اقتصاد۲۴- در سال ۲۰۲۲ شاهد کاهش ۶۵ درصدی قیمت بیتکوین در میان یک محیط افزایش نرخ تهاجمی بودیم. افزایش اخیر دارایی دیجیتال برتر (۷۶ درصد افزایش تا ۱۴ آگوست) نیز بسیاری از سرمایهگذاران را در مورد پتانسیل بلندمدت آن هیجانزده کرده است.
بیتکوین در حال حاضر حدود ۴۹ درصد از کل بازار ارزهای دیجیتال را در اختیار دارد، که با توجه به مزیت حرکت اول آن تعجبآور نیست؛ و قیمت فعلی ۲۹۴۰۰ دلار، در حالی که هنوز ۵۷ درصد کمتر از اوج خود است، به طور نجومی بالاتر از قیمت یک دهه قبل است.
اما آیا بیت کوین میتواند به ۱۰۰۰۰۰ دلار برسد که برابر با افزایش بیش از سه برابری است؟
سرمایهگذار مشهور کتی وود از آرک اینوست، چشمانداز قیمت فوقالعاده بالایی نزدیک به ۱.۵ میلیون دلار برای هر بیتکوین تا سال ۲۰۳۰ دارد. مطمئناً این یک چشمانداز بسیار صعودی است.
تز آرک اینوست این است که بیتکوین به سادگی راه خود را به پرتفویهای بیشتری پیدا میکند. این بدان معناست که سرمایهگذاران فردی و نهادی، شرکتها و دولتها شروع به تخصیص سرمایه به بیتکوین خواهند کرد. بنابراین، میتواند به یک دارایی ذخیره محبوبتر تبدیل شود.
وود و تیم او همچنین معتقدند که بیت کوین برای حوالههای جهانی، به عنوان نوعی ارز در بازارهای نوظهور، و برای تسویه تراکنشهای بین بانکها در ایالات متحده استفاده خواهد شد.
با اضافه کردن به نکته بالا، واقع بینانهترین مورد استفاده بیتکوین این است که روزی خود را به عنوان یک منبع برجسته ارزش تثبیت کند. به طور دقیق تر، میتواند جایگزینی برای طلا باشد که هزاران سال است دارایی محبوبی بوده است.
اما بیتکوین در مقایسه با فلز گرانبها مزایای مهمی دارد. ارز رمزنگاری شده قابل تقسیمتر، مفیدتر در معاملات و قابل حمل است؛ و سقف عرضه ثابت آن ۲۱ میلیون توکن باعث کمبود میشود. اگر تقاضا برای بیتکوین افزایش یابد، هیچ کاری نمیتوان برای تغییر رشد عرضه بیتکوین انجام داد، زیرا این محدودیت به سختی در نرمافزار کدگذاری شده است.
بیشتر بخوانید: فرار سرمایه گذاران از بازار جهانی
از سوی دیگر، اگر تقاضا برای طلا افزایش پیدا کند، از نظر اقتصادی برای شرکتهای معدنی امکان کاوش در مناطق مختلف جهان برای یافتن ذخایر جدید فراهم میشود. به عبارت دیگر، پویایی عرضه میتواند تغییر کند.
اگرچه میتوان مزایای زیادی برای بیتکوین برشمرد، اما سرمایهگذاران باید به مهمترین عامل خطر توجه داشته باشند: دولتها آن را ممنوع میکنند. در سال ۲۰۲۱، چین استخراج و مالکیت ارزهای دیجیتال را غیرقانونی اعلام کرد. به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، با جمعیت ۱.۴ میلیارد نفر، این خبر بزرگی بود.
طبیعتاً این نگرانی نیز وجود دارد که ایالات متحده همین مسیر را دنبال کند. با این حال، آنچه دلگرمکننده است این است که گری جنسلر، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار، علناً اعلام کرده است که این آژانس هیچ برنامهای برای ممنوعیت بیت کوین ندارد و آن را به عنوان یک کالا به جای یک اوراق بهادار میبیند. در واقع، مقررات شفافتر در واقع میتواند برای بیتکوین یک موهبت باشد، زیرا در این صورت میتواند بیشتر به عنوان یک دارایی قانونی تلقی شود.
یک استدلال رایج برای ممنوعیت بیتکوین این است که در فعالیتهای غیرقانونی استفاده میشود. اما این استدلال نمیتواند تشخیص دهد که ارزهای فیات (با حمایت دولت) مدتهاست که این نوع معاملات را تسهیل کرده اند؛ و طبق دادههای چینآنالیز، یک شرکت تحقیقاتی بلاکچین، تنها ۰.۲۴ درصد از فعالیت ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۲ برای مقاصد غیرقانونی استفاده شده است.
از آنجایی که آمریکاییهای ثروتمندتر - حداقل کسانی که به احزاب سیاسی کمک مالی میکنند - با گذشت زمان شروع به تصاحب مالکیت بیتکوین بیشتری میکنند، ممنوعیت آن برای دولت حتی سختتر خواهد شد؛ و از دیدگاه ایالات متحده، ممنوعیت استفاده از بیتکوین میتواند منجر به عقب افتادن این کشور از نظر نوآوری شود، چیزی که میتواند عواقب شدیدی از منظر ژئوپلیتیک داشته باشد.
با در نظر گرفتن این خطرات، من هنوز فکر میکنم که احتمال اینکه بیت کوین به ۱۰۰۰۰۰ دلار برسد، بیشتر است؛ و اگر در پنج سال آینده این اتفاق بیفتد، شوکه نخواهم شد.
منبع:اکو ایران