تاریخ انتشار: ۰۹:۱۷ - ۰۱ مهر ۱۴۰۲

تولید و فروش خودروسازان در مردادماه چگونه بود؟

بازوی پژوهشی مجلس گزارشی از شاخص تولید، فروش و قیمت صنایع بورسی منتشر کرده و طبق بررسی‌های این مرکز و مطابق داده‌های این گزارش، در مردادماه خودرو از لیست صنایع پیشران خط خورده است.

خودروسازان

اقتصاد۲۴-  مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی تحت عنوان «پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران» شاخص‌های تولید، فروش و قیمت ۱۵ گروه صنعتی را بررسی کرده است. آن‌طور که در این گزارش آمده فروش خودرو و قطعه در مردادماه امسال با افت بسیار قابل‌توجهی همراه بوده است. شاخص فروش این صنعت در ماه میانی تابستان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵/ ۳۰درصد کمتر شده است. به عبارتی دیگر در این بازه زمانی خودروسازان و تولیدکنندگان قطعه حدود یک‌سوم از فروش خود را از دست داده‌اند. همچنین در مردادماه شاخص فروش در صنعت خودرو و قطعه ۸/ ۴۱درصد کمتر از تیرماه بوده است. با‌این‌حال آمار پنج‌ماهه نشان از رشد ۹/ ۳درصدی فروش نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱ دارد؛ بنابراین می‌توان گفت که در سال جاری تا پایان مردادماه خودروسازان محصولات بیشتری را فروخته‌اند، اما این روند در مرداد با روند بسیار نزولی همراه بوده است.

آمار تولید در این ماه نیز نشان از افت دارد؛ بااین‌حال مقایسه آمار افت تولید و افت فروش نشان می‌دهد که خودروسازان گرچه در ماه پنجم سال کمتر تولید کرده‌اند، اما از همان میزان تولید خود هم دپو داشته‌اند و افت فروش آن‌ها بسیار بیشتر بوده است.

دلیل این موضوع را می‌توان تصور رشد قیمت خودرو با توجه به تلاش وزارت صمت در این زمینه دانست. گرچه شورای رقابت پیش از این اعلام کرده بود که برنامه‌ای برای رشد قیمت خودرو سه ماه بعد از آخرین قیمت‌گذاری ندارد، اما برخی اخبار غیررسمی نشان می‌دهد که عباس علی‌آبادی، وزیر صمت، از زمان روی کار آمدن خود به دنبال حذف قیمت‌گذاری دستوری بوده که با توجه به موانع مختلف، حالا به آنچه «واقعی‌سازی» قیمت نامیده می‌شود رضایت داده و مذاکراتی با مجلس و هیات دولت در این زمینه داشته تا بلکه بتواند خودروسازان را از چرخه زیان‌دهی خارج کند.

همچنین اواخر تیرماه صورت‌های مالی خودروسازان بار دیگر مورد بازبینی و بررسی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان قرار گرفت که به گفته خودروسازان این سازمان رشد ۳۸درصدی هزینه‌های خودروسازان را تایید کرده و قیمت‌های پیشنهادی خود را به شورای رقابت فرستاده است؛ بنابراین احتمال دارد که طی هفته‌های آینده شاهد قیمت‌گذاری جدید خودرو باشیم. به نظر می‌رسد که این موضوع انگیزه اصلی خودروسازان از دپوی محصولاتشان است. در واقع آن‌ها تلاش دارند که تا جای ممکن محصولات کمتری را راهی بازار کنند تا شاید بتوانند محصولات دپوشده خود را با قیمت جدید به مشتریان تحویل دهند.


بیشتر بخوانید:  طریقه ثبت نام اینترنتی لاستیک دولتی + جدول قیمت


البته کل افت فروش را نمی‌توان از منظر دپوی محصول تحلیل کرد. درواقع بخش قابل‌توجهی از این کاهش نیز به این علت است که خودروسازان در این ماه تولید کمتری هم داشته‌اند.

