اقتصاد۲۴- تفاوتی ندارد که نرخ تورم چند درصد باشد، مهم این است که این وظیفهی پول با خدشه مواجه شده است و ارز رایج توان ذخیرهی ارزش را به شکل سابق ندارد. شاید بتوان گفت که افراد مجبور میشوند دوبار کار کنند: یکبار برای کسب درآمد و یکبار هم برای حفظکردن ارزش درآمدِ بهدستآمده.
باتوجهبه شرایط تورمی کشور، افراد بسیاری در تلاش هستند تا بهنحوی از ارزش داراییهای خود در برابر تورم محافظت کنند؛ بنابراین مردم برخلاف میل باطنی مجبور میشوند برای حفظ ارزش، به خرید داراییهای مختلف و سرمایهگذاری در آنها اقدام کنند.
بخش زیادی از افراد معمولاً تمایل ندارند خود را در معرض ریسکهای سرمایهگذاری قرار دهند و فقط میخواهند برای ارتقای سطح رفاه خود پسانداز کنند و از محل سود و اصل سپرده، نااطمینانیها را کاهش دهند. داراییهای مختلفی میتواند در این مسیر به شما کمک کنند؛ ولی اگر قصد دارید علاوهبر حفظ ارزش پول، بازدهی حقیقی مثبت نیز به دست بیاورید، بازار سرمایه و بهطور مشخص بازار سهام آنهم با طیکردن اصولیِ مسیر آموزش بورس انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود.
برای ارتقای سطح زندگی نیاز داریم تا دانش مالی خود را پیوسته بهروز کنیم و توانایی تجزیهوتحلیل اقتصاد را در خود افزایش دهیم. یکی از مهمترین ارکان اقتصاد و همچنین دانش مالی، آشنایی با بازار سرمایه است. در بازار سرمایه نهتنها معاملهی سهام و مشتقات آن امکان دارد، معاملهی کالاهایی مثل، گواهی سکه، زعفران، نقره و صندوقهای طلا نیز شدنی است. در این بازار ابزارهای مالی متنوعی برای تشکیل یک سبد سرمایهگذاری مناسب وجود دارد؛ ازجمله سهام، مشتقات مالی، صندوقهای سرمایهگذاری و ابزارهای بازار آتی.
سرمایهگذاری در بازار سرمایه نیازمند دانش تخصصی در حوزههای مختلفی است. شما باید در تحلیل اقتصاد کلان، وضعیت صنایع، تحلیل شرکتها توانایی داشته باشید. حتی ممکن است شناخت وضعیت روابط بینالملل و شرایط سیاسی نیز به شما در این مسیر کمک کند. طبیعتاً داشتن تخصص در تمام این حوزهها به زمان زیادی نیاز دارد و همهی افراد امکان یادگیری و درنظرگرفتن این حجم از جزئیات را ندارند.
مسیر جایگزین این است که بهجای حضور مستقیم در بازار، پس از تحلیل و بررسی صندوقهای سرمایهگذاری به سرمایهگذاری غیرمستقیم روی بیاورید؛ اما اگر قصد ورود مستقیم به بازار را دارید، بهتر است با مشتقات مالی نظیر اختیار معامله نیز آشنا شوید تا بتوانید از آنها برای پوشش ریسک سبد سرمایهگذاری خود استفاده کنید.
حتی اگر قصد حضور در این بازار را ندارید، بهتر است صندوقهای سرمایهگذاری و نهادهای مالی فعال در این بازار را بشناسید تا بتوانید بهصورت غیرمستقیم از بازدهی این بازار بهرهمند شوید. در چندسال اخیر تنوع صندوقهای سرمایهگذاری در بازار سرمایهی ایران بسیار بیشتر شده است، از صندوقهای کالایی مختلف تا صندوقهای اهرمی و تضمین اصل سرمایه. افراد با درجههای ریسکپذیری و اهداف متفاوت میتوانند از این فرصت استفاده کرده و مسیر سرمایهگذاری غیرمستقیم را در پیش گیرند.
برای انتخاب صندوق سرمایهگذاری مناسب باید به موارد گوناگونی ازجمله ترکیب سبد داراییهای صندوق، عملکرد دورهای صندوق و سایر معیارهای مهم توجه کرد. در سری مطالب آموزش بورس برای مبتدیان سعی کردهایم تا بهطور کامل به سؤالات احتمالی شما در زمینهی سرمایهگذاری غیرمستقیم پاسخ دهیم.
