تاریخ انتشار: ۱۹:۴۸ - ۰۶ مرداد ۱۴۰۲

چرا گوشی‌های‌قدیمی نوکیا مرگ ندارند؟

گوشی‌های هوشمند امروزی می‌توانند کار‌های زیادی را انجام دهند، اما با این اوصاف مردم همچنان به خرید گوشی‌های ساده می‌پردازند. به نظر شما دلایل انجام این کار کدامند؟ با آی‌تی‌رسان همراه باشید تا پاسخ این پرسش را پیدا کنیم.

چرا گوشی‌های‌قدیمی نوکیا مرگ ندارند؟

اقتصاد۲۴-امروزه گوشی‌های هوشمند می‌توانند بازی‌های سه‌بعدی با گرافیک بالا را اجرا کرده، به اطلاعات گوناگون دسترسی پیدا کنند و حتی تصاویر نزدیک به دوربین‌های DSLR را نیز به ثبت برسانند. البته موارد ذکر شده، در حال حاضر به امری بدیهی تبدیل شده‌اند. گوشی‌های ساده شرکت نوکیا که سال‌ها پیش طراحی شده‌اند، هنوز هم تولید شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند. اما سؤال اینجاست که دلایل خرید این دستگاه‌ها مخصوصا در سالی همانند ۲۰۲۰ چه بوده و چرا مردم چنین کاری را انجام می‌دهند؟

تاریخچه‌ای مختصر از گوشی‌های ساده

در دهه ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ میلادی، صنعت موبایل به دو جبهه تقسیم شده بود: گوشی‌ها و سایرین. جبهه اولی قرار بود که مردم را خوشحال کند، اما در این امر چندان موفق نبود. گوشی‌های اولیه می‌توانستند به برقراری تماس و ارسال پیامک بپردازند. در این زمینه می‌توان به دستگاه‌های نمادینی همچون نوکیا ۳۳۱۰ و موتورولا StarTAC اشاره کرد.

با گذر زمان، پروتکل کاربردی بی‌سیم (WAP) نیز وارد جریان شد و بدین ترتیب مردم می‌توانستند به ارسال پیام‌های تصویری (عکس و ویدیو) پرداخته و همچنین وب‌گردی ساده‌ای را نیز تجربه کنند. هزینه‌های بالای داده و همچنین کیفیت نسبتا ضعیف باعث شد تا تقاضای چندانی برای این قابلیت‌ها به وجود نیاید. در نتیجه اکثر مردم همچنان از گوشی‌های خود جهت ارتباطات ساده استفاده می‌کردند.

اگر به گذشته بازگردیم، می‌بینیم که جبهه “سایرین” جالب‌تر به نظر می‌رسد. سربازان این جبهه دستگاه‌هایی شبیه به لپ‌تاپ‌های جیبی بودند. از این گجت‌ها می‌توان به Psion Series ۵، Nokia Communicator و BlackBerry اشاره کرد. در ادامه ابزار‌هایی با نمایشگر لمسی روی کار آمدند که به گوشی‌های هوشمند امروزی نیز شباهت‌های زیادی داشتند. PDA‌هایی که از سیم‌کارت پشتیبانی می‌کردند، در این رده قرار می‌گرفتند. از جمله این دستگاه‌ها می‌توان به محصولات شرکت‌های HP و Palm اشاره کرد.

با ادامه یافتن دهه ۲۰۰۰ میلادی، گوشی‌های ساده به ویژگی‌های دست یافتند که تا پیش از آن در اختیار برادران محبوب و البته گران‌تر آن‌ها بود. دستگاه‌هایی همانند LG Renoir (محصول سال ۲۰۰۸) توانستند که صفحه‌کلید T ۹ را در قالب یک نمایشگر لمسی نه‌چندان خوشایند، قرار دهند.

در بریتانیا، شبکه محلی Three یک مدل گوشی را به بازار عرضه کرد که می‌توانست به‌صورت سرخود، به برقراری تماس‌های اسکایپ بپردازد. در همین حال، Motorola Rokr نیز قابلیت بخش فایل‌های MP ۳ را ارائه کرد. این موضع بدین معنا بود که قابلیت‌های یک گوشی سیم‌کارتی با ویژگی‌های یک آیپاد ترکیب شده‌اند.

