تاریخ انتشار: ۰۹:۳۸ - ۲۳ دی ۱۴۰۲
پایان روز‌های آرام بازار سهام

همسویی بورس با بازار‌ها به کجا می‏‏‌انجامد؟

معاملات بورس تهران طی سومین هفته زمستان با رشد ۰.۶۸درصدی شاخص‌کل پایان یافت. سهامداران در این هفته از الگو‌های متفاوت معاملاتی پیروی کردند. به این ترتیب درحالی‌که تا میانه‌های هفته ساز خروج را می‌زدند، از روز سه‌شنبه با رویکرد مثبت‌تری دادوستد‌ها را دنبال کردند، به همین دلیل در آخرین روز معاملاتی هفته شاهد ورود پول ۷۸میلیارد‌تومانی پول به گردونه معاملات بودیم و خبری از محافظه‏‏‌کاری شدید در فروش سهام نبود.

بورس

اقتصاد۲۴-در هفته منتهی به ۲۰دی‌ماه بازار‌های موازی به‌ویژه دلار، طلا و سکه به سمت سطوح بالاتر حرکت کردند که این امر باعث شد تحرکات بیشتری را در بازار سهام مشاهده کنیم، از این‌رو در روز چهارشنبه شاخص‌کل توانست بعد از چند روز منفی از میانه کانال ۲‌میلیون و ۱۵۰‌هزار‌واحدی عبور کند و در سطح ۲میلیون و ۱۷۰‌هزار واحد بایستد.

بازار سهام از ابتدای زمستان عملکرد ضعیفی را به نمایش گذاشته و حتی شاخص هم‌وزن که در آبان‌ماه عملکرد بهتری نسبت به شاخص‌کل داشت در هفته‌های اخیر تقاضای ضعیف تری در طیف سهام غیروابسته به شاخص‌کل که عمدتا جزو گروه‌های کوچک‌تر دسته‌بندی می‌شوند، نشان‌داده‌است، اما در سه‌هفته گذشته این شاخص بورسی نیز با چراغ‌سبز سهامداران روبه‌رو نشده و به همان میزان نسبت به شاخص‌کل تحت‌فشار بوده‌است. نماگر هم‌وزن نیز همچنان با فشار مواجه شده‌است. متعاقبا بورس نیز خروج نقدینگی را به‌ثبت رسانده است. از ابتدای سال‌تاکنون به میزان ۲۳۵۹میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار خارج‌شده که از پیشروی نااطمینانی در این بازار حکایت دارد. طی این مدت شاخص‌کل ریزش ۱.۷۸درصدی را به رخ سهامداران کشیده و شاخص هم‌وزن نیز به‌رغم روند رو به نزول نسبت به ماه قبل از آن تاکنون ۰.۲۴‌درصد افزایش را ثبت کرده‌است. سهم‌های چابک‌تر نیز در وضعیتی به‌سر می‌برند که رضایت‌بخش نیستند و براساس اظهارات کارشناسان این اتفاق صرفا در راستای جاماندگی این دسته از سهام از افزایش قیمت بوده که به دلیل نبود محرک جدی می‌تواند حتی متوقف شود. نبود محرک جدی برای صعود قیمت‌ها سهامداران حقیقی را به احتیاط بیشتر فراخوانده است.

سهام کامودیتی محور بورس تهران با ورود به زمستان تا حدودی نظاره گر روند بازار‌های جهانی بوده اند. از سوی دیگر عمده سهامداران نیز در انتظار انتشار صورت‌های مالی ۹ماهه و گزارش‌های عملکرد شرکت‌ها هستند. این موارد همراه با بی‌ثباتی بازار‌های موازی شرایطی را پیش‌آورده که سوخت گروه‌های بزرگ بورسی که به‌صورت سنتی پیشران اصلی شاخص هستند با کم‌رمقی قیمتی مواجه باشد. البته شرایط کنونی به دلایلی همچون آغاز درگیری‌های منطقه‌ای نیز به‌وجود آمده‌است.


بیشتر بخوانید: ردیابی بازار سهام از کانال نقدینگی


حرکت دلار و سکه به سمت صعود

پس از گذشت هشت‌ماه از روند نزولی که بورس درپیش گرفته، سرمایه‌گذاران عملا توجهی به بورس نکرده اند. در این شرایط بسیاری از تحلیل‌ها زنگ هشدار را در زمینه ورود طولانی‌مدت بازار به فاز‌رکودی به صدا درآورده اند؛ نشانه‌هایی که همراه با خروج مداوم پول حقیقی از بازار بوده‌است، بنابراین به‌راحتی نباید از کنار این موضوع گذشت، اما بازار سهام در دو روز پایانی هفته با یک اتفاق جدید نیز غافلگیر شد. افزایش نرخ دلار، طلا و سکه به‌عنوان یک مساله مهم و اثرگذار روز چهارشنبه واکنش مثبت بورس‌بازان را به‌دنبال داشت. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این امر سبب می‌شود در کنار ارزندگی بسیاری از سهام، فعالان اقتصادی انگیزه کافی در جهت تقاضای پررنگ برای خرید سهام را جست‌وجو کنند. البته این سناریو به دلیل وابستگی عمیقی که به وضعیت متغیر‌های مذکور دارد، با عدم‌قطعیت همراه نیست.