ما در وبسایت کلینیک اقتصاد، اصول سرمایهگذاری و مفاهیم بنیادی و اصطلاحات پرکاربرد در بازار سهام و بورس را در قالب مقالهای تحت عنوان آموزش بورس از صفر تا صد آماده کردهایم که میتوانید برای شروعِ مسیر خود از آن استفاده کنید. این مقاله باتوجهبه نیازهای فعالان بازار سرمایه مرتب بهروزرسانی میشود.
قدم اول در هر نوع تصمیمگیری چه در زندگی شخصی و چه در زندگی کاری، شناخت کافی از درجهی ریسکپذیری خود و سپس درک ریسکهایی است که ممکن است بر تصمیماتش اثر بگذارند.
ما در مطالبی که بهصورت رایگان در کلینیک اقتصاد برای شما آماده کردهایم، بهصورت جامع مفاهیم مقدماتی در ارتباط با ریسک و مدیریت ریسک را شرح دادهایم.
آشنایی با مفهوم ریسک و بازده، بده-بستان میان ریسک و بازده، انواع ریسک، چگونه ریسک را مدیریت کنیم و محاسبهی ریسک و بازده از بخشهای مختلف این آموزش است.
بیشتر بخوانید: پرداخت ۵۸ ریال سود نقدی به سهامداران "وتجارت"
اما نمیتوانیم بهصورت دقیق رویدادها را پیشبینی کنیم، فقط توان سناریوسازی داریم و مهمترین ابزار ما در سرمایهگذاری، مدیریت ریسک و سرمایه است. توصیه میکنیم به این مطلب توجه ویژهای کنید و زمانی را به یادگیری مباحث مرتبط با مدیریت ریسک اختصاص دهید.
از محبوبترین ابزارهای مدیریت ریسک در بازارهای مالی، مشتقات مالی به خصوص اختیارهای معامله هستند. در سال 2021 ارزش معاملات مشتقات مالی در جهان نزدیک به 500تریلیون دلار بود برای داشتن تصور بهتری از این عدد، آن را با اندازهی اقتصاد آمریکا مقایسه کنید که تقریباً برابر با 25تریلیون دلار است!
به بازار مشتقات مالی بهتازگی در ایران توجه شده است و میتواند آیندهی بسیار خوبی داشته باشد؛ درنتیجه زمان مناسبی است که به یادگیری مفاهیم مرتبط با آن بپردازیم.
از اصلیترین برنامههای کلینیک اقتصاد در بخش آموزش بورس، توجه به این بازار نوپاست. تلاش ما این است که محتوایی همگام با دانش روز دنیا برای شما آماده کنیم.
در سری مطالب دوره بورس از صفر تا صد (رایگان) ما قدمبهقدم مسیر ورود به بازار سرمایه را برای شما تبیین کرده، در بخش اول به مزایای بورس و کارکرد بورس در اقتصاد پرداختهایم، سپس در بخش دوم با چگونگی انتخاب یک کارگزار مناسب، ثبتنام و دریافت کد بورسی آشنا خواهید شد.
در نگاه اول شاید کارگزارها تفاوت چندانی با هم نداشته باشند؛ ولی جزئیاتی وجود دارد که در زمان انتخاب یک کارگزار باید به آنها توجه کنید؛ بنابراین در همین ابتدای مسیر باید بتوانید کارگزاری مناسبی را باتوجهبه نیاز خود انتخاب کنید.
برای فعالیت در هر بازاری باید محیط، ذینفعان و بازیگران مختلف بازار و نقشهای آنها را با دقت بشناسید، در بخش سوم مقاله جامع آموزش بورس تلاش کردهایم تا به بهترین شکل، نهادهای مالی فعال در بازار سرمایهی ایران را معرفی کنیم.
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره شد، آموزش بورس مرتب بهروزرسانی میشود و تلاش ما این است که در راستای اهداف مجموعهی کلینیک اقتصاد و مسئولیت اجتماعی مهمی که برای خود تعریف کردهایم، بهترین، باکیفیتترین و بهروزترین مطالب را در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانیم قدمی کوچک برای ارتقای سطح دانش عمومی مالی فعالان و علاقهمندان بازار سرمایه برداشته باشیم.