تاریخ انتشار: ۱۰:۲۲ - ۲۵ دی ۱۴۰۲

در خرید خودرو عجله نکنید/ تا عید نوروز خودرو‌های خارجی به بازار می‌آیند

ماه‌هاست که فعالان بازار خودرو چشم‌انتظار انتشار آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده هستند. با این حال روز گذشته دولت آیین‌نامه خودرو‌های نو را تغییر داد و اصلاحیه آن را منتشر کرد. در این زمینه لطف‌ا... سیاهکلی، عضو کمیسیون صنایع مجلس می‌گوید که آیین‌نامه خودرو‌های کارکرده هم تا هفته آینده منتشر می‌شود و تا عید نوروز بازار مملو از خودرو‌های خارجی نو و کارکرده می‌شود. از این رو مردم در خرید خودرو نباید عجله کنند.

خودرو

اقتصاد۲۴- با نزدیک‌شدن به هفته‌های پایانی سال، مردم بیش از پیش برای خرید خودرو دو به شک شده‌اند. بازار خودرو که از ابتدای سال در رکود به سر می‌برد، طی روز‌های اخیر به‌تبعیت از تب و تاب بازار ارز و روند رو به رشد دلار، تحرکات صعودی خود را آغاز کرده است.

متقاضیانی که مدت‌هاست در انتظار ورود خودرو‌های خارجی به بازار دست از اقدام به خرید کشیده‌اند و چشم به تشدید ریزش قیمت محصولات داخلی دوخته‌اند، رفته‌رفته در حال از دست دادن امید خود برای انتشار آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده و اجرای آیین‌نامه واردات خودرو‌های نو هستند.

اصلاح آیین‌نامه واردات خودرو‌های نو به‌جای انتشار آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده

اکنون در حالی دولت و مجلس در عملی‌کردن این مهم تعلل می‌کنند که ۲۲ ماه از تصویب قانون آزادسازی واردات می‌گذرد، اما مسئولان کابینه و نمایندگان مجلس هر بار وعده جدیدی برای نمایش محصولات خارجی در بازار و خیابان‌های شهر می‌دهند.

این بار نیز در حالی که فعالان بازار چشم‌انتظار رونمایی از آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده بودند، روز گذشته دولت در اقدامی ناگهانی اقدام به تغییر آیین‌نامه واردات خودرو‌های نو کرد تا نشان دهد همچنان ورود محصولات کارکرده به کشور با چالش مواجه است.


موضوعی که به اذعان یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گویا در مراحل نهایی خود قرار گرفته و قرار است نهایتاً تا هفته آینده از آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده هم رونمایی شود.

قفل واردات خودرو شکست؟

لطف‌ا... سیاهکلی در گفتگو با «تجارت‌نیوز» گفت: خوش‌بختانه روز گذشته هیئت دولت اصلاحیه آیین‌نامه واردات خودروی نو را اعلام کرد. خوبی آیین‌نامۀ جدید نسبت به آنچه در گذشته منتشر شده بود، این است که علاوه بر شرکت‌ها و اشخاص حقوقی، افراد حقیقی هم می‌توانند خودرو‌های نو وارد کنند. این بدان معناست که قفل واردات خودرو شکسته شده و در این آیین‌نامه خودروی با عمر کمتر از یک سال با کارکرد کمتر از ۱۰۰ کیلومتر مجوز واردات دارد.

طبق اعلام وی، در واقع این اصلاحیه‌ای برای آیین‌نامه سال گذشته است و علاوه بر اضافه‌شدن اشخاص حقیقی به واردکنندگان خودرو، محصولاتی هم که در یک سال گذشته تولید شده‌اند و کارکرد زیادی نداشته‌اند مجوز واردات را دریافت کرده‌اند.

او ادامه داد: در آیین‌نامه جدید همچنین سقف قیمتی خودرو‌های برقی دو برابر شد و تا ۴۰ هزار یورو افزایش یافت. نکته قابل توجه به تعرفه یک درصدی واردات این نوع محصولات بازمی‌گردد. این تغییر رویکرد، سوگیری مثبت دولت نسبت به تسریع روند واردات خودرو‌های برقی و هیبریدی را نشان می‌دهد.

زمان انتشار آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده مشخص شد

سیاهکلی در رابطه با زمان اعلام و انتشار آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده که مدت‌هاست به طول انجامیده، خبر داد: این آیین نامه هم احتمالاً تا هفته آینده نهایی می‌شود. این امید وجود دارد که دولت پس از خبر خوش اصلاح آیین‌نامه واردات خودرو‌های نو، در ماه رجب خبر خوش دیگری را به سمع و نظر مردم برساند و آن هم اعلام و انتشار آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده باشد.

