اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی: شاخص کل بورس روز دوشنبه ۶ شهریور ۱۴۰۲ در حالی با رشد ۳۲ هزار واحدی در ارتفاع ۲ میلیون و ۸۴ هزار واحد قرار گرفت که با وجود رشد پرقدرت شاخص کل در نیمه اول بازار، شاهد افزایش عرضه پولدرشتها در نیمه دوم بازار بودیم.
حجم معاملات بورس روز یکشنبه به ۱۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون برگه سهم و ارزش معاملات خرد به رقم هفت هزار و ۷۴۱ میلیارد تومان رسید.
هرچند روز شنبه روز پرخبر و مثبتی برای بورس بود و تکانی اساسی به بازار داد؛ اما انتشار خبر فرموله شدن قیمتگذاری خوراک و گاز صنایع نیز در عصر شنبه، نتوانست بازار سرمایه را در روز یکشنبه وارد موج صعودی اساسی کند.
اما آیا رشد شاخص کل در روزهای آینده ادامه خواهد داشت و بازار سرمایه شاهد ورود پول جدید خواهد بود؟
هابیل خاوری، کارشناس بازار سرمایه در این رابطه به اقتصاد ۲۴ گفت: بورس تا پایان هفته جاری متعادل خواهد بود، زیرا حجم و ارزش معاملات در روز یکشنبه و دوشنبه نوید دست به دست شدن سهام و تعادل در بازار را میدهد.
وی افزود: شاخص کل بورس در ادامه روند صعودی خود این بار میتواند تا محدوده دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی پیشروی کند؛ ولی برای ادامه صعود باید منتظر رسیدن شاخص کل به این محدوده و اتفاقات مربوط به آن باشیم.
«بخشی از تحلیلهای بورسی روزانه شده و با توجه به سیل انبوه فاکتورهای موثر بر شاخص کل بورس، بسیاری از تحلیلگران دچار دوگانگی شده اند.» خاوری در ادامه این مطلب افزود: برخی فعالان بورسی نیز در انتظار رسیدن شاخص کل به مرز یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد بودند؛ ولی تنها در صورتی شاهد تحقق این سناریو خواهیم بود که قیمت دلار در بازار غیررسمی به کمتر از ۴۵ هزار تومان برسد.
خاوری ادامه داد: این هفته شاهد یک تعادل نسبی و نه صفهای خرید و فروش آنچنانی در بازار سرمایه خواهیم بود. باید منتظر بمانیم تا ببینیم پول جدیدی که میخواهد وارد بورس شود دست به خریدهای سنگین میزند یا خیر.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، سهامداران حالِ حاضر بورس به اصطلاح «کوتاه مدتی» اند؛ به این معنا که با توجه به سیاستهایی که وجود داشته، دارد و هنوز هم تغییری در آنها ایجاد نشده به صورت کوتاه مدت فعالیت میکنند.
خاوری افزود: زمانی که سازمان بورس در مورد صندوقها و سرمایه گذاری غیرمستقیم صحبت میکند باید فرهنگ سهامداری بلندمدت را هم جا بیندازد؛ در حالی که چنین موضوعی را در دستور کار ندارد و همه کسانی که از سال ۱۳۹۹ وارد بازار سرمایه شده اند را خواسته یا ناخواسته کوتاه مدتی تربیت کرده است؛ بنابراین صفهای خرید و فروش پرحجم در بازار بی مورد نیست.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه آثار این نوع نگاه در روزهای آینده نمایان است، به اقتصاد ۲۴ گفت: بورس ابتدای روز دوشنبه مثبت بود، ولی در نیمه دوم بازار یک سری رنجهای منفی به وجود آمد که باعث میشود روز سه شنبه روز پرعرضه تری نسبت به روز دوشنبه باشد، زیرا یک سری افرادی که با دید کوتاه مدت و نوسانی طی چند روز گذشته یا هفته گذشته معامله کرده اند، حد ضررهای آنها فعال شده و میخواهند سیو سود کنند.
بیشتر بخوانید: رشد انفجاری شاخص بورس تهران در راه است؟/ خنثی شدن اثر منفی افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها در بورس
خاوری در مورد اثرات مخرب فضای مجازی بر بورس گفت: اگر به گذشته برگردیم و روند بورس و ایجاد فضای مجازی، کانالهای تلگرامی و پیجهای اینستاگرامی را رصد کنیم، خواهیم دید که نوسانات بازار سرمایه همگام با آنها شدیدتر شده؛ به این معنا که نوسانات بورس با توجه به فضای مجازی و ایجاد کانالها و پیجهای اینستاگرامی که در حوزه بازار سرمایه فعالیت میکنند چندین برابر شده است.
این کارشناس بازار سرمایه در مورد شرایط بورس در روزهای اخیر گفت: هیچ شکی در ارزندگی بورس از نظر فاندامنتالی (تحلیل بنیادی) و ارجحیت آن نسبت به سایر بازارها وجود ندارد؛ ولی متاسفانه تربیت نسل جدید در بازار سرمایه به نوعی تکنیکال پسند و با نگاه کوتاه مدت بوده است.
خاوری ادامه داد: کسانی که زیانهای سنگین در بازار کردند به اصطلاح «بلندمدتی» هستند که این گروه نیز به محض اینکه در نمادهایشان سر به سر میشوند در سمت فروش قرار میگیرند.
به گفته خاوری، روز دوشنبه حجم و ارزش معاملات نسبت به روز یکشنبه پایینتر بود، ولی بازار شُل کرد و در محدودهای قرار گرفته که بازار دو دل است؛ یک سری از سهامداران خرد که در کف قیمتها خرید و میانگین کم کردند روز دوشنبه مقداری را خالی کردند.
خاوری در پایان خاطرنشان کرد: هنوز اعتماد به بورس برنگشته است و سهامداران به این اطمینان نرسیده اند که روند بازار چرخش داشته است. این در حالی است که خریداران جدید نیز چشم انتظارند و خریدهای سنگین انجام نداده اند.