تاریخ انتشار: ۱۰:۱۷ - ۲۳ آبان ۱۴۰۲

استقبال بورس از نماد‌های کوچک

بازار سهام این روز‌ها وضعیت متعادل تری را تجربه می‌کند و شاخص‌های سهامی به حرکت جسته و گریخته خود در مسیر صعودی ادامه می‌دهند.

بورس

اقتصاد۲۴- گفتنی است که روند غالب در روز‌های کنونی، استقبال بیشتر از نماد‌های کوچک‌تر بازار بوده است و این نماد‌ها با اقبال بیشتری از سوی خریداران مواجه شده اند. به نظر می‌رسد که بازار سهام پس از زدوده شدن سایه ریسک‌های سیستماتیک منتج از جنگ منطقه ای، روند باثبات تری را در روز‌های آتی تجربه کند.

بازار در آینه آمار

در روزی که گذشت، شاخص کل بورس تهران با افزایش ۲ هزار و ۳۳۰ واحدی همراه شد، رشد ۰.۱۱ درصدی شاخص کل در روز دوشنبه، این شاخص را به سطح ۲ میلیون و ۵۵ هزار واحدی رساند. همچنین نماگر هموزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نماد‌های معاملاتی است، با رشد ۰.۶۶ درصدی همراه شد تا به صعود مستمر خود در کانال ۷۰۰ هزار واحدی ادامه دهد. شاخص کل فرابورس نیز با رشد ۰.۴۴ درصدی همراه شد.

ارزش معاملات خرد بازار سهام که شامل سهام و حق تقدم می‌شود، رقم ۴ هزار و ۳۹۳ میلیارد تومان را ثبت کرد تا همچنان روندی نه چندان امیدوارکننده را در این متغیر معاملاتی شاهد باشیم. افزون براین، در روز گذشته، ۴ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد.

همان طور که مشاهده می‌شود، رقم کم خروج پول حقیقی، بیانگر این نکته است که خریداران و فروشندگان حقیقی از قدرت آنچنانی برای تغییر روند معاملات در بازار سهام برخوردار نیستند و این موضوع سبب شده تا جریان ورود و خروج پول حقیقی یک وضعیت خنثی را تجربه کند.

استقبال از نماد‌های کوچک در بورس

بررسی عملکرد شاخص‌های سهامی نشان می‌دهد که از ۷ آبان ماه تا پایان معاملات دیروز، شاخص هموزن در ۱۲ روز معاملاتی، توانسته رشد ۸ درصدی را به ثبت برساند و از سطح ۶۵۳ هزار واحدی به محدوده ۷۰۵ هزار واحد برسد. همان طور که از نام این شاخص پیداست، این شاخص در فرمول محاسبه خود وزن شرکت‌ها را بدون توجه به ارزش بازاری آنها، یکسان درنظر می‌گیرد و می‌توان گفت که بررسی عملکرد این شاخص در قیاس با شاخص کل، سیمای بازار سهام را به نحو مطلوب تری نمایش می‌دهد.


بیشتر بخوانید: عرضه اولیه جدید در راه است


در همین مقطع زمانی که ذکر شد، شاخص کل بورس تهران، افزایش ۵.۳۶ درصدی را تجربه کرده‌است. همان طور که از اعداد و ارقام فوق الذکر پیداست، رشد نماگر هموزن در این بازه زمانی، بیش از شاخص کل بوده است و می‌توان این چنین استنباط کرد که وضعیت بهتر در نماد‌های کوچک و باارزش بازار پایین در بورس در روز‌های کنونی سبب شده تا شاخص هموزن رشد بیشتری نسبت به شاخص کل داشته باشد.

گفتنی است که شاخص هموزن در روز گذشته، هشتمین روز معاملاتی متوالی مثبت خود را تجربه کرد و به دنبال تثبیت خود در ابرکانال ۷۰۰ هزار واحدی است. دلیل استقبال از سهام کوچک در مقطع کنونی در بازار سهام این است که پول سیالی که در بورس تهران به منظور کسب بازدهی در جریان است، بسیار حساس و پویاست، به‌گونه‌ای که با کوچک‌ترین و کمترین تغییر در روند بازار، مسیر حرکت خود را تغییر می‌دهد.

