
اقتصاد۲۴- چغندر در واقع یک سبزی پیازدار و شیرین است که اکثر مردم یا آن را بسیار دوست دارند و یا واقعا از آن متنفر هستند! هرچند این یک کشف جدید نیست، اما طی دهه گذشته چغندر به محبوبیت فراوانی دست یافته و تبدیل به نوعی سوپر غذا شده است. چغندر در واقع یک سبزی پیازدار و شیرین است که اکثر مردم یا آن را بسیار دوست دارند و یا واقعا از آن متنفر هستند! هرچند این یک کشف جدید نیست، اما طی دهه گذشته چغندر به محبوبیت فراوانی دست یافته و تبدیل به نوعی سوپر غذا شده است.
بر اساس تحقیقات معتبر نوشیدن آب چغندر با مزایای متعددی برای سلامت انسان همراه است. اطلاعات کامل این پژوهشها از طریق وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا قابل دسترسی است.
- به کاهش فشار خون کمک میکند
آب چغندر ممکن است به کاهش فشار خون علاقهمندان کمک کند. یک متا آنالیز معتبر مربوط به سال ۲۰۲۲ نشان داد که نیتراتهای حاصل از آب چغندر فشار خون سیستولیک را در بزرگسالان مبتلا به فشار خون بالا کاهش میدهند.
نیتراتها ترکیباتی در آب چغندر هستند که به اکسید نیتریک در خون تبدیل میشوند و به گشاد شدن و شل شدن رگهای خونی کمک میکنند.
- استقامت ورزشی را بهبود میبخشد
نوشیدن آب چغندر ممکن است سطح نیترات پلاسما را افزایش دهد و عملکرد فیزیکی را افزایش دهد.
یک بررسی در سال ۲۰۱۷ مشخص کرد که مصرف طولانی مدت آب چغندر (بیش از ۵ تا ۶ روز) ممکن است با مزایای زیر همراه باشد:
- افزایش عملکرد در تستهای فیزیکی زمان دار
- افزایش فاصله زمانی ایجاد خستگی جسمانی
- بهبود عملکرد دستگاه قلبی تنفسی
با این حال، محققان همچنین خاطرنشان میکنند که ترکیب آب چغندر با کافئین ممکن است منجر به کاهش چشمگیر خواص چغندر شود. هرچند تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است، توصیه میشود که از افزودن کافئین به آب چغندر خودداری شود.
- ممکن است قدرت عضلانی را در افراد مبتلا به نارسایی قلبی بهبود ببخشد
نتایج یک مطالعه مربوط به سال ۲۰۱۶ نشان داده که مصرف روزانه ۷۰ میلی لیتر آب چغندر به مدت یک هفته ممکن است تحمل ورزشی را در افراد مسن مبتلا به نارسایی قلبی بهبود ببخشد. محققان مشخص کردند که استقامت ورزش هوازی در شرکت کنندگان ۲۴ درصد بهبود یافته بود.
- به حفظ وزن در محدوده سالم کمک میکند
آب چغندر طبیعی کالری کمی دارد و عملا فاقد چربی است. در نتیجه یک گزینه عالی برای اسموتی صبحگاهی به شمار میرود. همانطور که روز خود را شروع میکنید، به شما مواد مغذی و انرژی میدهد.
اما توجه داشته باشید که این ترکیب قند طبیعی بالایی دارد.
- ممکن است از سرطان جلوگیری کند
چغندر رنگ غنی خود را از بتالینها که آنتی اکسیدانهای محلول در آب هستند، به دست میآورد. آب چغندر همچنین حاوی سایر فلاونوئیدها و ترکیبات پلی فنلی ارزشمند است که ممکن است خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی داشته باشند.
بتالینها و سایر آنتی اکسیدانها به یافتن و از بین بردن رادیکالهای آزاد که مولکولهای ناپایدار در بدن هستند کمک میکنند. این مولکولها در تعداد زیاد میتوانند باعث التهاب و افزایش خطر سرطان شوند.
- ممکن است حین شیمی درمانی از وضعیت سلامتی حمایت کند
زنجیرهای از تحقیقات حاکی از آن هستند که آب چغندر دارای خواص محافظت کننده شیمیایی است. بدین معنی که ممکن است به کاهش عوارض جانبی و آسیب به بدن ناشی از شیمی درمانی کمک کند. این عوارض میتوانند شامل خستگی باشند.
با این حال، نویسندگان این پژوهش توضیح میدهند که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. به ویژه برای بررسی این نکته که آیا آب چغندر با ترکیبات شیمی درمانی و سایر داروها تداخل دارد یا خیر.
- منبع خوب پتاسیم است
چغندر منبع خوبی از پتاسیم است؛ یک ماده معدنی و الکترولیت مهم که به عملکرد صحیح اعصاب و ماهیچهها کمک میکند. نوشیدن آب چغندر در حد متعادل میتواند به حفظ سطح بهینه پتاسیم کمک کند.
اگر سطح پتاسیم خیلی کم شود، ممکن است خستگی، ضعف و گرفتگی عضلانی رخ دهد. پتاسیم بسیار پایین اغلب منجر به ریتم غیر طبیعی قلب میشود.
در مقابل سطوح بیش از حد پتاسیم نیز میتواند خطرناک باشد و حیات فرد را تهدید کند. افراد مبتلا به امراض مزمن کلیوی ممکن است نیاز به پیروی از یک رژیم غذایی کم پتاسیم داشته باشند، بنابراین بهتر است پیش از مصرف منظم آب چغندر با پزشک معالج خود صحبت کنند.
بیشتر بخوانید: مواد غذایی سرشار از آهن
- منبعی غنی از مواد معدنی محسوب میشود
بدن ما بدون مواد معدنی ضروری نمیتواند به درستی عمل کند. برخی از مواد معدنی سیستم ایمنی را تقویت میکنند، در حالی که شماری دیگر از سلامت استخوانها و دندانها حمایت میکنند.
علاوه بر پتاسیم، آب چغندر مواد زیر را نیز در خود جای میدهد:
- آهن
- منیزیم
- منگنز
- سدیم
- روی
- مس
- سلنیوم
- سرشار از فولات است
فولات یکی از ویتامینهای خانواده B است که به جلوگیری از نواقص لوله عصبی کمک میکند. این ترکیب همچنین ممکن است خطر تولد نوزاد نارس را کاهش دهد.
آب چغندر منبع خوبی از فولات است. اگر باردار هستید، افزودن فولات به رژیم غذایی به شما کمک میکند تا مقدار توصیه شده روزانه ۶۰۰ میکروگرم برای افراد باردار را به راحتی دریافت کنید.
- ممکن است کلسترول را کاهش دهد
اگر کلسترول بالایی دارید، آب چغندر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. بتالین موجود در آب چغندر ممکن است به کاهش LDL یا کلسترول «بد» کمک کند.
یک بررسی در سال ۲۰۲۰ نشان داد که طبق مطالعات متعدد انجام شده، آب چغندر ممکن است تاثیر مفیدی بر کاهش سطح LDL و افزایش سطح HDL یا کلسترول «خوب» داشته باشد.
محققان معتقد هستند که پتانسیل کاهش کلسترول چغندر احتمالا به دلیل مواد مغذی گیاهی آن مانند فلاونوئیدها است.
ممکن است ادرار و مدفوع شما پس از مصرف چغندر قرمز یا صورتی رنگ شود. این عارضه بی ضرر است، اما اگر انتظارش را نداشته باشیم، میتواند بسیار نگران کننده باشد.
اگر فشار خون پایینی دارید، نوشیدن منظم آب چغندر ممکن است خطر افت بیش از حد فشار را افزایش دهد. بدین ترتیب باید فشار خون خود را به دقت کنترل کنید.
علاوه بر این اگر مستعد ابتلا به سنگ کلیه اگزالات کلسیم هستید، ممکن است لازم باشد از مصرف آب چغندر خودداری کنید. چغندر سرشار از اگزالات است و میتواند منجر به ایجاد سنگ شود.