تاریخ انتشار: ۰۰:۰۴ - ۳۰ مهر ۱۴۰۲
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد:

تهدید بورس با تشدید قطعی گاز صنایع/ بازار سرمایه زیر ضرب نرخ بهره

یک کارشناس بازار سرمایه با طرح این سوال که نرخ بهره بانکی چطور بورس را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟ پاسخ داد: اگر بانک مرکزی نرخ سود سپرده‌های بانکی را افزایش دهد، تعمداً رشد اقتصادی را کند کرده است. این کار تاثیر شدیدی بر بازار بورس و سهام دارد، چراکه کاهش رشد اقتصادی منجر به کاهش رشد سودآوری و درنتیجه قیمت‌های پایین‌تر سهام می‌شود.

تاثیر قطعی گاز صنایع بر شاخص بورس

اقتصاد ۲۴- بازار سرمایه با تلاش برای جبران روند نزولی خود در آخرین روز هفته قبل، رشد کم رمقی را در روز شنبه رقم زد. هفته قبل با تشدید تنش‌های خاورمیانه و حمله به بیمارستانی در غزه بازار سرمایه تحت تاثیر قرار گرفت و به این ترتیب روز‌های آرام و کم رمق بورس با این سیگنال منفی رو به نزول گذاشت. شوکی که به گفته «عزت‌الله طیبی» کارشناس بازار سرمایه در بورس کشور‌هایی که تا حدودی احتمال داده می‌شد که وارد این تنش شوند نیز احساس شد.

بر اساس گزارش‌ها شاخص کل بورس در پایان معاملات روز شنبه با رشد ۰.۰۷ درصدی همراه شد و به سطح ۲ میلیون و ۲۴ هزار واحدی رسید. همچنین شاخص کل هم وزن نیز در پایان معاملات روز گذشته رشد ۰.۴۸درصدی را تجربه کرد و طبق گزارش‌ها حقیقی‌ها در پایان معاملات ۱۶۸ میلیارد پول از بازار بورس خارج کردند.

بازار سرمایه تشنه امنیت است

به گزارش اقتصاد ۲۴ ، بازار سرمایه پیش از این هم با شروع تنش‌های غزه و اسرائیل در اوایل مهرماه تحت تاثیر قرار گرفته بود. این آمد و شد مثبت و منفی بورس در بازار‌های موازی طلا و دلار نیز دیده شد و در طول یک ماه گذشته بیش از پیش دست سیاستگذار را برای کنترل بازار‌ها و تثبیت آن نمایان کرده است. در این راستا گفته می‌شود یک هزار میلیارد تومان منابع مالی صندوق توسعه ملی به بازار سرمایه تزریق شده است.

این در حالی است که به گفته طیبی، فضای سرمایه گذاری همیشه امنیت می‌خواهد، یعنی اولین اصل سرمایه گذاری برای اینکه تحت تاثیر متغیر‌های دیگر قرار بگیرد، امنیت است. وقتی امنیت وجود دارد سرمایه‌گذاری خودش را با متغیر‌های دیگر وفق می‌دهد و تحت تاثیر متغیر‌های دیگر قرار می‌گیرد.

به همین دلیل فضای جنگ و تنش و اغتشاش و ناآرامی که می‌شود، ناخودگاه بازار هم تحت تاثیر قرار می‌گیرد؛ و طبیعی است و در تمام دنیا همینطور است. بورس کشور‌هایی که تا حدودی احتمال داده می‌شد که وارد تنش اخیر اسرائیل و غزه شوند، تحت تاثیر قرار گرفتند. برای ایران هم این اتفاق افتاد.

تاثیر قطعی گاز صنایع بر شاخص بورس

افزایش نرخ بهره چطور به تشدید رکود بازار سرمایه می‌انجامد؟

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «با این حال باید گفت حتی اگر جنگ هم نبود ما اتفاق خیلی هیجانی یا اتفاق خیلی خاصی در بازار مشاهده نمی‌کردیم، چرا که سیاست‌های انقباضی بانک مرکزی طی حداقل یک دهه اخیر بی سابقه بوده است.»

