تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۰۷ تير ۱۴۰۲

چالش وام نوسازی برای خانه های فرسوده

جبهه اصلی ساخت مسکن در شهر‌ها - بافت‌های فرسوده - از شارژ مالی موثر محروم مانده، اما خانه‌سازی روی زمین‌های ۹۹ ساله - مناطق گران برای ساخت مسکن ارزان - از افزایش سقف وام بانکی نفع می‌برد. بررسی «دنیای اقتصاد» درباره این تبعیض مخرب نشان می‌دهد هزینه دولت برای ساخت مسکن روی اراضی حومه شهر‌ها دست‌کم از محل تامین آب، برق و گاز، ۱۲ برابر ساخت‌و‌ساز در بافت فرسوده است. معادله برد-برد در بازار تولید و تامین مسکن در استطاعت منوط به حل چالش وام نوسازی است. ابعاد وام رونق‌ساز معرفی شد.

وام نوسازی برای خانه های فرسوده
اقتصاد۲۴- الگوی فعلی تامین مالی نوسازی بافت‌های فرسوده، نشان‌دهنده «تعلیق افزایش وام یارانه ای» برای ساخت مسکن در هسته درونی شهرهاست. در شرایطی که طی هفته‌های اخیر دو جراحی اساسی برای افزایش و جذاب سازی دو نوع وام مسکن در شبکه بانکی صورت گرفت، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد وام ساخت مسکن در حیاتی‌ترین مناطق نیازمند تسهیلات کارآمد همچنان «غیرجذاب» است. این در حالی است که هم اکنون نوعی «تبعیض مخرب» بین شارژ مالی تولید وتامین مسکن در مناطق ارزان و در عین حال درونی شهر‌ها (بافت‌های فرسوده) و مناطق پیرامونی (حومه شهرها) به عنوان محل ساخت مسکن دولتی و عرضه زمین‌های ۹۹ ساله ایجاد شده است. تبعیضی که در نهایت نه تنها به زیان «دولت» که به زیان «خانه اولی ها» و «متقاضیان مسکن» و همچنین «سازنده ها» تمام می‌شود.

 اخیرا سقف وام مسکن دولتی (نهضت ملی مسکن) به ۵۵۰ میلیون تومان افزایش یافت؛ وام خرید و ساخت مسکن از محل اوراق نیز دو برابر شد و در شهر تهران برای زوجین به مرز یک میلیارد تومانی رسید. اما وام ارزان‌قیمت ساخت مسکن در بافت‌های فرسوده همچنان در سقف‌های قبلی پرداخت می‌شود و مشمول افزایش نشده است. سقف وام یارانه‌ای برای ساخت مسکن همچنان در شهر تهران همان رقم ۴۵۰ میلیون تومان سال گذشته است؛ ۱۵۰ میلیون تومان از این تسهیلات با نرخ سود صفر درصدی و ۳۰۰ میلیون تومان دیگر، سال گذشته، با نرخ سود ۱۸‌درصد به متقاضیان نوسازی پرداخت می‌شد. امسال هم نرخ سود صفر درصدی برای ۱۵۰ میلیون تومان از وام ۴۵۰ میلیون تومانی نوسازی مسکن برقرار است. اما سقف این وام، افزایش نیافته است.

اگرچه از سال گذشته اعلام شد که سقف مصوب وام ساخت مسکن دولتی به بافت‌های فرسوده نیز تعلق خواهد گرفت، اما به دلیل غیریارانه‌ای بودن سود این تسهیلات، نمی‌توان وام ۵۵۰ میلیون تومانی را وامی کارآمد برای نوسازی بافت‌های فرسوده اعلام کرد. نرخ سود وام ۵۵۰ میلیون تومانی بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار ۲۳‌درصد است. اگرچه سیاستگذار مسکن از سال‌های گذشته تاکنون بر اولویت بافت‌های فرسوده در طرح‌های تامین مسکن شهر‌ها تاکید کرده است، اما وضعیت تسهیلاتی و تامین مالی در بافت‌های فرسوده و همچنین کارنامه عملکرد نوسازی، نشان‌دهنده تبعیض آشکار و البته مخرب بین نوسازی بافت‌های فرسوده و ساخت‌وساز در مناطق حومه‌ای است.