در همین رابطه فردین آقابزرگی، کارشناس بازارسرمایه در گفتگو با «دنیای‌اقتصاد» گفت: در نیمه دوم دی‌ماه بازار با تغییرات جدیدی در حوزه متغیر‌ها روبه‌رو شد؛ از طلای جهانی و کریپتو‌ها گرفته تا نرخ دلار آزاد. برخی شواهد حاکی از آن است که استارت روند صعودی قیمت‌ها در بازار‌های مذکور می‌تواند تداوم یابد. در ماه‌های اخیر بازار‌های جهانی با رکود مواجه بودند، این درحالی است که به‌نظر می‌رسد بازار‌های جهانی با تحرکات جدی روبه‌رو شوند، بااین‌حال تحولات منطقه‌ای و موضوعات سیاسی و موارد مرتبط با حمل‌ونقل، به‌عنوان ریسک‌های سیستماتیک همچنان برای بازار تهدید محسوب می‌شوند. این کارشناس با اشاره به یکی از موضوعات مهم این روز‌های بازار توضیح داد: به‌زعم بسیاری از تحلیلگران پیک شاخص که در سال‌۹۹ در آستانه گذر از حباب تلقی می‌شد (۲میلیون و ۱۰۳هزار واحد)، اکنون در وضعیتی بی‌رمق به‌سر می‌برد و به‌صورت فرسایشی در حال نوسان در محدوده ۲.۱میلیون واحد است. متوسط سود شرکت‌های بورس و فرابورس نسبت به سال‌۹۹ افزایش را ثبت کرده که ناشی از افزایش سطح قیمت‌های عمومی و تورم عمومی است، اما نکته‌ای که باید مورد‌توجه قرار گیرد این است که باید مشخص شود درحال‌حاضر نسبت قیمت به درآمد (P/S) نسبت به سال‌۹۹ تا چه میزان تغییر کرده‌است. همچنین از یک‌سو سایه تورمی که پیش‌روی شرکت‌هاست و از سوی دیگر گزارش‌های جهانی غیر‌ملموس نسبت به رشد اقتصادی از بانک‌های جهانی طی ۲۰۲۴ تا حدودی چشم‌انداز متفاوتی پیش‌روی بازار‌ها ترسیم می‌کند، اما در این میان بازار با یک ابهام بزرگ نیز مواجه است و این موضوع در مورد سیاستگذاری‌های اقتصادی داخلی است. اگر تا قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، تدابیر اقتصادی حول کنترل نرخ تورم بچرخد، طبیعتا متغیر‌های مثبت، کارآیی چندانی برای به حرکت درآوردن بورس نخواهند داشت و نباید حساب ویژه‌ای روی عوامل مثبت باز کرد.

مسیریابی بورس

همان گونه که عنوان شد معیار سودآوری شرکت‌های بورسی به متغیر‌های متعددی گره‌خورده است، بنابراین در این برهه روند متغیر‌های کلان تری همچون بازار‌های جهانی، سمت وسوی مشخصی به بورس نمی‌بخشد. در مورد اکثر گروه‌های کوچک بازار نیز می‌توان سبقت قیمت‌ها از رشد سودآوری را تشخیص داد. به گفته فردین آقابزرگی، سطح انتظار از تورم کنونی همراه با ناترازی کسری‌بودجه که گمانه زنی‌ها از کسری ۷۰۰همتی خبر می‌دهد، به‌ناچار تبدیل نقدینگی به دارایی را به یکی از موضوعات مهم فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران بدل کرده‌است. این امر برای سرمایه‌گذاران بورسی نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است و به‌نظر می‌رسد بیانگر این است که بازار‌ها به‌مرور از رکود خارج می‌شوند، با این‌حال کنترل نرخ ارز یکی از موانع ورود نقدینگی به سمت بازار سهام محسوب می‌شود، این در حالی است که همچنان بورس می‌تواند مأمن مطمئنی برای دارایی‌های‌ریالی باشد. در ماه‌های قبل بازار سرمایه با نشان‌دادن نمایشی ضعیف، سرمایه‌گذاران را با تردید مواجه کرد. رصد وضعیت کنونی نشانگر این است که بورس به‌صورت مستمر می‌تواند نقدینگی پرعطش را به خود اختصاص دهد.