البته بازیگران عجیبی همانند Nokia N-Gage و LG enV نیز در این صحنه حضور داشتند. آن دوران، زمانی هیجان‌انگیز بود، زیرا دستگاه‌های بسیار متفاوتی در بازار حضور داشتند. اما معلوم بود که این اوضاع دوام چندانی نخواهد داشت. تا پایان دهه ۲۰۰۰ میلادی، بازار گوشی‌های هوشمند رشد خوبی را تجربه کرده بود. این موضوع بدین دلیل بود که این دستگاه‌ها ارزان بوده و همچنین شرکت‌ها نیز توانسته بودند که ادراک عمومی را نسبت به این گجت‌ها، تغییر دهند.

BlackBerry یکی از بهترین نمونه‌ها در این زمینه است. گوشی‌های مجهز به صفحه‌کلید QWERTY این شرکت توانستند به لطف مدل‌های اقتصادی همانند BlackBerry Curve، از ادارات خارج شده و به سمت خیابان‌ها رهسپار شوند. در همین حال نیز اولین آیفون در سال ۲۰۰۷ عرضه شد و اولین گوشی اندرویدی (HTC Dream) نیز یک سال پس از آن، در قفسه فروشگاه‌ها قرار گرفت.

در این بین، هزینه استفاده از داده‌های اینترنت نیز کاهش یافت و اپراتور‌های مخابراتی بسته‌های سخاوتمندانه‌تری را ارائه می‌دادند. در همین زمان بود که بسیاری از مردم با موج خرید گوشی‌های هوشمند همراه شده و در نتیجه تا نیمه سال ۲۰۱۳ میلادی، فروش گوشی‌های هوشمند از فروش گوشی‌های ساده پیشی گرفت.

گوشی‌های ساده در سال ۲۰۲۰

نمی‌توانیم بگوییم که گوشی‌های ساده به کلی ناپدید شده‌اند. چنین دستگاه‌هایی نه‌تنها همچنان وجود دارند، بلکه به تکامل خود نیز ادامه می‌دهند. این گوشی‌ها به‌طرز چشمگیری در مناطقی همانند جنوب صحرای آفریقا محبوب هستند؛ یعنی جایی که حتی ارزان‌ترین گوشی‌های اندرویدی نیز برای بسیاری دست نیافتنی به حساب می‌آیند.

در نیمه سال ۲۰۱۹، گوشی‌های ساده نزدیک به ۵۸.۳ درصد سهم بازار را به خود اختصاص داده بودند، اما این رقم در حال کاهش است. همچنین لازم به ذکر است که بگوییم، اقتصاد دیجیتالی عظیمی حول این دستگاه‌های ساده شکل گرفته است.

بهترین مثال در این زمینه، مربوط به M-Pesa است. M-Pesa را می‌توان جواب آفریقایی‌ها به Venmo دانست. این شرکت در سال ۲۰۰۵ توسط Vodafone و Safaricom تأسیس شد. این سرویس به مشتریان کشور‌هایی همانند کنیا و تانزانیا این امکان را می‌دهد که از طریق پیامک به نقل و انتقال پول بپردازند.

دلایل خرید گوشی‌های ساده

در جهان غرب، گوشی‌های ساده کارکرد و جایگاهی متفاوت‌تر دارند. در کشور‌های غربی، این دستگاه‌ها بیشتر برای کسانی مناسب هستند که رابطه خوبی با فناوری ندارند. One vendor و Doro با گوشی‌های ساده که دارای کلید‌های بزرگ و هندزفری‌هایی با صدای بلند هستند، در این بازار فعالیت دارند. Alcatel Go Flip ۳ نیز نقشی مشابه را بازی می‌کند، هرچند که صراحت دو بازیگر قبلی را ندارد.

البته عنصر نوستالژی نیز در این بین بی‌تأثیر نیست. بسیاری از گوشی‌های ساده امروزی، در واقع نسخه‌های بازسازی شده مدل‌های قدیمی‌تر خود هستند. در این زمینه، نوکیا بهترین مثال است. این شرکت، مدل بازسازی شده گوشی‌های ۳۳۱۰، ۸۱۱۰ و ۵۳۱۰ را روانه بازار‌ها کرده است. این دستگاه‌ها همان گوشی‌های ساده هستند، اما از نمایشگر رنگی، پخش موسیقی و دوربینی ساده بهره می‌برند.

