تاریخ انتشار: ۰۰:۰۶ - ۰۶ دی ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۹ نظر
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

حذف دلار مسافرتی یا بیرون زدن دم خروس کمبود ذخایر ارزی؟/ حتی کاهش وابستگی به درهم نیز ممکن نیست/ تحریک مضاعف فنر ارزی در سال ۱۴۰۳

قدرت نمایی بانک مرکزی در بازار ارز در حالی اتفاق می‌افتد که طبق اعلام مرکز مبادله ارز و طلا، دلار قرار است از سبد ارز‌های مسافرتی حذف شده و به جای آن ارز کشور‌های همسایه یا مقصد در اختیار مسافرین ایرانی قرار گیرد، اقدامی که به نظر تحلیلگران بازار ارز برای صرفه‌جویی در مصرف دلار به دلیل کمبود ذخایر ارزی کشور است؛. موضوعی که البته سیاست‌گذار نام آن را دلارزدایی گذاشته است!

حذف دلار از سبد ارز‌های مسافرتی

اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- با نزدیک شدن به پایان سال و افزایش سنتی تقاضای ارز در این دوره انتظار می‌رفت قیمت دلار افزایش پیدا کند، اما با روندی که بازارساز از ابتدای امسال در پیش گرفته به نظر می‌رسد موتور ارزپاشی پرقدرت‌تر از قبل در حال فعالیت است. در روز‌های اخیر نرخ دلار در کف ۵۰ هزار تومان تثبیت شده و حتی به سمت پایین‌تر میل پیدا کرده است. بر این اساس دلار برای چندمین بار در هفته‌های گذشته وارد کانال ۴۹ هزار تومانی شد، اما هر بار بیش از یک روز توان ماندگاری در این کانال را نداشته و دوباره به سطح ۵۰ هزارتومانی بازمی‌گردد.

قدرت نمایی بانک مرکزی در بازار ارز در حالی اتفاق می‌افتد که طبق اعلام مرکز مبادله ارز و طلا، دلار قراراست از سبد ارز‌های مسافرتی حذف شده و به جای آن ارز کشور‌های همسایه یا مقصد در اختیار مسافرین ایرانی قرار گیرد؛ اقدامی که گفته شده در راستای دلارزدایی است. به گفته مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران دلارزدایی به تازگی توسط بسیاری از کشور‌ها دنبال می‌شود تا از ریسک‌های دلار جلوگیری کنند و ما هم در این مسیر گام برداشتیم. اما نظر تحلیلگران بازار ارز چیز دیگری است و به باور آن‌ها این اقدام برای صرفه‌جویی در مصرف دلار به دلیل کمبود ذخایر ارزی کشور است.

دلارزدایی ؛ اقدامی متوهمانه و پوپولیستی

«سجاد بوربور» تحلیلگر بازار‌های مالی در این باره به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: واژه دلارزدایی یک واژه خنده دار و متوهمانه است. ما به آن دلیل می‌خواستیم دلار زدایی کنیم که اقتصادمان خیلی به دلار گره خورده است و وقتی دلار رشد می‌کند اقتصاد ما خیلی آسیب می‌بیند. اما تصور کنیم دلار را حذف کردیم و به جایش یورو و یوان و درهم آوردیم. اما وقتی ما شرایطمان تورمی است و واحد پول ما افت می‌کند، هر ارز دیگری در مقابل ریال رشد می‌کند. اینجاست که باید بگوییم که این دلار نیست که عامل تورم است، بلکه این تورم است که دلار را رشد می‌دهد. نه دلار بلکه هر ارز دیگری مثل یورو. پس این اتفاق کاملا پوپولیستی است. از همین رو دلیل حذف دلار از سبد ارز‌های مسافرتی بیشتر به دلیل خالی بودن دست دولت برای دادن ارز است و احتمالا برای روز مبادا ارز را نگه داشته‌اند.