معاملات بورس تهران در روز‌های اخیر به گونه‌ای دنبال‌شده که استقبال از نماد‌های کوچک‌تر بازار سهام، بهتر از نماد‌های شاخص ساز بوده است. در تفسیر دلایل این قضیه می‌توان به شبهاتی که در نماد‌های بزرگ بازار به منظور شاخص سازی وجود دارد، حرکت کندتر نماد‌های شاخص ساز در مقایسه با نماد‌های کوچک‌تر بازار و تاثیرپذیری بیشتر نماد‌های بزرگ از اوضاع و احوال کلی بازار اشاره کرد.

به بیانی ساده تر، به رغم اینکه نماد‌های کوچک بازار ریسک بیشتری نسبت به نماد‌های بزرگ دارند، گروهی از سرمایه گذاران راهی سهم‌های کوچک بازار شده اند تا به بازدهی بیشتری دست پیدا کنند. هرچند که با قطعیت نمی‌توان گفت که این گروه از افراد به هدف خود دست پیدا خواهند کرد یا نه، اما بررسی اعداد و ارقام تاریخی گویای این نکته است که بازدهی سهم‌های کوچک در بورس تهران در بلندمدت از سهم‌های شاخص ساز و باارزش بازار بالا، بیشتر بوده است، بنابراین مجموعه این عوامل سبب شده تا جریان تقاضا در بورس تهران در روز‌های فعلی روانه سهم‌های کوچک‌تر بازار سهام شود و این موضوع خود را در رشد بیشتر شاخص هموزن نسبت شاخص کل نشان دهد، بنابراین می‌توان گفت اولین دلیل استقبال از سهام کوچک بازار به دخالت‌های دولتی در سهم‌های بزرگ برمی گردد.

معمولا برای مقاصدی مانند شاخص سازی یا کنترل کلیت بازار سهام از نماد‌های بزرگ و شاخص ساز بازار که بر روی شاخص‌ها اثرگذاری قابل توجهی دارند استفاده می‌شود، بنابراین گروهی از سرمایه گذاران با اتکا به‌همین قضیه، سعی می‌کنند از نماد‌های شاخص ساز دوری گزینند که این موضوع سبب شده نماگر هم وزن نسبت به شاخص کل عملکرد بهتری را ثبت کند.

دومین مورد هم به ریسک‌های قانون گذاری در سهام بزرگ بازار برمی گردد، با اینکه سایه ریسک‌های قانون گذاری در حوالی کلیه صنایع بورس تهران قدرت نمایی می‌کند، اما ریسک‌ها و خطراتی که پیرامون سهم‌های کوچک وجود دارد، در قیاس با سهام بزرگ بازار کمتر است و همین موضوع دومین دلیل استقبال از سهام کوچک بازار است.

در بازار‌های موازی چه می‌گذرد؟

معاملات دلار در بازار آزاد نیز این روزها، روند آرام و باثباتی را تجربه می‌کند. آرامش حاکم بر جریان معاملات دلار در بازار آزاد سبب شده تا سایر بازار‌های دارایی نیز وضعیت خنثی و آرامی را تجربه کنند. قیمت اسکناس آمریکایی این روز‌ها در کانال ۵۱ هزار تومان در حال نوسان است و انتظارات افزایشی در بازار ارز، فعلا از قدرت چندانی برخوردار نیست.

قیمت‌ها در بازار طلا و سکه نیز این روز‌ها روند خاصی را در کلیت خود تجربه نمی‌کند. اونس جهانی طلا که بر اثر اخبار جنگ میان رژیم صهیونیستی و غزه با افزایش همراه شده بود، این روز‌ها با عقب نشینی همراه شده و به پله‌های ابتدایی کانال ۱۹۰۰ دلار رسیده است. افزون بر این سکون قیمت در بازار ارز نیز سبب شده تا این بازار از محرکی که افزایش قیمت‌ها را در این بازار رقم می‌زند، محروم بماند.

معاملات بورس تهران نیز که همواره با نوسانات قیمت دلار همبستگی مستقیمی داشته، نیم نگاهی به روند دلار در بازار آزاد دارد. اگر دلار در بازار آزاد با افزایش قیمت قابل توجهی همراه شود، می‌توان به ادامه مسیر معاملات در بورس تهران، دیدگاه امیدوارانه تری داشت.


منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

۱۲ درصد مرگ و میر در ایران ناشی از آلودگی هوا

جزئیات تازه از نحوه قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان

عکس/ ژست خاص فردین، نصرت و ملک مطیعی کنار هم حدود ۵۰ سال پیش

عکس/ بهروز وثوقی و کهنمویی در نمایی از یک فیلم حدود ۵۰ سال پیش

پرداخت پول برای ثبت مهریه اجباری شد

عکس/ خیابان فردوسی در دوران قاجار چگونه بود؟

خبر بد برای استقلال پیش از بازی با پاختاکور

عکس/ ژست عاشقانه زن و شوهر ایرانی عهد قاجار

ارزان‌ترین سواری داخلی؛ ۴۴۵ میلیون + جدول

تصویری از مرداب زیبای بندرانزلی در دوره قاجار

فرماندار بندر انزلی برکنار شد

فیلم/ شدت تخریب زیاد حمله بامدادی اسرائیل به محله البساطه بیروت

کاری که مهدی تارتار با تراکتوری‌ها کرد

عکس/ تفریحات لاکچری مهدی قایدی در کوه‌های آلپ

بند جنجالی در قرارداد اوستون اورونوف با پرسپولیس

فیلم/ ورود سامانۀ بارشیِ جدید به کشور از فرداشب

عکس/ نمایی از بازار شهر رشت در دوران قاجار

عکس/ توییت عجیب لاریجانی درباره برجام جدید

ورود رئیس جمهور به پرونده علیرضا بیرانوند

نفت برنت افزایشی شد

چرا مولدسازی دارایی‌های دولت به بن بست خورده است؟

افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق خانگی از ابتدای پاییز

عکس/مجید اسکندری،کسلر سریال «پایتخت» در ۵۲ سالگی

قیمت حباب سکه بزرگ شد

عکس/ جنیفر لوپز عاشق محافظش شد!

مشخصات پهپاد ایرواستار؛ پهپاد همه فن حریف اسرائیلی

هزینه اجاره خانه کم متراژ از هفت حوض تا تهرانپارس + جدول

عکس/ اولین تصاویر هانیه توسلی بعد از رفع ممنوع‌الکاری

هشدار علی ربیعی درباره بحران نفوذ

ماجرای گروگانگیری ۵۰ هزار دلاری افغان‌ها در تهران

دلار تغییر کانال می‌دهد؟

تلویزیون ایران غوطه‌ور در بحران اعتماد و ناکارآمدی/ ۱۴۰۰ ساعت برنامه روزانه برای کدام مخاطب؟/ کیسه پر صداوسیما از بودجه و دستان خالی در برابر مخاطبان

پیش شرط برای سبزپوشی بورس در آذرماه سال ۱۴۰۳

پردرآمدترمدترین مشاغلی که می توان با لپ‌تاپ داشت

راهکار یک نماینده مجلس برای جبران کسری بودجه

مستمری مددجویان بهزیستی و کمیته امداد افزایش می‌یابد؟

اجرای قصاص همسر معاون شهردار و همدستش

قیمت طلا به پرواز در آمد

چشم‌انداز بودجه ۱۴۰۴؛ هدفگذاری رشد اقتصادی حدود ۴درصد و تورم۳۰درصد

طرح کلینیک ترک بی‌حجابی با هدف جنگ روانی

ترخیص برنج‌های دپوشده از گمرکات کشور

این سه عامل بازار دلار را گرم کردند

حریف پرسپولیس همچنان در بحران

فیلم/ همتى؛ مناطق آزاد را به دوران اوج خود می‌رسانیم

خرید خانه در تهران سخت‌تر از خرید خانه در نیویورک!

وراث منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

مهاجرت یک چهارم استادان دانشگاه؛ خروج ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه انسانی از کشور

یک نماینده مجلس: بورس کالا، بهترین بازار برای عرضه خودرو است

طرح ۲ فوریتی مجلس برای حذف حق ماموریت دلاری

بی‌بی و گالانت و نکاتی درباره حکم دادگاه لاهه