذیرفته اند تمامیت ارضی یکدیگر را به رسمیت بشناسند. بر اساس قرارداد ۱۹۹۱ آلماتی همه جمهوری‌های سابق شوروی توافق کردند تا مرز‌های شوروی با سایر کشور‌ها و مرز‌های بین داخل خود را به رسمیت بشناسند. این مهم است، چون گره بزرگی را باز می‌کند. هم اذربایجان ادعای تاریخی در مورد اذربایجان داشته و هم بالعکس چنین ادعایی وجود داشته. اما بالاخره بعد از گذشت ۳۰ سال دو طرف به این نتیجه رسیده اند که باید مرز‌های دیگری را به رسمیت بشناسند. پاشینیان پذیرفته که قره باغ بخشی از اذربایجان است و این یک قدم رو به جلو است. همچنین این که طرف باکو حقوق ارمنی‌ها را به رسمیت شناخته یا حداقل تضمین کرده که این کار را می‌کند مهم است. دو گره بین این دو وجود داشته که اولی مرز‌ها و دومی حق تعیین سرنوشت از طرف ارامنه قره باغ بوده است.

به عقیده این کارشناس مسائل قفقاز این توافق نشان می‌دهد که گام‌های اولیه برای حل مشکل اساسی برداشته شده است. نکته سوم این است که بالاخره درگیری بین این دو کشور یک زمانی باید به پایان برسد و درگیری‌ها به نفع کسانی است که دوست دارند منطقه همیشه ناارام باشد تا بتوانند دخالت داشته باشند. از طرف دیگر، چون منافعشان در فروش سلاح بیشتر است، منطقه را ناامن می‌خواهند؛ بنابراین هر نوع توافقی که تامین کننده منافع همه کشور‌های منطقه باشد و جغرافیای سیاسی منطقه را تغییر ندهد، می‌تواند به پیشرفت کشور‌های این منطقه کمک کند. سه دهه است که منطقه قفقاز درگیر جنگ بین باکو و ایروان است که به جز عقب افتادن این کشور‌ها و به ویژه ارمنستان سودی نداشته است.


بیشتر بخوانید: ارمنستان از قره باغ دست می‌کشد؛ بعد با علی‌اف چه می کند؟


بهشتی پور در مورد عکس العمل ایران در توافق بین باکو و اذربایجان توضیح داد: ایران باید از توافق بین باکو و ایروان استقبال کند. برخی در ایران راه اندازی یک خط ریل را به ضرر ایران می‌دانند. به دلیل اینکه اذربایجان از خاک ایران با نخجوان ارتباط داشت. اما با خط آهن جلفا، از طریق خاک ارمنستان به نخجوان مرتبط می‌شود. این اشتباه محاسباتی است. کشش همکاری‌های منطقه‌ای بیشتر از این حرف هاست که با یک خط اهن دچار خلل شود. با راه اندازی راه اهن مشکلی در روابط ایران و نخجوان پیش نمی‌آید چرا که، چون تضمین کننده صلح و امنیت است و به نفع ایران است که بتواند روابطش را با نخجوان، باکو و ایروان به خوبی ادامه دهد. مخالفت کردن با چنین اتفاقی به سود ما نیست. جنگ و ناارامی در قفقاز خواست قدرت‌های فرامنطقه است و به همین دلیل به درگیری‌ها دامن می‌زنند؛ بنابراین اگر اذربایجان و ارمنستان بتوانند به توافق صلح دست پیدا کنند حتما به نفع ایران و کشور‌های منطقه است و موجب گسترش همکاری‌های منطقه‌ای خواهد شد.