بیشتر بخوانید: خانه‌های ۷۵۰ میلیونی تهران در کدام مناطق است؟


بیش از یک دهه است که دولت با این تصور که می‌تواند با ساخت‌وساز در حومه شهر‌ها مشکل تامین مسکن خانوار‌ها را حل کند، اقدام به ساخت وعرضه مسکن دولتی در خارج شهر‌ها کرده است. مطابق با قانون سالانه باید دست کم ۱۰۰‌هزار واحد مسکونی در بافت‌های فرسوده ساخته می‌شد که در هیچ سالی این میزان ساخت‌وساز تحقق نیافته است. صرف نظر از اثبات عدم‌اثرگذاری طرح‌های خانه سازی دولتی بر کاهش قیمت مسکن و همچنین تامین مسکن ارزان برای خانوارها، هم اکنون عمده توان و منابع دولتی به جای آنکه صرف نوسازی بافت‌های فرسوده واقع در هسته درونی شهر‌ها شود، به خانه سازی در حومه ها، اختصاص یافته است.
بررسی‌ها نشان می‌دهد، وام کارآمد نوسازی در بافت‌های فرسوده تسهیلاتی است که هم به لحاظ سقف (مبلغ) و هم از نظر نرخ سود برای سازنده، مالک و خریدار جذاب باشد. در شرایطی که هم اکنون رقم تسهیلات مسکن از محل اوراق به مرز یک میلیارد تومان افزایش یافته است، دست کم، وام ساخت در بافت فرسوده نیز باید به همین میزان افزایش می‌یافت. این در حالی است که به دلیل آسیب پذیر بودن اقشار ساکن در این بافت‌ها نرخ سود این تسهیلات باید یارانه‌ای و تک رقمی تعیین شود. هیچ‌کدام از این دو اقدام در هفته‌های اخیر که دو جراحی اساسی در دو نوع وام مسکن صورت گرفت، انجام نشد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، وام ساخت مسکن در هسته‌های میانی شهر‌ها عملا به وام فرسوده تبدیل شده است که نه برای سازنده‌ها جذابیت چندانی دارد و نه اکثر قریب‌به اتفاق ساکنان و متقاضیان مسکن در این بافت‌ها این وام را تسهیلاتی در استطاعت می‌دانند. این در حالی است که ساخت مسکن در این بافت‌ها به‌عنوان کارآمدترین شکل تامین مسکن، هزینه‌ای به مراتب کمتر برای دولت نیز دربردارد. برآورد‌ها نشان می‌دهد تنها در یک مورد یعنی در حوزه تامین انشعابات واحد‌های مسکونی (شامل آب، برق وگاز)، هزینه دولت در حومه ۱۲ برابر بافت‌های فرسوده است.

بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» با استناد به آمار‌ها و همچنین اظهارات مقام‌های مسوول نشان می‌دهد تامین انشعابات برای یک واحد مسکونی در بافت فرسوده کمتر از ۱۰ میلیون تومان هزینه دربردارد؛ اما این هزینه برای واحد‌های ساخته شده در حومه بر روی زمین‌های ۹۹ ساله، بیش از ۱۱۰ میلیون تومان به ازای هر واحد است. علاوه بر این هزینه‌های قابل‌توجه مربوط به آماده سازی و تامین زیرساخت‌ها و روبنا‌های شهری نیز در حومه‌ها به این هزینه‌ها اضافه می‌شود. از سوی دیگر میانگین قیمت مسکن در بافت‌های فرسوده شهر تهران همین حالا حول و حوش یک‌سوم متوسط قیمت مسکن در منطقه متوسط واقع در نیمه شمالی شهر تهران است. قیمت زمین هم به‌طور متوسط در این مناطق حدود یک‌سوم مناطق مصرفی نیمه شمالی است؛ بنابراین و در صورتی که حمایت لازم وکافی از نوسازی بافت‌های فرسوده در قالب شارژ مالی موثر برای ساخت مسکن در این محله‌ها صورت می‌گرفت، این جریان به بازی برد- برد- برد برای دولت، متقاضی مسکن و سازنده تبدیل می‌شد. اما مدل فعلی شارژ مالی مسکن عملا به اکران مسکن ارزان در زمین‌هایی تبدیل شده است که هزینه تامین وآماده سازی آن برای دولت گران تمام شده و می‌شود.

در پس این تبعیض مخرب، بهانه‌ای با عنوان «مشکل کمبود منابع مالی» برای تامین «یارانه سود تسهیلات بانکی» نوسازی بافت‌های فرسوده وجود دارد. برخی مقامات اعلام می‌کنند پرداخت وام یارانه‌ای برای نوسازی بافت‌های فرسوده به دلیل ناتوانی از تامین یارانه سود تسهیلات (مابه التفاوت نرخ سود یارانه‌ای و نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار)، به بن بست خورده است. مشخص است وقتی سیاستگذار نمی‌تواند درآمد مالیاتی کارآمد در بخش املاک ایجاد کند و از چند خانه ای‌هایی که واحد‌های خود را به صورت خالی نگهداری می‌کنند مالیات موثر دریافت کند، با مشکل تامین مالی برای طرح‌های حمایتی نظیر تامین مبلغ موردنیاز برای یارانه سود وام نوسازی مواجه می‌شود.