طیبی می‌افزاید: «نرخ‌های بهره به شدت افزایش پیدا کرده و نرخ‌های تامین مالی از بانک‌ها به ۳۴ یا ۳۵ درصد و در بازار سرمایه هم با یک یا دو درصد بالاتر رسیده است. خب با این نرخ‌های بهره ۳۵ یا ۳۶ درصد حدس زده می‌شود که در ادامه سال، تقاضا برای تامین مالی را افزایش دهد و نرخ‌ها شدیدتر رشد کند و حتی طبق پیش بینی‌ها به ۴۰ درصد برسد. مجموع این‌ها زنگ خطری است که اگر بانک مرکزی سیاست‌های انقباضی‌اش را اصلاح نکند یا فضا را آرام نکند برای نرخ بهره شرایط سخت‌تر هم خواهد شد».

وی تصریح می‌کند: «اما نرخ بهره بانکی چطور بورس را تحت تاثیر قرار می‌دهد؟ اگر بانک مرکزی نرخ سود سپرده‌های بانکی را افزایش دهد، تعمداً رشد اقتصادی را کند کرده است. این کار تاثیر شدیدی بر بازار بورس و سهام دارد، چراکه کاهش رشد اقتصادی منجر به کاهش رشد سودآوری و درنتیجه قیمت‌های پایین‌تر سهام می‌شود.»


بیشتر بخوانید:  تشدید جنگ اسرائیل و حماس؛ محرک روانی بازار سرمایه در ایران/ فشار نرخ بالای سود اوراق بر بازار سهام


زمستان سخت بورس با تشدید قطعی گاز صنایع

به گفته طیبی در چنین فضایی سرمایه گذار در بازار سرمایه منتظر فرصت‌هاست. هر جایی فرصت بهتری وجود داشته باشد، هر جایی بازده بهتری می‌تواند کسب کند سرمایه را به آنجا می‌برد. رکودی که ما در بازار سرمایه الان می‌بینیم و حجم معاملات بسیار پایینی که هست، نشان‌دهنده این است که فضا فضای کاملا انقباضی است.

نرخ‌های بهره بازار را تحت تاثیر قرار داده و کما اینکه سیاست‌های دیگری که دولت اجرایی کرده یا حواشی که برای برخی از کالا‌ها ایجاد شده مانند خارج شدن بعضی از آن‌ها از قیمت‌گذاری بورس کالا و... همه این‌ها نگرانی‌هایی را برای فعالان بازار سرمایه ایجاد می‌کند.

این در حالی است که به گفته طیبی گزارش‌های فصل تابستان ما نسبت به بهار به خاطر قطعی برق ضعیف بوده است. از طرفی سه ماهه آتی را پیش رو داریم که احتمالا قطعی گاز صنایع خواهد آمد، وضعیتی که حتی شدیدتر از قطعی گاز صنایع در سال گذشته اتفاق خواهد افتاد.

بازار سرمایه برای رشد نیازمند چیست؟

عزت‌الله طیبی در ادامه با بیان اینکه این وضعیت رکودی در بازار ارز که همیشه یک محرکی برای بازار سرمایه بوده، دیده می‌شود، افزود: «تا محرک‌های خاصی وارد بازار سرمایه نشود، خیلی نمی‌توان انتظار داشت که بازار رشد خیلی شارپی را انجام دهد. فضا باید به این سمت برود که ما بتوانیم، اخبار مثبت در حوزه بازار سرمایه داشته باشیم. مثلا در فروش شرکت‌ها اتفاقاتی بیفتد. در زمینه طرح‌های توسعه‌ای، شرکت‌ها باید بتوانند این طرح‌ها را پیاده بکنند. نرخ‌های فروش نرخ‌های جذاب‌تری شود و قیمت‌گذاری دستوری و قیمت گذاری دولتی تا حدودی سایه‌اش را از سر بازار سرمایه بردارد و بازار مطمئن شود که بازار قیمت‌گذاریش را انجام خواهد داد».

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ لباس اجق وجق بهاره رهنما در دیدار با جاری سابقش

عکس/ زنان اصفهانی ۵۸ سال پیش در حال شستن لباس در زاینده رود

عکس/ تیپ دیده نشده محمدرضا شریفی نیا در ۲۵ سالگی با انگشترای عجیب

عکس/ تاج پرنسسی همسر دوم معین در مراسم عروسیشان

تصاویر تکان دهنده از بازداشت قاتلان دانشجوی دانشگاه تهران

عکس/ چهره بامزه علی دایی ۲۳ سال پیش با لباس سربازی

عکس/ پوستر AFC برای بازی بین استقلال و الریان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

