تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۲۵ آبان ۱۴۰۲

رد پای سیاستگذار در بورس تهران

بازار سرمایه در آخرین روز معاملاتی هفته نیز با افت همراه بود و سبز‌ها در این هفته تنها یک روز مهمان تالار شیشه‌ای بودند.

بورس تهران

اقتصاد۲۴-  نماگر اصلی بورس و اوراق‌بهادار تهران روز گذشته با ۰.۳۵‌درصد افت در کانال دو‌میلیون و ۳۸‌هزار واحد ایستاد و مجموعا عملکردی منفی را در این هفته به‌ثبت رساند. مهم‌ترین نکته که به دست‌به‌دست‌شدن سهام و روند تعادلی در هفته‌جاری دامن زد، ارزش معاملات حداقلی بود. روز گذشته ارزش معاملات خرد شامل سهام و حق‌تقدم ۴هزار و ۲۱۹‌میلیارد‌تومان و میانگین ارزش معاملات خرد هفتگی نیز ۴هزار و ۱۳۲‌میلیارد‌تومان بود و در مجموع طی این هفته بورس و فرابورس ۶۲۰‌میلیارد تومان نقدینگی از‌دست‌دادند.

از مهم‌ترین اتفاقات در آخرین روز معاملاتی هفته باید به قرمز یک‌دست بانکی‌ها اشاره کرد. در شرایطی که بازار سرمایه از بحران‌های سیستماتیک عبور کرده و قیمت اغلب سهام ارزنده است و حالا برای رشد نیازمند تصمیمات حمایتی دولت است، روز گذشته وزیر اقتصاد از جریمه ۲۶ هزار میلیارد‌تومانی بانک‌های مختلف در حوزه اعطای تسهیلات قانون جهش تولید مسکن خبر داد. این موضوع که شوک بزرگی برای گروه بانکی بازار سرمایه بود، باعث شد تا دیروز گروه بانک به‌تن‌هایی خروج پولی بیشتر از کل صنایع دیگر بورس داشته‌باشد. این لیدر بازار که روز چهارشنبه با این خبر سراسر قرمز بود ۱۳۶‌میلیارد تومان نقدینگی از دست داد و این در حالی بود که مجموع ۲۳ صنعتی که خروج پول ثبت کردند، ۱۰۶‌میلیارد‌تومان نقدینگی از‌دست دادند. اتفاق مهم دیگر در آخرین روز معاملاتی این هفته عرضه اولیه کرومیت در بازار دوم فرابورس بود. این سهم توسط صندوق‌ها ۵۶۹‌تومان کشف قیمت شد.

برگ برنده بورس برای رشد

احمد اشتیاقی، تحلیلگر بازار سرمایه ماندگاری بازار در مدار تعادل را با توجه به رشد هفته قبل طبیعی دانست و گفت: با توجه به میزان اندک حجم نقدینگی موجود در بازار امکان رشد مستمر شاخص‌کل وجود ندارد. در این هفته با توجه به ارزندگی قیمت سهام، سهم‌ها در قیمت‌های پایین خریداری می‌شد و در قیمت‌های بالا فروخته می‌شد و به همین دلیل این هفته سهام به صف خرید و فروش نرسیدند. وی ادامه داد: عامل اصلی که می‌تواند روند افزایشی بازار را کُند کند، نبود نقدینگی کافی و افزایش نیافتن حجم معاملات به‌صورت مستمر بالای ۵ هزار میلیارد‌تومان است، مضاف بر این با توجه به اینکه کماکان دلار در بازار آزاد در محدوده ۵۱‌هزار‌تومان معامله می‌شود، انتظارات تورمی تشدید نمی‌شود تا بازار با هجوم پول مواجه شود و تا زمانی‌که انتظارات تورمی کنترل می‌شود، حجم پول زیادی نیز وارد بازار نمی‌شود، کمااینکه اوراق با درآمد ثابت هم کماکان سود‌های جذابی دارند.


