اقتصاد۲۴-«قرار نیست ما جای مستضعفین بجنگیم». «واقع آن است که مردم ایران از پرداخت هزینه خسته شدهاند.» این عبارات بخشی از صحبتهایی است که ظریف در نشست مساله فلسطین از دیدگاه حقوق بینالملل مطرح کرده است. عباراتی از ظریف که به نظر میرسد، نوعی تلاش برای ارایه تفسیری از دیدگاه افکار عمومی ایرانیان در مواجهه با مساله فلسطین است.
ظریف با اشاره به این واقعیت که مردم ایران همواره درخصوص حمایت از مظلوم پیشتاز بودهاند، بروز برخی نقدها و دلخوریها را ناشی از اشتباهاتی دانست که در نظام حکمرانی کشور ظهور و بروز پیدا کرده است. نشستی که در آن جدای از ظریف چهرههایی، چون مهدی ذاکریان، علیاکبر صالحی و زمانیان هم حضور داشتند و هر کدام تلاش میکردند، موضوع فلسطین را از منظر روابط بینالملل بررسی کرده و راهکاری برای برونرفت از آن ارایه کنند.
نقطه مشترک همه اظهارنظرها در این نشست تاکید بر اشغالگری و جنایاتی است که اسراییل در مواجهه با مردم مظلوم فلسطین همواره مرتکب شده است.
بیشتر بخوانید:۱۰ هزار شهید و ۲۴۰۰ مفقود نتیجه ۳۱ روز جنگ غزه
ظریف با اشاره به اینکه نباید در خصوص موضوعات واحد استانداردهای دوگانه داشت، اظهار داشت: «از جنبه حقوقی صحبت میکنیم. اگر به اسراییلیهای دستگیر شده میگویید گروگان، به چندین هزار فلسطینی در بند اسراییل هم باید گفت گروگان.»
ظریف، وزیر سابق خارجه و استاد حقوق و روابط بینالملل کشورمان، اما در نشست «مساله فلسطین از دیدگاه حقوق بینالملل با تاکید بر تحولات اخیر» گفت: نمیتوان شهرکنشینانی را که کارشان کشتن فلسطینیهاست و مسلح هستند، غیرنظامی دانست، چون کد ندارند و لباس نظامی نمیپوشند. تصور کنید عراقیها در شهرهای ایران که اشغال کرده بودند، افرادی را ساکن میکردند. آیا ما باید حقوق آنها را رعایت میکردیم؟ اینها ابزار اشغالند.
او در ادامه گفت: بله کودکان و افراد مسن و اینها غیرنظامی هستند، اما شهرکنشینی خود یک اتفاق غیرقانونی است.
وزیر امور خارجه سابق ایران یادآور شد: ما باید یک استاندارد حاکم بکنیم. یک دولت اشغالگر در سرزمین اشغالی تنها وظیفه دارد و حقی ندارد. نه این دولت حق برقراری نظم دارد، نه زندانی کردن و نه اعدام. این دولت اشغالی هر چه میکند، باطل است. ما از کشتن بچه دفاع نمیکنیم. از جنبه حقوقی مساله فلسطین صحبت میکنیم. ما میگوییم اسراییل شکست خورده، چون افسانه شکستناپذیری و افسانه مظلومیت اسراییل از بین رفته و نشانهاش هم جمعیتی است که در پاریس و نیویورک به خیابان آمدهاند. بحث سیاسی نداریم. از جنبه حقوقی صحبت میکنیم. اگر به اسراییلیهای دستگیر شده میگویید گروگان، به چندین هزار فلسطینی در بند اسراییل هم باید گفت گروگان.
او ادامه داد: اگر به سیاستی انتقاد داریم، راهحل ما نباید عوض کردن جای ظالم و مظلوم باشد. راهحل همانطور که قانون اساسی ما گفته، این است که ایران از مستضعفین دفاع کند، اما قرار نیست ما جای مستضعفین بجنگیم.
ظریف گفت: ما در سیاست خارجی یک بحث نفوذ داریم و یک بحث حضور. این دو بحث با هم متضاد هستند. مردم ما بپذیرند که ما باید از حق دفاع کنیم، اما دفاع از حق به معنای لشکرکشی نیست. الان بهترین دفاع از حق ملت فلسطین این است که نگذاریم اسراییل به مردم فلسطین بگوید نیروی نیابتی.
ظریف در بخش دیگری از اظهاراتش تاکید کرد: من هم معتقدم مردم از پرداخت هزینه خسته شدهاند. نیازی هم نیست ما هزینه بپردازیم. ما میتوانیم از حق دفاع کنیم. باید منطق اسراییل را که شکستناپذیری و مظلومیت است، نابود کنیم. الان که کشور سیاست معقولی دارد، با موضعگیریهای تند آب به کاسه تندرویها نریزیم. تندروها برای حیاتشان نیاز به تندروی دارند.
قبل از اظهارات ظریف، زمانیان و مهدی ذاکریان هر کدام دیدگاههای خود را در خصوص این موضوع تشریح کردند؛ ضمن اینکه در ادامه نشست، علیاکبر صالحی هم به بحث ورود و مباحثی را مطرح کرد.
گفتنی است کانون وکلای دادگستری مرکز دیروز با حضور محمدجواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه نشست تخصصی درباره مساله فلسطین و فاجعه غزه برگزار کرد.
من هم معتقدم مردم از پرداخت هزینه خسته شدهاند. نیازی هم نیست ما هزینه بپردازیم. ما میتوانیم از حق دفاع کنیم. باید منطق اسراییل را که شکستناپذیری و مظلومیت است، نابود کنیم. الان که کشور سیاست معقولی دارد، با موضعگیریهای تند آب به کاسه تندرویها نریزیم. تندروها برای حیاتشان نیاز به تندروی دارند.
کودکان و افراد مسن و اینها غیرنظامی هستند، اما شهرکنشینی خود یک اتفاق غیرقانونی است.
وزیر امور خارجه سابق ایران یادآور شد: ما باید یک استاندارد حاکم بکنیم. یک دولت اشغالگر در سرزمین اشغالی تنها وظیفه دارد و حقی ندارد. نه این دولت حق برقراری نظم دارد، نه زندانی کردن و نه اعدام.