تاریخ انتشار: ۰۸:۰۰ - ۱۴ بهمن ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۵ نظر
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند؛

شدت گرفتن جنگ در دریای سرخ چه تاثیری بر اقتصاد ایران می‌گذارد؟/ حریری: در صحنه اقتصاد جهانی منزوی هستیم

بهمن آرمان می‌گوید که انتظار داریم که تأثیر آنچه در دریای سرخ روی نفت رخ می‌دهد کوتاه مدت باشد، ولی بیم آن می‌رود که تنش دریای سرخ گسترش یابد و به دریای شرقی و سپس به خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان و حومه برسد. در واقع آن چه این استاد دانشگاه به آن اشاره می‌کند نگرانی از گسترش تنش بیشتر در منطقه بزرگتری است که حتی ممکن است کانال سوئز را نیز بیشتر از پیش تحت نفوذ قرار دهد.

دریای سرخ

اقتصاد۲۴- میرا قربانی فر -  زمانی که جنگ بین اسرائیل و نیرو‌های حماس شدت گرفت و نوار غزه زیر بدترین بمباران‌های رژیم اسرائیل بود شاید کمتر کسی هنوز تصور می‌کرد که دامنه این جنگ چنان گسترده و فراگیر شود که بخشی از اقتصاد جهانی را تحت تاثیر خود قرار دهد.

یکی از مهم‌ترین محرک‌ها در این مورد مساله ورود حوثی‌های یمن به دایره جنگ و انسداد مسیر کشتیرانی در دریای سرخ بود. حملات حوثی‌ها در دریای سرخ به مسیر‌های تجاری بین اروپا، خاورمیانه و آسیا آسیب زد و افزایش هزینه‌های حمل و نقل به دلیل تغییر مسیر تجاری باعث نگرانی از افزایش فشار‌های تورمی در جهان شده است.

حملات گروه حوثی در دریای سرخ، به‌عنوان یک مسیر حیاتی برای تجارت بین اروپا، خاورمیانه و آسیا، باعث اختلال در ناوبری دریایی شده و نگرانی‌ها از افزایش فشار‌های تورمی را افزایش داده است. شرکت‌های حمل و نقل بزرگ، به‌خصوص با توجه به احتمال اختلالات در کانال سوئز، مسیر‌های خود را تغییر داده و این امر به افزایش هزینه و زمان حمل و نقل منجر شده و از سوی دیگر به طور جدی قیمت خدمات بیمه نیز افزایش یافته است.

این شرایط نیز در حالی است که به گزارش رویترز، برای اقتصاد اروپایی که رکود ملایم را دور زده و تلاش می‌کند از تورم بالا رهایی پیدا کند، تداوم اختلالات طولانی تجارت، ممکن است برنامه‌های بانک‌های مرکزی برای آغاز کاهش نرخ‌های بهره در سال میلادی جاری را برهم بزند.

نکته دیگر نیز این است که برای اروپایی‌ها به طور قطع تاثیر این تحولات بر واردات، بیشتر از صادرات خواهد بود. کما اینکه حدود یک چهارم از کالا‌هایی که از راه دریا، وارد اروپا می‌شود از آسیا است و سهم همین مسیر از صادرات اروپا، تنها ۱۰ درصد است. موسسه آکسفورد اکونومیک با استفاده از برآورد صندوق بین‌المللی پول از تاثیر افزایش هزینه حمل بار، در چهارم ژانویه تخمین زد رشد قیمت حمل کانتینری، ۰.۶ درصد به تورم در یک سال اضافه می‌کند. بانک مرکزی اروپا انتظار دارد تورم منطقه یورو امسال به ۲.۷ درصد در مقایسه با ۵.۴ درصد در سال ۲۰۲۳، کاهش پیدا کند.

به گزارش اقتصاد ۲۴، حملات در دریای سرخ به کشتی‌های تجاری باعث شده تجارت جهانی با بزرگ‌ترین اختلال خود پس از همه‌گیری کووید-۱۹ همراه شود. حوثی‌ها به دنبال حملات اسرائیل به نوار غزه، کشتی‌های مرتبط با اسرائیل را هدف قرار می‌دهد، اما در این میان، برخی کشتی‌های تجاری که هدف قرار گرفته‌اند، ادعا می‌کنند ارتباطی با اسرائیل نداشته‌‎اند.

به نوشته بلومبرگ، برای جلوگیری از این حملات، کشتی‌های جنگی آمریکا و متحدانش، گشت‌زنی در دریای سرخ را دو برابر کرده و توانسته‌اند برخی حملات را دفع کنند. با این وجود، نشانه‌ای از پایان این حملات دیده نمی‌شود و بسیاری از شرکت‌های حمل‌ونقل دریایی، به کشتی‌های کانتینری خود دستور داده‌اند از مسیر دریای سرخ اجتناب کرده و از قسمت جنوبی قاره آفریقا به سوی مقصد حرکت کنند؛ اتفاقی که باعث می‌شود مسیر این کشتی‌ها طولانی‌تر شود و به تبع آن، هزینه حمل و نقل کالا‌ها نیز افزایش پیدا کند.

تأثیر احتمالی حملات دریای سرخ بر اقتصاد ایران

به گزارش اقتصاد ۲۴، بهمن آرمان، استاد اقتصاد نیز اخیرا گفته است که اتفاقات اخیر در دریای سرخ و یمن به طور مستقیم بر اقتصاد ایران که در معرض تحریم و محاصره است و هیچ ارتباطی با اقتصاد کشور‌های بزرگ صنعتی غیر از چین ندارد، تاثیر می‌گذارد.

این استاد اقتصاد در گفتگو با الجزیره همچنین می‌گوید که بدون شک آنچه در منطقه می‌گذرد، مشکلات اقتصاد مشروط به تحریم ایران را افزایش می‌دهد. آنچه در رابطه با کاهش قیمت پول ملی شاهد آن هستیم، ناشی از همین تجاوزات آمریکا و انگلیس به یمن است.

البته بهمن آرمان در مورد مساله نفت معتقد است که از آنجایی که ایران تجارت نفتی با اروپا ندارد (و تجارت نفت آن فقط با کشور‌های آسیای شرقی است)، به طور مستقیم تحت تاثیر قرار نخواهد گرفت. هر چند که انتظار داریم که تأثیر آنچه در دریای سرخ روی نفت رخ می‌دهد کوتاه مدت باشد، ولی بیم آن می‌رود که تنش دریای سرخ گسترش یابد و به دریای شرقی و سپس به خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان و حومه برسد.

در واقع آن چه این استاد دانشگاه به آن اشاره می‌کند نگرانی از گسترش تنش بیشتر در منطقه بزرگتری است که حتی ممکن است کانال سوئز را نیز بیشتر از پیش تحت نفوذ قرار دهد.

دریای سرخ

از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقد هستند که این روند بر روی اقتصاد ایران نیز تاثیر خواهد گذاشت و مهم‌ترین این تاثیرات را نیز به شرح زیر می‌دانند:
- نگرانی از افزایش فشار‌های تورمی در اقتصاد ایران
- دریای سرخ یک مسیر حیاتی برای تجارت ایران به شمار می‌آید، بنابراین منجر به اختلال در ناو دریایی خواهد شد.
- افزایش هزینه‌های حمل و نقل در اثر تغییر مسیر‌های بین المللی حمل و نقل
- اختلال در تامین و افزایش قیمت‌ها در ایران در نتیجه بالا رفتن هزینه مصرف کننده و افزایش تورم
- تحت تاثیر قرار گرفتن تجارت ایران با دیگر کشور‌ها (ترانزیت نفت و گاز، تجارت LNG)
- نوسانات قیمت

دریای سرخ

اما مجیدرضا حریری، کارشناس اقتصادی و رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در این باره به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «عموما این افزایش قیمت کالا‌ها و این زیان‌های جدی اقتصادی که تحت تاثیر رخداد‌های تنگه باب المندب رخ داده نسبت به موقعیت ایران در سمت غرب است، یعنی بیشترین تاثیر را بر کشور‌هایی گذاشته است که از طریق دریای عمان و دریای عرب باید به طرف دریای سرخ بروند و چون بنادر تجاری ایران و مسیر ورود کالا‌های ایران پیش از آن بنادر است، ضربه کمتری به ما وارد شد.»

از دست رفتن عدم تاثیرپذیری اقتصاد ایران از جهان

این کارشناس اقتصادی در ادامه می‌افزاید: «اینکه بگوییم اتفاقی در دنیا می‌افتد و ما اصلا تاثیر نمی‌پذیریم نیز درست نیست. دستکم تاثیر بر خود بیمه کشتیرانی داشته است. پس نه آن‌ها که می‌گویند هیچ تاثیری ندارد، درست می‌گویند و نه آن‌ها که می‌گویند خیلی تاثیر می‌گذارد، چون اصولا مبادی ورودی ما ربطی به آن تنگه خاص ندارد و بیشتر کشور‌های اروپایی و حوزه مدیترانه و آفریقا هستند که اکنون به طور مستقیم تاثیر می‌پذیرند و ما کم‌ترین تاثیر را می‌پذیریم. کما اینکه این تاثیر نیز نسبت به سایر هزینه‌های مبادله ما قابل چشم پوشی است. البته من فکر می‌کنم تاثیر آثار روانی رویداد‌های دریای سرخ در اقتصاد ایران بیشتر است. بازار ایران اکنون یک بازار ملتهب است حتما گروهی از آثار روانی این آب‌های گل آلود، ماهی می‌گیرند.»


بیشتر بخوانید:  موج سواری قیمت نفت بر روی تنش‌های دریای سرخ


همچنین این اقتصاددان درباره انزوای روزافزون ایران و عدم تاثیر از بازار‌های جهانی نیز به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «ما اکنون در صحنه تجارت جهانی و صحنه اقتصاد جهانی منزوی هستیم. اکنون به دلیل تحریم‌ها و درگیری‌های سیاسی، خارج از روابط عرف بین المللی هستیم، یعنی به کل خارج از این دایره هستیم و همان طور که نمی‌توانیم از مواهب آن بهره ببریم، مضراتش هم برای ما کمتر خواهد بود.»

این کارشناس تصریح می‌کند: «البته وضعیت به طور کلی در کشور ما چندان قابل تحلیل اقتصادی نیست، چرا که نرخ ارز‌های خارجی نسبت به پول ما بر اساس دو دو تا چهارتای اقتصاد نیست که تعیین شود، بلکه صرفا بر اساس تحولات سیاست خارجی و بین المللی است که نرخ ارز در ایران قیمت گذاری می‌شود. شما ببینید نسبت به ۱۰ روز پیش یا نسبت به یک ماه گذشته، هیچ کدام از آیتم‌های اقتصادی، رشد نقدینگی و رشد اقتصاد، تغییر خاصی نکرده است، اما دلار از ۵۰ هزار تومان به حدود ۵۸ هزار تومان رسید، چرا که می‌ترسیم که آمریکا به ما حمله کند و با این فضاسازی است که نرخ ارز قیمت گذاری می‌شود.»

دریای سرخ

اهمیت موضوعات سیاسی بیش از موضوعات اقتصادی

مجیدرضا حریری در ادامه به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: «نرخی که متاثر از موضوعات غیراقتصادی است، قابل تحلیل اقتصادی نیست و هر کسی با ترازوی اقتصادی آن را وزن کند یا دچار اوهام است یا گمراه شده، یا قصد سوءاستفاده از این مساله را دارد؛ وگرنه نرخ ارز در ایران اکنون تابع موارد اقتصادی نیست و به طور عمده تحت تاثیر مسائل سیاسی است.»

حریری در پایان نیز خاطرنشان می‌کند: «اطلاعات مسایل سیاسی نیز در اختیار یک تحلیلگر اقتصادی نیست که بتواند بر اساس آن اطلاعات تحلیل کند؛ این است که به طور واقعی در اقتصاد ما ظرف یک ماه گذشته هیچ اتفاقی رخ نداده، اما می‌بینیم که ۲۰ درصد ارزش پول ملی ما در حرف لااقل کاهش پیدا کرده است چرا که من در عمل حداقل بعید می‌دانم کسی برای دلار ۶۰ هزار تومان پول بدهد. جدا من خریدار این دلار ۶۰ هزار تومانی را نمی‌شناسم. این هم در حالی است که مدام به بازار و جامعه القا می شود که قیمت‌ها بیشتر از این خواهد شد.»

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حامد
0
0
شنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۲
متاسفانه این آتش و تنش با دخالت ایران بیشتر شد و جالب اینه که بیشتر از همه هم دامنگیر اقتصاد ایران خواهد بود، یاد ضرب المثل: چاه مکن بهر کسی اول خودت بعدن کسی ... افتادم .
دریابد
1
1
يکشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۲
تجارت جهانی را خطر جدی تهدید کرد دریای سرخ استارت جنگ سوم زده شد
حسن
1
1
يکشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۲
خوش بحالت استاد،،ما اینجا وسط مهلکه افتادیم خوشبختانه شما و اکثر دوستان لیبرال بخاطر هوش بالا قبلا اقدام به گرفتن تابعیت کردید پس این حرفا جهت دلسوزی ما بدبختهاست؟؟ البته استاد عزیز امروزروزگار داشتن غیرت خودش غیرت مضاعف میخواد که شامل هر کسی نمیشه و اون کسی هم که غیرت داره وطن فروش نمیشه و پای هر هزینه ای برای وطنش می ایستد پس هرچه آید خوش آید.
محمد رضا
0
1
يکشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۲
آقای محترم چقدر هزینه باید ملت بدهند مشخص کنید ببینید چند سال است داریم هزینه می دهیم عزیز ترین فرزندان را از اول انقلاب و در زمان جنگ و همین حالا از دست دادیم و شهید شدند چرا خیلی از مسئولین با خون آن ها برای خود تاج و تخت ساختند آنها رفتند و مردانه جنگیدند و به شهادت رسیدند که خاک و آب و ناموسشان در امنیت و حفظ شود چی شد هر روز که بیدار می شویم خبرهای از اختلاس مسولین گرانی و خودکشی بخاطر فقر بجای هزینه در خارج از کسور که الان همش در آتش داره میسوزد اگر داخل کشور را حفظ و دزدان را گردن می زدند ایت وضع مردم و دین در کشور ما نبود
عبدالباسط معماری صلغی
0
0
دوشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۲
درودبرشما اینده نزدیک ایران باکل کشورهایی که درجهان وجوددارداقتصادبرقرار خواهدشدوسفارت خواهدداشت
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

