تاریخ انتشار: ۱۱:۰۱ - ۱۶ فروردين ۱۴۰۳
عرضه فاضلاب شهری در بورس

راه اندازی بازار آب در بورس

فاضلاب شهری در بورس عرضه می‌شود؛ این خبری است که وزارت نیرو اعلام کرده و توضیح داده است که عرضه فاضلاب برای تأمین آب صنایع انجام می‌شود. کارشناسان این اقدام را گامی در جهت راه‌اندازی بازار آب و واقعی‌سازی قیمت آن می‌دانند که در نهایت منجر به افزایش بهره‌وری مصرف آب در صنایع و کشاورزی می‌شود. با این حال، آن‌ها می‌گویند از آنجا که دولت بازار تولید آب و فاضلاب را کاملا در انحصار دارد، مشخص نیست مداخلات دولتی در قیمت‌گذاری بتواند سرانجام طلسم واقعی‌سازی قیمت آب را بشکند یا خیر؟

راه اندازی بازار آب در بورس

اقتصاد ۲۴- فاضلاب شهری در بورس عرضه می‌شود؛ این خبری است که وزارت نیرو اعلام کرده و توضیح داده است که عرضه فاضلاب برای تأمین آب صنایع انجام می‌شود. کارشناسان این اقدام را گامی در جهت راه‌اندازی بازار آب و واقعی‌سازی قیمت آن می‌دانند که در نهایت منجر به افزایش بهره‌وری مصرف آب در صنایع و کشاورزی می‌شود. با این حال، آن‌ها می‌گویند از آنجا که دولت بازار تولید آب و فاضلاب را کاملا در انحصار دارد، مشخص نیست مداخلات دولتی در قیمت‌گذاری بتواند سرانجام طلسم واقعی‌سازی قیمت آب را بشکند یا خیر؟

هدررفت ۳۰۰ میلیارد مترمکعب آب

وزارت نیرو گزارش داده است سالانه نزدیک به ۹۸ میلیارد مترمکعب معادل ۸۶ درصد از ۱۱۴ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر کشور به مصرف می‌رسد. در این میان ۴۴.۳ میلیارد مترمکعب آن از منابع سطحی و ۵۳.۹ میلیارد مترمکعب از منابع سفره‌های زیرزمینی برداشته می‌شود. از این میزان برداشت، ۵۰.۵ میلیارد مترمکعب از چاه‌ها و ۳.۴ میلیارد مترمکعب از قنوات انجام می‌شود. وزارت نیرو همچنین گزارش داده است از مصرف سالانه ۹۸‌میلیارد‌و صد میلیون مترمکعب آب در کشور، حدود ۸۸ میلیارد مترمکعب در بخش کشاورزی، حدود هشت میلیارد مترمکعب در بخش شرب و حدود دو میلیارد مترمکعب در بخش صنعت مصرف می‌شود.

در‌واقع سهم بخش کشاورزی از آب مصرفی حدود ۹۰ درصد است، سهم بخش شرب حدود ۸.۲ درصد و سهم بخش صنعت حدود ۲.۱ درصد. در ایران نه‌تن‌ها برداشت بی‌رویه از منابع آب اتفاق می‌افتد، بلکه بهره‌وری پایین سبب شده است هدررفت آب در کشاورزی، صنایع و حتی آب شرب و بهداشتی ایران اعداد درخور توجهی باشد. گذشته از هدررفت آب در بخش‌های مختلف کشاورزی، صنعت و شرب، بخش قابل توجهی از آب استحصال‌شده به دلیل مدیریت ناکارآمد منابع آب از دسترس خارج می‌شود.

یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح برای بهره‌برداری از ۳۰۰ میلیارد مترمکعب آبی که در کشور از طرق مختلف به هدر می‌رود، گام نخست برای دسترسی به منابع پایدار آب در سطح کشور به شمار می‌رود. علیرضا عباسی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، یازدهم شهریور سال ۱۴۰۱ به ایسنا گفته است: «نزولات جوی کشور تقریبا ۴۰۰ میلیارد متر‌مکعب است که از نزدیک به ۳۰۰ میلیارد مترمکعب آن هیچ استفاده‌ای نمی‌شود و بخش قابل توجهی از این منابع آب تبخیر شده یا به صورت سیلاب از کشور خارج می‌شود.