البته این شاخص تنها فروش خودرو را بررسی نمی‌کند، بلکه صنعت قطعه نیز در کنار خودرو رصد شده است؛ بنابراین می‌توان گفت بخشی از افت فروش هم مربوط به این است که قطعه کمتری در اختیار خودروسازان قرار می‌گیرد. این موضوع می‌تواند به علت بدهی خودروسازان به تولیدکنندگان قطعه باشد که امکان تامین به‌موقع قطعات را از آن‌ها سلب کرده است. اگر این احتمال درست باشد و بخش زیادی از افت فروش مربوط به قطعه‌سازان شود، می‌توان این پیش‌بینی را داشت که روند کاهش تولید خودرو که از خردادماه آغاز شده و در مرداد به اوج خود رسیده، شهریورماه نیز ادامه خواهد داشت و احتمالا آمار‌های ماه پایانی تابستان نیز افت تولید قابل‌توجهی را ثبت خواهند کرد.

خودروسازان بر مدار افت

همان‌طور که اشاره شد مرکز پژوهش‌های مجلس در این گزارش علاوه بر شاخص‌های مربوط به فروش خودرو‌سازان، تولید آن‌ها را هم بررسی کرده است. البته فراز و فرود آمار تولید در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس با گزارشی که پیش از این بازوی پژوهشی بانک مرکزی منتشر کرده بود تفاوت‌هایی دارد. ماه گذشته نیز پژوهشکده پولی و بانکی اشتباهاتی در آمار اولیه‌ای که در وضعیت صنایع بورسی در تیرماه منتشر کرده بود داشت که البته در ادامه با جایگزین کردن گزارش، این اشتباهات را تصحیح کرد.

البته بازوی پژوهشی مجلس نیز در گزارش خود به این اشتباهات در آمار بانک مرکزی اشاره کرده و می‌گوید: «شاخص تولید صنعت را بانک مرکزی و مرکز آمار ایران با تواتر فصلی و همچنین شاخص قیمت صنعت به صورت فصلی را مرکز آمار و ماهیانه را بانک مرکزی، منتشر می‌کنند، اما الزامی به انتشار شاخص فروش صنعت ندارند. ازطرفی، این آمار چندین ضعف اساسی دارد که مهم‌ترین آن وقفه سه‌ماهه در انتشار داده‌ها و بعضا متوقف شدن انتشار آن‌ها و نداشتن تواتر ماهیانه است.»

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که برخلاف چند سال اخیر که همیشه صنعت خودرو و قطعات از سهم به‌سزایی در رشد شاخص کل تولید صنایع بورسی برخوردار بوده و یکی از صنایع پیشران محسوب می‌شد، در مردادماه این روند متوقف شده و «خودرو» دیگر صنعت پیشران نیست بلکه حتی در کنار صنایع «لاستیک و پلاستیک» و «تجهیزات برقی» بیشترین کاهش را در نرخ شاخص تولید تجربه کرده است.

مطابق این گزارش، خودروسازان و تولیدکنندگان قطعه در پنجمین ماه از سال ۷/ ۲۲درصد کمتر از تیرماه تولید کرده‌اند. اما اگر میزان تولید مردادماه را با مدت مشابه سال گذشته بسنجیم، شاهد رشد ۸/ ۲درصدی خواهیم بود. البته این رقم در آمار پژوهشکده پولی و بانکی ۹/ ۲۵درصد اعلام شده بود که تفاوت معناداری با آمار منتشر‌شده توسط بازوی پژوهشی مجلس دارد.

