اقتصاد۲۴- محمدرضا رضایی کوچی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره اظهارات اخیر وزیر راه و شهرسازی درباره ضرورت خروج سیمان و فولاد از بورس کالا برای کنترل قیمت تمام شده ساخت مسکن و افزایش ۴٠ درصدی این اقلام در بورس و اینکه آیا مجلس به این موضوع ورود میکند، گفت: در قانون جهش تولید مسکن در کنار ارائه زمین رایگان و تسهیلات بانکی، به وزارت اقتصاد و وزارت صمت وظایفی برای تحقق این قانون محول شده که یکی از آنها ارایه مصالح ارزان قیمت برای ساخت مسکن و اجرای این قانون است.
وی با بیان اینکه مصالح ساختمانی نقش مهمی در قیمت تمام شده مسکن دارد، اما بورس محلی برای تنظیم بازار با قیمتهای عادلانه نیست، اظهار داشت: مدیریت بورس به گونهای است که هر کالایی که امکان افزایش قیمت آن وجود دارد را وارد بورس میکنند و در بورس رقابت برای افزایش قیمتها است، نه برای کنترل قیمت و توزیع کالا با قیمت عادلانه بین مردم و این ایراد در بورس کالا وجود دارد.
رییس کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: در بحث مسکن و ساختوسازها مصالح ساختمانی نقش ویژهای دارد که مدیریت آن باید با هماهنگی وزارت صمت، وزارت اقتصاد و وزارت راه و شهرسازی انجام میشد که متاسفانه انجام نشد. در حال حاضر، مصالح ساختمانی با قیمتهای بسیار بالاتر از قیمت پایه به دست مصرفکننده میرسد و همین افزایش قیمت مصالح ساختمانی قیمت تمام شده مسکن را هم افزایش میدهد و این در تضاد با قانون جهش تولید مسکن است.
بیشتر بخوانید: اولین عرضه اولیه بورس در پاییز اعلام شد
رضایی کوچی افزود: دولت باید ساز و کاری را تعیین کند که مصالح ساختمانی خارج از قیمتهای بورس کالا یا قیمت مناسب و عادلانه به دست مصرفکننده برسد.
رییس کمیسیون عمران مجلس گفت: در حال حاضر قیمت تمام شده مسکن به دلیل همین مسائل از جمله عرضه مصالح با قیمتهای بورسی، ارایه تسهیلات با نرخ ٢٣، افزایش نرخ آب، برق، گاز و ... به شدت بالا رفته است و به همین دلیل همین گرانیها تولید مسکن وضعیت خوبی ندارد.
وی با اشاره به افزایش قیمت کالاهایی که وارد بورس کالا میشوند، تاکید کرد: این افزایش قیمتها در بورس به این دلیل است که تمام کالاها در بورس عرضه نمیشوند، اتفاقی که میافتد این است که درصد کمی از این کالاها را در بورس عرضه میکنند و افرادی در فضا، بورس بازی میکنند، قیمت را بالا میبرند و آن را به عنوان کشف قیمت اعلام میکنند. این کشف قیمت که غیر واقعی و گران است به عنوان قیمت پایه محسوب میشود و با قیمت کالا را در بورس عرضه میکنند.
رضایی کوچی گفت: بورس نتوانسته در کنترل قیمت و توزیع کالا عادلانه نقش آفرینی کند و عاملی برای گرانی کالا بود. در واقع مدیریت بورس ایراد دارد و برخلاف انتظاری که از بورس وجود دارد خود بورس عاملی برای گرانی کالا شده است.