به‌جز این، امروز در صنایع پیشرفته دنیا بازچرخانی آب بالای ۹۰ درصد است؛ یعنی از پساب خود به بهترین نحو استفاده می‌کنند، اما ما به این حوزه توجه چندانی نداشته‌ایم و صنعت ما باید به این سمت برود که بازچرخانی آب در خودش را به بالای ۸۰ درصد برساند». او در ادامه تأکید کرده است: «برای مثال در استان البرز ما یک نیروگاه داریم که هفت میلیون مترمکعب آب را از ۱۰ حلقه چاه برداشت می‌کند تا برق تولید کند. نیروگاه‌های دیگری نیز داریم که تقریبا دو برابر این نیروگاه برق تولید می‌کنند، اما یک‌پنجم این نیروگاه آب مصرف می‌کنند. پس ما باید صنایع را ملزم کنیم که در حوزه بهره‌وری ارتقا پیدا کنند. ما نمی‌توانیم سفره‌های آب زیر‌زمینی را برای صنایع خالی کنیم. حتی اگر بخواهیم از ظرفیت دریا‌ها استفاده کنیم، با تبعات زیست‌محیطی آن چه کار کنیم؟». بر اساس گزارش سازمان آب و فاضلاب کشور، تقریبا ۴۸ درصد از جمعیت ایران تحت پوشش سیستم جمع‌آوری فاضلاب هستند که البته این به معنای تصفیه فاضلاب و آب‌چرخانی نیست.

این گزارش نشان می‌دهد از مجموع ۶.۵ میلیارد مترمکعب آبی که سالانه در بخش شرب و بهداشت در ایران مصرف می‌شود، ۴.۳ میلیارد مترمکعب پساب حاصل می‌شود، اما تاکنون فقط ۱.۲ میلیارد مترمکعب از پساب یادشده جمع‌آوری شده است. به این معنا که صرفا فاضلاب جمع‌آوری شده تا دیگر منابع آب و خاک را آلوده نکند، ولی هیچ بهره‌برداری از آن نشده است. در ایران آب شرب و بهداشتی یکی است؛ در حالی که بسیاری از کشور‌ها آب شرب را از آب بهداشتی تفکیک کرده‌اند و آب باکیفیت و گران به مصرف آشامیدن می‌رسد و برای سایر مصارف خانگی، آب حاصل از تصفیه فاضلاب مصرف می‌شود.

عرضه فاضلاب در بورس

حالا، اما دولت خبر داده است که بنا دارد بخشی از فاضلاب استحصالی را در بورس به صنایع بفروشد. به گزارش ایسنا، از ابتدای سال ۱۴۰۲ تمام مجوز‌های قانونی واگذاری و فروش پساب در بستر بورس گرفته شده است و حالا وزارت نیرو اعلام کرده که آمادگی صددرصدی برای عرضه در بورس وجود دارد و به‌زودی از آن رونمایی خواهد شد. در تبصره ۸ قانون ۱۴۰۲ تأمین آب شرب برای صنایع پیش‌بینی شده بود که وزارت نیرو باید از طریق استفاده حداکثری از پساب بهداشتی و همچنین آب دریا، آب صنایع را تأمین کند.

این موضوع این امکان را به وجود می‌آورد که منابع آب کافی در اختیار صنایع قرار بگیرد. بر اساس برآورد‌های صورت‌گرفته، این موضوع می‌تواند بیش از دو میلیارد مترمکعب آب را برای صنایع تأمین کند و صنایع آب‌بر هم موفق به اجرای طرح‌های خود شوند. علاوه بر این، از طریق آزاد‌سازی پساب می‌توان نیاز مناطق دیگری را که نیاز به آب شرب دارند، تأمین کرد. بر اساس قانون باید شرایط رقابتی ایجاد شود و قرار شده تا از طریق بورس، ظرفیت پساب بهداشتی در اختیار صنایع قرار گیرد. درواقع وزارت نیرو قصد دارد تجربه برق در بازار بورس را به بخش آب هم تعمیم دهد؛ در مرحله نخست حجم پسابی که واگذار می‌شود، در تابلوی بورس عرضه می‌شود و خریدار همین حجم را در بستر بورس خریداری می‌کند.


بیشتر بخوانید: قیمت تمام شده هر متر مکعب آب در تهران چقدر است؟


بر این اساس، مشابه برق، قصد گواهی نیز عرضه می‌شود و با منابع مالی حاصل از آن، علاوه بر ایجاد بخشی از زیرساخت‌ها، تأسیسات فاضلاب نیز توسعه پیدا می‌کند. آن‌گونه که شرکت آب و فاضلاب شهر تهران اعلام کرده، نخستین مجوز اخذ‌شده برای عرضه ۱۰ میلیون متر‌مکعب پساب در سال است. این شرکت اعلام کرده که پساب استان تهران آمادگی تأمین آب مورد نیاز صنایع کل کشور را دارد. وزارت نیرو همچنین توضیح داده است که درآمد حاصل از فروش پساب برای توسعه شبکه جمع‌آوری فاضلاب و توسعه تصفیه‌خانه‌ها استفاده می‌شود.

واقعی‌سازی قیمت آب و چالش مداخلات دولتی

راه‌اندازی بازار آب و عرضه فاضلاب در بورس از نظر برخی کارشناسان منابع آب می‌تواند به واقعی شدن قیمت آب در کشور منجر شود. محمدحسین عمادی، کارشناس منابع آب و سفیر سابق ایران در سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی (فائو)، به «شرق» می‌گوید: ایجاد بازار آب می‌تواند باعث واقعی‌تر‌شدن قیمت آب شود و واقعی‌شدن قیمت آب سبب می‌شود کشت بسیاری از محصولات کشاورزی آب‌بر و ارزان‌قیمت توجیه اقتصادی نداشته باشد و صنایع و کارخانجات کشور هم ملزم شوند بهره‌وری مصرف آب خود را بهبود بخشند.

عباسعلی حقانی‌نسب، کارشناس بازار سرمایه نیز به «شرق» توضیح می‌دهد: گرچه عرضه فاضلاب در بورس اتفاق خوبی است و می‌تواند به واقعی‌شدن قیمت آب منجر شود، اما باید گفت اقتصاد آب و فاضلاب تماما در انحصار دولت است و این مسئله می‌تواند اهداف عرضه فاضلاب در بورس یعنی واقعی‌شدن قیمت آب و افزایش راندمان مصرف آب در صنایع و کشاورزی را تحت‌الشعاع قرار دهد. او در ادامه با اشاره به تجربه عرضه برق در بورس می‌گوید: «در زمینه برق بخش خصوصی عرضه‌کننده برق و دولت خریدار است و همین سبب شده که دولت مانع از واقعی‌سازی قیمت برق شود. برای مثال در حال حاضر حدود ۶۰ درصد نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی متعلق به بخش خصوصی است و این نیروگاه‌ها که از اواخر دهه ۸۰ خورشیدی خصوصی‌سازی شده‌اند، عمده فروشندگان برق در بورس هستند، اما دولت هر کیلووات برق را از این نیروگاه‌ها با قیمت نازل ۱۶۰ تا ۱۷۰ تومان خریداری می‌کند و به صنایع بزرگ هزارو ۲۰۰ تومان می‌فروشد و به این ترتیب با ممانعت از واقعی‌شدن قیمت برق، اجحاف بزرگی در حق نیروگاه‌ها مرتکب می‌شود».

این کارشناس بورس تأکید می‌کند: «در بحث آب، دولت انحصار بازار تولید آب و پساب را در اختیار دارد و به نظر می‌رسد که با فروش پساب، به دنبال تأمین منابع مالی خود است، اما با توجه به انحصار دولت در این بازار مشخص نیست مداخلات دولت برای قیمت‌گذاری رخ دهد یا نه؟ بنابراین باید تأکید کرد که برای واقعی‌شدن قیمت آب باید این بازار به بخش خصوصی سپرده شود و دولت در قیمت‌گذاری دخالت نکند».

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ + جدول

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

روسیه از ایران خواسته به FATF بپیوندد

فیلم/ سخنگوی قوه قضاییه: در رابطه با ترور امروز افرادی شناسایی و دستگیر شدند

حضور دو بازیکن در استقلال منتفی شد

عکسی ماندگار در تاریخ /مارادونا در مقابل آلمان

زیاد النخاله: ایران حمایت همه جانبه‌ای از ما به عمل آورد

قیمت خانه و زمین در مکران افزایش یافت؟

نتانیاهو برای آتش‌بس با حماس دبه کرد؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

فیلم/ رونمایی از نخستین شهر شناوری نیروی دریایی سپاه

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی شهادت دو قاضی برجسته

مل گیبسون، جان وویت و سیلوستر استالونه سفیران ترامپ در هالیوود

فیلم/ مدارس ابتدایی دماوند در شیفت صبح فردا غیرحضوری شد

استراماچونی علیه طارمی

هشدار وزارت بهداشت: لبنیاتِ غیرپاستوریزه نخورید

چه کسی ابراهیم نبوی را کشت

رونمایی از شهر شناوری نیروی دریایی سپاه با حضور سرلشکر سلامی

رضا درویش در آستانه‌ خروج از پرسپولیس

کنکوری‌های سال آینده منتظر تغییرات نباشند

خبر خوش درمورد پاداش پایان خدمت فرهنگیان

فیلم/ عملیات شهادت طلبانه در تل‌آویو؛ یک کشته و ۲ زخمی

مدارس مقطع ابتدایی چهار شهرستان سیستان و بلوچستان تعطیل شد

پرواز آزادی به سوی استقلال + عکس

مسمومیت گسترده پرندگان در اهواز

پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم + فیلم

فیلم/ بارش برف در زاهدان

آزادی ۲۹۶ اسیر فلسطینی محکوم به حبس ابد

کارتال به پرسپولیس نزدیک شد؟

چه بلایی بر سر لباس‌های جشن‌های ۲۵۰۰ساله آمد؟

۶ انتصاب جدید مسعود پزشکیان؛ حدادعادل پُست گرفت

ایلان ماسک در کاخ سفید دفتر کار خواهد داشت

عکس/ تصاویری از غزاله اکرمی بازیگر تلویزیون

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ بازار دلار در بلاتکلیفی

وزیر علوم: آماده اعطای بورس تحصیلی به دانشجویان عراقی هستیم

عکس/ محمدرضا گلزار با ژستی جدی در کنار مایکل جکسون قلابی

پیش‌بینی بورس فردا یک‌شنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳

هوای تهران دوباره آلوده می‌شود

حمله به وزارت دفاع اسراییل با موشک بالستیک

لبنیات دوباره گران شد؟

عکس/ جمع آوری پرچم آمریکا از دانشگاه نوشیروانی بابل؟

استقبال سرمایه داران بورسی ازطلا و نقره در بورس کالا

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۳۰ دی ۱۴۰۳/ افزایش قیمت طلا با چاشنی احتیاط

تاثیر فناوری‌ های نوین بر مدل های کسب و کار آینده چیست؟

عکس/ برگزاری نشست سران قوا در نهاد ریاست جمهوری

آشنایی با زیبایی‌های کاخ کرملین روسیه + عکس

عکس/ نمایی بی نظیر از شهر منجیل گیلان ۱۳۳ سال پیش

باید‌ها و نباید‌های مهم در دوران بارداری

فیلم/ مقیسه قاضی چه پرونده‌هایی بود؟

راز شگفت انگیز طول عمر ژاپنی‌ها چیست؟

فیلم/ بارش زیبای برف هم‌اکنون در فرحزاد تهران