در صورتی که احتکار مسکن از سوی چندخانه ای‌ها که بخشی از آن‌ها البته به دلیل انتظارات تورمی و با هدف حفظ ارزش دارایی‌های خود به بازار ملک ورود کرده اند، مشمول مالیات شود، علاوه بر افزایش عرضه مسکن به بازار و کمک به تعدیل قیمت‌ها، دولت به منابعی پایدار برای طرح‌های حمایتی مسکن دسترسی پیدا خواهد کرد. اما وقتی این درآمد مالیاتی وجود ندارد و حتی عوارض نوسازی شهری با ارقام غیرموثر تعیین می‌شود نمی‌توان به تامین مالی کارآمد برای پرداخت وام‌های یارانه‌ای نیز چندان امیدوار بود. بر اساس آمار رسمی شبکه بانکی، از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون تنها حدود ۴۰‌هزار واحد مسکونی برای دریافت وام نوسازی به بانک‌ها معرفی شده اند. در حالی که مطابق با تکالیف قانونی، سالانه دست کم ۱۰۰‌هزار واحد مسکونی باید در بافت‌های فرسوده نوسازی شود.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

به زودی با انفجار جمعیتی افغان‌ها روبرو می‌شویم

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

عکس/ طعنه حسام‌الدین آشنا به پرویز فتاح

عکس/ حمایت مجری مشهور صدا و سیما از پزشکیان

قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل اپل امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت طلا و سکه امروز جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ + جدول

معرفی ضد تانک کورسار

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳ + جدول

انتشار معتبرترین نظرسنجی درباره دور دوم انتخابات ریاست جمهوری

عکس/ فرزند شهید جهان آرا از پزشکیان حمایت کرد

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

قیمت بیت‌کوین به کمتر از ۵۴ هزار دلار رسید؛ پایین‌ترین در چهار ماه گذشته

پیش بینی قیمت دلار فردا شنبه۱۶ تیر ۱۴۰۳

پیام شریفی زارچی، استاد اخراجی دانشگاه شریف به مردم

عکس/استایل عجیب یک شهروند پشت سر محسن رضایی در صف انتخابات

هشدار حسام الدین آشنا به رأی دهندگان

عکسی از الهه هیکس و زیدآبادی پای صندوق رأی

عکس / فخرالسادات محتشمی‌پور، همسر تاج‌زاده در انتخابات شرکت کرد

شرکت بهزاد نبوی در رای‌گیری انتخابات ریاست‌جمهوری

ظریف: تمام تلاش قفس سازان نگاه داشتن ما مردم در خانه است

افت کلافه‌کننده سرعت اینترنت در ساعات اخیر

زمان رای‌گیری تا ساعت ۲۰ تمدید شد

عکس/ مهدی کروبی رأی خود را به صندوق انداخت

بانک مرکزی: امسال هم ارز اربعین بصورت دینار به زائران پرداخت می‌شود

وحید حقانیان به پزشکیان رای داد

علی‌اکبر صالحی رای خود را به صندوق انداخت

سخنگوی دولت: استعفا ندادم

زاکانی به جلیلی رأی داد

توضیح شهرداری تهران درباره جمع‌آوری بنر تبلیغاتی یکی از نامزد‌ها

عکس/ احمدی نژاد روز انتخابات با مردم ترکیه عکس یادگاری گرفت

عکس/ واکنش رضا رشیدپور به توییت توهین آمیز یک نماینده مجلس

پشت پرده سه شوک اساسی به بازار گوشت ایران+ نمودار

عکس/ تغییر چهره باورنکردنی بازیگر لیسانسه ها بعد ۸ سال

فیلم/ بیانیه جدید ستاد انتخابات کشور

عکس/حاشیه‌های حضور پزشکیان پای صندوق رأی

عکس/ چهره جدید مونا کرمی همسر سپند امیرسلیمانی

عکس/استایل بهاره رهنما پای صندوق رای

حمایت پسر مهدی کروبی از مسعود پزشکیان+ عکس

واکنش علم الهدی به آمار مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری

عکس/صادق زیبا کلام در حسینیه ارشاد برای رای دادن

حمایت مجدد روحانی از مسعود پزشکیان موقع رای دادن+ عکس

حاشیه‌های دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳+ عکس

فیلم/پیام ظریف به کسانی که در خانه نشسته اند:به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل

فیلم/محمد مهاجری: دیگر وقت تردید نیست

پیشتازی مسعود پزشکیان در گوگل+ عکس

عکس/ آشا محرابی در کنار پدرش اسماعیل محرابی

عکس/بنرهای تبلیغاتی پزشکیان جمع شد

ادعای عباس عبدی درخصوص مشارکت در انتخابات

عکس/زهرا، مسعود را بدرقه کرد

تصاویری جالب از قبل و بعد مرجانه گلچین + عکس

فیلم/پیام مهم علی‌اکبر صالحی در روز انتخابات

فیلم/فاطمه هاشمی رفسنجانی: مردمِ ناراحت از حاکمیت، رأی شما می‌تواند تاریخ را عوض کند

بیرانوند: می‌خواهم برگردم پرسپولیس!

پاسخ قطعی پرسپولیس به علیرضا بیرانوند

عفت مرعشی و فاطمه هاشمی در پای صندوق رأی+ عکس

فیلم/ لحظه رای دادن سعید جلیلی در انتخابات

علت کاهش نرخ بیکاری در ۳ سال دولت سیزدهم چیست؟

اینفوگرافی/ میزان رشد انرژی‌های تجدیدپذیر در قاره‌های مختلف

مصرف برق هفته آینده رکورد می‌زند!

رشد ۴ برابری حجم آب دریاچه ارومیه

فیلم/نظر کرباسچی درباره مشارکت مردم در انتخابات