اقتصاد۲۴- آغاز هر فرآیند جدیدی نیازمند آگاهی از قوانین، چارچوبها و اصول پایهای انجام آن است تا در مسیر رسیدن به اهداف مدنظر، صحیحترین گامها برداشته شوند. به فرآیندی که در آن، افراد سرمایه حال حاضر خود را در داراییهای مختلف قرار میدهند تا از بازده احتمالی آن در آینده منتفع شوند، سرمایه گذاری گفته میشود.
سرمایهگذاری دنیای گستردهای از مفاهیم و دانش تخصصی را در دل خود جای میدهد. قدم اول و پیشنیاز کسب موفقیت در این حوزه، آشنایی با مبانی اساسی سرمایهگذاری و فعالیت هدفمند در آن است. سپس باید حوزه فعالیت خود را شناخته و بر زوایای مختلف آن تسلط پیدا کرد.
در عصر حاضر بسترهای متعددی برای سرمایهگذاری وجود دارند و افراد میتوانند متناسب با ویژگیهای شخصیتی خود، مناسبترین فرصتها را شناسایی کرده و در آنها شروع به فعالیت کنند. بازار سرمایه با ویژگیهایی از قبیل سهولت سرمایهگذاری، نقدشوندگی بالا، امکان ایجاد تنوع در سبد دارایی و شفافیت بالا، به عنوان یکی از رایجترین انتخابهای افراد برای فعالیت سرمایهگذاری به شمار میرود.
اولین گام در مسیر سرمایهگذاری، تعیین اهداف مشخص و برنامهریزی برای دستیابی به آنهاست. در مرحله نخست نیاز است تا هر فرد به صورت دقیق بداند که چه نتیجهای مطلوب اوست. سپس هدف نهایی را به بخشهای خردتر تقسیم کرده و برای رسیدن به آنها، نقشه راهی مشخص و شفاف ترسیم کند.
وجود برنامهای مدون، تا حد زیادی، ابهامات و پیچیدگیهای فرآیند سرمایهگذاری را کاسته و افراد را در مسیر صحیح هدایت میکند. این برنامهریزی برای برخورداری از بیشترین شانس موفقیت، باید از کیفیت و ویژگیهای خاصی برخوردار باشد.
در ابتدا اهداف سرمایهگذاری مدنظر تعیین میشوند. این اهداف باید دقیق و روشن باشند تا از ایجاد هرگونه ابهام در طی فرآیند جلوگیری شود. همچنین ضروریست تا به صورت کاملا واقعگرایانه انتخاب شوند و از مشخص کردن موارد رویاپردازانه و دور از واقعیت پرهیز شود؛ چرا که اگر اهداف غیرعملی باشند، امکان برنامهریزی درست و گامبهگام وجود نخواهد داشت. در نهایت نیز، تعهد به برنامهریزی و قدم برداشتن در راستای آن، نقشی کلیدی در دستیابی به اهداف ایفا خواهد کرد.
پایش و رصد مستمر برنامه سرمایهگذاری، موضوع دیگری بوده که نیاز است به آن توجه شود. در همین راستا اگر در فواصل زمانی منظم، برنامهریزی قبلی بازنگری شود، امکان بازخوردگیری از نتایج آن و بهبود عملکرد آتی به وجود میآید. برای کسب بهترین نتایج، ضروریست تا برنامهریزی سرمایهگذاری در مقاطع زمانی مختلف و به فراخور شرایط حاکم بر بازار سرمایه، دستخوش تغییر شود.
امکان جذابی که بازار سرمایه برای فعالان خود فراهم میکند، قابلیت تشکیل سبد سرمایهگذاری از داراییهای متنوع است. افراد میتوانند بخشی از سرمایه خود را به سهام شرکتهای بورسی فعال در صنعتی خاص تخصیص داده و مابقی را در سایر صنایع بورسی سرمایهگذاری کنند.
همچنین وجود گزینههایی مثل انواع صندوقهای سرمایهگذاری، گواهیهای سپرده کالایی، اوراق اختیار معامله و سایر اوراق بهادار منتشر شده در چهارچوب قوانین سازمان بورس، این مزیت را برجستهتر میکند. با ایجاد تنوع در سبد سرمایهگذاری، ریسکهای احتمالی تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا کرده و مسیر افراد در کسب موفقیت هموارتر میشود.
مقدمه تبدیل شدن به یک سرمایهگذار حرفهای، کسب دانش تخصصی و تجربه عملی در گذر زمان است. یکی از تصمیمات مناسب در ابتدای کار، روی آوردن به سرمایهگذاری غیرمستقیم است. این روش از سرمایهگذاری به معنای سپردن دارایی به دست افراد متخصص و باتجربه بوده، تا با آگاهی بیشتر نسبت به بازار سرمایه، آن را به جای خود شخص سرمایهگذاری کنند.
صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانی اختصاصی، ۲ شیوه رایج سرمایهگذاری غیرمستقیم محسوب میشوند. سوالاتی مثل مناسبترین صندوق کدام است؟ یا سبدگردانی چیست و چه مزایایی دارد؟ از جمله مهمترین مواردی محسوب میشوند که در حوزه سرمایهگذاری غیرمستقیم ذهن سرمایهگذاران را به خود مشغول میکنند.
هر صندوق سرمایهگذاری به عنوان یک نهاد مالی، گروه مدیریتی مجرب و متخصصی دارد. گروه مدیریتکننده صندوق با از استفاده دانش بهروز حوزه مالی، دارایی تجمیعشده افراد مختلف را در چارچوب اساسنامه و امیدنامه صندوق در سرمایهگذاری میکند.
در سبدگردانی اختصاصی نیز شخص متقاضی، دارایی خود را به شرکتهای سبدگردان دارای مجوز میسپارد تا متناسب با ویژگیهای شخصیتی، مقدار سرمایه و میزان ریسکپذیری وی، اقدام به سرمایهگذاری آن در اوراق بهادار کنند.
با انتخاب روش غیرمستقیم سرمایهگذاری، علاوه بر امکان استفاده از فرصتهای موجود در بورس، آشنایی مطلوبی نیز با ابعاد مختلف بازار سرمایه ایجاد میشود. جهت شناخت بهترین صندوقهای سرمایهگذاری یا شرکتهای سبدگردانی نیز، علاوه بر مطالعه شرایط و ویژگیهای آنها، میتوان از نظر مشاوران با تجربه این حوزه کمک گرفت.
در صورت تصمیم به فعالیت مستقیم و حرفهای در بازار سرمایه، باید کسب دانش تخصصی در حوزه مالی و سرمایهگذاری را در اولویت قرار داد و همواره در جهت یادگیری موضوعات جدید گام برداشت. با آگاهی از جنبههای مختلف فعالیت در بازارهای مالی، میتوان بهروزترین روشهای سرمایهگذاری و استراتژیهای معاملاتی را شناخته و مناسبترین آنها را انتخاب کرد تا احتمال موفقیت در بازار سرمایه افزایش پیدا کند.
فردی که قصد فعالیت مستقیم در بورس را داشته باشد، باید بر موضوعات مختلفی از جمله تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، تابلوخوانی و روانشناسی معاملات تسلط کافی داشته باشد. سپس با تمرکز بر یک استراتژی سرمایهگذاری مناسب، مسیر دستیابی به اهداف خود را هموارتر کند. لازمه همه موارد مذکور نیز تداوم در آموزش تخصصی و جامع از طریق منابع معتبر و بهروز است.