مشکلات بین این دو طرف خیلی عمیق و گسترده است و نیاز به زمان برای حل و فصل هست و با سرعت مشکلات حل نخواهد شد. اما رویکرد ایران بهتر است استقبال از این نوع همکاری‌ها باشد. دوستی اذربایجان و ایران در تعارض با ایران نیست.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/ چهره دیده نشده ژاله صامتی در ۲۲ سالگی با گریم متفاوت

عکس/ تیپ خاص مریم مومن در جشن تولد ۲۴ سالگی اش با مانتوی عجیب

عکس/ ظاهر متفاوت اسماعیل میرشکار سریال گیلدخت در کنار لیلا اوتادی

عکس/ ژست احساسی مختار ثقفی در کنار پسرش جانیار در آمریکا

عکس/ چهره دیده نشده از حورا همسر دوم خولی سریال مختار در ۴۴ سالگی

از تحریریه تا شغل دوم و سوم؛ بحران معیشتی خبرنگاران را چند شغله کرد/ می‌خواهم روزنامه‌نگار بمانم

عذرخواهی پدر مبینا نعمت زاده از یدالله پیرهادی

زمین‌لرزه‌ای به بزرگی ۴.۲ ریشتر حوالی تربت جام را لرزاند

سحرخیزان با دو میلیون یورو استقلالی شد+ عکس

دستگیری چهار شرور با شلیک پلیس

همسر استاد فرشچیان خبر به کما رفتن او را تکذیب کرد

عکس/ استعفای حناچی از سازمان نظام مهندسی

نتانیاهو تکلیف غزه را مشخص کرد

عکس/ معماری شگفت انگیز بازار وکیل شیراز با طاق‌های باشکوه و حجره‌های وسیع

عکس/ درخشش عکاس ایرانی با تصویری تکان‌دهنده از دریاچه ارومیه

ثبت شکایت علیه سپاهان در فیفا

عکس/ نمای برفی آبشار لاتون بهشتی رویایی در دل جنگل‌های شمال

جزئیات وحشتناک از سقوط ۷ کارگر به داخل چاه فاضلاب

عکس/ زیبایی خیره کننده یزد اولین شهر خشت خام جهان از فراز آسمان

پیشنهاد ترمیم و افزایش دو بار در سال دستمزد کارگران

عکس/ دریاچه ارومیه در آستانه خشکی کامل

فیلم/ ورود سازمان بازرسی به موضوع گرانی بلیت هواپیما

قلم‌های بی‌سنگر؛ صدای بی‌پناه حقیقت

عکس/ تعرفه ویزیت ۱۴۰۴ پزشکان عمومی، متخصص و فوق تخصص

فیلم/ رامین رضاییان با این حرکت حسابی محبوب شد

عکس/ پوشش یکسان ملی‌پوشان زن و مرد ایران در بازی‌های جهانی

عکس/ باغ جهان نما تکه‌ای از بهشت در شهر رویایی شیراز ‬‎

دلیل اعلام نشدن زلزله دو ریشتری تهران

عکس/ بنر نصب شده در عراق درباره ایران

اسکندری: تولید برق نیروگاه‌های حرارتی ۵.۶ درصد افزایش یافت

عکس/ پیشنهاد غیرمنتظره ترامپ به ایران و خاورمیانه

فیلم/ انتقاد جواد خیابانی از استایل ۱۴ میلیاردی رامین رضاییان

عکس/ چشم انداز بی نظیر از ارگ بیاضه قلعه‌ای اسرار آمیز در دل شهرستان خور

عکس/ واردات شمش طلا توسط بابک زنجانی

تکلیف مذاکره با آمریکا یکسره شد

تبریک معاون اول رئیس‌جمهور به علی لاریجانی

عکس/ شکوه و عظمت تخت طاووس باشکوه‌ترین تخت به جا مانده از تاریخ ایران

آتش‌سوزی در بیمارستان شاه‌ولی یزد مهار شد

اینفوگرافی/ با ارزش‌ترین کمپانی‌های تولید خودرو جهان

لبنان سخنان عراقچی درباره حزب‌الله را مداخله در امور داخلی خواند!

سایپا به صورت موقت تعطیل شد

الهام علی‌اف وارد واشنگتن شد

عبور دالان زنگه زور از مسیر واشنگتن؛ آیا الهام علی‌اف و نخست وزیر ارمنستان به آمریکا حق انحصاری توسعه کریدور را می‌دهند؟

عکس/ جام جهانی باشگاه‌ها ۲۰۲۵ به موزه چلسی رسید