آتش استیضاح زیر پای وزیر اقتصاد

اجساد ‌ ۴ اسیر اسراییلی فردا تحویل داده می‌شود

زلنسکی: ترامپ در دام اطلاعات نادرست گرفتار شده است

یک داور در باشگاه پرسپولیس مدیر شد

فیلم/ فیلمی کم‌تر دیده‌شده از تبدیل سفارت اسرائیل به فلسطین

شوک شبانه به استقلال

نقش بختیاری‌زاده در صعود استقلال

رهبر انقلاب: منتظر اقدام قطر برای بازگرداندن مطالبات ایران هستیم

فیلم/ توضیحات فعال سیاسی آمریکایی در مورد چگونگی شهادت سیدحسن نصرالله

محمد حبیبی آزاد شد

منوچهر والی‌زاده صدای جاودان دوبله ایران کیست؟

عکس/ محمدرضا زنوزی در جلسه با مسعود پزشکیان

بیانیه قطر درباره دیدار امیر این کشور با رهبر انقلاب و رئیس‌جمهور

میزان واردات بنزین امسال به سه میلیارد دلار می‌رسد

فیلم/ واکنش عابدینی به طولانی‌شدن ساخت ماکت ساختمان فدراسیون

عدد سبد معیشت مشخص شد

فیلم/ نشست خبری امیر قطر با پزشکیان

فیلم/ قدردانی وزیر علوم از صاحب سوپرمارکت اطراف دانشگاه شریف

بازگشت کریستیانو رونالدو در آستانه دیدار با استقلال + عکس

اعلام محدودیت ترافیکی جاده‌ای تا چهارم اسفند

علی پروین از خودش رفع اتهام کرد

روزنامه اصولگرا: می‌خواهند با پروژه قتل یک دانشجو، ناآرامی خیابانی را شروع کنند

جویباری: منتظر جواب ماتزاری هستیم

سیدمحمد خاتمی یک پیام صادر کرد

سازمان لیگ برای تعویق دربی همراهی کند

نخستین عکس از دیدار امیر قطر با رهبر انقلاب

قدردانی پزشکیان از تلاش امیر قطر برای برقراری آتش بس در غزه

استراتژی ما، هوشمندسازی فرآیند‌ها و خلق ارزش بر مبنای تحلیل نیاز‌های مشتریان است

ورود برنج ۴۸ هزار تومانی به بازار

همدلی قوا باعث خروج از مشکلات اقتصادی کشور می‌شود/ اقدامات مهم غیرتورمی برای رسیدن به رشد اقتصادی

عزم جدی برای تأمین مالی رشد اقتصادی/ تأمین حدود ۸۰ درصد بودجه دولت از سوی وزارت اقتصاد

لزوم حمایت سازمان پدافند غیرعامل کشور برای مدیریت پیشگیری و توسعه زیرساخت‌های کیش

آمار عجیب از شمار مرگ‌و میر‌های جاده‌ای در ایران

بانک صادرات ایران برترین غرفه اولین نمایشگاه دستاورد‌ها و توانمندی‌های حراست

ادارات این استان تا آخر سال پنج‌شنبه‌ها تعطیل شد

حمایت بانک رفاه کارگران از واحد‌های فعال در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی

پزشکیان: قطر جایگاه ویژه‌ای در ایران دارد

شخصی‌سازی بیمه‌نامه‌ها و توسعه خدمات آنلاین چشم‌انداز آینده بیمه نوین

عملکرد مناسب و قابل دفاع شرکت سرمایه‌گذاری دستاورد دی

پاپ فرانسیس رهبر کلیسای کاتولیک کیست؟ / از نگرش‌های نوین در دنیای معاصر تا ترویج هم‌زیستی میان ادیان

60 هزار فروشنده در پیندو تا نیمه بهمن 1403

قیمت حبوبات افزایش یافت

فیلم/ امیر قطر: ما تاکید کردیم که بهترین راه برای حل نزاع‌هایی که در منطقه وجود دارد گفت‌و‌گو‌های سازنده است

اینفوگرافی/ ترفندهای خانه‌تکانی سریع و آسان برای عید

اروپا و خاورمیانه در برابر دو انتخاب

اولین واکنش بازار به استیضاح همتی در بحبوحه فشار‌های خارجی

سالمندان از چه رفتار‌هایی بدشان می‌آید؟

فیلم/ جزئیات کالابرگ قبل از عید از زبان عضو کمیسیون اجتماعی

ارزش سهام عدالت امروز ۱ اسفند ۱۴۰۳+ جدول

منوچهر والی‌زاده دوبلور معروف درگذشت