همچنین طبق این گزارش تولید خودرو و قطعه در پنج‌ماهه ابتدایی سال جاری نسبت به پنج ماهه سال ۱۴۰۱ به میزان ۳/ ۱۷درصد رشد را تجربه کرده است. افت تولید خودروسازان در سال جاری از خردادماه شروع شد و حالا آمار نشان می‌دهد که در مردادماه به اوج خود رسیده است. آن‌طور که در گزارش وزارت صمت که پیش از این توسط دفتر صنایع خودرویی این وزارتخانه منتشر شده بودآمده، خودروسازان در خردادماه ۱۲۷هزار و ۷۹۸ دستگاه تولید کرده بودند؛ اما در تیرماه در روندی نزولی این رقم به ۱۲۱ هزار و ۷۷۰ دستگاه خودرو رسید. در مرداد، اما روند افت تولید در این صنعت اوج گرفت. در این ماه خودروسازان تنها ۹۳هزار و ۳۲ دستگاه خودرو تولید کردند. این رقم گرچه نسبت به آمار ۸۳هزار و ۲۷۰ دستگاهی مردادماه سال گذشته رشد را نشان می‌دهد، اما همان‌طور که اشاره شد نسبت به ماه‌های پیش از آن افت محسوسی داشته است. اگر همین روند در شهریور نیز ادامه پیدا کرده باشد که با توجه به سقوط شاخص فروش صنعت خودرو و قطعه اصلا بعید به نظر نمی‌رسد، احتمال اینکه حتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته نیز کمتر تولید کنند، وجود دارد. آمار تولید خودرو در شهریور‌ماه سال گذشته ۱۰۱هزار و ۹۸۱ دستگاه بود که بیشتر از تولید مرداد خودروسازان در سال جاری است؛ بنابراین اگر خودروسازان موفق نشوند در شهریورماه تولید خود را افزایش دهند از تیراژ سال گذشته نیز عقب می‌مانند. این در صورتی است که سیاستگذار برای تولید امسال هدف یک‌میلیون و ۷۰۰هزار دستگاهی در نظر گرفته که با وضعیت فعلی چندان قابل‌دسترس به نظر نمی‌رسد.

در بررسی شاخص تولید و فروش صنعت خودرو و قطعات نیز بیشترین افت مربوط به خودرو‌های سواری می‌شود. طبق آماری که بازوی پژوهشی مجلس منتشر کرده، فروش خودروی سواری در مردادماه نسبت به تیر حدود ۵۰درصد افت را ثبت کرده است. همچنین تولید این دست از خودرو‌ها در پنجمین ماه از سال نسبت به ماه پیش از آن با بیش از ۲۵درصد افت همراه بوده است. بعد از خودرو‌های سواری، تولید و فروش خودرو‌های تجاری و همچنین قطعات از وضعیت تقریبا مشابهی برخوردار بوده است. فروش قطعه و خودرو‌های تجاری در این بازه زمانی حدود ۲۵درصد افت داشته است. فروش خودرو‌های سواری و تجاری نسبت به مردادماه سال گذشته هم با کاهش قابل‌توجهی همراه بوده است. به طور کلی می‌توان گفت صنعت خودرو و قطعه در ماه میانی تابستان در قعر جدول تولید و فروش صنایع بورسی قرار داشته است.

بازوی پژوهشی مجلس در بخش دیگری از گزارش خود نیز به شاخص قیمت فعالیت‌های صنعتی بورسی پرداخته است. بر این مبنا شاخص قیمت صنعت خودرو و قطعات بیشترین افزایش نقطه به نقطه را تجربه کرده است. معنای این گزاره در گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس این است که خودروسازی و قطعه‌سازی در کنار صنعت «فلزات پایه» بیشترین رشد قیمت را نسبت به مردادماه سال گذشته تجربه کرده است. البته باید توجه داشت که در اردیبهشت‌ماه امسال شورای رقابت بعد از ۱۸ ماه فریز قیمتی، بهای کارخانه محصولات خودروسازان را ۱۰ تا ۴۹درصد افزایش داد.

آخرین افزایش قیمت رسمی خودرو پیش از آن مربوط به آذرماه سال ۱۴۰۰ می‌شد؛ بنابراین کاملا طبیعی است که قیمت محصولات خودروسازان در مرداد امسال نسبت به مردادماه سال ۱۴۰۱ با رشد همراه بوده باشد. به‌طور‌کلی می‌توان گفت آمار و ارقام مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش اخیر خود حاکی از آن است که وضعیت صنعت خودرو و قطعه کشور کاملا بر مدار افت است و همچنین خودروسازان نیز منتظر هستند که شاید رشد قیمتی در آینده رخ دهد تا بتوانند از طریق کاهش زیان از افت تولید جلوگیری کنند.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