کاهش وابستگی به درهم امارات ممکن است؟

به گزارش اقتصاد ۲۴ در زمانی که بحث‌ها بر سر دلارزدایی از اقتصاد ایران بالا گرفته، مناقشه ایران با امارات بر سر جزایر تنب‌کوچک، تنب‌بزرگ و ابوموسی نیز مطرح شده و در این میان امارات دست روسیه را در پشت سر خود دارد. این اتفاق نگرانی‌هایی را در میان معامله‌گران ارزی به همراه داشت و بر این اساس برخی تحلیلگران نزدیک به بانک مرکزی اعلام کردند ایران باید از وابستگی خود به درهم امارات بکاهد. اما این امر ممکن است؟

به گفته سجاد بوربور همه کشور‌های دنیا به دلار وابسته هستند، ولی کشور‌های منطقه خلیج فارس، هم به دلار و هم به درهم وابسته‌اند. ما باید با یک کشوری مراوده اقتصادی داشته باشیم. چه کنیم که کشور مهمی مثل امارات که با او وزن زیادی تجارت خارجی داریم با درهم و دلار کار می‌کند؟ خب اگر قرار باشد جفت این دو ارز را حذف کنیم با هیچ کشوری نمی‌توانیم کار کنیم، مگر اینکه با کشور‌ها مثل قرون وسطی مبادله کالا به کالا انجام دهیم!

به باور این کارشناس ارزی، ما نمی‌توانیم هر طور خواستیم با اقتصاد رفتار کنیم و هر حرفی را هم نمی‌توانیم بپذیریم. همانطور که خنده دار است که ما دلار را حذف کنیم از آن خنده دارتر این است که درهم را از اقتصادمان حذف کنیم.


بیشتر بخوانید: دلار از سبد ارزهای مسافرتی حذف می‌شود


توان ارزی دولت مثل دهه هشتاد نیست

بر اساس آخرین گزارش بانک جهانی، ایران در سال ۲۰۲۳ انتظارات تورمی را کاهش داده و موفق شده است نرخ ارز را نیز کنترل کند. اما آیا این به معنای تایید و موفقیت بانک مرکزی در سیاست‌های ارزی است؟

سجاد بوربور در پاسخ به این سوال به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: تورمی که در همه کالا و خدمات می‌نشیند، روی نرخ ارز هم باید اعمال شود. در حال حاضر هم مانند دهه هشتاد دولت می‌تواند نرخ ارز را سرکوب کند. ما در آن سال‌ها دیدیم که نرخ ارز سالی ۳ درصد رشد می‌کرد، ولی تورم ۱۵ درصد بود. چرا؟ چون دست دولت برای دلار‌های نفتی باز بود. ما در سال ۸۹ و ۹۰ بالای ۲۰۰ میلیارد دلار نفت فروختیم. در حال حاضر دولت مثل دهه هشتاد آن توان ارزی را ندارد. از سویی در حال حاضر نقدینگی کشور حدود ۷ هزار هزار میلیارد تومن (۷ هزار همت) است. با وجود چنین نقدینگی و یک رشد اقتصادی ناپایدار ۳.۵ درصد نرخ ارز باید همین حدود ۵۰ تا ۵۱ تومان باشد. درست است که این اتفاق به خاطر کاهش انتظارات تورمی است، ولی آیا بانک مرکزی می‌تواند برای همیشه این سیاست را حفظ کند؟

به گفته این کارشناس درست است که شتاب رشد نقدینگی کاهنده است، ولی از یک طرف پایه پولی دارد تارگت‌های گذشته خود را می‌زند و همین الان هم زده است. پایه پولی به شدت رشد کرده و آتش زیر خاکستر شده است. از آن طرف پول در اقتصاد بسیار زیاد شده است. شبه پول یعنی پول‌هایی که در حساب‌های بلند مدت گذاشته شده بود الان در حساب‌های کوتاه مدت گذاشته شده و آماده به خرج است. این یکی از مهمترین المان‌های ایجاد تورم است. پس ما در ورطه‌ای هستیم که انتظارات تورمی به واسطه خبردرمانی کاهش پیدا کرده، اما آیا ما سوخت لازم برای افزایش نرخ ارز را هم داریم. کجاست؟ افزایش پایه پولی و رشد پول در اقتصاد.

او به طرح این سوال  که آیا تضمینی وجود دارد که این فنر به سمت بالا در نرود یا شتاب نگیرد؟ گفت: با وقوع اولین اتفاق منفی که انتظارات تورمی را از خنثی بودن به سمت اکشن بودن تحریک کند، نرخ ارز هم می‌پرد.