رشد شاخص بورس در سایه بی‌اعتمادی؛ چرا سرمایه‌گذاران همچنان بی‌اعتمادند؟/ در نبود چشم‌انداز مثبت نباید انتظار رشد داشت

عکس/ استایل تابستانی رامسین کبریتی با لباس هاوایی

پیش بینی قیمت طلا و سکه امروز ۲۴ تیر ۱۴۰۴/ سیگنال جدید به قیمت طلا

پیش بینی قیمت دلار امروز ۲۴ تیر ۱۴۰۴/ قیمت دلار از مرز ۹۰ هزار تومان عبور می‌کند؟

دانگ فنگ -۴۱؛ موشک بالستیک قاره پیما چین

مشکل ایران در پدافند هوایی نتیجه نامردی روسیه است

فیلم/ آواز خوانی خواننده عراقی حین انجام جراحی سنگین مغز

خبر بد هواشناسی برای اصفهان

درویش نقش فردوسی‌پور در کاهش مصرف برق را ستود و از اثرگذاری اجتماعی گفت

فیلم/ موزیک ویدیو ایران با صدای فرزاد فرزین

عکس/ نخستین تصویر از بازیگر نقش هری پاتر

فیلم/ حمله تند عضو شورای شهر به آب و فاضلاب در پی صدور قبض‌های نجومی

خبر مهم درباره وام بلاعوض به یارانه‌بگیران

فیلم/ اعزام تانک‌های عناصر جولانی به سویداء

حذف ویدیوی شادی دختران بسکتبالیست ایران از صفحه آسیاکاپ

بازار سرمایه چه ساختاری دارند؟

فیلم/ ترامپ: سی‌ان‌ان داشت زمان حمله به ایران را لو می داد

ایران همکاری با آژانس را به تغییر رفتار دوگانه آن مشروط کرد

وزیر دفاع: به آتش‌بس اعتماد نداریم

هشدار سردار رادان درباره پاسخ شدیدتر به حمله احتمالی دشمن

فیلم/ ترامپ بار دیگر پوتین را تهدید کرد

نخست‌وزیر عراق: ایران به دنبال توافق است نه سلاح هسته‌ای

کاسبان تحریم می گویند مکانیسم ماشه بی اثر است

فیلم/ درآمد هنگفت دست‌فروشان در پایتخت: شبی چند میلیون تومان؟

صندوق توسعه ملی چیست و چه کارکردی دارد؟

حمایت جواد خیابانی از امیر قلعه‌نویی

خداحافظی با کارت سوخت از مرداد؟

بحران امنیتی در سویدا با دست‌کم ۸۹ کشته

علم‌الهدی: هدف دشمن دین‌زداییست

هشدار محقق داماد و درویش‌زاده درباره جهل مقدس و پیامد‌های آن

از سرگیری پروازهای هواپیمایی عراق به ایران

عکس/ صدام حسین در حال روشن‌کردن سیگار برگ در سالن اجلاس سران عرب

رشد چشمگیر واردات نفت چین از ایران

جدایی مدافع استقلال قطعی شد

معرفی موشک بالستیک ATACMS MGM-۱۴۰ آمریکا

فیلم/ نماینده قم: حتی یک جاسوس افغانستانی هم نداشتیم

فیلم/ عراقچی وارد چین شد

عکس/ تغییر چهره ویژه هازل کایا سریال عشق ممنوع

پزشکیان: ما طرفدار دیپلماسی و تعامل سازنده و مخالف جنگیم

فیلم/ تیکه امیرحسین قیاسی به رشیدپور: شما نباید با ترامپ مصاحبه کنید

Beidou چینی جایگزین GPS می‌شود

فیلم/ هوشدن ترامپ در فینال جام‌جهانی باشگاه‌های فیفا

فیلم/ ظهره‌وند جنگنده‌های B۲ آمریکا را قارقارک خواند

عکس/ واکنش رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس به احتمال فعال سازی مکانیزم ماشه

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم بزرگداشت شهدای نیروی قدس سپاه

آمار پلیس از مرگ‌ومیر تصادفات جاده‌ای در تهران

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت آجیل و خشکبار امروز + جدول

قیمت فولکس واگن در بازار ایران + جدول

ولایتی شرط توقف غنی‌سازی را برای مذاکره رد کرد