جزییاتی از طرح پرداخت حق ثبت مهریه+ جدول

مراسم تقدیر از برترین‌های فروش منطقه ۵ بیمه پاسارگاد برگزار شد

راهکار طلایی برای پاک کردن لاک ناخن از روی مبل و فرش+عکس

بیمه ملت، بیشترین رضایت مشتری و کمترین شکایت ثبت شده در صنعت بیمه

فرصتی استثنایی برای استفاده از تخفیفات ویژه در جشنواره ۲۱

مرکز ارتباط با مشتریان موسسه اعتباری ملل؛ پشتیبان مطمئن شما

معدن گنجه رودبار بسته شد

حضور پرقدرت بانک مسکن در عرصه ساخت و ساز با افزایش سرمایه/ نقش‌آفرینی پررنگ‌تر بانک مسکن در کنار دولت

۴ باور غلط درباره مصرف نمک

ارتقای جایگاه بانک مسکن با تکیه بر ابزار‌ها و محصولات جدید

کمبود این ویتامین در بدن سبب کاهش شنوایی می‌شود

نثاری: افزایش سرمایه بانک مسکن، حجم تسهیلات ساخت و ساز‌ها را تقویت می‌کند

حضور فعال بانک ملت در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

عکس/ تغییر عجیب بازیگر روسی سریال خاتون پس از ۶ سال

حمایت گسترده و همه جانبه بانک ملی ایران از سامانه توثیق الکترونیک هوشمند

مشکل بزرگ پرسپولیس با گاریدو

اینفوگرافی/ ۳۱ نماینده‌ای که پس از استعفا راهی پاستور شدند

توقیف سواری تویوتا با ۵۹ میلیون جریمه

اعلام برندگان مسابقه کانون جوانه های بانک ملی ایران

فیلم/ بارش بی سابقه باران در خانه خدا

عکس/ ناصر ملک‌مطیعی کنار بازیگر زن ترکیه‌ای ۵۸ سال پیش

عکس/ ثریا قاسمی و حمیده خیرآبادی در ۲۶ سال قبل

خودرو ۶.۳ میلیارد دلار ارز گرفت+ جدول

پذیرش ۶۰ روز آتش بس در لبنان

ماجرای مرگ مشکوک ۲ کودک تهرانی پس از خوردن ماکارونی

ناصرالدین شاه قاجار کیست؟/ شاهی با طولانی‌ترین دوره حکومت در میان پادشاهان ایران

طرز تهیه رشته پلو با انار مخصوص مهمانی شب یلدا

عکس/ تغییر چهره جذاب مریم مومن

عکس/ صف خدمتکاران ناصرالدین شاه در کاخ گلستان ۱۳۰ سال پیش

عکس/ نوۀ دختری ناصرالدین شاه در کنار مرداب انزلی سال ۱۲۷۳

عکس/ عروسی دختر ناصر الدین شاه ۱۳۰ سال پیش

فیلم/ قالیباف: قانون مطبوعات باید اصلاح شود

دوگانه کاذب وعده صادق ۳ و دیپلماسی؛ هزینه‌سازی بیهوده برای مذاکرات آینده کلید می‌خورد

بازگشت ۲ بازیکن به اردوی استقلال

فیلم/ برگزاری جلسات تعیین مزد در بهمن و اسفند

ماجرای طلاق و ازدواج مجدد آزیتا حاجیان+ عکس

مشخصات تانک بولات T۶۴؛ تانک قدرتمند و مرگبار اوکراین

فیلم/ رقص کُردی نوید محمدزاده و روزبه حصاری در ایلام

آخرین وضعیت امید عالیشاه کاپیتان پرسپولیس

افزایش ۲۰ درصدی حقوق سربازان نهایی شد

محکومیت میلیاردی فولاد با شکایت یک بازیکن پرسپولیس

آغاز ثبت نام جدید برای خودرو‌های وارداتی

بهترین روش های سرمایه گذاری

فیلم/ آوازخوانی یک عرب زبان به فارسی زیر سی‌و‌سه پل

طنین امید بخش در صورت‌های مالی بیمه سرمد

قیمت این خودرو ۳.۵ میلیارد تومان گران شد

کارآفرین برتر صنعت فرش: اگر بانک ملی ایران از تولیدکنندگان حمایت نکند چرخ توسعه کشور نمی‌چرخد

فیلم/ ماجرای تذکر سید محمد خاتمی به اصلاح طلبان

فیلم/ پیشنهاد رسایی برای تابعیت دوگانه فرزندان ظریف

عکس/ طارمی روی پوستر اینتر برای دیدار با لایپزیش