تاریخ انتشار: ۱۳:۳۹ - ۲۸ شهريور ۱۴۰۲

منافع عربستان و امارات از کریدور اقتصادی هند به اروپا چیست؟

عملیاتی شدن کریدور اقتصادی هند به اروپا، به این معناست که عربستان و امارات در سیاست‌های خود بار دیگر به غرب متمایل شدند و چه بسا علت تعلل عربستان برای پیوستن به «بریکس» نیز همین باشد.

منافع عربستان و امارات از کریدور اقتصادی هند به اروپا

اقتصاد۲۴- دکتر جلالی چراغی، کارشناس مسائل سیاسی و رسانه‌ای منطقه طی یادداشتی در سایت دیدگاه امروز  به تحلیل منافع عربستان و امارات از کریدور اقتصادی هند به اروپا پرداخته که متن آن از نظر می‌گذرد:

آمریکا، عربستان، امارات، هند، فرانسه، آلمان، ایتالیا و اتحادیه اروپا نهم سپتامبر، در حاشیه اجلاس سران گروه ۲۰ در دهلی نو، یادداشت تفاهمی درباره ایجاد «خط حمل و نقل اقتصادی» (کریدور) امضا کردند که هند را به کشور‌های حوزه خلیج فارس و سپس به اروپا متصل می‌کند. این خط حمل و نقل شامل خطوط راه آهن و خطوط انتقال انرژی و کابل‌های مربوط به داده‌های الکترونیکی است. جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا از این طرح با عنوان «طرح تاریخی» یاد کرد و رسماً از «محمد بن زاید» رئیس امارات متحده عربی، قدردانی کرد و گفت اگر ایده و تلاش‌های وی نبود، چنین طرحی وجود نداشت. از این سخنان بایدن اینگونه برداشت شد که ایده این طرح را امارات متحده عربی داده است.

کاهش ۴۰ درصدی هزینه‌های انتقال کالا

منافع عربستان و امارات از کریدور اقتصادی هند به اروپا

هنوز زود است که درباره برآیند اقتصادی این طرح با قاطعیت اظهار نظر کرد، اما آنگونه که در رسانه‌های مورد حمایت کشور‌های امضا کننده این طرح آمده است، این خط سبب کاهش ۴۰ درصدی هزینه‌های انتقال کالا از هند به اروپا در مقایسه با دیگر کریدور‌ها و تقویت فرصت‌های توسعه برای منطقه خواهد شد.


بیشتر بخوانید:خط ریلی بصره-شلمچه برای ایران و عراق چه مزیت هایی دارد؟


طول این خط حدود ۸ هزار و صد کیلومتر است. خط سیر انتقال کالا به اینگونه است که محموله‌های انتقالی ابتدا با کشتی از بندر بمبئی هند از مسیر دریای عرب، دریای عمان و بعد از عبور از تنگه هرمز، در بندر دوبی در امارات تخلیه و سپس از آنجا به وسیله قطار از طریق خاک عربستان سعودی، اردن و اراضی اشغالی به بندر «حیفا» در رژیم اسرائیل منتقل می‌شود. کالا‌ها پس از تخلیه در بندر حیفا، مجدداً با کشتی به جنوب یونان و در آنجا تخلیه شده و بار دیگر از طریق خطوط زمینی به شمال اروپا منتقل می‌شود. بنابراین، از مبدأ هند، محموله‌های انتقالی تا رسیدن به مقصد، دستکم چهار بار باید تخلیه و بارگیری شود که انرژی و هزینه گزافی مستلزم آن است.

مانع‌چینی علیه نفوذ اقتصادی چین

منافع عربستان و امارات از کریدور اقتصادی هند به اروپا

آنگونه که به نظر می‌رسد و از اظهارنظر‌های سیاسی و رسانه‌ای بر می‌آید، هدف اصلی از این طرح تلاش آمریکا برای جلوگیری نفوذ هر چه بیشتر چین در منطقه غرب آسیا و از کار انداختن طرح «کمربند و جاده» چین است. در این چارچوب، از سال ۲۰۲۱ دولت بایدن با ارائه طرح‌های بزرگ زیرساختی، برای جلوگیری از نفوذ فزاینده چین در جهان، به ویژه منطقه خلیج فارس تلاش می‌کند. در اجلاس سران هفت کشور بزرگ در «کورن وال» انگلیس در سال ۲۰۲۱ بایدن طرح راهبردی با نام «ساخت جهانی بهتر» را مطرح کرد که هدف از آن کمک به کشور‌های در حال توسعه به ویژه در زمینه توسعه زیرساخت‌ها و طرح‌های توسعه تا سال ۲۰۵۳ با اعتبار ۴۰ تریلیون دلار بود که هدف از آن جلوگیری از تلاش چین برای سلطه بر کشور‌های منطقه از طریق طرح کمربند و جاده بود. بنابراین، عملیاتی کردن چنین طرحی در واقع واکنش آمریکا به طرح «کمربند و جاده» به شمار می‌رود که سال ۲۰۱۳ چین از آن رونمایی کرد؛ لذا غربی‌ها نگران نفوذ اقتصادی چین در آسیا، آفریقا و اروپا هستند.

هدف دیگری که آمریکا به دنبال تحقق آن است، تثبیت نفوذ خود در منطقه خاورمیانه در برابر تلاش‌های چین برای نفوذ در این منطقه خواهد بود. در این چارچوب، به نظر می‌رسد که آمریکا برای جلوگیری از نفوذ چین درصدد تقویت جایگاه هند و توسعه آن در منطقه است. علاوه بر این، ادغام کردن رژیم اسرائیل در منطقه عربی از دیگر اهداف راهبری آمریکا به شمار می‌رود؛ بنابراین این طرح در وهله اول یک طرح سیاسی است نه طرح تجاری - اقتصادی و در جهت خدمت به منافع کشور‌های غربی مطرح شده است.

منافع امارات و عربستان چیست؟

منافع عربستان و امارات از کریدور اقتصادی هند به اروپا

سوالی که در این‌باره، مطرح می‌شود این است که امارات و عربستان چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟ در پاسخ باید گفت که امارات و عربستان برای پیوستن به این طرح و حمایت مالی از آن، تحت فشار آمریکا و وعده‌های آن قرار دارند. به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها وعده‌هایی به اماراتی‌ها درباره افزایش حمایت‌های اقتصادی و امنیتی و نظامی از آن داده‌اند. از سوی دیگر، اهداف و بلندپروازی‌هایی که امارات در منطقه در پیش گرفته است، بدون کسب موافقت آمریکا ممکن نیست عملی شود. همچنین، امارات این طرح را در چارچوب توسعه تجارت منطقه‌ای خود به ویژه افزایش جایگاه دوبی دنبال می‌کند، مضاف بر اینکه سبب رونق هرچه‌بیشتر بندر دوبی خواهد شد.

درباره عربستان نیز باید گفت علاوه بر اینکه ریاض تحت فشار آمریکا قرار دارد و نمی‌تواند به صورت قاطعانه با خواست واشنگتن مخالفت کند، مانند امارات، ایجاد خطوط ریلی برای انتقال کالا از هند به اروپا و تبدیل شدن به ترانزیت کالا را در جهت منافع اقتصادی و سیاسی خود می‌داند. از نظر ریاض این طرح سبب افزایش حمایت‌های سیاسی و نظامی غربی‌ها از آن در مقابل چالش‌ها و تهدید‌های منطقه‌ای خواهد شد. همچنین، محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، با توجه به طرح‌ها و چشم‌انداز‌های اقتصادی که در پیش دارد مانند طرح اقتصادی ۲۰۳۰ و نیز رقابت اقتصادی که با امارات دارد، درصدد است تا زمینه تحقق و عملیاتی شدن این طرح‌ها را فراهم کند.

از سوی دیگر، ریاض درصدد است تا امنیت و ثبات بیشتر عربستان را به این خط گره بزند تا غربی‌ها برای حمایت از این خط هم که شده از امنیت عربستان دفاع کنند. علاوه بر اینکه عربستان این خط را عامل چانه‌زنی دیگر با غربی‌ها برای گرفتن امتیاز از آن‌ها قلمداد می‌کند. افزون بر نکات یاد شده دو کشور امارات و عربستان تمایل ندارند تا کریدور‌های تجاری دیگر در منطقه فعال شود؛ زیرا با وجود از سرگیری روابط ایران با عربستان و ایجاد فضای مثبت منطقه‌ای، برخی کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس به صورت اعلام نشده درباره ایران همچنان با خواسته‌های غربی‌ها علیه ایران همسویی دارند. در این چارچوب، غربی‌ها و کشور‌های عربی منطقه تلاش می‌کنند از نزدیک شدن ایران به هند که سبب تقویت اقتصاد و قدرت ایران خواهد شد، جلوگیری کنند و مانع از سرمایه‌گذاری هند در بند چابهار ایران شوند که محور اصلی ایران برای ایجاد خط حمل و نقل جنوب - شمال برای اتصال هند و اروپاست. غرب به همراه برخی کشور‌های عربی درصدد این هستند تا با چنین طرحی ایران را از تجارت جهانی بین آسیا و اروپا کنار بزنند.

گامی در جهت عادی‌سازی عربستان و اسرائیل

منافع عربستان و امارات از کریدور اقتصادی هند به اروپا

این طرح در صورت عملیاتی شدن آن، به این معناست که عربستان و امارات در سیاست‌های خود بار دیگر به غرب متمایل شدند و چه بسا علت درنگ و تعلل عربستان برای پیوستن به گروه «بریکس» نیز همین باشد. نکته حائز اهمیت در این باره این است که چه‌بسا دومین هدف اصلی از این طرح بعد از جلوگیری از نفوذ چین، قرار دادن عربستان در مسیر عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی باشد. زیرا بر اساس این طرح، بندر دوبی، حیفا و یونان به ایستگاه تجاریِ راهبردی تبدیل خواهند شد و بندر «حیفا» به دروازه و پایانه تجاری اصلی آسیا به اروپا تبدیل خواهد شد و کالا‌های حمل شده از هند، امارات، عربستان و اردن در این بندر تخلیه خواهد شد و از آنجا نیز به مقصد اروپا به کشتی‌های بارگیری خواهد شد. اساساً، مسیر کنونی هند از بندر بمبئی به باب المندب و دریای سرخ و کانال سوئز به دریای مدیترانه مناسب‌ترین مسیر به شمار میرود که نیازی به تخلیه کالا نیست و با کشتی‌های عظیم مستقیم از هند به مدیترانه منتقل می‌شود، اما ایجاد این مسیر با عبور از بندر حیفا، در واقع چه بسا با هدف تبدیل این بندر در آینده به ایستگاه اصلی ارتباطی شرق با غرب به جای کانال سوئز مصر باشد.

منبع:دیدگاه امروز

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

عکس/ هاشمی رفسنجانی به بهشت راه نیافت!

فیلم/ریخت و پاش محمدباقر قالیباف در عروسی دخترش

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

فیلم/کلیپ مراسم ازدواج شیدا خلیق و کیوان ساکت

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

استایل خاص و جدید آزاده صمدی در یک جشنواره

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

دختران پرسپولیسی شاکی شدند؛ چرا برای استقلالی‌ها اینطور بود؟

ملاقات عادل فردوسی‌پور با زن پرسپولیسی + عکس

افشاگری واعظی علیه شمخانی

دفتر علم الهدی: همسر شهید رئیسی کاندیدای ریاست جمهوری نیست

ابطحی: روحانی آسیب زیادی به جریان اصلاح‌طلب وارد کرد

نوبخت تکلیف همه را روشن کرد /کاندیدا نمی‌شوم

ماجرای شکایت خانواده آرمان از عوامل «بی‌بدن» به کجا رسید؟

پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳

پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳

علیرضا پناهیان: با آدم خوب کار مملکت درست نمی‌شود

عکسی غیرمنتظره از خوش و بش رسایی با قالیباف

واکنش شمسایی به عنوان مهم ستاره ایرانی

مکرون به مخبر تسلیت گفت

تحدید دامنه نوسان چه اثراتی بر بورس دارد؟

بزرگترین بمب نقل وانتقالاتی ایران از دل فینال آسیا می‌آید

عکس/ضدتبلیغ شهرداری برای دفاع از کارنامه رئیسی!

عرضه طرح «بیمه زندگی و بازنشستگی تکمیلی کارکنان» توسط بیمه ملت

بازنشستگان صندوق بازنشستگی کشوری بخوانند + اینفوگرافی مراکز طرف قرارداد با بیمه ملت

کامران ندری: تصمیم جدی برای کنترل تورم وجود ندارد

تعطیلی شنبه‌ها اقتصاد را پویا می‌کند!

اگر این ویتامین را صبح‌ها بخورید، معجزه می کند

برادران غیرتی شهناز، کیوان را به آتش کشیدند!

نسخه جدید واتساپ با یک قابلیت جذاب

معرفی دنا پلاس جوانان؛ جدید‌ترین خودرو میلیاردی

بازار تجارت الکترونیک عربستان به ۴۴ میلیارد دلار خواهد رسید

تصاویری از ملاقات خصوصی محمدرضا پهلوی با تختی و فردین

نتانیاهو شب حمله ایران کجا پنهان شد؟ +عکس

فیلم/ خط و نشان احمدی‌نژاد برای شورای نگهبان

قیمت ارزان‌ترین آیفون در ایران+ جدول

فیلم/ چرت زدن جو بایدن در وسط یک مراسم!

نگاهی به وضعیت کشت تریاک در افغانستان

واکنش آیت‌الله مکارم شیرازی به تعطیلی شنبه‌ها

فیلم/ثبت یک روز از تقویم برای شهید رئیسی

عباس عبدی: چرا قاعده ضروری در سفر رئیسی رعایت نشد؟

تکذیب شکایت داوران از جواد نکونام

عکس/آوارگان رفح زنده زنده در آتش سوختند

پاتوق سگ‌های پولدار تهران تعطیل شد

فیلم/اسرائیل بار دیگر رفح را گلوله باران کرد

پدر سایبرنتیک جهان کیست؟

داشبورد واگذاری اتکایی تجارت‌نو ، ابزاری دقیق برای مدیریت ریسک در حوزه اتکایی

گلاب گیری در گیلان

صدور اعلان قرمز برای استرداد یاسین رامین به ایران

قطع گاز پتروشیمی لردگان به دستور وزیر نفت!

عکس/ دیدار علی لاریجانی با خانواده‌های شهیدان مصطفوی، دریانوش و موسوی

فیلم/ میثاقی پیگیر پرونده فساد در فدراسیون فوتبال شد

پدر شهرسازی ایران کیست؟

توییت علی مطهری درباره انتخاب رئیس جمهور+ عکس

فیلم/ نظر تند شهید سلیمانی درباره سعید جلیلی

اعلام آغاز مرحله ارتقای رتبه‌بندی معلمان

اعلام جزییات اجرای دستورالعمل فروش اینترنتی نان