تاریخ انتشار: ۱۰:۰۱ - ۰۹ اسفند ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۱ نظر

نگرانی صادرکنندگان درباره طلای دونرخی

طرئیس کنفدراسیون صادرات ایران معتقد است با این که بخشنامه رفع تعهد ارزی با واردات طلا توانسته بود برای برخی صادرکنندگان گره‌گشا باشد، حالا با دو مشکل مواجه شده است اول حذف معافیت عملکرد طلا و دوم ایجاد نگرانی‌هایی مبنی بر دستوری شدن نرخ معامله آن برای صادرکنندگان.

نگرانی صادرکنندگان درباره طلای دونرخی

اقتصاد ۲۴- بازرگانان نگران دو نرخی شدن طلا در مرکز مبادله هستند و همین مساله آن‌ها را برای واردات طلا به جای ارز صادراتی دچار تردید کرده است. محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران معتقد است با این که بخشنامه رفع تعهد ارزی با واردات طلا توانسته بود برای برخی صادرکنندگان گره‌گشا باشد، حالا با دو مشکل مواجه شده است اول حذف معافیت عملکرد طلا و دوم ایجاد نگرانی‌هایی مبنی بر دستوری شدن نرخ معامله آن برای صادرکنندگان.

او به پنج دلیلی اشاره می‌کند که باعث شد تراز تجاری کشور در سال جاری به شدت منفی شود.

*در حال حاضر اصلی‌ترین مشکل صادرکنندگان برای رفع تعهدات ارزی آنان چیست؟

به طور مشخص بزرگترین چالش صادرکنندگان امروز موضوع نرخ ارز و عدم تناسب ارز آزاد با نرخ ارز بانکی یا سامانه نیما است که مشکلات عدیده‌ای را برای صادرکنندگان در بخش کشاورزی، صنعتی و بخشی از معدن، که صادرات و تامین مواد اولیه‌شان با ارز آزاد تامین می‌شود، ایجاد کرده است؛ بنابراین بزرگترین مشکل تفاوت نرخ ارز آزاد و نرخ ارز رسمی کشور است که صادرات را دچار وقفه و سکون کرده است.

*از نگاه شما بخشنامه رفع تعهدات ارزی با طلا که سال گذشته صادر شد اصلا توانست کمکی به صادرکنندگان کند؟

یکی از تدابیری که اندیشیده شد و به نظرم خیلی هم کمک کرد به رفع تعهدات ارزی کالا‌هایی که با نرخ نیمایی امکان رفع تعهد نداشتند، واردات طلا در مقابل صادرات بود. با توجه به اینکه این مصوبه موجب شده بود نرخ ارز برای کسانی که طلا وارد می‌کردند و به فروش می‌رساندند تا حدودی نزدیک به نرخ ارز آزاد باشد، جذابیت مطلوبی را در صادرات ایجاد کرده بود، ولی بعد به دو جهت این موضوع تحت تاثیر قرار گرفت؛ اول اینکه از اول مهرماه معافیت عملکرد طلا برداشته شد و بنابراین واردکنندگانی که طلا وارد می‌کردند نسبت به سود آن از آخر شهریور می‌بایست که مالیات عملکرد پرداخت کنند و دوم اینکه بدلیل اتفاقات و سواستفاده‌هایی که بوجود آمد، موضوع واردات طلا به عرضه بازار متشکل طلا و ارز موکول شد. از زمانیکه این اتفاق افتاده، طلا‌هایی وارد شده در شرایط بازار مبادله معامله و کشف نرخ می‌شود. در حال حاضر اگر نرخ دستوری بر بازار حاکم نشود و نرخ در ادامه هم براساس عرضه و تقاضا بماند می‌توان گفت که این روش هم می‌تواند کمک‌کننده باشد.