ظاهرا یکی از دلایل خرید گوشی‌های ساده در سالی همانند ۲۰۲۰ این است که این دستگاه‌ها یادآور خاطرات قدیمی هستند. به‌علاوه، این گوشی‌ها را می‌توان به‌عنوان گوشی زاپاس نیز در نظر گرفت. این دستگاه‌ها در محیط‌هایی همانند فستیوال‌ها که امکان آسیب دیدن گوشی‌ها وجود دارد نیز قابل استفاده هستند.

نه هوشمند و نه ساده!

صنعت گوشی‌های هوشمند و بسیاری از مسائل اطراف ما، خاصیت دودویی ندارند. اصطلاحی میانی نیز در این بین وجود دارد (در صنعت گوشی‌ها) که متعلق به دستگاه‌های مجهز به KaiOS است. این گوشی‌ها معمولا ظاهری شبیه به گوشی‌های ساده داشته و از نمایشگر‌های مربعی و صفجه‌کلید فیزیکی T ۹ برخوردار هستند. البته برخی از ویژگی‌های گوشی‌های هوشمند نیز در این دستگاه‌ها یافت می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توان به فروشگاه اپلیکیشن، دستیار صوتی، مرورگر وب، دریافت به‌روزرسانی اینترنتی و استریم ویدیو اشاره کرد.

سیستم‌عامل‌هایی همانند KaiOS می‌توانند بر روی طیف وسیعی از سخت‌افزار‌های ضعیف اجرا شوند. گوشی‌های ۲۰ دلاری MTN Smart از جمله این دستگاه‌ها هستند. KaiOS در ابتدا کار خود را به‌عنوان Firefox OS آغاز کرد. این سیستم‌عامل در واقع تلاش شرکت موزیلا جهت رقابت با اندروید و iOS بود. مزیت رقابتی این سیستم‌عامل این بود که می‌توانست بر روی ضعیف‌ترین سخت‌افزار‌ها نیز اجرا شود. این یک پروژه کوتاه‌مدت برای موزیلا بود و در واقع در اوایل سال ۲۰۱۷ متوقف شد و دلیل این کار نیز، جذابیت‌های کم این سیستم‌عامل عنوان شد.

اما این پایان ماجرا نبود. جامعه توسعه‌دهندگان سریعا کد‌های منبع این سیستم‌عامل را به پروژه‌ای به نام B ۲ G OS یا همان Boot ۲ Gecko منتقل کرد. در ادامه این پروژه به KaiOS تغییر نام داد. در مه ۲۰۱۹، KaiOS بر روی ۱۰۰ میلیون دستگاه نصب شده بود. طبیعتا این عدد در حال حاضر بیشتر نیز شده است، مخصوصا با توجه به اینکه هزینه دسترسی به موبایل در کشور‌هایی همانند هند، کاهش یافته است. در ادامه، KaiOS به‌سرعت در بین توسعه‌دهندگان محبوب شد و از هواداران آن نیز می‌توان به فیسبوک و گوگل اشاره کرد.

در بازارموبایل قیمت گوشی موبایل نوکیا مدل (۲۰۱۷) ۱۳۰ دو سیم کارت مبلغ ۱،۰۶۹،۰۰۰ تومان است این در حالیست که قیمت مدل۱۱۰ NEW دو سیم کارت مبلغ ۹۹۹،۰۰۰ تومان اعلام شده است.

مدل ظرفیت قیمت / تومان
۲۰۱۸ ۱۰۶ FA دو سیم‌ کارت ظرفیت ۴ مگابایت و رم ۴ مگابایت ۷۸۹,۰۰۰
۱۰۵ - ۲۰۱۹ TA-۱۱۷۴ DS FA دو سیم کارت ظرفیت ۴ مگابایت و رم ۴ مگابایت ۷۸۵,۰۰۰
۱۰۵ ۲۰۲۲ دو سیم کارت ظرفیت ۴ مگابایت و رم ۴ مگابایت ۷۷۰,۰۰۰
۱۲۵ TA ۱۲۵۳ DS FA دو سیم‌ کارت ظرفیت ۴ مگابایت و رم ۴ مگابایت

۱,۱۱۸,۰۰۰

۱۱۰ NEW دو سیم‌ کارت ظرفیت ۴ مگابایت و رم ۴ مگابایت ۹۹۹,۰۰۰
(۲۰۱۷)۱۳۰ دو سیم کارت ظرفیت ۴ مگابایت و رم ۴ مگابایت ۱,۰۶۹,۰۰۰
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