بیشتر بخوانید: تخلف ۱۰ هزار میلیارد تومانی در بورس


این تحلیلگر ادامه داد: از طرفی این هفته دولت نشان‌داد کماکان اراده‌ای برای جذاب‌کردن بازار سرمایه ندارد، از طرفی نرخ خوراک پتروشیمی‌ها اعلام شد و از طرف دیگر جریمه عدم‌تخصیص وام مسکن بانکی‌ها نشان‌داد دولت به سیاست‌های قبل خود بازگشته و به‌دنبال تامین مالی بخشی از کمبود‌های خود از محل شرکت‌های بورسی است. از طرف دیگر هفته گذشته صحبت‌هایی مبنی‌بر خروج خودرو از قیمت‌گذاری دستوری به گوش می‌رسید اما این هفته تاکید شد نرخ‌گذاری خودرو در اختیار شورای‌رقابت باقی می‌ماند، بنابراین این هفته اخبار مثبتی از ناحیه تصمیمات دولت برای بازار نداشتیم. اشتیاقی اظهار کرد: به‌نظر می‌رسد از ناحیه افراد خارج از بازار سرمایه، در هفته گذشته پولی وارد نشد و میزان کم نقدینگی که در مقاطعی وارد می‌شود نیز پول پارک‌شده اهالی بازار سرمایه بود. در حال‌حاضر بورس در شرایطی نیست که پولی از سایر بازار‌های موازی به بازار سرمایه گسیل شود یا شاهد ورود نقدینگی جدیدی از سمت عموم مردم باشیم.

در این شرایط امیدواری بازار این است که با توجه به اینکه در این ایام سود سهام اکثر شرکت‌ها به‌حساب حقیقی‌ها و سپس حقوقی‌ها واریز می‌شود، بخشی از سودی که به‌حساب حقوقی‌ها واریز می‌شود به خرید سهام تخصیص یابد، اما با توجه به اینکه بخش بزرگی از حقوقی‌های ما صندوق‌های بازنشستگی هستند، بعید است سود‌های سهام دریافتی را وارد بازار کنند. وی بیان کرد: از این بابت که بازار از فروش اشباع‌شده، انتظار افت قابل‌توجهی وجود ندارد.

از طرفی اکثر خریداران نیز فعالان بازار سرمایه هستند، بنابراین کف سهام خود را می‌خرند و این استراتژی باعث می‌شود فقط بازار روند منفی نگیرد و با این تفاسیر نمی‌توان به روند مثبت بازار در هفته آینده خوشبین بود و ممکن است اواسط هفته بعد روند کاهشی محسوسی را نیز شاهد باشیم. این تحلیلگر معتقد است به‌طور کلی با توجه به اینکه قیمت‌ها واقعا ارزنده است و P/E‌ها در نقاط تاریخی ۴۰ سال‌اخیر به‌سر می‌برند، این امیدواری وجود دارد که بازار بتواند نقاط تعادلی را حفظ کند و با گزارش‌های ماهانه‌ای که P/E‌ها را ثابت می‌کند، به‌تدریج روند افزایشی بگیرد. در این میان گزارش‌های ماهانه مهم‌ترین عامل موثر برای رشد بازار است. وی افزود: از طرفی به‌نظر می‌رسد ادامه سیاست بانک‌مرکزی برای تثبیت نرخ دلار نیمای دوم در کانال ۳۸‌هزار و ۵۰۰‌تومان در آذرماه کار مشکلی است.

با توجه به اینکه تخصیص اعتبار‌ها در این ماه به اوج خود می‌رسد، در نبود منابع کافی این احتمال وجود دارد که بخشی از تخصیص اعتبار‌ها به سامانه جامع تجارت بیاید و بخشی از شرکت‌های بورسی قسمتی از دلار‌های صادراتی خود را از نیمای دوم به سامانه جامع تجارت ارتقا دهند، این موضوع نیز یک عامل موثر به‌نظر می‌رسد و موجب تحرک و رشد بازار می‌شود، بنابراین دو مورد برای رشد بازار داریم؛ یکی گزارش‌های ماهانه و دیگری ارتقای دلار نیمای دوم به سامانه جامع تجارت.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است