اقتصاد۲۴- بهنام عظیم وند، مدیر معاملات مشتقه کارگزاری آرمون بورس در یادداشتی نوشت: ابزار مشتقه یکی از جذابترین ابزارهای نوین مالی است و باتوجه به شرایط فعلی بازارسرمایه و روند رو به رشد معاملات ابزارهای مالیطی سالهای گذشته و جذابیت معاملات اوراق مشتقه سهام جهت پوشش ریسک، معاملات اهرمی، کسب سود در بازارهای نزولی و… برای فعالان بازارسرمایه باتوجه به پایین بودن کارمزد اوراق مشتقه میتوان بازاری جذاب و حرفهای با بازدهی بالا برای سرمایه گذاران دانست.
اگر سرمایه گذاران به دنبال بازدهی فراتر از سهام هستند، پیشنهاد میشود فعالیت خود را در بازار قرارداهای اختیار معامله سهام آغاز کنند.
قراردادهای اختیار معامله اوراق یا همان آپشن بازاری دو طرفه است که به معاملهگران و سرمایهگذاران این اجازه را میدهد استراتژیهای انعطافپذیرتر و پیچیدهتری که میتواند تحت هر سناریوی بازار، سودآور باشند ارائه دهند.
قراردادهای اختیار معامله دارای مزایای و معایبی است که از جمله مزایای آن عدم وجود دامنه نوسان وجود اهرم مالی کارمزد اندک امکان سرمایه گذاری با مبلغ اندک و کسب بازدهی از روند نزولی بازار و برخوداری از معافیت مالی و پوشش ریسک میتوان اشاره کرد.
از معایب قرادادهای اختیار معامله سهام زیانهای هنگفتی است که میتواند متحمل سرمایهگذاران شود؛ پس تاکید میشود که سرمایهگذاران حتما با آموزش کامل وارد این بازار شوند و چه بسا با استراتژیهای متنوع حتی در حالت ریزش بازار هم به سود دهی برسند.
در طی هفتهای که گذشت با توجه به اصلاحاتی که در بازار صورت گرفته موجب شده است که قیمتهای فعلی بازار ارزنده و جذاب باشد برای سرمایهگذاران چه از لحاظ تکنیکالی و چه از نظر بنیادی و اکثر سهمها به نقطه حمایتی رسیدند و برای رشد نیاز به تاییدیه ابزارهای تکنیکالی دارند، اما بطور کل در شرایط فعلی محرک قوی برای روند صعودی بازار نداریم که یکی از این محرکها ارزش معاملات است و مادامی که ارزش معاملات به حد نصاب معمول خود نرسد نمیتوانیم بیان کنیم که بازار روند صعود خود را شروع کرده است؛ همچنین اصلاح بازار هم در این شرایط بی تاثیر از روند دلار نبوده و باتوجه به قرارگرفتن نرخ ارز در محدوده ۴۵ تا ۵۰ قرار دارد؛ بازار همچنان میتواند نوسانی و ساید به روند خود ادامه دهد.
همان طورکه گفته شد باتوجه به ارزنده بودن سهمها و قرارگرفتن در نقطه حمایتی خود به تدریج از اوایل هفته گذشته قراردادهای اختیار معامله سهام با استقبال سرمایه گذاران روبه رو شد به طوری که حجم و ارزش معاملات قراردادهای اختیار معامله افزایش پیدا کرد و، اما از اواسط هفته به واسطه ارائه گزارشات ضعیف عملکردی سالیانه بعضی از نمادهای پایه همچون نمادهای صنعت خودرو موجب شد که ارزش معاملات قراردادهای اختیار معامله نیز روند کاهشی رو به خود بگیرد و در آخرین روز کاری هفتگی خود به۶۵۷ میلیارد ریال برسد. سرمایه گذارن و فعالین بازار این نقطه از بازار را بسیار جذاب و ارزنده میدانند و با این تفاوت که فعالین بازار قراردادهای اختیار معامله با توجه به اصلاح زمانی شاخص و تاریخ سررسیدهای قرادادهای اختیار معامله ریسکهای خود را کنترل کنند؛ و همچنین بیشترین درصد فعالیت در بازار قراردادهای اختیار معامله را حقیقیها توانستند رقم بزنند بطوریکه ۸۶% سرمایه گذاران حقیقی و ۱۴% حقوقی ثبت نمودند.
در حال حاضر ۴۷ نماد بورسی و فرابورسی در قراردادهای اختیارمعامله وجود دارد که برترین این نمادهای از نظر حجم و ارزش معاملات رو میتوان نمادهای پایه خساپا، خودرو، شستا، اهرم و بانک دی نام برد.
با توجه به جذابیت بازار قراردادهای اختیار معامله و دو طرفه بودن بازارمشتقه و امکان تعریف استراتژیهای متنوع در قراردادهای اختیار معامله جهت پوشش ریسک سرمایه گذاران آینده بسیار خوبی در انتظار این بازار خواهد بود.