مردم در خرید خودرو عجله نکنند

نماینده قزوین، آبیک و البرز در مجلس با اشاره به آب‌شدن یخ بازار خودرو در روز‌های زمستان ۱۴۰۲ خاطرنشان کرد: حدود ۱۰ روز پیش هم به مردم اعلام شد که در خرید خودرو عجله نکنند. پیش‌بینی این است که تا عید نوروز خودرو‌های خارجی نو و کارکرده وارد بازار شوند. از این رو از مردم دعوت می‌شود که صبور باشند تا قدرت انتخاب بیشتری در خرید خودرو پیدا کنند.


بیشتر بخوانید: پشت‌پرده رواج فروش اقساطی موتور سیکلت


ارز خودرو‌های کارکرده از منشأ خارجی تأمین می‌شود

عضو کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به تصویب آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده در گذشته و وجود پیش‌نویس آن، دربارۀ علت تعلل در انتشار این آیین‌نامه توضیح داد: اکنون فقط بانک مرکزی باید از منشأ خارجی ارز مورد نیاز این طرح اطمینان پیدا کند. در این زمینه قرار است کمیته‌ای تشکیل شود تا مشکلات از اساس حل شوند. از این رو، به نظر می‌رسد آیین‌نامه مذکور نسبت به آنچه در گذشته اعلام شده، تغییر چندانی نداشته باشد.

سیگنال منفی مقام دولتی به بازار خودرو!

سیاهکلی در پاسخ به علت روند صعودی قیمت خودرو‌های داخلی و مونتاژی طی روز‌های گذشته و تبعیت آن از نرخ ارز، تشریح کرد: اخیراً یکی از مسئولان دولت اعلام کرد که ارزی برای واردات خودرو وجود ندارد که این اظهارات سیگنال منفی به بازار مخابره کرد. اما همان موقع هم اعلام شد که سازمان متبوع این مسئول، دخل و تصرفی در موضوع واردات خودرو ندارد و خارج فراتر از مسئولیت‌شان به اظهار نظر پرداخته‌اند.

او در رد اظهارات اخیر رئیس سازمان برنامه و بودجه در رابطه با نبود ارز برای واردات خودرو، تأکید کرد: در حال حاضر ارز واردات خودرو کاملاً موجود است و به‌ویژه برای تأمین خودرو‌های برقی هیچ نوع کمبودی وجود ندارد.

وی اضافه کرد: برای خودرو‌های کارکرده هم نیازی به تأمین ارز از داخل نیست و بر این اساس هیچ مانعی برای ورود خودرو‌های خارجی وجود ندارد؛ فقط انتشار آیین‌نامه آن باقی مانده تا کسانی که خواستار واردات هستند طبق قانونی رسمی عمل کنند.

کیفیت محصولات ایران خودرو و سایپا بهبود یافته است

عضو کمیسیون صنایع مجلس در مقایسه کیفیت و قیمت خودرو‌های داخلی و خارجی، تصریح کرد: خودرو‌هایی که در داخل تولید می‌شوند یک کارکرد دارند و خودرو‌های وارداتی کارکردی دیگر. واردات خودرو باعث می‌شود تا به سلایق مختلف پاسخ داده شود. به‌ویژه آنکه منجر به بهبود تولید داخل می‌شود. هنوز که وارداتی صورت نگرفته، کیفیت خودرو‌های دو خودروساز دولتی تغییر محسوسی کرده است. در نتیجه علاوه بر قیمت، کیفیت خودرو‌های تولیدی هم رقابتی‌تر می‌شود و بازار را از انحصار خارج می‌کند.

او افزود: پس از نهایی‌شدن واردات، می‌توان انتظار داشت که قیمت خودرو واقعی شود. زمانی که بازار رقابتی باشد، قیمت‌گذاری دستوری دیگر پاسخ‌گو نیست و اگر محصولی خریدار نداشته باشد، محکوم به کاهش قیمت است.

خودرو‌های زیر ۱ میلیارد تومان هم وارد می‌شود

سیاهکلی در واکنش به میلیاردی بودن قیمت خودرو‌های وارداتی، تأکید کرد: در بین خودرو‌هایی که وارد می‌شوند، قطعاً محصولاتی خواهند بود که قیمت زیر یک میلیارد تومان داشته باشند و صرفاً برای گروه‌ها و طبقات خاصی نیست. با توجه به تنوعی که در نام محصولات وارداتی به چشم می‌خورد به تمام سلایق با قدرت خرید مختلف پاسخ داده خواهد شد. با توجه به سود و تعرفه مشخصی که وجود دارد، انتظار می‌رود محصولاتی که وارد می‌شوند طبق قیمت مناسب و مطابق بازار‌های جهانی به دست مصرف‌کننده ایرانی برسند.

۱۰۰ هزار خودرو وارد می‌شود

نماینده قزوین در مجلس درباره تعداد خودرو‌های وارداتی گفت: تعیین تعداد منوط به تصمیم دولت است. اکنون باید به سمتی حرکت کرد که وقتی مردم سوار خودروی داخلی می‌شوند به خود افتخار کنند. این حس زمانی ایجاد می‌شود که در ابتدای امر، تولیدکننده خواهان ایجاد آن باشد. در هیچ کشوری مردم انتظار ندارند که در یک سال دو میلیون دستگاه خودرو وارد شود. این امر اصلاً شدنی نیست. چراکه اصلاً این میزان عرضه وجود ندارد و درنهایت هم منجر به خروج ارز می‌شود. طبیعتاً زمانی که تولید بالا برود، واردات کاهش می‌یابد و بالعکس.

به اعتقاد او اکنون بازار ایران به ۵۰۰ هزار خودروی وارداتی نیاز دارد. اگر بیش از ۱۰۰ هزار خودرو وارد شود، بازار از تب و تاب می‌افتد و به سمت منطقی‌شدن قیمت‌ها پیش می‌رود. پیشنهاد و پیش‌بینی مجلس هم واردات سالانه این تعداد دستگاه است که وزیر صمت هم آن را مطرح کرد.

مجلس پیگیر وعده‌های وزیر صمت است

سیاهکلی در پاسخ به اینکه چرا نمایندگان مجلس پیگیر واردات خودرو نیستند، عنوان کرد: مجلس به‌صورت مستمر پیگیر واردات خودروست و هر هفته اخبار جدیدی در این رابطه منتشر می‌شود.

وی در توضیح اینکه آیا آخرین وعده وزیر صمت که واردات ۶۰ هزار خودرو تا پایان سال است، عملی می‌شود؟ بیان کرد: این امر بستگی به تلاش و توانایی بازرگانان و واردکنندگان دارد. با توجه به آیین‌نامه جدید دست آن‌ها نسبت به قبل بازتر است و دیگر این شرکت‌ها هستند که میزان واردات را تعیین می‌کنند.

او بار دیگر تأکید کرد که نقطه قوت آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده، تأمین ارز با منشأ خارجی است که دست دولت و بخش خصوصی را باز می‌گذارد.

به گفته وی شرط واردات خودروی نو تأمین ارز توسط بانک مرکزی بود. از آن‌جایی که در دو سال اخیر کشور با کمبود منابع ارزی دست و پنجه نرم می‌کرد، در واردات تأخیر اتفاق افتاد. بانک مرکزی در واردات خودرو‌های کارکرده دیگر موضوعیت ندارد و واردکنندگان معطل پیچ و خم تأمین ارز توسط بانک مرکزی نمی‌مانند.

سیاهکلی در تشریح جزئیات آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده یادآور شد: این آیین‌نامه در حدود ۲۰ بند تدوین شده و علاوه بر نمایندگان دولت و مجلس، افرادی از سازمان بازرسی و محیط‌زیست هم در کمیته تدوین حضور داشتند و می‌توان آن را آیین‌نامه مثبتی ارزیابی کرد.

واردات خودرو منافع چه کسانی را به خطر می‌اندازد؟

در حال حاضر تنها ۶۴ روز به پایان سال زمان باقی مانده و بیش از هشت ماه از تدوین آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده طبق ادعای وزارت صمت می‌گذرد. به همین دلیل اکنون پرسش اساسی این است که چه کسانی مانع از انتشار و اجرای این آیین‌نامه شده‌اند و در طول ۲۲ ماه گذشته ورود محصولات خارجی به بازار خودروی ایران را در تضاد با منافع خود دیده‌اند؟

در این بین وزارت صمت و البته برخی از نمایندگان مجلس به جای کوتاه‌کردن دست این افراد از بزرگ‌ترین صنعت غیرنفتی کشور، با وعده‌های متعدد خود صرفاً به دنبال خرید وقت و آرام نگه‌داشتن مقطعی بازار هستند. اتفاقی که صرفاً بازی در زمین مافیایی است که احتمالاً بیشترین نقش را در خروج رضا فاطمی‌امین از بالاترین طبقه ساختمان خیابان سمیه در خرداد امسال داشت.

حال به نظر می‌رسد به عباس علی‌آبادی هم در حدود شش ماهی که از حضورش در رأس وزارت صمت می‌گذرد، همان مشقی دیکته شده که فاطمی‌امین در نوشتن آن نمره مردودی گرفت. از این رو، به عقیده بسیاری از کارشناسان تا زمانی که این رویه تغییر نکند، حتی اگر ده‌ها آیین‌نامه هم نوشته و رونمایی شود هم مافیای صنعت خودروسازی مانع از ورود محصولات خارجی به بازار و خیابان‌های ایران می‌شوند.

مافیایی که در شش سال گذشته بیشترین سود را از غیبت خودروساز‌های مطرح جهان در ایران برده و در بازاری انحصاری و بدون رقیب، بدکیفیت‌ترین خودرو‌ها را با بالاترین قیمت‌ها به مردم تحمیل کرده است. حال، اما آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده که قرار است هفته آینده رونمایی شود، می‌تواند نقطه پایانی بر یکه‌تازی این افراد بر بازار خودروی ایران بگذارد؟

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استوری مسعود ریگی برای هواداران پرسپولیس

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ابوالفتح خان زند که بود؟/ پسر ارشد کریمخان زند را بشناسید

درآمد میلیاردی متکدی‌ها در این شهر

عکس/ دیدار دبیرکل ناتو با ترامپ

عکس/ خانه قوام الدوله بازمانده از دوره قاجار در تهران

افزایش میزان شیوع ویروس اچ پی وی در سایه سکوت و انکار؛ واردات واکسن چه شد؟

برنامه آسیایی پرسپولیس تغییر کرد

توهین فرماندار رامسر بعد از فرماندار انزلی به خبرنگاران

فیلم/ مرغ و گوشت گران شد، مردم تخم مرغ می‌خورند

وزیر ارتباطات: ر‌فع فیلترینگ در دست اقدام است

اینفوگرافی/ برتری ایران در تورم از کشور‌های حوزه خلیج فارس

عکس/ نفیسه روشن در کنسرت ناصر زینلی

سرنوشت عجیب مالک در فصل چهارم زخم کاری

شایعه سرقت مبالغ کمک به لبنان توسط یک طلبه

فیلم/ پارسا پیروزفر و لعیا زنگنه در ۳۰ سال پیش

تصاویر هوش مصنوعی از واکنش نتانیاهو به حکم دستگیری

خط و نشان سخنگوی سپاه برای اسرائیل

هشدار هواشناسی نسبت به افزایش آلودگی هوای تهران

آتش‌سوزی عمدی در گنبدخانه صفوی امامزاده جزن صالح دامغان

عکس/قیمت عجیب خانه‌های ویلایی در ونک ۶۰ سال قبل

حادثه رانندگی برای استاندار مرکزی

ترفند جدید کلاهبرداری به اسم مامور پست

اینفوگرافی/ نرخ تورم آبان‌ماه به تفکیک دهک‌ها

غروب زیبای خورشید در ساحل خلیج فارس

هزینه حج تمتع سال آینده ۲۱۰ تا ۲۵۰ میلیون

گزارش بورس امروز شنبه ۳ آذرماه ۱۴۰۳

عکس/ خواننده ماکان بند مهمان نمایش بهاره رهنما

فیلم/ صدور مجوز واردات خودرو برای جانبازان بالای ۵۰ درصد

فرونشست زمین به قم رسید

اینفوگرافی/ کدام رئیس جمهور در آمریکا بیشتر ایران را تحریم کرد؟

بیوگرافی جذاب حامد بهداد؛ از بازیگری تا خوانندگی + عکس

بازگشت ترامپ و دیپلماسی پنهان تروییکای اروپا؛ ۳ کشور عضو برجام به دنبال بازگشت کمپین فشار حداکثری علیه ایران

دریافت هرگونه مبلغ مازاد بر اصل و کارمزد در معاملات فروش ارز در نیما، غیرمجاز است

۵۸ درصد تصادفات شبانه به علت خاموشی معابر است

۱۲ درصد مرگ و میر در ایران ناشی از آلودگی هوا

جزئیات تازه از نحوه قرارداد بیمه تکمیلی بازنشستگان

عکس/ ژست خاص فردین، نصرت و ملک مطیعی کنار هم حدود ۵۰ سال پیش

عکس/ بهروز وثوقی و کهنمویی در نمایی از یک فیلم حدود ۵۰ سال پیش

پرداخت پول برای ثبت مهریه اجباری شد

عکس/ خیابان فردوسی در دوران قاجار چگونه بود؟

خبر بد برای استقلال پیش از بازی با پاختاکور

عکس/ ژست عاشقانه زن و شوهر ایرانی عهد قاجار

ارزان‌ترین سواری داخلی؛ ۴۴۵ میلیون + جدول

تصویری از مرداب زیبای بندرانزلی در دوره قاجار

فرماندار بندر انزلی برکنار شد

فیلم/ شدت تخریب زیاد حمله بامدادی اسرائیل به محله البساطه بیروت

کاری که مهدی تارتار با تراکتوری‌ها کرد

عکس/ تفریحات لاکچری مهدی قایدی در کوه‌های آلپ

بند جنجالی در قرارداد اوستون اورونوف با پرسپولیس

فیلم/ ورود سامانۀ بارشیِ جدید به کشور از فرداشب

عکس/ نمایی از بازار شهر رشت در دوران قاجار