تاریخ انتشار: ۱۱:۰۲ - ۱۴ فروردين ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۴ نظر
هادی حق‌شناس در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح کرد؛

خطر قطع آب باریکه درآمد‌های ارزی با روی کار آمدن ترامپ/ جهش قیمت دلار با استمرار حضور ایران در لیست سیاه FATF

دلار در حالی در نزدیکی ۶۰ هزار تومان پرسه می‌زند که همه شاخص‌های اقتصادی از رشد نقدینگی تا تورم بر طبل افزایش قیمت می‌کوبند. آینده محتومی که به گفته «هادی حق شناس» اگرچه مدیریت داخلی برای کنترل آن لازم است، اما کافی نبوده و همچنان روابط خارجی از برجام تا حل مشکل FATF است که نقش تعیین کننده در کنترل دلار و تورم را بر عهده دارد.

نوروز////////////جهش دلار با استمرار اسم ایران در لیست سیاه FATF/ خطر قطع آب باریکه درآمد‌های ارزی با روی کار آمدن ترامپ/ بودجه ۱۴۰۳ عامل افزایش قیمت ارز است
اقتصاد ۲۴- نازنین خودی- معمای دلار با ورود به سال ۱۴۰۳ و آغاز چهارمین سال دولت سیزدهم همچنان لاینحل ماند. به رغم تلاش‌های دولت برای سرکوب نرخ‌های متفاوت دلار از نیمایی تا سنا و حواله‌ها ارزی و ... این نرخ بازار آزاد است که همچنان حرف اول را در معادلات اقتصادی کشور می‌زند و سیاست‌های انقباضی اقتصاد نیز آن طورکه کارشناسان اقتصادی می‌گویند عرصه را بیش از پیش بر بخش تولید کشور تنگ کرده است.

دلار در حالی در نزدیکی ۶۰ هزارتومان پرسه می‌زند که همه شاخص‌های اقتصادی از رشد نقدینگی تا تورم بر طبل افزایش قیمت می‌کوبند. آینده محتومی که به گفته «هادی حق شناس» اگرچه مدیریت داخلی برای کنترل آن لازم است، اما کافی نبوده و همچنان روابط خارجی از برجام تا حل مشکل FATF است که نقش تعیین کننده در کنترل دلار و تورم را بر عهده دارد. در ادامه مشروح گفتگوی اقتصاد ۲۴ با این اقتصاددان را می‌خوانید.

نوروز////////////جهش دلار با استمرار اسم ایران در لیست سیاه FATF/ خطر قطع آب باریکه درآمد‌های ارزی با روی کار آمدن ترامپ/ بودجه ۱۴۰۳ عامل افزایش قیمت ارز است

نرخ ارز در اقتصاد ایران تبدیل به یک لنگر شده است

هادی حق شناس در ارزیابی سیاست‌های اقتصادی کشور طی یک سال گذشته به اقتصاد ۲۴ می‌گوید: اگرچه دولت با توجه به نامگذاری سال، آرزو و ایده‌آلش این بود که بتواند مهار تورم را داشته باشد، اما عملا وقتی که شاخص‌های بودجه ابلاغ شد، از همان ابتدا پیش بینی می‌شد که چنین اتفاقی نیفتد. با توجه به تورم حدود ۴۰ درصدی بودجه ۱۴۰۲ هم حدود ۴۰ درصد رشد داشت. این بودجه انقباظی نبود. در کنارش درآمد‌های نفتی هم تحقق پیدا نکرد. عدم تحقق درآمد‌های نفتی هم یعنی سمت عرضه ارز تقویت نشد. با توجه به شاخص‌هایی پولی و رشد نقدینگی خوشبینانه‌ترین حالت این اتفاق افتاده که حجم نقدینگی سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبلش حدود ۲۷ درصد رشد پیدا کرد. این حجم نقدینگی به علاوه تورم بالای ۴۰ درصد به علاوه اخلالی که به دلیل تحریم‌ها در سمت عرضه ارز ایجاد کرد و همچنین استمرار حضور ایران در لیست سیاه FATF، برآیندش این شد که نرخ ارز جهش پیدا بکند. این متغیر‌ها سال آینده هم به همین شکل خواهد بود.

این در حالی است که به گفته وی پیش‌بینی بخشی از متغیر‌های اقتصادی مثل بودجه خیلی کار سختی نیست. این رفتار سیاست‌گذار است که پیش بینی آن کار سختی شده است. الان موسسات بین المللی مثل بانک جهانی و صندوق بین المللی پول پیش بینی‌هایی راجع به اقتصاد ۲۰۲۴ دارند. بخش عمده‌اش هم اتفاق می‌افتد چرا که شاخص‌ها قابل پیش بینی هستند. از همین رو با بودجه‌ای که در سال ۱۴۰۲ داشتیم رشد نرخ ارز و رشد سکه طبیعی بود.


بیشتر بخوانید: تأثیر انتخابات آمریکا بر بازار ارز ایران/ ترامپ یا بایدن؛ کدامیک برای اقتصاد آشفته ایران بهترند؟


حق شناس توضیح می‌دهد: در اقتصاد ایران نرخ ارز تبدیل به یک لنگر شده است، مثل قیمت بنزین در اقتصاد ایران. وقتی هر بحثی درباره کم و زیاد شدن قیمت بنزین می‌شود همه شاخص‌ها متاثر می‌شوند؛ لذا دولت باید به سراغ مولفه‌های اقتصادی می‌رفت که نرخ ارز را متاثر می‌کند. مثل حجم نقدینگی مثل نرخ تورم مثل تقویت سمت عرضه ارز.

تحریم‌ها بر دوش بازار ارز سنگینی می‌کند

از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم در مرداد ۱۴۰۰ دلار در حالی از ۲۴ هزار تومان به ۶۰ هزار تومان رسیده که همچنان بر بی اثر بودن تحریم‌ها تاکید می‌شود و تیم اقتصادی دولت بیهوده درحال تلاش برای بی اهمیت جلوه دادن نرخ‌های بازار آزاد هستند. اما واقعا در ترازویی که یک سمتش سیاست خارجی است و در کفه دیگر مدیریت داخلی اقتصاد، کدام یک وزن بیشتری دارد؟

هادی حق شناس در پاسخ به این سوال می‌گوید: قطعا برجام و FATF مهم‌تر است. همین دولت در ابتدا معتقد بود که قیمت مرغ و تخم مرغ ربطی به تحریم‌ها ندارد. یا مثلا برخی از اعضای این دولت تصورشان این بود که مسئله اصلی ما سوء مدیریت داخل کشور و مسائل تحریم در حد زیر ده درصد موثر است. اگرواقع بینانه برخورد کنیم. هم تحریم‌ها هم FATF و هم سوء مدیریت همه عوامل موثر است. یعنی در این باره تردیدی وجود ندارد. اما این که کدام یک اثرش بیشتر است، من همچنان معتقدم که عوامل بیرونی سهمش بیشتر بوده است. این به مفهومی نیست که سوء تدبیر داخلی مهم نیست. سوء تدبیر‌ها نرخ بهره‌وری اقتصاد ما را به شدت کاهش داده است و این موضوع بر رشد تولید ناخالص ملی اثرگذار است، اما به هر حال همانطور که ذکر کردم نرخ ارز و نرخ بنزین به دو لنگر اقتصاد ایران تبدیل شده است؛ لذا تا زمانی که این دو نرخ مشکل اساسیش حل نشود، کشور چه با سوء تدبیر و چه با حسن تدبیر قادر به حل بخشی از مسائل است. بخشی از مسائل دیگر به روابط اقتصادی ما با دنیای خارج ارتباط پیدا می‌کند .

او در ادامه یادآور می‌شود: به همین دلیل بود که بازارارز پس از انتخابات آمریکا واکنش نشان داد. با انتخابات سال آینده آمریکا هم طبیعی است که واکنش نشان خواهد داد. فرقی هم نمی‌کند کدام حزب پیروز می‌شود. چه ترامپ چه هر رئیس‌جمهوری دیگری درهر کجای دنیا. همه‌ این‌ها برمی‌گردد به اینکه ما چه رفتاری داشته باشیم. ما چگونه کشور رو از این گردنه‌ها عبور بدهیم. هر رییس‌جمهوری در دنیا سر کار بیاید بدترین حالت این است که شرایط جنگی را بر کشور حاکم کند دیگر بدتر از جنگ که نداریم. در هشت سال جنگ وضعیت شاخص‌های اقتصادی ما مطلوب‌تر از امروز بود. در دنیا ما نه دشمنانمان دائم هستند نه دوستانمان دائمی هستند. آنچه که دائمی هست منافع ملی است.

پیروزی ترامپ و بودجه ۱۴۰۳ دو تهدید برای بازار ارز!

آنطور که حق شناس می‌گوید تنها کاری که ترامپ در صورت پیروزی می‌تواند انجام بدهد در خصوص صادرات نفت ایران است.

او خاطر نشان می‌کند: الان همه تحریم‌ها تقریبا کم و بیش وجود دارد. فقط در حال حاضر مقداری فروش نفت ما افزایش پیدا کرده و نقل و انتقالات کالا و پول تسهیل شده است. با آمدن ترامپ ممکن است در این بخش‌ها محدودیت بیشتر شود. در این صورت ما در سمت عرضه ارز یا در سمت فروش نفت دچار اختلال می‌شویم. مفهومش هم این است که با تداوم تقاضا حتما افزایش قیمت ارز خواهیم داشت. علاوه بر این اگر به بودجه سال آینده دقت کنید متوجه می‌شوید درست است که نسبت به تورم انقباضی است، ولی به هر حال حجم بودجه افزایش پیدا کرده است. در عین حال با ناترازی هم مواجه هستیم، یعنی همین بودجه اگر در سال آینده اعمال شود خودش عامل افزایش قیمت ارز است.

به گفته این اقتصاددان افزایش نرخ ارز در بستر افزایش حجم نقدینگی و محدودیت عرضه ارز رشد می‌کند. تا زمانی که این دو مولفه هست انتظار افزایش نرخ ارز را داریم. البته این دو مولفه که ذکر کردیم خودش را در شاخص نرخ تورم نشان می‌دهد. تا زمانی که ایران به تورم‌های دو رقمی به خصوص ۴۰ درصدی مبتلاست باید انتظار افزایش نرخ ارز را نیز داشته باشیم.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۵ فروردين ۱۴۰۳
قصد و اراده ای برای مهار تورم گرانی دیده نمی‌شود این اوضاع همچنان ادامه دارد
اصغر
0
0
چهارشنبه ۱۵ فروردين ۱۴۰۳
آقای ریسی مردم دارن له میشن با دلار 63تومنی میشه زندگی کرد تورو به هرچه اعتقاد دارین کاری بکنید خیلیا الان شرمنده زن و بچه هاشون شدن بخدا این حق مردم نجیب ایران نیست
رقیه
0
0
چهارشنبه ۱۵ فروردين ۱۴۰۳
بابا ول کنید ترامپ کجا بود؟
محسن چایی خور
0
0
چهارشنبه ۱۵ فروردين ۱۴۰۳
یقین بدانید ترامپ رئیس جمهور بعدی آمریکا نیست.
اما دمکرات و جمهوریخواه فرقی نخواهد کرد ، تا به تولید اهمیت جدی نشود ، اوضاع همین است
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

عکس/ کوچه پس کوچه‌های طهرون قدیم ۱۳۰ سال پیش و دوره قاجار

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

حرکت منفعل فرزین در کنترل قیمت دلار تا کجا پیش می‌رود؟/ آقای رئیس کل، اعتباری برای بانک مرکزی باقی نگذاشته است

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

نرخ تورم در ارمنستان چگونه پایین آمد؟/ «ساخت ارمنستان» راهکار دور زدن تحریم‌ها از سوی تهران و ایروان

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۱۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ چهلستون اصفهان ۱۳۰ سال پیش و در دوره قاجار

عکس/ رضا شاه حدود ۹۰ سال پیش در روز گشایش پل ورسک

عکس/ تعمیر خودرو در جاده فیروزکوه ۸۵ سال پیش در نزدیکی پل ورسک

عکس/ کالسکه ناصرالدین شاه قاجار ۱۵۴ سال پیش در سفر گیلان

عکس/ تیپ متفاوت المیرا دهقانی در افتتاحیه جشنواره فجر

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

چرا آمار طلاق در ایران رو به افزایش است؟

عکس/ چهره جذاب و جوان سپیده ۵۰ سال پیش در کنار مهدی فخیم‌زاده

برجسته‌ترین نقاشان دنیا کدامند؟ + عکس

عکس/ خودروی غنیمتی حماس از اسرائیل در غزه

بابک زنجانی این روز‌ها چه می‌کند؟

عکس/ حمایت جالب تبریزی‌ها از علیرضا بیرانوند

ماجرای حمله به آمبولانس اورژانس نکا چه بود؟

تغییرات ویژه استقلال در راه است

5 تکنیک افزایش فروش مغازه که کمتر کسی به آن‌ها توجه می‌کند!

عکس/ تیپ فرنگی ایرج قادری و همسرش تهمینه ۶۳ سال پیش

تعیین نرخ خدمات شهرداری تهران به اتباع

فیلم/ آهنگ فرامرز اصلانی برای انقلاب ۵۷

عکس/ قاب دیدنی از لادن طباطبایی با چادر در کنار خسرو شکیبایی

جزئیات دستگیری سرشبکه قاچاق سوخت در هرمزگان

عکس/ کنایه عجیب حسام الدین آشنا به حمله کنندگان به ظریف

خشک شدن نیمی از تالاب‌های ایران، نیم قرن پس از پیوستن به کنوانسیون محیط زیستی رامسر

منتظر واریز مرحله دوم سود سهام عدالت باشید

موفقیت بیمه «ما» در ایجاد پرتفوی کم ریسک و بهینه

سرپرست معاونت امور استان‌ها و بازاریابی بانک توسعه تعاون منصوب شد

اولین حضور فخرایی در مجتمع آپادانا

کسب رتبه برتر "بانک سپه" در جشنواره فرهنگی و اقتصادی آگهی‌های بازرگانی صداوسیما

فیلم/ رقص بازیگران در یک مهمانی با نوازندگی الناز ملک

نشست سراسری مدیران روابط‌عمومی شبکه بانک صادرات ایران برگزار شد/ اقبالی‌راد:​ بانک صادرات ایران شرایط بهتری را در سال آینده تجربه خواهد کرد

اوراق گواهی سپرده ۲۵ درصدی بانک صادرات ایران منتشر شد

عکس/ ژست رشیدخان حاکم قوچان ۱۶۱ سال پیش در کنار خدمتکارهای سفیر الممالک

اقناع و پاسخگویی شفاف و صادقانه به افکار عمومی از وظایف روابط‌عمومی است

پاسخ پتروشیمی مرجان به ابهامات حول قرارداد با شرکت نان و کباب مائده

طنین اتحاد و انگیزه در بانک دی، آوای همدلی به گوش می‌رسد

وضعیت تعطیلی مدارس فردا یکشنبه ۱۴ بهمن ۱۴۰۳

برات کریمی: برنامه تحول بانک دی، زودتر از زمان‌بندی اعلام شده محقق می‌شود

صدور حکم انتصاب استاندار البرز از سوی پزشکیان

سعید اوحدی: بانک دی به دوران درخشان خود بازمی‌گردد

مقصد بعدی سفر استانی پزشکیان مشخص شد

انعقاد دو تفاهمنامه همکاری و رایزنی موثر با چندین شرکت خودرو‌ساز

فیلم/ تولد لاکچری علیرام نورایی برای همسرش

نرخ حق‌الوکاله بانک تجارت اعلام شد

بانک رفاه کارگران به عنوان بانک برتر جشنواره آگهی‌های بازرگانی معرفی و مورد تقدیر قرار گرفت

عکس/ دیدار جمیله علم‌الهدی با رئیس جمهور عراق

پرداخت بیش از ۵۵ هزار میلیارد ریال تسهیلات قرض‌الحسنه به بازنشستگان از سوی بانک رفاه کارگران

حضور بانک رفاه کارگران در نمایشگاه بین‌المللی ایران کمیکال (صنایع و مواد شیمیایی)

عکس/ استایل شیک فرهاد آئیش و مائده طهماسبی در موزه سینما

عکس/ پرسپولیسی‌ها وارد ریاض شدند

عکس/ قاب ماندگار از بهزاد فراهانی در پشت صحنه سریال امام علی

جزئیات جدید از دریافت وام فرزندآوری

تحلیل قانونی وظیفه دستگاه‌های اجرایی در پاسخگویی کتبی به مراجعین و تبعات تخلف از آن

مؤسسه اعتباری ملل املاک مازاد خود را به مزایده عمومی می‌گذارد

عکس/ خیابان لاله زار تهران ۶۰ سال پیش رنگی و سیاه و سفید

تقدیر از تیزر فرهنگی_اقتصادی موسسه اعتباری ملل

فیلم/ فرار سگ خوش‌شانس از چنگال پلنگ در آبیک قزوین

مزایده عمومی املاک و مستغلات مازاد موسسه اعتباری ملل