*بزرگترین انتقادی که به عملکرد بانک مرکزی در موضوع رفع تعهدات ارزی دارید، چیست؟

بعد از ابلاغ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز که در مجلس تصویب شد و آیین‌نامه اجرایی که در ۱۵ آذرماه سال ۱۴۰۱ توسط هیئت وزیران به تصویب رسید و اجرایی شد، عملا سیاست‌گذاری ارزی و تا حدی سیاست‌گذاری تجاری نیز به بانک مرکزی محول شد. درحالی که در گذشته بانک مرکزی سیاست‌گذارارزی بود، وزارت صمت سیاست‌گذار بخش کشاورزی و سازمان توسعه تجارت نیز در راس بقیه وزارت‌خانه‌هایی بود که به هر شکلی در این رابطه تصمیم‌گیرنده بودند، ولی متاسفانه حالا به نظر می‌رسد که سیاست‌گذاری‌ها هم به بانک مرکزی منتقل شده. یعنی علیرغم اینکه وزارت‌خانه‌های دیگر هم درگیر این مساله هستند، ولی عملا سیاست واردات با تامین ارز حاصل از صادرات بجز کالا‌های اساسی در بانک مرکزی باید اتفاق بیفتد؛ بنابراین بانک مرکزی مجبور است که واردات را به نوعی بر اساس ورودی ارز‌های حاصل از صادرات تنظیم کند که این مساله باعث شده عملا از سال ۹۷ شرایط فعالیت بدون انتقال ارز برچیده شود.


بیشتر ببخوانید: دو اتفاق مهم در بازار طلا و سکه


یعنی دیگر امکان‌پذیر نیست که واردکنندگان بتوانند از ارز‌های دیگر استفاده بکنند؛ این امر باعث شده که عرضه مواد اولیه به کارخانجات نسبت به درخواست محدودتر باشد. در واقع، چون در بازار نرخ کالا‌های وارداتی افزایش چشمگیری داشته و عرضه کالا نسبت به تقاضا کمتر بوده، قیمت غیررقابتی در بازار ایجاد شده و عملا قیمت تمام شده واحد‌های تولیدی افزایش یافته. نتیجه این اتفاق در بعد داخلی افزایش قیمت‌هاست و در بعد خارجی عدم توانایی رقابت با رقبای خارجی در بازار‌های هدف صادراتی؛ بنابراین به نظر می‌رسد از این جهت می‌توان گفت که با توجه به محدودیت منابع ارزی، محدودیت واردات هم اعمال شده که این امر خود باعث افزایشی شدن قیمت مواد اولیه وعدم شکل‌گیری رقابت شود.

*یکی از موضوعاتی که صادرکنندگان خیلی از آن گلایه‌مند هستند تکثر آیین‌نامه‌های اجرایی در بخش رفع تعهدات ارزی است. از نگاه شما این موضوع چه مشکلاتی در این چند سال برای صادرکنندگان ایجاد کرد؟ اگر ممکن است برایمان مثال بزنید.

به هرحال بعد از پانزدهم آذرماه ۱۴۰۱ و ابلاغ قانون مصوب مجلس، موضوع سیاست‌ها و تغییر روش‌ها به کمیته ارزی واگذار شده که متشکل از ۹ نفر معاون وزیر و یک نماینده بخش خصوصی است تا در صورت مقرر شدن ایجاد تغییراتی در امور تسهیل‌گری، در آن کمیته تصمیم‌گیری انجام شود. ولی متاسفانه من باید این را عرض بکنم که جدا از مشکلات تعهد ارزی که از سال ۹۷ به بعد صادرات غیرنفتی ما را در بخش غیرکشاورزی و صنعتی دچار اختلال کرده و یک دغدغه بزرگ تحت عنوان تعهدات ارزی برای صادرکنندگان بوجود آورده است (این مساله را نباید فقط از ناحیه بانک مرکزی و سیاست ارزی ببینیم) حتی در ابعاد دیگری خود وزارتخانه‌های متولی مثل وزارت صمت و کشاورزی هم به دلیل تنظیم بازار، بخشنامه‌های متعددی را صادر می‌کنند و ممنوعیت‌هایی را بر صادرات تحمیل می‌کنند. به این شکل که صادرکننده تعهدش را در بازار هدف صادراتی به خریدار داده، ولی بدلیل بخشنامه‌های یک شبه امکان ایفای تعهدش را ندارد لذا موضوع صادرات از چند جهت مورد هجمه قرار می‌گیرد که بخشی از آن برمی‌گردد به موضوع تعهد ارزی و بخشی دیگرد به تنظیم بازار داخلی و ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های یک شبه.


بیشتر بخوانید: فاصله کوتاه طلای ۱۸ عیار با قیمت ۳ میلیونی/ عرضه سکه اثری بر بازار طلا ندارد


نمونه بارز آن را می‌توانیم در بحث صادرات پیاز و گوجه فرنگی در ماه‌های اخیر ببینیم که بار‌ها و بار‌ها صادرات آن‌ها ممنوع شده، آزاد شده، عوارض صددرصدی گذاشته شده و کاهش پیدا کرده است و یا در بحث صادرات مرغ، که در سال‌های قبل که مازاد داشتیم هم درباره آن مشکلاتی داشتیم و بعد هم به محض اینکه بازار با تقاضای بیشتر مواجه شد، سریعا جلوی صادراتش را گرفتند و موجب شدند خیلی از تجار ما که در بازار روسیه تعهداتی داده بودند، نتوانند ایفای تعهد بکنند؛ بنابراین دستگاه‌های مختلفی در بحث صادرات امروز فعال هستند که اگر من بخواهم آن‌ها را بصورت لیست مطرح کنم و معضلاتی که بدلیل سیاست‌گذاری‌های یک شبه بوجود آمده است را بگویم، به این ترتیب می‌شود: ممنوعیت‌ها و محدودیت‌ها به بهانه حمایت از تولید داخلی، ممنوع کردن واردات مواد اولیه و یا به بهانه خام‌فروشی وضع عوارض غیرمنطقی بر صادرات، ممنوعیت‌هایی که بدلیل تنظیم بازار اعمال شده از همه مهمتر سیاست‌ها و تعهدات ارزی بوده که باعث شده در شرایطی که کشور نیازمند ارز است، تامین ارز را مختل کند و اجازه ندهد که کشور ما که امکان صادرات تا ۱۰۰ میلیارد دلار را برای سال ۱۴۰۰ پیش‌بینی کرده بود، به این مهم دست پیدا کند. در نتیجه تمام این‌ها وقتی آمار‌ها را نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که متاسفانه تراز تجاری‌مان بعد از چند سال منفی شد و در ماه اخیر که گمرک آمار ماه دهم را اعلام کرد، حدود ۱۴ میلیارد دلار تراز تجاری منفی را اعلام کرد.

*پیشنهاد معافیت برخی کالا‌های صادراتی از رفع تعهدات ارزی که توسط اتاق مطرح شده بود به کجا رسید؟

اتاق به دلیل رسالت و ماموریتی که دارد، به عنوان مشاور در جلسات مختلف سه قوه، مشاوره‌هایی را می‌دهد و دستگاه‌ها می‌توانند از نظرات اتاق استفاده بکنند. اتاق در خصوص محصولات کشاورزی تاکنون چندبار نسبت به برداشته شدن تعهد ارزی تقاضا داشته، ولی متاسفانه هیچکدام تا به امروز پذیرفته و اجرایی نشده است. تنها در بخش فرش دستبافت در بودجه ۱۴۰۲ دولت موافقت کرد که بخش خصوصی و اتاق پیگیری کرد و نتیجه این شد که فقط درصدی از صنایع دستی و فرش نیازمند رفع تعهد ارزی است و بخش عمده آن معافیت گرفت، ولی همانطور که گفتم اتاق در بخش‌های دیگر موفق به تغییر نشده است. البته باید این را هم در نظر داشته باشیم که با ابلاغ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، عملا موضوع رفع تعهد ارزی یک موضوع تقنینی و قانون‌گذاری شده است و دولت‌ها امکان تغییر آن را ندارند و اگر هم قرار باشد که معافیتی اعمال شود و اتاق این موضوع را پیگیری کند، باید از ناحیه مجلس و اصلاح قانون باید این اتفاق بیفتد که البته روند اصلاحی قانون پیش‌بینی شده و امکان آن وجود دارد، ولی روند بسیار طولانی و زمانبری دارد. اتاق در رایزنی با مجلس فعلی و مجلس آتی بدنبال حل این مساله خواهد بود.

منبع: خبر آنلاین
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
0
0
پنجشنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۲
طلا دربازارهای جهانی ثابت وشایدبیشترتمایل به کاهش دارد درصورتی که توایران دلالان از هیجانات سوءاستفاده می کنند وباقیمتهای حبابی والکی سرمردم راکلاه میذارن. قیمت دلاربازارآزاد برای هیچ کدوم ازمردم ایران قابل قبول نیست مسخره است چقدراخه اختلاف قیمت باارز دولتی واقعا معلومه دستهای پنهانی جهت سوءاستفاده ازمردم ایران توسط خائنین به نظام ومملکت وجوددارد که باعث وبانی این افزایش قیمت شدید وواهی وغیرقابل قبول هستند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

چرا یارانه دی ماه بانک سپه واریز نشده است؟

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

موشک کروز تاروس KEPD ۳۵۰

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ حضور جنجالی قاضی صلواتی در مراسم تشییع قضات رازینی و مقیسه

عکس/ ترکیب استقلال مقابل شمس آذر

عکس/ نوشتن عقدنامه با زعفران در محله کن ۱۰۸ سال پیش

عکس/ تجدید خاطره بهنوش بختیاری در اینستاگرام با این متن خنده دار

غبار فراموشی بر زادگاه فردوسی

عکس/ گارد جاویدان مقابل مقبره رضاخان ۶۲ سال پیش

عکس/ تیپ اروپایی گوگوش با شنل مخمل ۴۶ سال پیش

عکس/ چهره کاملا متفاوت رامین رضاییان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

وضعیت آلودگی هوای تهران در ۲ بهمن ۱۴۰۳

عکس/ پیام تبریک جولانی برای ترامپ

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

زردچوبه چه فوایدی دارد؟

۱۵ خاصیت نارگیل تازه

راز‌های مراقبت پوستی کره‌ای‌ها

آمدن ترامپ قیمت دلار را در ایران باز هم افزایشی می‌کند؟/ شوک صادرات نفتی و ارزی در دولت دوم ترامپ به شدت سال ۹۷ نخواهد بود

مراسم ختم علی رازینی و محمد مقیسه در مسجد اعظم قم‎

فیلم/ فقط لباس این بزرگوار در مراسم تحلیف امروز در امریکا

فیلم/ همتی: قیمت طلا پایین نمی‌آید

فیلم/ تنها دو جنسیت اعلام می‌کنم؛ زن و مرد

ایوانکا ترامپ کجاست؟ / غیبت دختر جنجالی رئیس‌جمهور آمریکا در دولت جدید او

هجوم خریداران به بازار کریپتو

آشتی سلبریتی‌ها با جشنواره

فیلم/ وعده بزرگ پروفسور جراحی به مردم درباره درمان کوری

مدارس این استان‌ها فردا (۲ بهمن) تعطیل شد

توییت جدید حساب سایت رهبر انقلاب به زبان عبری

فیلم/ ادعای عجیب ترامپ در باره حادثه ترورش

فیلم/ بی‌محلی عجیب داماد ترامپ به ایلان ماسک

فیلم/ کنایه ترامپ به سوء استفاده دولت بایدن از دستگاه قضایی

تصاویر رویترز از میهمانان مراسم تحلیف ترامپ

فیلم/ شلیک توپ جنگی پس از سوگند

عکس/ تصویر آسوشیتدپرس از لحظه سوگند ترامپ

بایدن اعضای خانواده خود را عفو کرد

مدارس سنندج فردا سه‌شنبه تعطیل است

فیلم/ ترامپ سوگند یاد کرد

ترامپ: عصر طلایی آمریکا اکنون شروع می‌شود

عکس/ پوستر کاخ سفید به مناسبت ریاست جمهوری مجدد ترامپ

هلدینگ تمام قد پشت موسیمانه

فیلم/ ورود فرزندان ترامپ به مراسم تحلیف

فیلم/ لحظه ورود ایلان ماسک به مراسم تحلیف دونالد ترامپ

عکس/ پوشش مافیایی ملانیا ترامپ در مراسم تحلیف

فیلم/ لحظه ورود ترامپ به مراسم تحلیف

واکنش حزب‌الله به برقراری آتش‌بس در غزه

مدارس و دانشگاه‌های استان اردبیل فردا تعطیل شد

ترامپ در روز اول ۱۱ فرمان مهاجرتی امضا می‌کند

جلسه فوری هیئت مدیره استقلال با موسیمانه

بهترین قرص کلاژن برای مفاصل: معرفی برترین برندها و ترکیبات موثر

آخرین پیام هریس و بایدن خطاب به مردم آمریکا

پیام تبریک پوتین به ترامپ

از بهبود ارائه خدمات تا مدیریت پورتفو؛ بیمه معلم در مسیر رشد پایدار

رویترز: ترامپ مجازات اعدام را بازمی‌گرداند

فیلم/ استقبال بایدن از ترامپ در کاخ سفید

فیلم/ اوباما بدون همسرش به مراسم تحلیف آمد

عکس/ آخرین سلفی بایدن و همسرش در کاخ سفید

بایدن برای چه کسانی فرمان عفو صادر کرد؟

استعفای دسته‌جمعی دیپلمات‌های آمریکایی پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید