تاریخ انتشار: ۱۷:۴۴ - ۱۵ شهريور ۱۴۰۲

کشف سیاره‌ای از جنس زمین

دانشمندان به شکلی غیرمنتظره، سیاره‌ای غول‌پیکر و غیرگازی را با جرم ۷۳ برابر زمین کشف کردند. هنوز مکانیزم شکل‌گیری این جهان فراخورشیدی مشخص نشده است.

ستاره‌شناسی

اقتصاد۲۴- گروهی بین‌المللی و بزرگ از پژوهشگر‌ها از کشف سیاره‌ای خبر دادند که مدل‌ها قادر به توصیف آن‌ها نیستند. کشف جدید، سیاره‌ای در ابعاد نپتون، اما با جرمی چهار برابر آن است. چگالی این سیاره منطبق با سیاره‌ای کاملاً جامد یا سیاره‌ای با اقیانوس‌های عمیق است که کل سطح سیاره را پوشانده است. بااینکه کاشفان این سیاره، نظریه‌هایی را درباره‌ی شکل‌گیری آن ارائه دادند، هیچ‌کدام از این نظریه‌ها کاملاً قطعی نیستند.

فرآیند بررسی سیاره‌ی جدید مشابه بسیاری از اکتشافات قبلی بود. در ابتدا این جرم توسط ماهواره‌ی نقشه‌برداری سیاره‌ی فراخورشیدی در حال گذار (TESS) شناسایی شد. ستاره‌ی میزبان سیاره به نام TOI-۱۸۵۳، اندکی کوچک‌تر از خورشید ما است و جرم آن به ۰٫۸ جرم خورشیدی می‌رسید. همچنین شواهد واضحی از وجود سیاره‌ای نزدیک به این ستاره موسوم به TOI-۱۸۵۳b دیده شد. از آنجا که سیاره‌ی یادشده در فاصله‌ی بسیار نزدیکی از ستاره‌ی میزبان قرار دارد در حدود ‍۱٫۲۴ روز مدار آن را کامل می‌کند.

پژوهشگر‌ها از زمان حرکت مداری سیاره برای تعیین فاصله‌ی آن نسبت به ستاره‌اش استفاده کردند. بر اساس ترکیب فاصله و اندازه‌ی ستاره و مقدار نوری که توسط سیاره مسدود می‌شود، می‌توان اندازه‌ی سیاره را تخمین زد. بر اساس تخمین‌ها، سیاره‌ی یادشده با شعاع ۳٫۵ برابر شعاع زمین، تنها اندکی کوچک‌تر از نپتون است.

سیاره‌ی TOI ۱۸۵۳b در نوع خود منحصربه‌فرد و عجیب است؛ تاکنون تعداد زیادی از سیاره‌ها در ابعاد نپتون کشف شده‌اند، اما اندازه و نزدیکی سیاره‌ی جدید به ستاره‌ی میزبان چندان متداول نیست. این سیاره در موقعیت موسوم به «صحرای نپتون داغ» قرار می‌گیرد، زیرا پرتو‌های قوی ستاره‌ی میزبان باعث از بین رفتن جو آن شده‌اند. نپتون‌هایی که به وضعیت صحرای داغ می‌رسند، تنها هسته‌ای سنگی از خود به جا می‌گذارند و در نهایت در گروه سیاره‌های ابرزمین قرار می‌گیرند.

سیاره‌ی TOI-۱۸۵۳b دقیقاً در موقعیت صحرای داغ چه می‌کند؟ پژوهشگر‌ها برای پی بردن به این مسئله از رصد‌های زمینی و تغییرات کشش گرانشی سیاره در حین حرکت مداری برای ردیابی حرکت ستاره‌ی میزبان آن استفاده کردند. آن‌ها می‌توانند از شتاب حرکت ستاره بر اثر کشش برای تخمین جرم سیاره استفاده کنند.

بر اساس تخمین‌ها، سیاره‌ی TOI-۱۸۵۳b دارای جرم ۷۳ برابر زمین یا چهار برابر نپتون است؛ بنابراین ترکیب این سیاره تفاوت زیادی با ترکیب نپتون دارد. سیاره‌هایی با چگالی مشابه وجود دارند، اما ابعاد کوچک‌تری دارند. برای مثال می‌توان به ابرزمین‌هایی اشاره کرد که در ابتدا سیاره‌ای نپتون‌مانند بودند و به‌مرور زمان جو خود را از دست دادند. همچنین سیاره‌هایی با جرم مشابه وجود دارند، اما ابعادشان دو برابر است و احتمالاً جوی بسیار گسترده یا اقیانوس دارند.

عجایب سیاره‌ی جدید به اینجا ختم نمی‌شود. دو ترکیب بر اساس چگالی‌ها پیشنهاد شدند. یک ترکیب، سیاره‌ای سنگی مانند زمین با جوی نازک است که تنها یک درصد جرم آن را تشکیل می‌دهد. گزینه‌ی دیگر، سیاره‌ای است که جرم آن به‌صورت یکسان بین هسته‌ی سنگی و پوشش آبی شناور آن توزیع شده است.

البته ترکیب دوم، از آبی که می‌شناسیم تشکیل نشده است. با توجه به مجاورت سیاره به ستاره‌ی میزبان و فشار‌های بسیار وسیع اقیانوسی، حداقل بخشی از آب در وضعیت فرابحرانی قرار دارد و فشار نزدیک به هسته‌ی سنگی، آب را مجبور به تشکیل جامدات پرفشار می‌کند. همچنین اتفاق‌های عجیبی در هسته‌ی سیاره رخ می‌دهند. به گفته‌ی پژوهشگرها، خواص ماده در چنین فشار‌های مرکزی بالایی هنوز مشخص نیستند؛ بنابراین نه‌تن‌ها درباره‌ی وضعیت فعلی، بلکه درباره‌ی گذشته‌ی سیاره هم دچار ابهام شده‌ایم. انباشته شدن ذرات کوچک غبار ناشی از دیسک شکل‌گیری سیاره‌ای پیش از آنکه TOI-۱۸۵۳b به جرم فعلی برسد، متوقف شد و بعید است سیاره دقیقا در موقعیت فعلی خود شکل گرفته باشد.


بیشتر بخوانید: عکس شگفت انگیز از همنشینی ماه و مشتری!


پژوهشگر‌ها دو احتمال را مطرح می‌کنند. در سناریوی اول، گروهی از سیاره‌های کوچک‌تر شکل گرفتند و سپس مدار آن‌ها ثبات خود را با تبخیر تدریجی دیسک از دست داد. این فرآیند به برخورد‌هایی انجامید که تعداد زیادی از سیاره‌ها را در هم کوبید.

بر اساس سناریوی دوم، چندین غول گازی در فاصله‌ی دورتری شکل گرفتند، سپس مدار‌های یکدیگر را بی‌ثبات کردند و یکی از سیاره‌ها را در مداری به‌شدت گریزان از مرکز قرار دادند. این سیاره در بخشی از مدار خود به ستاره‌ی میزبانش بسیار نزدیک بود و توانست تا مواد را از بخش‌های داخلی دیسک تشکیل‌دهنده‌ی سیاره جمع‌آوری کند. این فرآیند به سیاره‌ای شبیه مشتری امکان می‌دهد تا به دو برابر جرم اولیه برسد. پس از پایان این فرآیندها، برهم‌کنش‌های کشندی بین سیاره و ستاره در نهایت باعث منظم شدن مدار آن شد.

جهان بسیار بزرگ است و این اتفاق‌ها ممکن است در هر نقطه‌ای رخ دهند، اما غیرمنطقی است که انتظار داشته باشیم به‌سرعت به نتایج قطعی برسیم. یک نکته که به درک منشأ TOI ۱۸۵۳b کمک می‌کند وجود سیاره‌های دیگر در منظومه است که به ما در درک اتفاق‌های بخش داخلی منظومه‌های فراخورشیدی کمک می‌کنند. TOI ۱۸۵۳b به‌قدری بزرگ و به سیاره‌اش نزدیک است که سیگنال بسیار عظیمی را تولید می‌کند، به‌طوری‌که دانشمندان برای کشف دیگر سیاره‌های این منظومه دچار مشکل شدند. رصد‌های آینده نکات بیشتری را درباره‌ی این منظومه آشکار خواهند کرد.

منبع: زومیت
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه

پرشدگی ۱۷ درصدی سد‌های تهران

کدام استان‌ها فردا دوشنبه ۱ بهمن تعطیل هستند؟

زمانبندی مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران + جزییات

نخستین تصویر از کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ

واکنش دختر سید حسن نصرالله به خبر زنده بودن پدرش

عکس/ دروازه ارگ سمنان نشانی از شکوه معماری قاجار

دولت در فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی ناتوان است؟

عکس/ بهاره رهنما با این متن دل همه را برد

گزارش بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

فیلم/ قاضی شهریاری تهدید به قتل شده؟!

فیلم/ تشنج در صحن شورای شهر تهران

امکان صدور چک دیجیتال بانک سپه فراهم شد

عکس/ مراسم عروسی زری و رضا بابک در دهه ۵۰

مهلت شرکت در مزایده سراسری املاک مازاد بانک رفاه کارگران تمدید شد

آخرین مهلت از وکالتی نمودن حساب‌ها در موسسه اعتباری ملل جهت خرید محصولات ایران‌خودرو

آغاز بازگشت آوارگان به نوار غزه

اینفوگرافی/ مهم‌ترین ریسک‌های جهان در سال ۲۰۲۵

اوراق گام؛ ابزاری نوین در خدمت تولیدکنندگان

۹ دستور اجرایی دونالد ترامپ در نخستین روز کاری

تقدیر مسرور از تشکیل کارگروه رفع موانع در کیش

فیلم/ روایت جدید از ضریب هوشی کلثوم اکبری قاتل سریالی

هشدار جدی سرمربی اینتر به مهدی طارمی

بیمه زندگی ارکیده گل سرسبد سرمایه گذاری

عکس/ شمس العماره کاخ گلستان بازمانده از دوران قاجار

حضور بیمه تعاون در دومین نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی در بوشهر

سخنگوی دولت در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان بستری شد

از غروب تا طلوع دوباره پلاسکو

فیلم/ شهلا جاهد واقعا قاتل بود؟!

رئیس شورای شهر شاهرود بازداشت شد

عکس/ ارائه مستند حمایت از فیلترینگ در یوتیوپ

تصویر سه گروگان زن اسرائیلی که امروز آزاد می‌شوند

فیلم/ سخنان عجیب حمید نوری بعد از ترور قاضی مقیسه و رازینی

اعلام خبر مهم سردار قاآنی از یک حادثه درباره اسرائیل

حال و هوای تهران با اولین برف زمستانی

اعلام آمار عجیب مرگ‌های ناشی از آلودگی هوا در ایران

عکس/ استوری عاشقانه فرشته حسینی برای همسرش حسابی سروصدا کرد

بن‌گویر و وزرای حزبش استعفا کردند

عکس/ سه گروگانی که حماس آزاد خواهد کرد

اینفوگرافی/ قضات مشهوری که ترور شدند

تغییر ساعت بازی استقلال و شمس آذر

فیلم/ نیرو‌های حماس در خان‌یونس پس از اعلام آتش بس

فیلم/ سردار قاآنی: امروز از بزرگترین شکست اسرائیل رونمایی می‌شود

پرسپولیس به دنبال توافق با اسماعیل کارتال

فیلم/ افشاگری گوینده سابق خبر: عمدا من را زشت گریم می‌کردند

خداحافظی با سامانه نیما در اولین روز بهمن

ماجرای تاخیر در واریز فیش حقوقی بازنشستگان چه بود؟

نایب قهرمانی سارا خادم الشریعه در شطرنج قهرمانی اروپا