حذف دلار مسافرتی یا بیرون زدن دم خروس کمبود ذخایر ارزی؟/ حتی کاهش وابستگی به درهم نیز ممکن نیست/ تحریک مضاعف فنر ارزی در سال ۱۴۰۳

پیش بینی قیمت دلار

سجاد بوربور در ادامه تصریح می‌کند: واقعیت این است که آینده، آبستن حوادثی است که الان هم دارد خودش را نشان می‌دهد. مثل رشد پایه پولی و کم بودن چرخش پول در اقتصاد، به آن معنا که ضریب تکاثری یا ضریب فزاینده پولی کاهش پیدا کرده است. یعنی بانک‌ها به بخش خصوصی کمتر وام می‌دهند و پول کمتر در اقتصاد می‌چرخد. این رکود عجیبی می‌آورد و همین مقدار کم، تولید در کشور را نابود می‌کند. اقتصاد از جهت دیگری دارد آسیب جدی می‌بیند. با این اوصاف می‌بینم که همه روند‌ها دارد ما را به آن سمتی می‌برد که آینده نرخ ارز را رشدی ببینیم.

بر این اساس طبق پیش بینی این کارشناس بازار ارز، در پایان سال ۱۴۰۲ نقدینگی به بالای ۸ هزار هزار میلیارد (۸ هزار همت) می‌رسد و با رشد اقتصادی ۳.۵ درصد به نظر من منطقی است که بگوییم روی کاغذ ارز بین ۵۸ تا ۶۰ هزار تومان است. البته به شرط ادامه دار بودن همین شرایط که نه جنگی هست و نه تشدید تحریم. اما دولت این توان را هم تا حدی دارد که این قیمت را سرکوب کند، ولی هر سرکوبی تا پایان سال انجام شود در سال ۱۴۰۳ فنر نرخ ارز شدیدتر تحریک می‌شود.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۵
زارعی
1
2
چهارشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۲
تحلیل بدبینانه است که مطابق با واقع نیست چون از جهتی می گوید چرا نقدینگی افزایش پیدا نمی کند تا گردش پولی افزایش پیدا کند و اقتصاد فعال شود و از طرفی دیگر می گوید چون پایه پولی افزایش پیدا کرده در آینده دلار گران می شود در صورتی که شواهد حاکی است که دست دولت از ارز آزاد شده و فروش نفت و سایر کالا ها پر است و کمبود دلار ندارد اما برای دلار زدایی از ارز کشور های همجوار استفاده می کند اما برای تقویت ورشکستگان ارزی چنین قلم فرسایی می کنند تا روحیه آنها در حفظ دلار تقویت کنند که دیگر مرده را با شک نمی شود نجات داد
ناشناس
تحلیل بدبینانه نیست جنابعالی مطالب بیان شده را درست درک نکردی
مهدی
بنده ی خدا دولت چون ارز داره پس باید ارزهای نفتی رو بپاشه تو بازار که قیمت دلار رو ثابت نگه داره اینکه نشد کار بنیادی.. این معنیش حیف و میل کردن ارزهای یک مملکته و این کار موقتی و ناپایداری برای پایین آوردن واقعی دلار یا ثابت نگهداشتن همیشگیش باید تولید رو راه انداخت ارز آوری از طریق تولید و اشتغال انجام بشه وگرنه با یک شوک یا جرقه باز دلار میزنه بالا ..جنگ غزه یک نمونه ش بود تا یک جرقه میزنه فوری میلیاردها دلار میریزن تو بازار که قیمت نره بالا اینکه نشد کار
ناشناس
1
3
چهارشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۲
دیدیم که دلار در سفر عراق حذف شد ودینار اومد واتفاقا خیلی هم خوب شد
شاپور ساسان
0
0
چهارشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۲
امریکا بخاطر تولید اورانیم کمتر از طرف ایران اجازه داد نفت بفروشد. حالا که تولید اورانیم زیاد شده همین روزاست که نفت رو هم تحریم کنه
ناشناس
متاسفانه بعضی فقط عنوان کارشناس دارند
وگرنه ما مردم عادی می دانیم اینان در واقع جاده صاف کن دشمن برای چپاول ملت هستند
براستی چرا باید بعضی مدافع آقایی دلار در کشور باشند چرا دائما بعضی ها می خواهند از آمریکا در دنیا آقا بسازند
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۲
این آقای مثلا کارشناس سال 99 سیگنال خرید سهام می داد..
این آقا یه جا گفته که تورم به خاطر ارز نیست پس چرا از سال 96 بعد از گرانی تورم شروع شد اگه تورم به خاطر ارز نیست...
این کارشناس نما یه جا نوشته دلار به خاطر تورم گران میشه
سال 92 تا 96 که تقریبا تورم خیلی کمی داشتیم این کارشناسهای می گفتند دلار باید بره بالا.. میگفتی چرا بره بالا حالا که تورمی نداشتیم میگفتن تورم هم سرکوب شده خخخ
نمی دونم چرا رسانه ها با این بی سواد های بازار مالی مصاحبه می‌کنند اینها فقط تکنیکال یست هستند همین..
برید با اقتصاددان‌ها مصاحبه کنید استاد دکتر نیلی عزیز طی یک مصاحبه گفته بود ... تورم هم می تواند از ناحیه گرانی انرژی باشد هم از ناحیه نقدینگی هم از ناحیه گرانی ارز
مثلا تورم اروپا پارسال از ناحیه گرانی انرژی بود.. تورم ایران دهه هشتاد از ناحیه نقدینگی بود.. تورم ایران از سال 96 تا الان از ناحیه گرانی ارز بوده....
نرخ تعادلی الان هم همین 50 تومن است..
سال 92 نقدینگی 500 دلار 3300 هزار...
الان نقدینگی 7/5 هزار یعنی 15 برابر. شده..
دلار هم 15 برابر بشه میشه همین حدود 49 تا 50 تومن..
دولت هم ارز پاشی نداره اگه داشت به مسافرها ارز می داد
ناشناس
1
0
چهارشنبه ۰۶ دی ۱۴۰۲
اصلا نمیدونم چرا کسی صرافیهارو کنترل نمیکنه دارن ... میکنن چن نفر که دلال دلار هستن با اونا یکی شدن بدون حضور اون شخص از رو کارت ملی رد میکنن
علی پاکی
0
0
شنبه ۰۹ دی ۱۴۰۲
امریکاه به ناو جنگی مارا میترساند که ۳ میلیارد ارزش دارد ما پول چای دبش ۳ میلیارد دلار ارزش دارد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ بازار فرش هزار رنگ و دیدنی شهر تبریز

اینفوگرافی/ ایران در نرخ تورم از ۵ کشور عربی همسایه پیش افتاد

عکس/ تهران در ۲ روز پاک و آلوده

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

فیلم/ برف روبی در گردنه عسل‌کشان کوهرنگ

قیمت بیت کوین ترمز برید

پیش بینی قیمت خودرو در هفته ابتدایی آذر

عکس/ قیمت خودرو‌های وارداتی ۱۰ سال پیش

اینفوگرافی/ چند سال باید کار کنیم تا خانه دار شویم؟

عکس/ جدیدترین فتوشات سحر دولتشاهی

فیلم/ آخرین وضعیت آب و هوا

عکس/ دنیای نتانیاهو کوچک شد!

تاریخ برگزاری کنکور ۱۴۰۴ مشخص شد

آمار نگران کننده وزیر علوم از مهاجرت اساتید دانشگاه

شرایط کارت به کارت تغییر کرد + جزییات

قیمت گوسفند و گوساله در بازار + جدول

گرانی بی‌سابقه قیمت خودرو در بازار + جدول

سود جدید سهام عدالت در راه است؟

ضعف یادگیری دانش‌آموزان در مدرسه؛ محتوای کتاب‌های درسی مورد علاقه دانش‌آموزان نیست/ تاثیر آموزش ناکارآمد دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

ساز مخالف عربستان با آمریکا؛ ریاض از توافق با تل‌آویو سر باز زد؟/ آخرین پلن ترامپ برای خروج واشنگتن از تنگنا

خیز تروئیکای اروپا برای بازگشت فشار حداکثری به ایران/ توافق تهران با ترامپ ممکن است؟

مانور امارات و عربستان بر میادین گازی با کارت کره جنوبی/ سئول؛ اهرم جدید واشنگتن برای نفوذ در خاورمیانه؟

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ آذر ۱۴۰۳

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس

قیمت انواع دستگاه ماینر + جدول

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات