تاریخ انتشار: ۱۷:۱۰ - ۳۰ شهريور ۱۴۰۲

قانون حجاب مردم را به لج‌بازی وادار می‌کند

روزنامه هم‌میهن درباره‌ی قانون حجاب و عفاف نوشت: مردم و زنان راه‌های بسیار زیادی برای دور زدن این قوانین بلدند. به‌علاوه، تمام انرژی حکومت باید صرف رسیدگی به چنین اتهاماتی شود. مردم را به لج‌بازی وادار می‌کنید. از اسلام و دستورات آن دورتر خواهید کرد. فضا‌های خصوصی و نیمه‌عمومی و حتی عمومی را از حیث پوشش زنان دورتر از معیار‌های خود می‌کنید.

قانون حجاب مردم را به لج‌بازی وادار می‌کند

اقتصاد۲۴-روزنامه هم‌میهن در یادداشتی به موافقت مجلس با اجرای آزمایشی طرح «لایحه عفاف وحجاب» به مدت ۳ سال پرداخته است.

در ادامه این یادداشت آمده است: در جریان رسیدگی به لایحه حجاب اقرار‌های مهمی شد؛ از جمله اینکه چرا آن را نه در صحن علنی مجلس بلکه در ذیل اصل ۸۵ تصویب کردند. درحالی‌که چنین لوایحی به علت ربط مستقیم آن با فرهنگ و اعتقادات و رفتار روزانه مردم مستلزم بحث در فضای عمومی بود. پرداختن به لایحه‌ای با ۷۰ ماده که بعضاً کشدار هستند یا قواعد حقوقی به‌ویژه حقوق جزا در آن رعایت نشده است، موضوع بحث این سرمقاله نیست. در اینجا به یک نکته مثبت لایحه و نیز یک رویکرد منفی آن اشاره می‌شود. نکته مثبت لایحه این است که مسئله حجاب را در عمل از ذیل عنوان حجاب شرعی خارج کرده است.

در واقع مسئله این لایحه، رعایت حجاب شرعی نیست، فقط رعایت یک پوشش عادی است، مثل انداختن یک شال روی سر. بنابراین، هنگامی که از وجه شرعی ماجرا خارج شده است، پرسش این است که مبنای حدود جدید پوشش چیست؟ مبنای شرعی در عرف فق‌های امروز به نسبت روشن و تعیین شده است. ولی مبنای حد و حدود پوشش در این لایحه چیست؟ هیچ چیزی جز عرف نمی‌تواند مبنا باشد؛ عرفی که در جغرافیا‌های گوناگون و در سطوح اجتماعی و نیز زمان‌های گوناگون به‌شدت متغیر است.

در واقع قانونگذاران، چون نمی‌توانستند به این پرسش ساده پاسخ دهند که مبنای این قانون چیست؟ هیچ جا نیز متنی توجیهی برای آن منتشر نکرده‌اند، در نتیجه قانونی که مبنا و فلسفه نداشته باشد، سراسر اشکال خواهد داشت و تعارضات آن نیز موجب عمل نشدن به آن می‌شود. ولی رویکرد منفی لایحه در چیست؟ در اینکه تصویب‌کنندگان به این پرسش ساده فکر نکرده‌اند که خُب! فرض محال که محال نیست. اگر فرض کنیم که مردم را مجبور به رعایت آن کردید، بعدش چه خواهد شد؟ جامعه سالم‌تر می‌شود؟ مردم مسلمان‌تر می‌شوند؟ در خانه‌ها و فضا‌های خصوصی محجبه خواهند شد؟

آیا مردم راضی‌تر می‌شوند؟ بدیهی است که همه این پاسخ‌ها منفی است. عقل سلیم چنین نتیجه‌ای خواهد گرفت. مردم و زنان راه‌های بسیار زیادی برای دور زدن این قوانین بلدند. به‌علاوه، تمام انرژی حکومت باید صرف رسیدگی به چنین اتهاماتی شود. مردم را به لج‌بازی وادار می‌کنید. از اسلام و دستورات آن دورتر خواهید کرد. فضا‌های خصوصی و نیمه‌عمومی و حتی عمومی را از حیث پوشش زنان دورتر از معیار‌های خود می‌کنید.

تنش‌های میان زنان و خانواده را با پلیس و دستگاه قضایی افزایش خواهید داد. چند برابر آنچه که به‌عنوان جریمه به خزانه ریخته می‌شود باید صرف اجرای این قانون کنید. مردم هم ناراضی‌تر خواهند شد. ممکن است کسی بپرسد پس چرا این قانون را با این شیوه و عجله تصویب کردند؟ تنها دلیلش احتمالا وجود این حس است که گمان می‌کنند کوتاه آمدن به معنای تسلیم شدن و باختن است.

به همین علت حتی در موضوعاتی که به‌طور عقلانی کوتاه می‌آیند و توافق می‌کنند، مثل روابط خارجی، سعی دارند با روایت‌هایی آن را پیروزی خود یا زانو زدن آمریکا جلوه دهند. در حقیقت قانون‌نویسی نیز اسیر غلبه «روایت» شده است؛ روایتی که اثبات نادرستی‌اش چندان طولانی نخواهد بود؛ هرچند برای بسیاری ثابت شده است. نکته جالب ماجرا اینجاست که حجاب مهسا که بازداشت و مرگ او منجر به اعتراضات شد، از نظر این لایحه مشکلی ندارد.

هرچند با قانون قدیمی می‌شد به آن ایراد گرفت. البته نه آن‌گونه که گشت ارشاد انجام داد. با این حساب، چرا نویسندگان قانون گمان نمی‌کنند به‌زودی به جایی خواهند رسید که همین وضع موجودِ پوشش زنان که علیه آن قانون نوشته‌اند، مطلوب قانونی بعدی قانونگذاران شود؟

 
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز پنجشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۴ + جدول

تکلیف حضور احمد نوراللهی در پرسپولیس مشخص شد

عکس/ واکنش کاربران فضای مجازی به گاف ایران اینترنشنال در مورد فرزند رهبر انقلاب

اینفوگرافی/ درصد رشد جمعیت در ایران، اروپا، آمریکا و خاورمیانه

عکس/ حضور بازیکنان تیم والیبال بانوان ایران در امامزاده صالح

عکس/ تیپ خاص نگار جواهریان و دخترش با لباس‌های برند

عکس/ محمدرضا پهلوی و دخترش شهناز ۶۷ سال پیش در هواپیمای شخصی اش

عکس/ سلفی ناز و دلبرانه پردیس احمدیه با لبخند معنادار

عکس/ مراسم تشییع رضاخان ۸۱ سال پیش در قم

عکس خبرگزاری فرانسه از مراسم رمی جمرات

عکس / نمایی خاص از مراسم عید قربان ۱۳۵ سال پیش در زمان قاجار

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

سگ گردانی با خودرو در تهران ممنوع شد

پیشنهاد مشاور سابق اوباما برای بن بست شکنی مذاکرات ایران با آمریکا

عکس/ چهره جوان محمد باقر قالیباف در دوران فرماندهی جنگ

عکس/ واکنش فرصت طلبانه بابک زنجانی به قتل الهه حسین نژاد

هشدار عراقچی به تروئیکای اروپایی در آستانه نشست شورای حکام

عکس/ سلفی بامزه ژاله صامتی، پژمان جمشیدی و رضا عطاران با تیپ دهه شصتی

عکس/ حرکت عجیب ایلان ماسک در کمپین انتخاباتی ترامپ

ادعای آکسیوس: اسرائیل به آمریکا اطمینان داده در زمان مذاکرات با ایران اقدامی نخواهد کرد

عکس/ میانجی‌گری کانیه وست میان ترامپ و ماسک

تورم اردیبهشت روی اقلام غیرخوراکی‌ خیمه زد

علم الهدی: آزادی بی‌حجابی، توسعه فساد و فحشاء در جامعه است

پشت پرده عدم تصویب لایحه منع خشونت علیه زنان از زبان نماینده مجلس دهم

عکس/ آخرین تصویر الهه حسین نژاد در کنار برادر معلولش

حرکت قیمت سکه روی مرز حساس

صعود آرژانتین به جام جهانی ۲۰۲۶

عکس/ چهره متفاوت محمدرضا پهلوی ۹۳ سال پیش در دوران دبیرستان

مطالبات گندمکاران چه زمانی پرداخت می شود؟

قیمت پیکان نیم میلیونی شد + جدول

استخدام زنان با حقوق پایین؛ تبعیض پنهان در پشت آمار اشتغال/ بازارِ کارِ زنانه: میدانِ تاخت‌وتازِ بهره‌کشی!

اینفوگرافی/ افزایش شدید قیمت دام زنده عید قربان در ۵ سال گذشته

بازگشت خودرو به بورس کالا؛ بازی برد-برد برای همه

تل‌آویو در محاصره دومینوی فشار؛ آیا ترامپ سناریوی زلنسکی را برای نتانیاهو تکرار می‌کند؟

فیلم/ اولین تصاویر منتشر شده از قاتل الهه حسینی‌ نژاد در لحظه اعتراف

جاده کندوان یک طرفه می‌شود

علت قطعی برق طولانی مدت غرب تهران چه بود؟

پشت پرده پیشنهاد ویتکاف به ایران؛ توافقی موقت یا گامی تازه برای احیای مذاکرات؟

نامه ایران به شورای امنیت پیرامون اتهام‌زنی‌های آمریکا

قیمت دولتی دام زنده ویژه عید قربان مشخص شد

پیش بینی یک اقتصاددان از تورم وحشتناک در مسکن

اگر مذاکرات نبود، بانک مرکزی قیمت دلار را به چند تومان می‌رساند؟

خانواده الهه حسین‌نژاد در اجرای حکم با چه مشکلی روبه‌رو خواهند شد؟ / چرا قاتل الهه باید به اشد مجازات برسد؟

هفته نفس‌گیر برای پرونده هسته‌ای ایران؛ ۳ قدرت اروپایی و آمریکا در حال آماده‌سازی قطعنامه‌ای علیه ایران

نسخه‌های تجاری؛ وقتی درمان به سود تبدیل می‌شود/ شرکت‌های دارویی در پشت پرده نسخه‌نویسی‌های غیرضرروی

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

عکس/نانسی با این استایل زیباتر از همیشه شد

عکس/دست‌نوشته جالب در یک سوپرمارکتی خطاب به نوجوان‌ها

عکس جدیدی که نفیسه روشن در اینستاگرام منتشر کرد

سوار تاکسی مرگ نشوید!

عکس بازیگر جذاب سریال پرنده سحرخیز در یک کافه

مبلغ وام ازدواج ۱۴۰۴ چقدر است؟

عکس/اتفاق تلخی که داغ المیرا شریفی‌مقدم را تازه کرد

طارمی: بعد از ۱۰ نفره شدن کارمان سخت شد

عکس/چراغ هشدار برای ایران در دوحه روشن شد!

عکس/رکورد عجیب قلعه‎‌نویی مقابل قطر!

شاگردان ژنرال در قطر مجازات شدند