آنچه از فضای معاملات سهام به چشم می‌خورد، مقصد جذاب دیگری را برای سرمایه‌گذاری نشان نمی‌دهد. میانگین ارزش معاملات خرد بورسی طی هفته قبل در حدود ۴۵۶۵میلیارد‌تومان بود که این دادوستد‌ها با افزایش بیش از ۱۶درصدی نسبت به هفته ماقبل آن همراه بود. اکنون توجه فعالان سهام به قیمت دلار، ارزندگی شرکت‌ها و عملکرد شرکت‌ها معطوف شده‌است. بعد از غرق‌شدن نماد‌های بزرگ در رکود، نماد‌های کوچک با چراغ‌سبز سهامداران روبه‌رو شدند، بااین‌حال ممکن است مجددا شرکت‌های بزرگ‌تر نیز در جست‌وجوی متقاضی حرکت کنند. در این‌خصوص باید عنوان کرد با توجه به اینکه موج تجدید ارزیابی دارایی، سهام بزرگ را دربرمی‌گیرد و این نماد‌ها از این محل به افزایش سرمایه می‌پردازند، موجی از افزایش سرمایه سهام مذکور را احاطه خواهد کرد، بنابراین جو مثبت احتمالی حاکم بر بازار به لطف این اتفاق، به بازار کمک می‌کند تا از شرایط رکودی رهایی یابد.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

خبر خوش دولت درباره رجیستری آیفون

عکس/ آقای خواننده با لب پرخنده در کنار همسرش

پیش بینی قیمت دلار فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ دلار بعد از تحلیف ترامپ گران می‌شود؟

لغو یک بازی فوتبال به دلیل فضولات پرندگان!

تصمیم غیرمنتظره اینزاگی پس از انتقادات علیه طارمی

عکس/ پرتصادف‌ترین خیابان تهران ۵۰ سال پیش

عکس/ منظرۀ بی نظیر تخت جمشید یک قرن پیش

چگونه موخوره را از بین ببریم؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۱ بهمن ۱۴۰۳/ کاهش هیجان در بازار طلا

عکس/ مراسم عروسی شهناز تهرانی و جمشید ورزنده ۴۹ سال پیش

کودکان در چه سنی شب‌ها قبل از خواب زیاد حرف می‌زنند؟

تجمع بازنشستگان در چند استان؛ همسان‌سازی اصلاح شود

درباره کاخ سفید آمریکا بیشتر بدانید+ عکس

عکس/ زیبایی خیره کننده سیما سریال زخم کاری در ۲۹ سالگی

افسردگی سالمندان چه علائمی دارد؟

فیلم/ برف شدید در جاده آتشگاه - نوجان کرج

حجم معاملات میم‌کوین ترامپ از ۱۱ میلیارد دلار گذر کرد

شرط رهبر انقلاب برای حمله سپاه به اسرائیل چه بود؟

تحول تازه در بازار ارز از ابتدای بهمن ماه

اولین تصاویر از پیکر قضات مقیسه و رازینی

عکس/ تبریز گردی علیرضا بیرانوند و خانواده اش

چرا انجمن حجتیه در مرکز اخبار سیاسی قرار گرفته است؟

عکس/ قاب ماندگار قریبیان، وثوقی و کیمیایی ۵۰ سال پیش

قاضی سوم ماجرای ترور قضات دیوان عالی کیست؟

عکس/ استایل زمستانی جذاب جومونگ و سوسانو در سفر به کرۀ شمالی

عکس/ تفریح خانوادگی علیرضا بیرانوند در کوه عینالی

اینفوگرافی/ سهم ایران از بازار روسیه فقط نیم درصد است

عکس/ استایل متفاوت بهاره رهنما با کت چرم لاکچری

درخواست افزایش حقوق فرهنگیان از مرز ۱۸ هزار امضا گذشت

فیلم/ مبارزه مجری معروف با سرمربی تیم ملی بوکس روی آنتن زنده

جزئیات تازه از ترور قاضی مقیسه و رازینی

عکس تکان دهنده از غزه

پرشدگی ۱۷ درصدی سد‌های تهران

کدام استان‌ها فردا دوشنبه ۱ بهمن تعطیل هستند؟

زمانبندی مراسم تحلیف ترامپ به وقت ایران + جزییات

نخستین تصویر از کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ

واکنش دختر سید حسن نصرالله به خبر زنده بودن پدرش

عکس/ دروازه ارگ سمنان نشانی از شکوه معماری قاجار

دولت در فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی ناتوان است؟

عکس/ بهاره رهنما با این متن دل همه را برد

گزارش بورس امروز یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

فیلم/ قاضی شهریاری تهدید به قتل شده؟!

فیلم/ تشنج در صحن شورای شهر تهران

امکان صدور چک دیجیتال بانک سپه فراهم شد

عکس/ مراسم عروسی زری و رضا بابک در دهه ۵۰

مهلت شرکت در مزایده سراسری املاک مازاد بانک رفاه کارگران تمدید شد

آخرین مهلت از وکالتی نمودن حساب‌ها در موسسه اعتباری ملل جهت خرید محصولات ایران‌خودرو

آغاز بازگشت آوارگان به نوار غزه

اینفوگرافی/ مهم‌ترین ریسک‌های جهان در سال ۲۰۲۵

اوراق گام؛ ابزاری نوین در خدمت تولیدکنندگان